Chistul rinichiului: cauze, simptome, tratament

31. 10. 2024 · 7 minute de citit

Acest articol acopera informatiile de baza despre chisturile renale: explicam care sunt simptomele, cauzele si optiunile de tratament.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Chistul rinichiului: cauze, simptome, tratament

 

Ce sunt rinichii si care este rolul acestora

Rinichii sunt doua organe in forma de fasole, situate in zona inferioara a spatelui. Rolul lor este acela de a controla cantitatea de sare si de apa din organism si de a elimina deseurile prin filtrarea sangelui si producerea urinei. Unitatea functionala elementara a rinichiului este nefronul, compus dintr-un corpuscul renal si un sistem tubular. Pe masura ce sangele curge prin rinichi pentru a fi filtrat, nefronii elimina apa suplimentara si deseurile (prin urina).  

Ce este chistul renal

Un chist este o tumoare benigna (sub forma unor saculeti) umpluta cu aer sau lichid. Chisturile renale sunt saculeti rotunzi de dimensiuni mici, cu peretii subtiri si umpluti cu un lichid apos. Apar pe masura inaintarii in varsta, fie pe suprafata rinichilor, fie in interiorul nefronilor. Mai bine de jumatate dintre persoanele de 50 de ani au cel putin un chist renal. Aceste chisturi variaza in dimensiune, dar pot creste in timp. Cele mai multe persoane dezvolta un asemenea chist la un singur rinichi, dar este posibil sa se formeze chisturi si la cel de-al doilea (1).

Unele chisturi renale sunt considerate simple, pentru ca exista putine sanse sa se dezvolte in ceva serios. Exista posibilitatea ca, in unele cazuri, peretii chisturilor sa se ingrosoase sau,  la testele imagistice cu raze X, sa arate neregularitati. Unele dintre aceste chisturi ar putea fi asociate cu cancerele renale. 

Se recomanda consult medical de urgenta in cazul in care pacientul se confrunta cu simptome precum: durere in regiunea dintre coaste si sold, stomac sau spate, febra, urinare frecventa, urina inchisa la culoare sau cu sânge. Astfel de simptome pot fi manifestari ale unui chist renal care s-a infectat (4). 

Cauzele chistului renal

Nu se stie care este cauza formarii chisturilor renale. Cea mai sustinuta teorie este aceea conform careia chistul rinichiului se dezvolta atunci cand stratul de la suprafata acestui organ intern slabeste. In acest mod se ajunge la dezvoltarea unei formatiuni similara unui saculet care se umple cu lichid. O alta ipoteza este legata de tubulii care colecteaza urina. Daca un astfel de tub se blocheaza, se ajunge la inflamarea lui si umplerea cu lichid.

De asemenea, exista o afectiune care se numeste boala polichistica renala (rinichii polichistici) afectiune mostenita, cauzata de modificarile genelor care sunt transmise  ereditar. Boala polichistica poate sta la baza hipertensiunii arteriale. In cazuri severe, se poate ajunge la deficiente ale vaselor de sange din creier si inima. Daca boala polichistica renala nu este tratata eficient sau la timp, poate duce la insuficienta renala sau la boala renala in stadiu final.

Cum se trateaza boala polichistica

Boala polichistica a rinichiului se poate ameliora cu:

  • antibiotice pentru tratarea infectiilor tractului urinar;
  • medicamente pentru tensiunea arteriala;
  • diuretice pentru eliminarea excesului de lichid din corp;
  • eventuale interventii chirurgicale, pentru eliminarea chisturilor si o ameliorare a starii pacientului.

In cazurile severe, boala polichistica renala poate declansa insuficienta cardiaca, astfel incat pacientul are nevoie de dializa sau chiar de transplant de rinichi.

Factorii de risc ai chistului renal

Riscul de a dezvolta chisturi la nivelul rinichiului creste odata cu varsta, dar ele se pot dezvolta atat la copii, cat si la adulti. Chisturile renale simple apar mai ales la barbati.

Complicatiile chisturilor renale

Daca nu sunt tratate adecvat si la timp, chisturile renale pot duce la urmatoarele complicatii (3):

  • chist infectat: poate provoca febra si durere la nivelul rinichilor;
  • spargerea chistului: provoaca dureri severe la nivelul spatelui inferior si in lateral. In unele cazuri se poate manifesta prin prezenta sangelui in urina;
  • flux de urina blocat: un chist renal care blocheaza fluxul tipic de urina poate duce la inflamarea rinichilor.

Simptomele chistului la rinichii

Simptomele chistului la rinichii

Daca sunt simple, chisturile rinichiului nu provoaca simptome. Dar daca un chist se dezvolta suficient de mult, simptomele care apar pot fi urmatoarele (4):

  • durere in partea inferioara a spatelui sau in partile laterale;
  • febra;
  • frisoane;
  • flux de sange sau urina blocat la nivelul rinichiului (cazuri rare);
  • functia renala este afectata (tot in cazuri rare);
  • dureri la nivelul stomacului.

Important de stiut

Chisturile renale simple sunt asociate cu hipertensiunea arteriala, dar nu exista suficiente studii care sa explice relatia dintre cele doua (5).

Cum se stabileste diagnosticul de chist renal

In principal, diagnosticarea chistului renal se face prin 2 metode (2):

  • Test al functiei renale: testele de sange pot dezvalui daca un chist renal afecteaza functionarea normala a rinichiului (2).
  • Teste imagistice: RMN-ul, CT-ul, ultrasunetele pot ajuta la diagnosticarea chisturilor renale simple. Investigatiile imagistice ajuta la stabilirea diagnosticului, daca o masa renala este un chist sau o tumoare (4).

Scanarile CT (tomografie computerizata) pot arata chisturi si tumori la nivelul rinichilor. Scanarea CT utilizeaza o combinatie de raze X si tehnologie computerizata pentru a crea imagini ale tractului urinar. Cea mai obisnuita modalitate de vizualizare a tractului urinar este scanarea CT fara substanta de contrast, dar medicul poate opta pentru folosirea ei astfel incat sa obtina rezultate mai clare. 

Mediul de contrast este un colorant care face ca structurile interne sa fie mai usor de vazut in timpul testelor imagistice. Pentru o scanare CT, pacientul sta intins pe o suprafata care aluneca intr-un dispozitiv ce functioneaza in baza razelor X (6).

Rezonanta magnetica nucleara (RMN): ca si in cazul scanarilor CT, rezonanta magnetica nucleara poate evidentia chisturi si tumori, oferind imagini mai detaliate (6).  

Optiunile de tratament ale chistului renal

Rezultat analize ale rinichiului

Tratamentul pentru un chist renal este stabilit de medicul urolog. In cazul in care chistul este mic, este posibil ca medicul specialist sa nu recomande un tratament. Tot ce trebuie sa faca pacientul in asemenea cazuri este sa realizeze teste imagistice la fiecare 6-12 luni, pentru a se vedea cum evolueaza chistul renal. In cazul chisturilor mai mari sau a celor care provoaca simptome, tratamentele pot sa includa scleroterapia si chiar interventii chirurgicale.  

Scleroterapia

Scleroterapia este metoda prin care se dreneaza chistul. Se foloseste un anestezic local, astfel incat pacientul nu simte nici un disconfort. Folosind ultrasunetele pentru ghidare, medicul ajunge cu un ac subtire la chist si scurge tot lichidul din acesta. Daca medicul considera necesar, poate umple ulterior chistul cu alcool, in acest fel il impiedica sa se umple din nou cu un alt lichid. In cele mai multe cazuri, pacientul poate merge acasa in aceeasi zi in care se efectueaza procedura (5). 

Interventie chirurgicala

In cazul in care chistul este mai mare si afecteaza functia renala, poate fi necesara indepartarea acestuia printr-o interventie chirurgicala. In timpul operatiei de chist renal, pacientul poate fi adormit sub anestezie generala. In cele mai multe situatii, chirurgii indeparteaza chisturile prin metoda laparoscopica, prin mai multe incizii mici. De asemenea, chirurgul dreneaza chistul, dupa care peretii acestuia sunt cauterizati. Pacientul trebuie sa ramana in spital 24-48 de ore dupa efectuarea procedurii, pentru a fi monitorizata starea lui post-interventionala (5).

Rezumat

  • Cele mai multe chisturi renale simple sunt inofensive si nu provoaca probleme. Daca un chist creste sau daca pacientului ii revin simptomele, se poate opta pentru scleroterapie sau interventie chirurgicala (pentru eliminarea chistului pe termen lung). 
  • In cazul bolii renale  polichistice, medicul trebuie sa ia in calcul si posibilitatea aparitiei de complicatii precum: hipertensiune arteriala si insuficienta renala (5).

Disclaimer

Informatiile din acest articol au un scop pur informativ si nu inlocuiesc un consult medical avizat. Nevoile si simptomele in cazul acestei afectiuni pot varia de la individ la individ si depind de stilul de viata al fiecaruia, de varsta, de starea de sanatate, dar si de multi alti factori. Tocmai de aceea, informatilei nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat. Este recomandat sa mergi la medic ori de cate ori starea de sanatate se inrautateste.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Cleveland Clinic, „Kidney cysts”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14884-kidney-cysts
  2. Mayo Clinic, „Kidney cysts”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-cysts/diagnosis-treatment/drc-20374138
  3. Mayo Clinic, Kidney cysts”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-cysts/symptoms-causes/syc-20374134
  4. WebMD, „Kidney cyst”: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/kidney-cyst-causes-symptoms-treatments
  5. Healthline, „Kidney cyst”: https://www.healthline.com/health/kidney-cyst
  6. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, „Simple Kidney Cysts”: https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/simple-kidney-cysts
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor