Rhodiola: beneficii, proprietati, utilizari

24. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Rhodiola

Daca esti in cautarea unui supliment natural care sa iti sporeasca starea de bine si sa iti ofere o serie de beneficii pentru sanatate, atunci Rhodiola Rosea este raspunsul pe care il cauti! In acest articol, vei descoperi beneficiile remarcabile pe care aceasta planta adaptogena le aduce sanatatii, precum si proprietatile sale specifice care o fac atat de valoroasa in medicina traditionala. Vei invata, de asemenea, despre utilizarile terapeutice si medicinale ale Rhodiolei si cum sa le aplici in viata ta. 

Beneficiile Rhodiolei pentru sanatate

Rhodiola, o planta medicinala folosita de secole in medicina traditionala, ofera o multime de beneficii pentru sanatate. Printre cele mai importante se numara combaterea stresului si a oboselii, imbunatatirea functiilor cognitive, stimularea sistemului imunitar si sustinerea sanatatii cardiovasculare.

Rhodiola ajuta la adaptarea organismului la stres si la imbunatatirea rezistentei la oboseala, contribuind astfel la mentinerea unei stari de bine in perioadele dificile. Intr-un studiu realizat pe un grup de persoane care au experimentat stres cronic, Rhodiola a dus la reducerea simptomelor de oboseala, anxietate si depresie intr-un interval de 30 de zile (1).

Numeroase studii sugereaza ca extractul de Rhodiola poate avea efecte pozitive asupra functiilor cognitive, precum concentrarea, memoria si capacitatea de invatare. Aceste efecte se datoreaza proprietatilor antioxidante si neuroprotectoare ale plantei. Un studiu a aratat ca administrarea de Rhodiola timp de 20 de zile a dus la imbunatatirea performantelor cognitive la un grup de voluntari sanatosi (2).

Rhodiola poate contribui la intarirea sistemului imunitar, favorizand raspunsul organismului la infectii si inflamatii si prevenind astfel aparitia unor afectiuni. Intr-un studiu realizat pe un grup de pacienti cu cancer de san, administrarea de Rhodiola a dus la imbunatatirea functiei imune si la reducerea efectelor secundare ale terapiei (3).

Prin efectul sau antioxidant si antiinflamator, Rhodiola poate ajuta la protejarea sanatatii inimii si vaselor de sange, reducand astfel riscul de boli cardiovasculare. Un studiu a aratat ca administrarea de Rhodiola timp de 12 saptamani a dus la reducerea nivelului de colesterol total si LDL la un grup de pacienti cu diabet zaharat de tip 2 (4).

Proprietatile specifice ale Rhodiolei Rosea

Rhodiola Rosea este o planta adaptogena, cunoscuta pentru proprietatile sale de a ajuta organismul sa se adapteze la stres si de a mentine un echilibru intern optim. Aceasta poate preveni sau reduce efectele negative ale stresului asupra sanatatii. Adaptogenii naturali, cum este Rhodiola Rosea, sunt plante care ajuta organismul sa se adapteze la stres, imbunatatind capacitatea acestuia de a face fata situatiilor stresante si de a mentine un echilibru intern optim. (2)

Rhodiola Rosea are efecte imunomodulatoare, contribuind la intarirea sistemului imunitar si protejand organismul impotriva infectiilor si a bolilor. Studiile au aratat ca Rhodiola Rosea poate creste nivelul de celule albe din sange, care joaca un rol important in protejarea organismului impotriva infectiilor si a bolilor. De asemenea, Rhodiola Rosea poate ajuta la reducerea inflamatiei in organism si poate proteja celulele impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi. (3)

Rhodiola Rosea contine compusi antioxidanti si antiinflamatori, care protejeaza celulele impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi si reduc inflamatia in organism. Aceste proprietati pot contribui la prevenirea unor boli cronice, precum bolile cardiovasculare sau cancerul. Studiile au aratat ca Rhodiola Rosea poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol si la imbunatatirea sanatatii sistemului cardiovascular. (3)

Rhodiola Rosea poate imbunatati functia cognitiva si starea de spirit, datorita efectelor sale asupra neurotransmitatorilor, precum serotonina si dopamina. Acest lucru poate ajuta la combaterea simptomelor de anxietate, depresie si oboseala mentala. Studiile au aratat ca Rhodiola Rosea poate imbunatati performanta cognitive si memoria la adultii sanatosi si la cei cu tulburari cognitive. (4)

Proprietățile specifice ale Rhodiolei Rosea

Utilizari terapeutice si medicinale ale Rhodiolei

Rhodiola Rosea este o planta medicinala cu utilizari terapeutice si medicinale diverse. Printre cele mai importante beneficii pentru sanatate se numara combaterea stresului si a oboselii, imbunatatirea performantei cognitive si a memoriei, ameliorarea simptomelor de anxietate si depresie, suport pentru sistemul imunitar si protectia celulara.

Studiile arata ca Rhodiola Rosea poate ajuta la reducerea simptomelor de oboseala si la imbunatatirea rezistentei la stres. De asemenea, poate echilibra nivelurile hormonilor stresului, cum ar fi cortizolul. Un studiu realizat pe 118 persoane a aratat ca Rhodiola a redus simptomele de oboseala si a imbunatatit starea de spirit si performanta fizica in timpul stresului. (5)

Rhodiola Rosea are, de asemenea, proprietati neuroprotectoare si stimulente asupra functiilor cerebrale. Studiile arata ca poate imbunatati capacitatea de concentrare, memoria si viteza de procesare a informatiilor. De asemenea, poate reduce declinul cognitiv asociat cu imbatranirea. Un studiu a aratat ca Rhodiola a imbunatatit performanta cognitiva la persoanele in varsta. (6)

Rhodiola Rosea poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor de anxietate si depresie. Studiile arata ca poate regla neurotransmitatorii, cum ar fi serotonina si dopamina, care sunt implicati in reglarea starii de spirit si a comportamentului. Un studiu realizat pe 89 de persoane a aratat ca Rhodiola a redus simptomele de depresie si a imbunatatit calitatea vietii. (7)

Rhodiola poate ajuta la intarirea sistemului imunitar si la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, datorita continutului sau bogat in antioxidanti. Acest lucru poate contribui la prevenirea bolilor cronice si la imbunatatirea sanatatii generale. Un studiu realizat pe 100 de persoane a aratat ca Rhodiola a crescut nivelul unor antioxidanti esentiali in organism. (8)

In concluzie, Rhodiola Rosea poate fi o planta medicinala utila pentru combaterea stresului si a oboselii, imbunatatirea performantei cognitive si a memoriei, ameliorarea simptomelor de anxietate si depresie, suport pentru sistemul imunitar si protectia celulara. Este important sa consulti un medic sau un specialist inainte de a incepe sa utilizezi Rhodiola pentru a te asigura ca este sigur pentru tine si pentru a stabili doza potrivita.
Surse:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28640972
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19016404
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15030328
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25837206
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5370388/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3991026/
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6208354/
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575935/

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor