Maini umflate: ce afectiuni pot semnala?

29. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 4 minute de citit
Maini umflate

Mainile umflate ar putea reprezenta un motiv de ingrijorare, intrucat printre cauzele care pot determina aparitia lor se afla unele afectiuni. Afla din randurile urmatoare de ce se umfla mainile, mai exact, si care sunt cauzele principale care pot sta la baza acestora.

De ce se umfla mainile?

Mainile se umfla atunci cand apa se acumuleaza in tesuturi. Cauzele acestui fenomen pot fi numeroase, printre care se pot afla si schimbarile de temperatura sau unele afectiuni medicale. In cazul in care la baza umflarii mainilor se afla o cauza de natura medicala, tratarea cauzei poate remedia situatia.

Poti observa ca mainile sau degetele pot parea mai mari decat sunt in mod obisnuit. Este posibil ca pielea lor sa fie inflamata si lucioasa, iar atunci cand apesi pe ea, sa apara temporar o adancitura. De obicei, mainile umflate trec de la sine fara sa fie necesar tratament. Unele schimbari in privinta stilului de viata pot contribui la reducerea frecventei umflarii acestora. [1]

Te poti confrunta cu maini umflate in unele momente ale zilei sau atunci cand faci activitati specifice. Daca tii evidenta perioadelor si situatiilor cand ti se umfla mainile, este ceva relevant pentru medic, deoarece ii va oferi informatii suplimentare in vederea stabilirii diagnosticului si tratamentului.

Maini umflate dimineata

Maini umflate dimineata

Este posibil sa observi ca mainile sunt mai umflate dimineata. Deoarece stai intins peste noapte, fluidele se acumuleaza in tesuturile mainilor, fapt ce duce la umflarea lor. Exercitiile usoare de intindere a mainilor la inceputul zilei pot stimula circulatia fluidelor de la nivelul lor.

Maini umflate pe fondul temperaturilor ridicate

Este ceva comun ca mainile sa se umfle atunci cand vremea este calduroasa ori caniculara. Venele se dilata, iar sangele este transportat mai rapid in piele pentru a racori corpul. Pe masura ce venele se dilata, unele fluide pot patrunde in tesuturile din maini, cauzand umflarea, iar pentru a o reduce, este indicat sa iti treci mainile prin apa rece.

Dupa exercitiile fizice

In timpul exercitiilor fizice, corpul se incalzeste, iar venele se umfla asa cum se intampla si in cazul temperaturilor ridicate. De regula, umflarea mainilor dispare atunci cand scade temperatura corporala si cand te hidratezi suficient. Exercitiile de intensitate moderata pot fi benefice pentru sanatate, dar este indicat sa ceri sfatul medicului inainte de a le face, pentru a te asigura ca totul este in regula.

In timpul sarcinii

Multe femei se confrunta cu umflarea mainilor si a picioarelor in perioada in care sunt insarcinate. Pentru diminuarea umflaturilor ar putea fi utile hainele lejere, activitatea in limita recomandata de medicul ginecolog si mentinerea picioarelor ridicate atunci cand te odihnesti.

Pe fondul alimentar

Alimentatia bogata in sare poate duce la umflarea mainilor. Daca obisnuiesti sa adaugi sare in mancare sau sa consumi alimente care contin o cantitate mai mare de sare, creste riscul ca mainile sa ti se umfle. O cantitate ridicata de sare poate duce la acumularea lichidelor, iar consecintele sunt reprezentate de retentia de apa si umflare. Se recomanda reducerea consumului de sare.

Afectiuni la nivelul rinichilor

Rinichii au rolul de a filtra excesul de fluide si apa din organism. Atunci cand rinichii nu functioneaza corect, procesul ar putea sa nu se desfasoare in mod normal, iar apa si fluidele se acumuleaza in tesuturi, printre care si in maini, provocand umflarea. 

Artrita

Unele simptome ce pot semnala artrita sunt umflarea si rigiditatea articulatiilor. Simptomele si zonele afectate pot varia, in functie de tipul de artrita, dar cea inflamatoare afecteaza cel mai des mainile. Articulatiile de la degete si incheieturile mainilor ar putea fi rosii, umflate, calde sau rigide. Aceste simptome ar putea fi evidentiate dimineata. [1] 

O consecinta a tratamentului pentru cancer

Unele forme de cancer pot provoca edeme. De asemenea, medicamentele pentru chimioterapie ar putea duce la umflarea mainilor, picioarelor, gleznelor, fetei. Se recomanda consult de specialitate atunci cand umflarea este insotita de oricare dintre urmatoarele simptome:

  • Dificultati de respirare;
  • Eliminarea unei cantitati mai mici de urina decat de obicei;
  • Batai neregulate ale inimii (aritmii);
  • Umflaturi care se extind spre brate sau spre picioare.

Umflaturile severe poarta denumirea medicala de edeme. In cazul in care mainile umflate persista si iti creeaza disconfort, mergi la un consult medical. Doar un medic poate stabili corect diagnosticul, in baza examenului fizic, al investigatiilor si al particularitatilor pacientului.

Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat urmatoarele surse de informare:

1. “What Are the Causes of Swollen Hands?” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/325207#in-the-morning, accesat la 25 iulie 2022;

2. Osborn, Corinne O'Keefe. “Swollen Hands: Exercise, Other Causes, and Treatment.” Healthline, Healthline Media, 18 Sept. 2018, www.healthline.com/health/swollen-hands, accesat la 25 iulie 2022.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

Continutul articolului