Sindromul Behcet: cauze, simptome, tratament

16. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Sindromul Behcet

Sindromul Behcet este o boala rara caracterizata de inflamarea vaselor de sange de la nivelul intregului corp. Pentru ca afecteaza pielea, ochii, gura, plamanii, incheieturile, organele genitale, sistemul digestiv si creierul are o multitudine de simptome care pot parea fara legatura intre ele. Tratamentul acordat implica medicatie menita sa ajute fiecare organ sau tesut afectat pentru a nu se ajunge la complicatii grave. 

Sindromul Behcet sau boala Behçet este o tulburare inflamatorie multisistemica, neobisnuita, in care apar ulcere in zone diferite ale corpului. Unele simptome apar recurent. Cauza sindromului Behcet nu este cunoscuta. Iti spunem in continuare tot ce trebuie sa stii despre sindromul Behcet si motivele pentru care ai nevoie de ajutor medical. 

Ce este sindromul Behcet?

Sindromul Behcet, boala Behcet sau boala Drumul Matasii" este o afectiune ce rezulta din tulburarea sistemului imunitar al organismului. Manifestarile cronice sunt cauzate de vasculita, o inflamatie a vaselor de sange care afecteaza atat arterele, cat si venele. 

Sindromul Behcet a fost descris in 1930 de dermatologul turc Hulusi Behçet care a corelat triada ulcerelor bucale aftoase, leziunile genitale si inflamatia de la nivelul ochilor. Celelalte manifestari clinice au fost identificate si adaugate sindromului Behcet mai tarziu. (1)

Boala nu este rara de-a lungul vechii rute a matasii, cazuri sporadice au aparut in toate colturile lumii, la oameni cu varste diferite, fara legatura directa cu zona de origine. (2) 

Cauzele aparitiei sindromului Behcet

Inca nu se poate spune care este cauza principala de aparitie a sindromului Behcet. Se pare ca o tulburare autoimuna  determina o reactie anormala din partea sistemului imunitar, aceea de atac a tesutului sanatos. 

Studiile realizate pana in prezent au aratat ca infectiile provocate de bacterii sau de virusuri pot avea un rol declansator in sindromul Behcet la acele persoane care au deja genele responsabile de aparitia afectiunii. 

Factorii genetice si cei de mediu favorizeaza la randul lor declansarea sindromului Behcet. (3)

Factori de risc in sindromul Behcet

  • Varsta - frecvent sindromul se evidentiaza la femei si barbati cu varste cuprinde intre 20 si 30 de ani, dar si copiii si varstnicii pot sa se confrunte cu aceasta tulburare;
  • Locul de origine si viata;
  • Sexul - sindromul poate fi mai virulent la barbati;
  • Mostenirea genetica. (4)

Simptome in sindromul Behcet

Simptomele sunt variate de la o persoana la alta, intensitatea si manifestarile sesizate sunt individualizate si in buna parte influentate de locul in care apar. 

Gura

Aftele bucale sunt ridicate si rotunde si au evolutie rapida in ulcere bucale dureroase. Pot sa se vindece intr-un interval destul de mare 1 - 3 saptamani si sa reapara dupa o perioada. De regula sunt mult mai multe si mai dureroase decat aftele bucale comune sunt prezente pe buze, limba si interiorul obrajilor, apar ca prim simptom al bolii.  

Piele

Pe suprafata pielii pot fi intalnite doua tipuri de probleme, fie leziuni asemanatoare acneei, fie noduli rosii, in relief, durerosi, raspanditi cu precadere pe membrelor inferioare. 

Organe genitale

Ulceratii apar si la nivelul organelor genitale externe, pe scrot si vulva, sunt rosii si dureroase si au ca rezultat formarea cicatricilor. 

Ochi

Uveita sau inflamatia ochilor este dureroasa, provoaca inrosirea ochilor, sensibilitate la lumina, lacrimare excesiva si vedere incetosata la ambii ochi ce apare si dispare si care poate duce la orbire. 

Articulatii

Genunchii, coatele, gleznele si incheieturile pot fi inflamate si dureroase, sensibile la atingere, timp de cateva saptamani pentru ca mai apoi sa dispara si sa reapara dupa o perioada.

Vase de sange

Arterele si venele inflamate provoaca roseata, durere si umflaturi la picioare si brate cand se formeaza un cheag de sange. Inflamarea arterelor mari conduce la complicatii grave precum anevrisme, blocarea sau obturarea partiala a vaselor de sange. 

Sistem digestiv

La nivelul tractului digestiv, alaturi de durere sunt evidentiate si alte simptome precum diareea si sangerari, pe fondul rupturilor de la acest nivel. 

Creier

Inflamatia creierului sau a tesutului din jur care il protejeaza poate conduce la dureri de cap, febra, confuzie, ameteala, pierderea echilibrului, accident vascular cerebral

Si alte organe pot fi afectate ocazional. Plamanii, rinichii sau aorta pot avea de suferit din cauza sindromului Behcet. (1), (3), (4)

Simptome in sindromul Behcet

Tratamentul acordat in sindromul Behcet

Nu exista leac pentru sindromul Behcet. Medicamentele pot tine sub control unele manifestari si au sanse sa conduca la ameliorarea simptomelor. Uneori poti avea nevoie de tratament si intre episoadele neplacute, alterori numai cand sunt prezente simptomele. 

Tratamentul  pentru piele include prescrierea unor creme, unguente, geluri, solutiile si medicamentele cu corticosteroizi topici se aplica pe piele si in zonele genitale pentru a reduce inflamatia si a diminua durerea. 

Produsele de ingrijire a gurii existente in farmacii si indicate de medic contin de regula agenti specifici, meniti sa scada durerea si umflaturile din cavitatea bucala. 

Inflamatia usoara a ochilor are sanse sa fie tratata cu picaturi speciale, care iti vor ameliora si durerea resimtita in zona orbitelor. 

Pentru cazurile severe medicul poate sa iti ofere o reteta cu corticosteroizi care sa te ajute sa reduci procesul inflamator, alaturi de medicamente cu rol de suprimare a sistemului imunitar sau pastile care modifica raspunsul acestuia. (4)

Odihna este necesara cand te simti epuizat, iar miscarea este benefica atunci cand esti in forma. Ambele mecanisme te pot ajuta sa gestionezi mai bine crizele si sa ai o imbunatatire a starii generale. Un grup suport poate fi o idee excelenta, medicul te poate ajuta sa iei legatura cu alte persoane care se confrunta cu aceleasi probleme, cu care sa discuti. (3) 

Sindromul Behcet este fatal in cazuri rare, atunci cand se produce perforatia intestinului, un anevrism cerebral sau un accident cerebral vascular. 

Acest articol contine informatii despre sindromul Behcet care nu inlocuiesc, insa, consultul medical de specialitate. Daca te confrunti cu unele simptome ca cele descrise in aceasta boala, mergi la medic si respecta recomandarile specialistului!

Surse de informare: 

  1. Behcet Disease - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470257/
  2. Behcet's Disease - https://www.hopkinsvasculitis.org/types-vasculitis/behcets-disease/
  3. Behcet's Disease - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12980-behcets-disease
  4. Behcet's disease - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/behcets-disease/symptoms-causes/syc-20351326#:~:text=Behcet's%20(beh%2DCHETS)%20disease,and%20lesions%2C%20and%20genital%20sores.

Iti recomandam si:

  • Anevrism cerebral: cauze, simptome, tratament

    Anevrism cerebral: cauze, simptome, tratament

    · 10 minute de citit
    In fiecare an, aproape 500.000 de oameni isi pierd viata din cauza rupturii unui anevrism cerebral. Jumatate dintre acestia au sub 50 de ani. Anevrismul cerebral se poate dezvolta indiferent de varsta, de multe ori fara ca persoana afectata sa aiba vreun simptom. Desi nu toate anevrismele se rup, atunci cand acest lucru se intampla se produce o hemoragie ce poate provoca probleme grave de sanatate,...
  • Vasculita este un termen general, folosit pentru a descrie un grup mai mare de afectiuni, multe dintre ele rare, care cauzeaza inflamatia vaselor de sange din corp, adesea din cauze necunoscute.
  • O buna igiena orala este esentiala pentru un zambet sanatos si frumos, iar periajul dentar este o parte importanta a unei rutine corecte de ingrijire a dintilor si gingiilor. Unul dintre produsele pe care trebuie sa le folosesti de fiecare data cand iti cureti dantura este pasta de dinti.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor