Sindromul pica: cauze, simptome, tratament

5. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Sindromul pica

 

Sindromul Pica este o tulburare alimentara rara, care poate afecta atat copiii, cat si adultii si care se caracterizeaza prin consumul repetat de substante nealimentare sau non-nutritive, cum ar fi pamantul, nisipul, hartia, varul, vopseaua sau gheata. Aceasta afectiune poate fi extrem de periculoasa, deoarece consumul acestor substante poate duce la complicatii grave de sanatate, precum intoxicatii, infectii sau probleme gastro-intestinale. In continuare, vom explora mai detaliat cauzele, simptomele si tratamentul pentru sindromul Pica.

Ce este sindromul pica?

 

Ce este sindromul pica

 

Sindromul pica este o tulburare alimentara caracterizata prin ingestia persistenta si compulsiva de substante non-nutritive si non-alimentare, precum pamant, gheata, hartie sau plastic, pe o perioada de cel putin 1-2 luni. (2)

Acesta poate aparea la orice varsta, dar este mai frecvent intalnit la copii, in special la cei cu varsta intre 2 si 3 ani. De asemenea, sindromul pica poate afecta si persoanele cu dizabilitati mintale, autism sau alte tulburari de dezvoltare. (1)

Cauzele sindromului pica: factori de risc

Cauzele exacte ale sindromului pica nu sunt pe deplin intelese, dar se crede ca pot fi legate de deficiente nutritionale, dezechilibre chimice in creier, tulburari psihologice sau de mediu, precum neglijarea sau abuzul. Este important sa se diferentieze sindromul pica de alte tulburari alimentare sau de comportament, precum anorexia nervoasa, bulimia, tulburarea de consum compulsiv sau alte comportamente repetitive si auto-distructive.

Factorii de risc pentru sindromul pica variaza in functie de caz si de persoana, insa exista unele conditii care pot contribui la aparitia acestei afectiuni. 

Printre acesti factori se numara:

 • predispozitia genetica;

 • anumite anomalii ale functionarii creierului;

 • deficientele nutritionale, precum anemia prin carenta de fier, zinc sau alti nutrienti esentiali. In acest caz, organismul incearca sa compenseze lipsa acestor substante prin consumul de materiale non-alimentare, cum ar fi pamantul, varul sau apa de gura. Desi acestea nu au valoare nutritiva, ele pot fi percepute ca fiind benefice pentru sanatate si pot duce la aparitia comportamentului de a le consuma; (3)

 • factorii de mediu si sociali. Copiii care traiesc in medii sarace sau abuzive pot dezvolta acest sindrom ca un mecanism de imitare. De asemenea, acest comportament poate fi imitat de la membrii familiei sau prietenii care sufera de aceeasi afectiune. In general, aceasta afectiune este mai raspandita in randul copiilor si femeilor gravide, deoarece acestia sunt mai predispusi la deficiente nutritionale si la anumite tulburari de dezvoltare.

Simptomele sindromului pica: cum sa le recunosti

 

Simptomele sindromului pica

 

Persoanele care sufera de sindromul pica pot avea un comportament compulsiv si repetitiv in ceea ce priveste consumul de substante non-alimentare, chiar daca ințeleg ca acest obicei poate fi periculos pentru sanatatea lor. De exemplu, poti simti nevoia sa mananci pamant sau sa bei apa de gheata in mod constant, chiar daca acest comportament poate provoca probleme de sanatate.

Simptomele sindromului pica pot include:

 • probleme gastrointestinale;

 • dureri abdominale;

 • constipatie;

 • diaree;

 • infectii parazitare;

 • obstructii intestinale;

 • intoxicatii.

De asemenea, consumul de substante nocive poate duce la leziuni dentare, cum ar fi fracturi ale dintilor sau deteriorarea smaltului dentar. Este important sa consulti un medic daca observi oricare dintre aceste simptome, mai ales daca suspectezi ca o persoana ar putea suferi de sindromul pica.

Prevalenta sindromului pica este estimata la aproximativ 20% in randul persoanelor cu tulburari de sanatate mintala. In plus, femeile sunt mai predispuse la dezvoltarea acestui sindrom decat barbatii. Este important sa recunosti simptomele sindromului pica si sa cauti ajutor medical imediat pentru a preveni complicatiile si consecintele grave asupra sanatatii. (4)

Tratamentul sindromului pica: optiuni si abordari terapeutice

Abordarea terapeutica individualizata este esentiala in tratamentul sindromului pica. Fiecare pacient are nevoie de un plan de tratament personalizat, care sa ia in considerare cauzele specifice ale sindromului, varsta si severitatea simptomelor.

Terapia comportamentala este adesea folosita pentru a ajuta persoanele cu sindromul pica sa invete comportamente alternative si sa diminueze comportamentul de a manca produse non-alimentare. Aceasta poate include inlocuirea produselor non-alimentare cu mancare sau stimulare orala adecvata, precum si recompense si consecinte pentru comportamentele adecvate si inadecvate.

In unele cazuri, medicamentele pot fi folosite in tratamentul sindromului pica, in special daca exista o tulburare de baza, cum ar fi o tulburare de spectru autist sau o tulburare obsesiv-compulsiva. Medicamentele pot ajuta la reducerea impulsurilor si anxietatii asociate cu sindromul pica. (1)

Educatia si implicarea familiei sunt componente esentiale in tratamentul sindromului pica. Familia poate fi instruita in ceea ce priveste monitorizarea si prevenirea comportamentului pica, precum si in identificarea si inlaturarea potențialelor obiecte periculoase din mediul inconjurator al persoanei afectate.

Este important sa consulti un specialist pentru a discuta optiuni de tratament adecvate si pentru a dezvolta un plan de tratament individualizat pentru sindromul pica. 

In concluzie, sindromul pica este o tulburare alimentara care poate avea consecinte serioase asupra sanatatii fizice si psihice a persoanelor afectate. Desi aceasta afectiune este rara, este important sa constientizezi simptomele si semnele de avertizare ale acestei tulburari, pentru a putea obtine un tratament adecvat si pentru a preveni complicatiile grave. In cazul in care observi semne de pica este important sa consulti un medic sau un specialist in nutritie, pentru a primi ajutor si suport in tratarea acestei tulburari. 

Surse:

"Pica, Autism, and Other Disabilities" https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9188765/ (1) 

"Pica", National Eating Disorders Association, https://www.nationaleatingdisorders.org/learn/by-eating-disorder/other/pica (2)

National Library of Medicine - Pica Disorder - https://medlineplus.gov/ency/article/001538.htm (3)

Pica behaviors in schizophrenia: a call for further research https://jeatdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40337-021-00472-y (4)

Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition - https://journals.lww.com/jpgn/Abstract/2017/09000/The_Clinical_Spectrum_of_Pica_in_Childhood__.21.aspx (5)

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor