Hidrocefalia: cauze, manifestari si optiuni de tratament

4. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Bebelus

 

Hidrocefalia este o afectiune in care se produce o acumulare excesiva de lichid cefalorahidian in ventriculii de la nivelul creierului. Acestia cresc exagerat si exercita presiune asupra creierului. Chiar daca hidrocefalia poate aparea la orice varsta, bebelusii si varstnicii sunt mai predispusi la aceasta afectiune. Tratamentul chirurgical ajuta la mentinerea unui nivel optim de lichid in creier, dar uneori sunt necesare si alte terapii complementare pentru a tine sub control problemele produse de hidrocefalie.

Rolul lichidului cefalorahidian (LCR) este acela de a proteja creierul. Cand exista o cantitate prea mare de lichid, creierul este supus unei presiuni enorme, ceea ce poate duce la afectarea tesuturilor acestuia si la disfunctii cerebrale. 

Hidrocefalia se poate trata, diagnosticarea si aplicarea unui plan rapid de intervenție, cu terapii combinate ducand la rezultate adecvate. Tratamentul este de lunga durata, complex, pentru ca si problemele provocate de hidrocefalie sunt variate. Netratata, hidrocefalia poate fi fatala.

Ce este hidrocefalia?

Atunci cand calea circulatorie a LCR este blocata, lichidul se acumuleaza in ventriculii creierului care isi maresc excesiv volumul si pun presiune pe acest organ, astfel manifestandu-se hidrocefalia. 

Termenul de “hidrocefalie” provine din grecescul “hydro” - apa si “cephalus” - cap, in traducere “apa la creier”. 

Lichidul cefalorahidian indeplineste numeroase functii pentru creier si maduva spinarii, acela de amortizare in cazul unor socuri sau lovituri, intermediar in furnizarea de nutrienti si eliminarea deseurilor din creier. LCR este totodata responsabil de reglarea presiunii dintre creier si coloana vertebrala. Acumularea sa in cantitate mare in jurul creierului are efect vatamator asupra acestui organ. Excesul de LCR apare pe fondul cresterii productiei si a scaderii ratei de absorbtie sau ca urmare a unei afectiuni care duce la blocarea trecerii normale a lichidului prin sistemul ventricular al creierului (1).

Tipuri de hidrocefalie

Hidrocefalia comunicanta

LCR circula liber intre ventriculi, chiar daca fluxul este blocat la iesirea din acestia (2), (3). 

Hidrocefalia necomunicanta

Acest tip de hidrocefalie mai este cunoscut si sub numele de hidrocefalie obstructiva. Blocajul fluxul de LCR apare in una sau mai multe treceri inguste dintre ventriculii cerebrali. O cauza frecventa este reprezentata de stenoza apeductala (2), (3). 

Hidrocefalia cu presiune normala

Acest tip de afectiune se manifesta la orice varsta, dar este mai des intalnita la batrani. Poate aparea pe fondul unei hemoragii subarahnoide, al unui traumatism cranian, infectii, tumora sau ca o complicatie la o interventie chirurgicala.  In aceeasi masura, poate sa se manifeste la unii pacienti si fara a exista unul dintre factorii mentionati anterior (2), (3). 

Hidrocefalia congenitala 

Este prezenta la nasterea copilului; cauza pentru aparitia ei poate fi o anomalie genetica sau un eveniment care a avut loc in timpul dezvoltarii ontogenetice (2), (3). 

Hidrocefalia externa benigna la sugari este o forma deosebita, caracterizata de macrocefalie - circumferinta mare a capului, din cauza maririi spatiului subarahnoidian. 

Hidrocefalia dobandita

Apare dupa nastere, pe fondul unei afectiuni neurologice, a unor traume craniene, tumori, hemoragii, infectii sau boli ale sistemului nervos central (2), (3). 

Hidrocefalia ex-vacuo

Acest tip de hidrocefalie este unul aparte, afecteaza adultii si se evidentiaza dupa un accident vascular cerebral, Alzheimer sau dementa, dupa dezvoltarea altor probleme neurologice la batrani, cand deja creierul a fost afectat (2).   

Atentie: dementa si convulsiile pot fi simptome de atrofie cerebrala, o boala severa care vizeaza pierderea neuronilor si a conexiunilor dintre acestia! 

Cat de frecventa este hidrocefalia?

Hidrocefalia este o afectiune care apare la orice varsta, dar este frecvent intalnita la nou-nascuti si persoanele de peste 60 de ani. In timp ce unii copii se nasc cu hidrocefalie, altii o pot dobandi, asa cum este si cazul adultilor, pe parcursul vietii, ca urmare a unor actiuni si evenimente care au consecinte asupra creierului. 

Cauzele hidrocefaliei

Hidrocefalia are cauze diverse de aparitie, pe care le putem clasifica in functie de tipul de afectiune - congenitala sau dobandita. 

In cazul variantei congenitale, cele mai frecvente cauze ale hidrocefaliei sunt (4): 

  • spina bifida;
  • alte defecte ale creierului si maduvei spinarii;
  • stenoza apeductala;
  • sangerare in ventriculii cerebrali la o nastere prematura;
  • infectii pe parcurul sarcinii care provoaca inflamatii ale tesutului cerebral, intrauterin. 

Daca facem referirea la hidrocefalia dobandita, cauzele sunt diferite (4):

  • traume sau lovituri puternice la cap;
  • accident vascular cerebral;
  • tumori la nivelul creierului si al maduvei spinarii;
  • infectii ale creierului sau maduvei spinarii, meningita;
  • hemoragii sau complicatii post-operatorii. 

Simptomele hidrocefaliei

Hidrocefalia adultului este deosebita de hidrocefalia la copii, motiv pentru care simptomele sunt diferentiate (5) dupa cum urmeaza:  

Nou-nascuti si sugari

  • cap foarte mare, crestere rapida a dimensiunilor acestuia;
  • punct moale proeminent - fontanela;
  • crestere intarziata;
  • somnolenta sau letargie;
  • greata si varsaturi, cu apetit redus;
  • convulsii;
  • ochi fixati in jos - apusul soarelui;
  • tonus muscular si forta reduse. 

Prescolari si scolari

  • dureri de cap;
  • marime anormala a capului;
  • vedere incetosata sau dublata;
  • miscari anormale ale ochilor;
  • somnolenta si dezinteres pentru ceea ce se intampla in jurul sau;
  • greata sau varsaturi;
  • lipsa poftei de mancare;
  • slaba coordonare a miscarilor si echilibru instabil;
  • incontinenta urinara;
  • modificari comportamentale si cognitive;
  • performanta scolara in scadere;
  • probleme ale mersului si vorbirii dupa dobandirea acestora. 

Adultii tineri si de varsta mijlocie

  • dureri de cap;
  • pierderea coordonarii si a echilibrului;
  • incontinenta urinara;
  • scaderea memoriei si a capacitatii de concentrare;
  • probleme si deficiente de vedere.

Varstnicii

  • urinare frecventa si incontinenta urinara;
  • dificultati in mers, coordonarea echilibrului este deficitara si se ajunge la blocarea membrelor inferioare;
  • deficiente de vedere;
  • pierderea memoriei si a abilitatilor de gandire si rationare.

Diagnosticarea hidrocefaliei

 

Diagnosticarea hidrocefaliei

 

Doctorul trebuie sa stie istoricul medical al fiecarui pacient, dar si simptomele si manifestarile prezente. Este important ca medicul specialist sa fie informat despre medicamentele administrate cu prescriptie medicala, medicamente fata reteta,  suplimentele alimentare sau remedii naturiste folosite. 

Alaturi de un examen clinic, specialistul va recomanda realizarea unui examen neurologic si a unor teste imagistice - RMN, CT, ecografie transfontanelara. 

Medicul poate solicita efectuarea unor investigatii suplimentare in cazul adultilor (4): punctie lombara, monitorizarea presiunii intracraniene, examenul fundului de ochi. 

Toate aceste investigatii sunt importante, pentru ca specialistul trebuie sa excluda alte posibile boli cu manifestari asemanatoare, asa cum este encefalita, o inflamatie a creierului. 

Optiuni de tratament pentru hidrocefalie

Diagnosticul de hidrocefalie la copii poate fi infiorator pentru parinti. Una dintre intrebarile frecvente adresata medicului este: cat traiesc copiii cu hidrocefalie? Trebuie sa precizam ca in cele mai multe cazuri, mai ales daca afectiunea este diagnosticata rapid, se poate trai cu hidrocefalie ani buni. 

Nu putem vorbi insa de faptul ca hidrocefalia se poate vindeca, ea se poate trata si simptomele pot fi tinute sub control, cu tratamentul adecvat. Interventia chirurgicala pe creier este necesara ca parte a primei etape de tratament. 

Inserarea unui sunt

Interventia chirurgicala prin care este introdus un sunt in creier, vizeaza realizarea unui sistem de drenaj, prin utilizarea unui tub flexibil si lung, ce are o supapa pentru ca LCR din creier sa poata curge in directia corecta si in ritmul adecvat. Un capat al acestui tub este intr-un ventricul al creierului, iar celalalt este amplasat intr-o zona a corpului diferita - abdomen - sub piele, oferind astfel acces facil pentru drenaj (5). 

Acest sistem este pentru toata viata, motiv pentru care controlul medical periodic si monitorizarea regulata sunt esentiale. 

Ventriculostomia endoscopica a ventriculului III

Procedura chirurgicala este complexa, tehnica nu este destinata tuturor persoanelor cu hidrocefalie. Pentru aceasta operatie, medicul foloseste o camera mica video, pe care o introduce in interiorul creierului, printr-o gaura realizata in partea inferioara a unui ventricul sau intre acestia. Astfel, lichidul cefalorahidian se va scurge din ventricul in jurul creierului (5). 

Cele 2 variante de interventii chirurgicale pot determina aparitia unor complicatii nedorite - sangerari, infectii, febra, blocaje sau problemele mecanice - ce pot produce probleme grave de sanatate. Monitorizarea imediata si regulata, dupa externare, este importanta pentru ca medicul sa poata observa ce alte ajustari sunt necesare si trebuie realizate in obtinerea rezultalor avute in vedere. 

VTE cu CPC

O alta optiune de tratament este ventriculostomia a treia endoscopica (VTE) cu cauterizare a plexului coroid (CPC), un tratament aplicat in special copiilor sub 2 ani (3). 

Tratament complementar

Alte variante de tratament pentru copii si adulti cu hidrocefalie pot fi asociate interventiei chirurgicale pe creier, evident, in functie de manifestarile caracteristice ale acestei afectiuni. Copiii pot avea nevoie de pediatru si fizioterapeut pentru tratament si ingrijire medicala de specialitate, neurolog, terapeut ocupational, psiholog sau psihiatru (5). 

Copiii incadrati in sistemul de invatamant si care au hidrocefalie au cea mai mare nevoie de atentie speciala si de profesori dedicati, care sa le inteleaga problemele si sa ii ajute. 

Adultii cu hidrocefalie au, la randul lor, nevoie de servicii speciale si sprijin in tratarea problemelor cu care se confrunta. Uneori poate fi vorba chiar de plasarea persoanei cu hidrocefalie in centre speciale, unde sa primeasca ingrijirile medicale necesare, in permanenta. 

Hidrocefalia este o afectiune complexa. Cu interventie chirurgicala, monitorizare si terapii complementare, alaturi de suportul familiei, un copil sau un adult cu hidrocefalie pot avea o viata normala. Manifestarile acestei afectiuni sunt deosebite si altereaza atat dezvoltarea fizica, cat si pe cea psihica a individului, motiv pentru care este extrem de important ajutorul medical de specialitate, pe mai multe discipline.

Acest articol este strict informativ. Pentru orice simptome si manifestari neplacute, adreseaza-te unui cadru medical!

Surse de informare:

1. Hydrocephalus - https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Hydrocephalus

2. Hydrocephalus - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hydrocephalus

3. What is hydrocephalus - https://www.hydroassoc.org/

4. Hydrocephalus - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17334-hydrocephalus

5. Hydrocephalus - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hydrocephalus/symptoms-causes/syc-20373604

 

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor