Sideremie: ce este, valori, afectiuni asociate

28. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Sideremie

 

Sideremia reprezinta concentratia de fier din sange, fiind masurata prin cantitatea de fier legata de transferrina, o proteina responsabila cu transportul acestui mineral in organism. Fierul are un rol esential in functionarea corecta a organismului, fiind implicat in procesele de oxigenare a tesuturilor si celulelor prin formarea hemoglobinei si mioglobinei, sinteza unor enzime importante si sustinerea sistemului imunitar.

Ce este sideremia si ce rol are?

Organismul mentine un echilibru al nivelului de fier prin absorbtia acestuia la nivel intestinal, reciclarea fierului din celulele vechi si eliminarea sa prin excretie. Aceste mecanisme sunt controlate de hormoni si de anumiti factori, precum necesarul de fier al organismului, inflamatii sau infectii. 

Monitorizarea sideremiei este esentiala pentru diagnosticarea si tratarea unor afectiuni legate de nivelul de fier din sange, precum anemia feripriva sau hemocromatoza.

Este important sa mentionam ca valorile sideremiei pot varia in functie de varsta, sex si stare de sanatate. De exemplu, femeile prezinta, de obicei, niveluri mai scazute de sideremie decat barbatii, iar in timpul sarcinii, nivelul de fier poate fi mai scazut din cauza nevoilor suplimentare ale fatului. De asemenea, inflamatiile si infectiile pot determina o crestere temporara a sideremiei. 

Valorile sideremiei

 

Iron - Test

 

Intervalul normal al sideremiei variaza in functie de varsta, sex si stare de sanatate. Valorile standard considerate normale sunt [1]:

- TSAT (saturatia serica a transferinei): intre 25% si 35%;

- Feritina serica (starea depozitelor de fier din organism): intre 60 si 170 mcg/dL;

- CTLF (capacitatea de legare a fierului): intre 240 si 450 mcg/dL.

Valoarea normala a sideremiei creste odata cu inaintarea in varsta, pentru a ajunge la valori mai mari decat cele ale barbatilor la femeile aflate la menopauza. Exista unele situatii care pot determina variatii ale sideremiei in afara intervalului normal. De exemplu, femeile aflate in perioada menstruala pot avea valori mai scazute ale sideremiei, deoarece pierd sange lunar. In timpul sarcinii, necesarul de fier creste semnificativ, ceea ce poate determina o scadere a concentratiei de fier in sange. In cazul barbatilor si femeilor care doneaza sange frecvent, valoarea sideremiei poate fi scazuta temporar.

Pe de alta parte, exista si afectiuni care pot creste nivelul de fier in sange, determinand sideremie crescuta. Hemocromatoza este una dintre cele mai frecvente afectiuni care determina cresterea concentratiei de fier in sange. Aceasta boala genetica determina o absorbtie excesiva de fier din alimente, ceea ce poate duce la acumularea de fier in organe si tesuturi. Anemia hemolitica, o afectiune caracterizata prin distrugerea celulelor rosii din sange, poate determina si ea cresterea nivelului de fier in sange, deoarece fierul eliberat din celulele distruse ajunge in sange.

Pot exista si alte situatii care modifica valorile sideremiei, cum ar fi inflamatiile si infectiile, care pot duce la o scadere temporara a concentratiei de fier in sange. Tulburarile de absorbtie intestinala, cum ar fi boala celiaca sau boala Crohn, pot duce la o scadere a absorbtiei de fier din alimente, determinand sideremie scazuta. In concluzie, valorile sideremiei pot varia semnificativ in functie de varsta, sex si stare de sanatate, fiind necesara o evaluare medicala pentru a determina daca aceste valori sunt in limitele normale. 

Afectiuni asociate cu sideremia crescuta

Hemocromatoza este una dintre principalele afectiuni asociate cu sideremia crescuta. Aceasta afectiune genetica determina absorbtia excesiva de fier de catre organism, conducand la acumularea acestuia in organele vitale, precum ficatul, inima si pancreasul. Semnele si simptomele hemocromatozei pot include oboseala, dureri articulare, disfunctii sexuale si probleme cardiace. Tratamentul hemocromatozei consta in terapia de chelare a fierului si flebotomie (extragerea periodica a sangelui).

Anemia hemolitica este o alta afectiune asociata cu sideremia crescuta. Aceasta afectiune se refera la distrugerea accelerata a celulelor rosii din sange, ducand la un nivel crescut de fier in organism, deoarece acesta nu poate fi reciclat in mod corespunzator. Anemia hemolitica poate fi cauzata de boli autoimune, infectii, toxine sau unele medicamente. Tratamentul depinde de cauza anemiei si poate include medicamente care suprima sistemul imunitar sau transfuzii de sange. [2]

Exista si alte cauze ale sideremiei crescute. Consumul excesiv de suplimente de fier, transfuziile de sange si unele boli hepatice pot duce, de asemenea, la cresterea concentratiei de fier in sange. Este important sa se identifice si sa se trateze cauza cresterii sideremiei pentru a preveni complicatiile pe termen lung. Nivelurile ridicate de fier in organism pot provoca daune organelor, cum ar fi ficatul (cu posibilitatea de a dezvolta ciroza), inima (insuficienta cardiaca si aritmii) si pancreasul (diabet zaharat). 

Afectiuni asociate cu sideremia scazuta

Anemia feripriva reprezinta principala cauza a sideremiei scazute. Aceasta apare atunci cand organismul nu poate produce suficienta hemoglobina din cauza unui deficit de fier. Simptomele asociate anemiei feriprive includ oboseala, paloare si tahicardie. Factorii de risc includ menstruatia abundenta, sarcina si malabsorbtia intestinala. 

Malnutritia si alimentatia inadecvata sunt alte cauze comune ale sideremiei scazute. O dieta saraca in fier sau o malnutritie generala poate duce la aceasta afectiune. Alimentele bogate in fier includ carne rosie, legume verzi si cereale fortificate. Este important sa avem o alimentatie echilibrata pentru mentinerea unui nivel optim de fier in organism.

Exista si alte situatii si boli care pot duce la scaderea concentratiei de fier in sange, cum ar fi hemoragiile interne, cancerul, insuficienta renala, bolile inflamatorii intestinale sau interventiile chirurgicale. Consecintele sideremiei scazute pot fi grave si pot include scaderea imunitatii, deteriorarea functiei cognitive, probleme de crestere si dezvoltare la copii si agravarea altor afectiuni cronice. 

Automedicatia nu este recomandata. Este important sa discuti cu medicul tau in cazul in care ai suspiciuni legate de nivelul de fier din sange sau daca ai o afectiune asociata cu sideremia crescuta sau scazuta.

Surse de informare:

  1. “Serum Iron Test: Purpose, Procedure, and Results.” Healthline, 1 June 2012, www.healthline.com/health/serum-iron#procedure. Accessed 8 June 2023;
  2. “Hemolytic Anemia: Symptoms, Treatment & Causes.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/22479-hemolytic-anemia#management-and-treatment. Accessed 8 June 2023. 

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor