Stomatita: cauze, manifestari si optiuni de tratament

28. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Stomatita

 

Stomatita este o inflamatie care poate afecta capacitatea de a manca, a vorbi si de a dormi. Descopera din ce cauze apare, de cate tipuri exista, prin ce simptome e caracterizata, cum se diagnosticheaza, ce tratamente sunt eficiente, precum si cum poti preveni stomatita!

Ce este stomatita?

Stomatita este un termen general folosit pentru a descrie gura inflamata si dureroasa. Aceste inflamatii se poate dezvolta oriunde in gura: in interiorul obrajilor, pe limba, pe gingii, la buze sau in cerul gurii. Mai exact, poate aparea peste tot in captuseala mucoasa a cavitatii bucale.

Tipuri de stomatita

Exista 3 tipuri principale de stomatita[1]:

Afte

Aftele bucale sunt caracterizate fie printr-un singur ulcer galbui sau palid, inconjurat de un inel rosu, fie printr-un grup de ulcere. Stomatita aftoasa apare in general pe interiorul buzei sau a obrajilor ori pe limba.

Herpes bucal

Herpesul bucal reprezinta rani pline de lichid care apar pe sau in jurul buzelor, rar pe gingii sau cerul gurii. Ulterior i se formeaza o crusta.

Iritatii ale gurii

Diferite iritatii ale gurii sunt considerate stomatita. 

 

Aftele bucale

 

Cauzele stomatitei

Stomatita are mai multe cauze, in functie de tipul sau. 

Cauzele aftelor

In cazul aftelor, mai multe aspecte pot contribui la dezvoltarea lor. Stresul, bacteriile si virusurile, lipsa somnului, anumite medicamente, traumatisme la nivelul gurii, modificarile hormonale, nivelul scazut de vitaminele B9 si B12 sau pierderea brusc in greutate sunt cateva dintre cele mai comune cauze. Totodata, ele pot aparea daca sistemul imunitar e slabit din cauza unei raceli sau gripe, dar si daca ai consumat citrice, cafea, cartofi, ciocolata, branza sau nuci, ori daca in timp ce mancai, ti-ai muscat, din greseala obrazul.

Cauzele aftelor bucale la copii, inclusiv la bebelusi, includ leziuni ale cavitatii bucale. Pentru ca cei mici baga in gura diferite obiecte, ei isi pot leza interiorul buzelor sau obrajilor, iar mai apoi apar ulceratii. De asemenea, copiii pot face afte din cauza aparatului dentar, de la anumite infectii, o dieta cu probleme, stres, sistem imunitar deficitar, dereglari hormonale sau de la administrarea unor medicamente.

Cauzele herpesului bucal

Stomatita herpetica, in schimb, e cauzata de un virus numit herpes simplex de tip 1. Prima infectie poate aparea in copilarie sau adolescenta, apoi virusul ramane in organism. Poate fi activat in diferite momente: in timpul menstruatiei, din cauza expunerii la soare, in perioade stresante ale vietii sau la febra. 

In general, herpesul apare in acelasi loc de fiecare data. Totusi, se poate raspandi si la ochi sau organele genitale. Din momentul cand veziculul se rupe si pana s-a vindecat complet, herpesul bucal este contagios. 

Cauzele iritatiilor gurii

Iritatiile gurii pot fi cauzate de:

  • lezarea unei zone din cavitatea bucala din cauza unor alimente sau bauturi fierbinti;
  • purtarea unui aparat dentar;
  • leziuni cauzate de un dinte spart;
  • muscaturi accidentale ale obrazului, limbii sau buzei;
  • gingivita sau alte afectiuni ale cavitatii bucale;
  • hipersensibilitate la anumite alimente sau medicamente;
  • boli autoimune (boala Behcet, boala Crohn, lupus);
  • medicamente pentru epilepsie, pentru artrita reumatoida, antibiotice, chimioterapie;
  • expunerea la radiatii ca parte a tratamentului pentru cancer.

Mai exista, de asemena, stomatita candidozica (candidoza bucala), o afectiune provocata de candida albicans. Apare ca o leziune si o acumulare pe interiorul obrajilor sau pe limba ale unor depozite albicioase. Uneori, se raspandeste in cerul gurii, pe gingie, la amigdale sau pe faringe. Poate afecta pe oricine, insa copiii si persoanele care folosesc anumiti inhalatori sau care poarta proteza dentara se afla in grupa de risc.

Candida albicans poate cauza si stomatita angulara (sau cheilita angulara). Aceasta afectiune inflamatorie poate aparea si in urma carentei de vitamina B9, zinc sau fier, din cauza periajului agresiv al dintilor sau a substantelor alergene din pasta de dinti si alimente.

 

Candida albicans

 

Simptomele stomatitei

Stomatita poate avea simptome usor diferite in functie de tipul sau.

Simptomele aftelor

Asa cum am aratat mai sus, aftele sunt ulcere palide sau galbui in jurul carora observam un inel rosu subtire. Apar pe limba, pe interiorul buzei sau pe interiorul obrajilor. Ulcerul este dureros, dureaza intre 5 si 10 zile si nu este asociat cu febra.

Simptomele herpesului bucal

Herpesul se remarca prin vezicule umplute cu lichid incolor. In zona leziunilor pot aparea mancarimi, furnicaturi, usturimi si durere. De asemenea, unele persoane se confrunta si cu febra, inflamarea ganglionilor limfatici din gat si durere in gat. Herpesul dispare de obicei in 7-10 zile.

Complicatiile stomatitei

In general, stomatita nu ar trebui sa cauzeze ingrijorare si dispare de la sine in cateva zile. Mai mult, daca mergi imediat la medic si primesti un tratament corespunzator, vindecarea este si mai rapida. 

Totusi, stomatita poate avea o evolutie foarte rapida, iar daca ignori simptomele, afectiunea poate duce la anumite complicatii. Cele mai comune sunt febra foarte mare si deshidratarea severa. In cazul deshidratarii, inghitirea alimentelor va deveni dificila, dar nu doar atat, ci intregul corp sufera daca este lipsit de apa. Cat despre febra, ea poate duce la complicatii, in special in cazul copiilor mici. La ei pot aparea convulsiile febrile, spasmele si diminuarea sau oprirea respiratiei.

Diagnosticarea stomatitis

Cele mai multe cazuri de stomatita pot fi diagnosticate printr-un examen fizic, completat de un istoric medical si un istoric al simptomelor pe care le ai. In alte cazuri, pot fi necesare teste de alergie sau analize de sange. Uneori poate fi necesara o biopsie sau o razuire a pielii pentru testare, pentru a determina cauza exacta.

 

Diagnosticarea stomatitis

 

Optiuni de tratament pentru stomatita

Daca te confrunti cu afte, herpes sau iritatii ale gurii, cu siguranta vrei sa afli care este cel mai eficient tratament. Stomatita nu dureaza in general mai mult de 2 saptamani si dispare de la sine chiar si fara tratament. Totusi, daca medicul identifica o cauza clara, o poate vindeca printr-un tratament adecvat. In cazul in care nu identifica o cauza, tratamentul se concentreaza pe ameliorarea simptomelor.

De obicei, tratamentul implica:

  • evitarea bauturilor si alimentelor fierbinti, sarate, picante si pe baza de citrice;
  • gargara cu apa rece;
  • clatirea gurii cu apa sarata;
  • analgezice si/sau antiinflamatoare;
  • practicarea unei ingrijiri dentare adecvate;
  • imbunatatirea dietei sau administrarea de suplimente alimentare pentru afectiuni ale cavitatii bucale cu vitaminele B9 sau B12, daca s-a descoperit o deficienta;
  • aplicarea unui unguent protector (in cazul herpesului).

In ceea ce priveste remediile naturiste, ele pot fi eficiente in intarirea imunitatii. Totusi, ele nu inlocuiesc un stil de viata sanatos si o alimentatie echilibrata.

Prevenirea stomatitei

Aftele pot sa reapara des, insa e posibil sa le reduci frecventa daca tii cont de urmatoarele sfaturi[3]:

  • Evita alimentele care iti irita gura (anumite condimente, alimentele prea sarate, ananasul, citricele, chipsurile etc)!
  • Consuma alimente sanatoase, pentru a preveni deficientele nutritionale (fructe si legume proaspete, cereale integrale etc)!
  • Spala dintii de 2 ori pe zi si foloseste ata dentara inainte de culcare!
  • Redu nivelul stresului (daca observi ca aftele apar in perioadele stresante)!

Herpesul bucal poate fi de asemenea prevenit[4]. Ia urmatoarele masuri de precautie:

  • Evita sarutul, sexul oral si contactul sexual neprotejat cu persoanele care au un herpes!
  • Nu imparti prosoape, aparate de ras, paie, balsam de buze sau ruj cu alte persoane!
  • Spala-te pe maini inainte de a-ti atinge buzele, ochii sau organele genitale!

Speram ca acest articol ti-a fost de folos si ai inteles ce este stomatita, cum o recunosti, ce o cauzeaza, cum o poti trata si ce poti face pentru a o preveni. In cazul in care prezinti semnele stomatitei, e important sa te adresezi unui doctor. Doar el iti poate pune un diagnostic corect si iti poate recomanda un tratament adecvat. 

[1] Broder, Joanna. “Stomatitis.” WebMD, WebMD, 9 July 2010, www.webmd.com/oral-health/guide/stomatitis-causes-treatment. Accesat la 25 Sept. 2022.

[2] “Stomatitis: Symptoms, Causes, Diagnosis, and Treatment.” Verywell Health, 2019, www.verywellhealth.com/stomatitis-overview-4584883. Accesat la 25 Sept. 2022.

[3] “Canker Sore - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/canker-sore/symptoms-causes/syc-20370615. Accesat la 25 Sept. 2022.

[4] “Cold Sores: Symptoms, Causes, Treatment & Prevention.” Cleveland Clinic, 2019, my.clevelandclinic.org/health/diseases/21136-cold-sores. Accesat la 25 Sept. 2022.

  • Dr. Max Unguent cu galbenele este un produs traditional natural care contine ulei standardizat si extract alcoolic de galbenele (Calendula officinalis), obtinut printr-un proces delicat ce garanteaza un continut concentrat si un spectru larg de substante active din galbenele.
  • Spatiile dintre dinti sunt greu accesibile pentru o periuta de dinti normala.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor