Cadru de mers: tipuri, avantaje, recomandari

30. 8. 2023 · 7 minute de citit

Cadrele de mers sunt dispozitive medicale utilizate in special de persoanele varstnice pentru a se sprijini si deplasa. Aceste produse sunt necesare uneori tinerilor si adultilor care trec prin interventii chirurgicale si au nevoie de recuperare sau care prezinta afectiuni motorii sau neurologice. 

 

Prezentam in cadrul acest articol tot ce trebuie sa stii despre cadrele de mers. Un astfel de dispozitiv iti poate imbunatati viata si iti ofera independenta de miscare dorita.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Cadru de mers: tipuri, avantaje, recomandari

Ce este un cadru de mers? 

Un cadru de mers este un dispozitiv medical utilizat pentru a sprijini si imbunatati mobilitatea persoanelor cu dificultati de deplasare. Confectionate dintr-un corp metalic usor, de obicei din aluminiu, cadrele de mers ofera suport si stabilitate in timpul mersului.

Aceste dispozitive sunt recomandate in special persoanelor in varsta, care pot avea probleme de echilibru sau care au suferit o interventie chirurgicală la spate sau la nivelul membrelor inferioare. De asemenea, pot fi utilizate si de persoane mai tinere cu deficiente motorii sau neurologice care le ingreuneaza sau restrictioneaza mersul normal. (1) 

Cadrelor de mers sunt articole de tehnica medicala asa cum sunt si ortezele, tensiometrele, glucometrele etc.

Tipuri de cadre de mers

Cadru de mers fix

Un cadru de mers fix sau standard este cea mai comuna forma a dispozitivelor pentru deplasare. Varianta cu patru picioare stabile este potrivita pentru persoanele care au nevoie de un nivel ridicat de suport, au probleme de echilibru si necesita sprijin puternic. Pentru ca nu au roti, trebuie sa fie ridicate in deplasare. 

Cadru de mers pliabil 

Aceste cadre sunt concepute pentru a fi usor de transportat si depozitat. Datorita conceptului pot fi pliate cand nu sunt utilizate, economisind spatiu. Sunt ideale pentru deplasarea in afara casei. Cadrele de mers pliabile sunt usoare si pot fi intrebuintate de persoanele care au nevoie de un cadru de mers temporar sau care calatoresc frecvent, in conditiile in care pot fi pastrate in masina sau tren.

Cadre de mers cu roti

Cadrele de mers cu roti au doua sau patru roti care faciliteaza deplasarea in exterior. Pentru ca nu trebuie ridicate, miscarea este mai usor de realizat, iar deplasarea mai lina. Acest tip de cadru de mers poate fi periculos, deoarece nu ofera un suport standard, de aceea este recomandat celor care doresc sa se deplaseze usor si au o oarecare siguranta pe picioare. 

Cadru rolator ortopedic

Un astfel de dispozitiv de deplasare poate avea trei sau patru roti, dar si frana. Unele modele sunt prevazute cu scaun pentru odihna sau un suport/cos pentru transportul cumparaturilor. Cadrul rolator ortopedic este perfect pentru persoanele cu probleme locomotorii temporare sau permanente. Sunt rapide, usor de manevrat, permit reglarea vitezei si oprirea in siguranta, dar si plierea si depozitarea fara a ocupa prea mult spatiu, in cazul unor variante. (2), (3)

Avantajele oferite de un cadru de mers

Imbunatatirea mobilitatii si a echilibrului

Un cadru de mers ofera sprijin si stabilitate. Persoana care il foloseste se poate deplasa mai usor si isi poate mentine echilibrul. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele varstnice sau pentru cele cu probleme de mobilitate, deoarece se pot preveni caderile. Totodata, un cadru de mers ofera independenta de miscare.

Prevenirea accidentelor

Intrebuintarea unui cadru de mers reduce riscul de accidente prin cadere, de aparitie a leziunilor care pot conduce la deteriorarea sanatatii, oferind un sprijin atat in timpul deplasarii, cat si in stationare. Acest aspect poate contribui la imbunatatirea semnificativa a calitatii vieții persoanelor cu afectiuni locomototii care nu pot sa mearga independent fara acest dispozitiv. 

Stare generala mai buna

Imbunatatirea mobilitatii si prevenirea accidentelor, sunt obiectivele majore cand vorbim de folosirea unui cadru de mers. Acest lucru are un impact pozitiv asupra starii generale de sanatate, dar si asupra sanatatii mintale a utilizatorului. O persoana cu mobilitate redusa devine mai activa cu cadrul de mers si se diminueaza sentimentul de izolare sociala. 

Siguranta sporita

Cadrele de mers sunt proiectate astfel incat sa asigure protectia persoanelor aflate in nevoie. Aceste dispozitive metalice pot contine manere de cauciuc pentru o mai buna aderenta, ventuze suport la baza, mecanisme de blocare a rotilor in momentul stationarii.

Siguranta sporita a cadrului de mers

Reducerea disconfortului si a durerilor

Deplasarea indiferent de afectiune sau varsta se poate realiza mai usor cu un cadru de mers adaptat nevoilor. Chiar si pentru perioadele mai lungi de mers, durerea si disconfortul sunt tinute sub control pentru a nu fi piedici in calea vietii tale.

Cadrul de mers isi usureaza viata de zi cu zi si iti permite sa te misti mai usor, mereu protejat, astfel incat sa te poti bucura in continuare de ceea ce iti face placere si sa te mentii activ. (3), (4)

Recomandari de utilizare a unui cadru de mers

Ajustarea corecta a cadrelor de mers

Este vital ca un cadru de mers sa fie ajustat corect la inaltimea utilizatorului pentru confortul si siguranta, prevenind o postura incorecta, ceea ce, in timp, conduce la dureri de spate si poate creste riscul de cadere. 

Postura corecta in utilizarea cadrului de mers se refera la o pozitie cat mai dreapta, cu mainile pe manerele cadrului si incheieturile la acelasi nivel cu manerele.

Atentie sporita tipului de teren

Cadrul de mers este ideal pentru suprafetele de teren plane si stabile pentru a evita dezechilibrarea si caderile accidentale. Pentru zonele in panta, cadrul fix cu ventuze poate fi o varianta, dar numai daca inclinarea nu este prea mare sau prea brusca. 

Siguranta cadrului de mers

Am prezentat anterior cadre de mers cu diverse accesorii pentru cumparaturi. Acum trebuie sa atragem atentia asupra modalitatii de transport cand sunt multe bagaje. Orice greutate in plus poate conduce la o destabilizare, de aceea cand sunt sacose sau cumparaturi atasate cadrului de mers, centrul de greutate trebuie asigurat inainte de orice pentru a evita accidentarile. 

De asemenea, la deplasare, cadrul de mers nu trebuie impins mult in fata pentru a forta pasul, ci cate putin, suficient pentru a te putea sprijini. 

Ingrijirea si intretinerea cadrului de mers

Cadrele de mers au o funcționalitate mare si o durata de viata adecvata utilizarilor, daca sunt luate in calcul masurile de ingrijire si intretinere corespunzatoare. Verificarea periodica a cadrului, strangerea suruburilor, cutarea si dezinfectarea, schimbarea rotilor sau a accesoriilor uzate sunt masuri minime care mentin postura si sanatatea posesorului.

Alte aspecte de avut in vedere

Inainte de a achizitiona un cadru de mers verifica si greutatea maxima a utilizatorului pentru fiecare tip de dispozitiv medical, conform indicatiilor producatorului, astfel incat sa poti intrebuinta cat mai mult produsul. 

Latimea dispozitivului este de interes, trebuie sa poata trece prin deschiderea usilor, coridoare sau peste praguri cu usurinta. (5), (6), (7)

Alegerea unui cadru de mers trebuie sa se faca in concordanta cu nevoile tale reale, iar pentru aceasta recomandarile personalului medical sunt esentiale, in conditiile in care exista o gama variata de dispozitive ajutatoare de mers, fiecare caracteristic unor anumite afectiuni.

Acest articol despre cadrele de mers este strict informativ. Pentru orice afectiune locomotorie, mergi la medic si respecta indicatiile specialistului, iar dupa o interventie chirurgicala in zona spatelui sau a membrelor inferioare, daca ai indicatie pentru a utiliza astfel de dispozitive medicale, nu ezita sa o faci! 

Surse de informare:

1. Walking aids, wheelchairs and mobility scooters - https://www.nhs.uk/conditions/social-care-and-support-guide/care-services-equipment-and-care-homes/walking-aids-wheelchairs-and-mobility-scooters/, Accesat pe 24.08.2023

2. What types of mobility aids are available? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/318463, Accesat pe 24.08.2023

3. Walking Frames - https://reviewmobility.co.uk/walking-frames/, Accesat pe 24.08.2023

4. Mobility - https://www.ageconcern.org.nz/Public/Public/Info/Health_Topics/Mobility.aspx, Accesat pe 24.08.2023

5. A guide to walking aids - https://taking.care/blogs/resources-advice/a-guide-to-walking-sticks-zimmer-rollators, Accesat pe 24.08.2023

6. Walking frames guide - https://www.independentlivingcentre.org.uk/buying-guide/before-you-buy-walking-frames-wheeled-and-non-wheeled/, Accesat pe 24.08.2023

7. A Guide to Selecting a Walking Frame - https://www.indigosolutions.org.au/docs/default-source/fact-sheets/mobility-transport/scooters-wheelchairs-walking-aids/a-guide-to-selecting-a-walking-frame-1.pdf?sfvrsn=6cefc9d6_16, Accesat pe 24.08.2023

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor