Scaun cu rotile: tipuri, caracteristici, recomandari

8. 9. 2023 · 7 minute de citit

De la primele variante de scaune cu rotile produse pentru uz comercial si pana la modelele existente pe piata acum diferentele sunt majore. Inovatia tehnologica a oferit posibilitatea diversificarii gamei, in ceea ce priveste manevrabilitatea acestora, dar si al accesibilitatii. Scaunele cu rotile au functii si accesorii care ofera suport utilizatorilor pentru deplasare pe cele mai variate tipuri de substrat.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Scaun cu rotile: tipuri, caracteristici, recomandari

Scaunele cu rotile sunt cunoscute si sub denumirea de scaune sau fotolii rulante. Aceste dispozitive medicale sunt esentiale pentru a facilita deplasarea persoanelor accidentare sau care prezinta diverse dizabilitati. Unele scaune cu rotile sunt concepute pentru utilizarea zilnica, altele pentru activitati specifice sau anumite nevoi. Scaunul cu rotile este un dispozitiv medical ajutator pentru deplasare asa cum este si cadrul de mers.

Tipuri de scaune cu rotile

Scaun cu rotile manual

Exista o varietate de tipuri de scaune cu rotile disponibile pe piata pentru a satisface nevoile si preferintele tuturor persoanelor care le folosesc. Tipul comun de scaun cu rotile este cel manual, care necesita ca utilizatorul sa il propulseze cu ajutorul mainilor.

Aceste scaune sunt usor de manevrat si de intretinut si pot fi potrivite pentru cei cu o mobilitate mai mare.

Scaun cu rotile electric

Acest tip de scaun cu rotile este echipat cu un motor electric si poate fi controlat cu ajutorul unui joystick. Aceste scaune sunt ideale pentru cei care au o mobilitate mai redusa si nu pot propulsa un scaun manual. Ele ofera utilizatorului o mai mare independenta si pot fi intrebuintate in diferite medii si pe terenuri variate.

Accesorii pentru scaunele cu rotile

Exista scaune cu rotile sportive, concepute pentru a fi mai usoare si mai usor de manevrat, pentru a permite utilizatorilor sa participe la activitati sportive si recreative. Aceste scaune sunt compacte si au caracteristici speciale, cum ar fi roti mai mari si suspensii pentru a face fata terenurilor accidentate.

In plus, exista si scaune cu rotile pentru teren accidentat, care sunt construite pentru a trece usor si lin pe substraturi accidentate, cum ar fi drumurile de tara sau terenurile montane, fara ca persoana care il foloseste sa resimta un disconfort major. Aceste scaune sunt mai robuste si au caracteristici suplimentare, precum roti cu anvelope adanci si sistem de suspensii puternic. (1)

Caracteristici esentiale ale unui scaun cu rotile

Un scaun cu rotile este un instrument vital pentru persoanele cu dizabilitati sau cu dificultati de mobilitate. Pentru a asigura confortul si siguranta acestora este important sa acordam atentie caracteristicilor esentiale ale unui astfel de scaun in momentul achizitiei.

Tipuri de roti si sistem de franare

Rotile reprezinta o componenta esentiala pentru un scaun cu rotile si pot varia in functie de tipul de teren pe care urmeaza sa fie utilizat produsul. Exista roti mici, potrivite pentru folosirea in interior si roti mari, adaptate terenului accidentat sau de exterior. Sistemul de franare trebuie sa fie eficient si usor de utilizat, pentru a asigura siguranta celui care intrebuinteaza scaunul cu rotile.

Confort si suport

Un scaun cu rotile trebuie sa ofere un nivel adecvat de confort. Suportul ergonomic pentru spate, brate si picioare este esential pentru a asigura o pozitie corecta a corpului si pentru a preveni aparitia durerilor sau a leziunilor precum escarele. In plus, pernele moi si materialele de calitate superioara pot contribui la un confort sporit.

Greutatea scaunului cu rotile si capacitatea de pliere

Greutatea scaunului cu rotile poate influenta mobilitatea si manevrabilitatea acestuia. Pentru a usura transportul si depozitarea, este recomandat sa optezi pentru un scaun usor, dar rezistent. De asemenea, capacitatea de pliere a scaunului cu rotile poate fi un aspect important pentru persoanele care calatoresc frecvent sau au nevoie sa transporte scaunul intr-un spatiu limitat.

Durabilitate si intretinere

Durabilitatea unui scaun cu rotile este esentiala pentru a asigura o utilizare pe termen lung. Materialele de calitate si constructia solida sunt factori cheie. Un scaun cu rotile ar trebui sa fie usor de intretinut si curatat, pentru a mentine igiena si buna functionare a acestuia. (1), (2)

Recomandari pentru a alege un scaun cu rotile potrivit

Pentru a alege un scaun cu rotile potrivit, este important sa iei in considerare nevoile si cerintele individuale ale persoanei care il va folosi. Evaluarea starii de sanatate este cruciala. Persoanele cu mobilitate limitata in partea superioara a corpului pot avea nevoie de un scaun cu rotile electric, care sa le ofere suport si sa le usureze efortul de a se deplasa. In schimb, persoanele cu un grad mai mare de mobilitate pot opta pentru achizitia unui scaun cu rotile manual, care sa le ofere mai multa independenta si control.

Un alt aspect important de avut in vedere este stilul de viata al utilizatorului. Acest element trebuie luat in considerare si nu poate fi neglijat atunci cand trebuie sa aiba loc achizitia unui produs de acest tip. Daca persoana este activa si doreste sa participe la activitati sportive sau vrea sa faca miscare zilnica, poate fi necesar un scaun cu rotile special conceput pentru astfel de activitati. Aceste scaune sunt mai usoare si au suspensii mai bune pentru a face fata unor tipuri diferite de terenuri.

Pentru a fi sigur ca alegerea este potrivita, iti recomandam sa consulti un specialist in terapie ocupationala sau un alt profesionist in domeniul sanatatii. Acestia pot oferi sfaturi valoroase bazate pe experienta lor si pot ajuta la identificarea celui mai potrivit scaun pentru nevoile individuale.

Suportul pentru brate si picioare la un scaun cu rotile trebuie sa fie adaptat nevoilor tale, asadar este un aspect de avut in vedere, alaturi de dimensiunea produsului, pentru siguranta si usurinta manevrarii si a trecerii prin coridoare, spre exemplu, cand scaunul cu rotile este intrebuintat si in interiorul locuintei. (1), (2), (3)

Adaptarea activitatilor si a stilului de viata

Adaptarea la noua realitate, cea in care ai nevoie de un scaun cu rotile pentru deplasare poate fi un proces dificil si complex, dar exista cateva sfaturi si strategii care te pot ajuta. 

Acomodarea emotionala pentru viata intr-un scaun cu rotile

Este important sa acordam o atentie deosebita aspectului emotional al adaptarii la viata intr-un scaun cu rotile. Aceasta tranzitie poate provoca o gama larga de emotii, de la frustrare si furie la tristete si anxietate. Este vital sa ai sprijin din partea celor apropiati pentru gestionarea acestor emotii si pentru mentinerea unei atitudini pozitive. Poti beneficia de consiliere psihologica sau ai ocazia sa aderi la grupuri suport pentru a impartasi experientele si pentru a gasi sustinere in aceasta noua situatie.

Invatarea manevrarii corecte a scaunului cu rotile

O alta parte importanta a adaptarii la utilizarea unui scaun cu rotile este invatarea manevrarii corecte a acestuia. Este deosebit de important sa inveti cum sa folosesti franele in mod eficient si sa adopti tehnici corecte de navigare pe teren accidentat sau pe rampe.

De asemenea, este esential sa identifici varianta potrivita pentru tine pentru ridicare si rasucire in momentele in care te ridici sau te asezi pe scaun, astfel incat sa ai siguranta utilizarii si sa elimini riscurile unor accidente. Exercitiile fizice si indrumarea unui terapeut fizic pot fi utile in aceasta privinta.

Intretinerea si ingrijirea scaunului cu rotile

Pentru intrebuintarea eficienta si durabila a scaunului cu rotile trebuie sa intelegi cum sa il cureti de mizerie si sa il intretii corespunzator. Acest lucru poate include curatarea periodica a scaunului, verificarea si inlocuirea partilor uzate si efectuarea ajustarilor necesare.

De asemenea, este important sa se efectueze revizii regulate ale scaunului cu rotile la un tehnician specializat pentru a te asigura ca acesta functioneaza in mod corect. 

Accesibilitate si ajustare la mediul inconjurator

Nu in ultimul rand, adaptarea la viata intr-un scaun cu rotile are legatura si cu mediul inconjurator. Sunt necesare unele modificari la domiciliu sau la locul de munca pentru a facilita utilizarea scaunului cu rotile. Aceste schimbari pot include instalarea de rampe, indepartarea obstacolelor si asigurarea accesului la facilitati si servicii. Trotuarele, bordurile, transportul public, toate sunt elemente simple, dar care devin complexe in deplasarea cu scaunul cu rotile. (1), (2), (3)

Alegerea unui scaun cu rotile depinde de o serie de factori. Prin intelegerea nevoilor personale, fiecare utilizator poate gasi scaunul cu rotile care ii va imbunatati mobilitatea si calitatea vietii. Indiferent de preferinte este necesara o buna informare si chiar testarea produselor inainte de o decizie de achizitie. 

Surse de informare:

1. Fact sheet on wheelchairs - https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/205041/B4616.pdf?seq

2. How to Choose a Wheelchair - https://www.webmd.com/a-to-z-guides/features/how-to-choose-wheelchair

3. What you should keep in mind when buying your wheelchair - https://www.sunrisemedical.eu/blog/how-to-choose-the-perfect-wheelchair

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor