Scleroza tuberoasa: cauze, simptome, tratament

28. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Stetoscop

 

Scleroza tuberoasa este o afectiune genetica rara care poate avea consecinte semnificative asupra calitatii vietii celor afectati. Prin parcurgerea acestui articol, vei descoperi in detaliu cauzele aparitiei acestei boli, simptomele sale diverse si optiunile de tratament disponibile. Vom explora, de asemenea, impactul sclerozei tuberoase asupra vietii cotidiene si cum se pune diagnosticul. La finalul lecturii, vei avea o intelegere mult mai clara a acestei afectiuni si a modului in care ea poate fi abordata si tratata. 

Ce este scleroza tuberoasa?

Scleroza tuberoasa este o boala genetica rara, ce se caracterizeaza prin formarea de tumori benigne (noncanceroase) in diverse organe ale corpului, precum creierul, inima, rinichii, pielea si plamanii. Aceasta afectiune este cauzata de o mutatie in genele TSC1 sau TSC2, care controleaza cresterea si diviziunea celulelor. Scleroza tuberoasa afecteaza diferite persoane in diverse moduri, variind de la forme usoare, cu putine simptome, pana la forme severe, cu manifestari complexe si dizabilitati [1].

Scleroza tuberoasa este o afectiune rara, ce afecteaza aproximativ 1 din 6.000 - 10.000 de persoane la nivel global. Este o boala congenitala, ceea ce inseamna ca este prezenta de la nastere, dar simptomele pot sa apara mai tarziu in copilarie sau in viata adulta. Potrivit Scleroderma Research Foundation, exista peste 50.000 de persoane diagnosticate cu scleroza tuberoasa in Statele Unite ale Americii [2]. 

Scleroza tuberoasa poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii persoanelor afectate si a familiilor lor. Este important sa se ofere suport si ingrijire adecvata pentru a ajuta pacientii sa gestioneze simptomele si sa-si imbunatateasca calitatea vietii. 

Cauzele aparitiei sclerozei tuberoase

Scleroza tuberoasa este o afectiune cauzata de mutatii la nivelul a doua gene, TSC1 si TSC2, care duc la producerea anormala a proteinelor hamartina si tuberina. Aceste proteine au rol in reglarea cresterii si diviziunii celulare, iar perturbarea functiei lor poate duce la aparitia tumorilor si leziunilor caracteristice sclerozei tuberoase. Boala se mosteneste intr-un mod autozomal dominant, ceea ce inseamna ca o persoana afectata are 50% sanse de a transmite mutatia genetica copiilor sai. Este important de mentionat ca aproximativ doua treimi dintre cazurile de scleroza tuberoasa apar din mutatii noi, adica nu sunt mostenite de la parinti [3]. 

Aceasta afectiune este destul de rara, avand o prevalenta estimata la aproximativ 1 din 6.000 - 10.000 de persoane. Cu toate acestea, este una dintre cele mai frecvente boli genetice neurocutanate, afectand in egala masura ambele sexe si toate grupele etnice. Desi cauza principala a sclerozei tuberoase o reprezinta mutatiile genetice, exista si factori de mediu sau stil de viata care pot influenta simptomele si evolutia bolii. De exemplu, expunerea la radiatii ionizante in timpul sarcinii poate creste riscul de aparitie a leziunilor cerebrale la copiii cu predispozitie genetica [4].

Simptomele sclerozei tuberoase

Unul dintre simptomele cele mai evidente ale sclerozei tuberoase sunt manifestarile cutanate, precum angiofibroamele faciale, maculele "zona de cenusa" si fibroamele periunguale. Acestea pot fi prezente de la nastere sau pot aparea in perioada copilariei si adolescentei. Pot fi tratate cu laser sau electrocauterizare.

Scleroza tuberoasa poate afecta in mod direct sistemul nervos central, ducand la diverse probleme neurologice. Printre acestea se numara epilepsia, intarzierile in dezvoltarea cognitiva si psihomotorie, dificultatile de invatare si comportamentul neadecvat. De asemenea, se poate instala o tumora cerebrala numita astrocitom subependimal gigantocelular (SEGA), care poate fi tratata chirurgical [5].

Un alt simptom comun al sclerozei tuberoase este afectarea rinichilor, care se poate manifesta prin aparitia angiomielolipomelor si chisturilor renale. Acestea pot provoca durere abdominala, sange in urina si hipertensiune arteriala. In cazurile severe, rinichii pot fi afectati intr-un mod ireversibil, ceea ce poate duce la insuficienta renala [3].

Scleroza tuberoasa poate afecta si alte organe, precum inima (tumori cardiace numite rabdomioame), plamanii (limfangioleiomiomatoza - o afectiune rara care provoaca leziuni chistice in plamani), ochii (hamartomul retinian) si oasele (anomalii structurale si tumori benigne) [2].

 

Scleroza tuberoasa

 

Diagnosticul sclerozei tuberoase

Diagnosticul sclerozei tuberoase incepe cu identificarea semnelor clinice specifice acestei boli. Acestea pot fi variate si pot include leziuni cutanate, convulsii, intarzieri in dezvoltarea cognitiva si alte simptome. Examinarile imagistice, precum tomografiile computerizate (CT) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN) pot fi utile pentru a identifica leziunile cerebrale, renale, cardiace sau pulmonare specifice acestei boli si pentru a confirma diagnosticul de scleroza tuberoasa. In plus, teste genetice pot fi realizate pentru a confirma prezenta mutatiilor genetice TSC1 sau TSC2 responsabile de aceasta boala [6].

Diagnosticul sclerozei tuberoase poate necesita evaluarea pacientului de catre mai multi specialisti, cum ar fi neurologi, dermatologi, nefrologi sau cardiologi, care isi vor uni eforturile pentru a stabili un plan de tratament adecvat. Este important sa se ia in considerare complexitatea acestei boli si manifestarile sale variate pentru a putea oferi pacientului cel mai bun tratament posibil.

Tratamentul sclerozei tuberoase

Tratamentul sclerozei tuberoase trebuie sa fie personalizat in functie de simptomele si severitatea afectiunii fiecarui pacient. Echipa multidisciplinara de medici poate include neurologi, nefrologi, dermatologi, oftalmologi si alti specialisti pentru a aborda toate aspectele bolii. Conform Tuberous Sclerosis Alliance, medicamentele antiepileptice pot fi utilizate pentru a controla convulsiile si dozele pot fi ajustate in timp in functie de evolutia bolii. In cazul tumorilor asociate cu scleroza tuberoasa, precum angiofibroamele faciale sau tumorile renale, se pot utiliza medicamente tintite care inhiba anumite cai de semnalizare celulara implicate in cresterea tumorilor [8]. 

Pacientii cu scleroza tuberoasa pot avea nevoie de suport psihosocial si terapie pentru a face fata impactului bolii asupra vietii si familiei lor. Terapia comportamentala, terapia ocupationala si terapia vorbirii pot fi utile pentru a imbunatati abilitatile sociale, comunicative si de adaptare la viata de zi cu zi. Tratamentul chirurgical poate fi necesar in cazul unor complicatii ale sclerozei tuberoase, precum hidrocefalie sau afectiuni renale. In cazul angiofibroamelor faciale, se poate utiliza terapia cu laser sau electrocauterizarea pentru a reduce dimensiunea si aspectul acestora [7].

Este important sa mentionam ca tratamentul sclerozei tuberoase este un proces continuu, iar pacientii trebuie sa fie monitorizati in mod regulat pentru a observa evolutia bolii si a ajusta tratamentul in consecinta. Pacientii trebuie sa fie implicati activ in deciziile legate de tratamentul lor si sa comunice cu echipa medicala despre orice schimbari ale simptomelor sau efecte secundare ale medicamentelor.

Impactul sclerozei tuberoase asupra calitatii vietii

Impactul sclerozei tuberoase asupra calitatii vietii poate fi major si poate varia in functie de severitatea afectiunii si de simptomele asociate. Printre cele mai semnificative probleme se numara dificultatile cognitive si de invatare care pot afecta performantele scolare si integrarea sociala a persoanelor afectate. Aproximativ 50-80% dintre persoanele cu scleroza tuberoasa prezinta deficiente cognitive, inclusiv probleme legate de memoria de lucru, atentia si capacitatea de invatare [5].

Pe langa problemele cognitive, scleroza tuberoasa poate cauza si diverse probleme de sanatate fizica. Tumori la nivelul rinichilor, inimii sau pielii, epilepsie, tulburari de somn si probleme respiratorii sunt doar cateva dintre complicatiile care pot afecta in mod direct calitatea vietii persoanelor cu aceasta afectiune. Aproximativ 80% dintre persoanele cu scleroza tuberoasa dezvolta cel putin o forma de tumora, iar aproximativ 40% dintre acestea dezvolta mai multe tumori [3].

Impactul emotional si social al sclerozei tuberoase poate fi, de asemenea, semnificativ. Stresul cauzat de gestionarea simptomelor, ingrijirea medicala si incertitudinea evolutiei bolii poate provoca anxietate, depresie si izolare sociala atat pentru persoanele cu scleroza tuberoasa cat si pentru familiile lor. 

Accesul la servicii de sanatate si suport este esential pentru imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu scleroza tuberoasa. Acest lucru include accesul la servicii medicale adecvate, suport educational si psihologic, precum si posibilitatea de a beneficia de tratamente si terapii inovatoare. 

In concluzie, scleroza tuberoasa este o afectiune genetica rara, care poate provoca tumori benigne in diverse organe ale corpului. Cunoasterea cauzelor, simptomelor si metodelor de diagnostic si tratament este esentiala pentru a imbunatati calitatea vietii persoanelor afectate. 

Bibliografie:

1. NHS Choices. “Overview - Tuberous Sclerosis.” NHS, 2020, www.nhs.uk/conditions/tuberous-sclerosis/, accesat la 20.06.2023;

2. “Tuberous Sclerosis - NORD (National Organization for Rare Disorders).” NORD (National Organization for Rare Disorders), NORD, 2019, rarediseases.org/rare-diseases/tuberous-sclerosis/, accesat la 20.06.2023;

3. “Tuberous Sclerosis - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2017, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tuberous-sclerosis/symptoms-causes/syc-20365969, accesat la 20.06.2023;

4. “Tuberous Sclerosis Complex | National Institute of Neurological Disorders and Stroke.” Www.ninds.nih.gov, www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/tuberous-sclerosis-complex#:~:text=Tuberous%20sclerosis%20complex%20(TSC)%2C, accesat la 20.06.2023;

5. “Tuberous Sclerosis Complex: MedlinePlus Genetics.” Medlineplus.gov, medlineplus.gov/genetics/condition/tuberous-sclerosis-complex/, accesat la 20.06.2023;

6. “Tuberous Sclerosis: Practice Essentials, Background, Pathophysiology.” EMedicine, 17 Oct. 2021, emedicine.medscape.com/article/1177711-overview, accesat la 20.06.2023;

7. “Tuberous Sclerosis: What It Is, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/17586-tuberous-sclerosis, accesat la 20.06.2023;

8. “What Is TSC?” TSC Alliance, www.tscalliance.org/about-tsc/what-is-tsc/, accesat la 20.06.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor