Rhodiola: beneficii, proprietăți, utilizări

24. 5. 2023 · Farmacistul Dr.Max · 6 minute de citit
Rhodiola

 

Dacă ești în căutarea unui supliment natural care să îți sporească starea de bine și să îți ofere o serie de beneficii pentru sănătate, atunci Rhodiola Rosea este răspunsul pe care îl cauți! În acest articol, vei descoperi beneficiile remarcabile pe care această plantă adaptogenă le aduce sănătății, precum și proprietățile sale specifice care o fac atât de valoroasă în medicina tradițională. Vei învăța, de asemenea, despre utilizările terapeutice și medicinale ale Rhodiolei și cum să le aplici în viața ta. 

Beneficiile Rhodiolei pentru sănătate

Rhodiola, o plantă medicinală folosită de secole în medicina tradițională, oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate. Printre cele mai importante se numără combaterea stresului și a oboselii, îmbunătățirea funcțiilor cognitive, stimularea sistemului imunitar și susținerea sănătății cardiovasculare.

Rhodiola ajută la adaptarea organismului la stres și la îmbunătățirea rezistenței la oboseală, contribuind astfel la menținerea unei stări de bine în perioadele dificile. Într-un studiu realizat pe un grup de persoane care au experimentat stres cronic, Rhodiola a dus la reducerea simptomelor de oboseală, anxietate și depresie într-un interval de 30 de zile (1).

Numeroase studii sugerează că extractul de Rhodiola poate avea efecte pozitive asupra funcțiilor cognitive, precum concentrarea, memoria și capacitatea de învățare. Aceste efecte se datorează proprietăților antioxidante și neuroprotectoare ale plantei. Un studiu a arătat că administrarea de Rhodiola timp de 20 de zile a dus la îmbunătățirea performanțelor cognitive la un grup de voluntari sănătoși (2).

Rhodiola poate contribui la întărirea sistemului imunitar, favorizând răspunsul organismului la infecții și inflamații și prevenind astfel apariția unor afecțiuni. Într-un studiu realizat pe un grup de pacienți cu cancer de sân, administrarea de Rhodiola a dus la îmbunătățirea funcției imune și la reducerea efectelor secundare ale terapiei (3).

Prin efectul său antioxidant și antiinflamator, Rhodiola poate ajuta la protejarea sănătății inimii și vaselor de sânge, reducând astfel riscul de boli cardiovasculare. Un studiu a arătat că administrarea de Rhodiola timp de 12 săptămâni a dus la reducerea nivelului de colesterol total și LDL la un grup de pacienți cu diabet zaharat de tip 2 (4).

Proprietățile specifice ale Rhodiolei Rosea

Rhodiola Rosea este o plantă adaptogenă, cunoscută pentru proprietățile sale de a ajuta organismul să se adapteze la stres și de a menține un echilibru intern optim. Aceasta poate preveni sau reduce efectele negative ale stresului asupra sănătății. Adaptogenii naturali, cum este Rhodiola Rosea, sunt plante care ajută organismul să se adapteze la stres, îmbunătățind capacitatea acestuia de a face față situațiilor stresante și de a menține un echilibru intern optim. (2)

Rhodiola Rosea are efecte imunomodulatoare, contribuind la întărirea sistemului imunitar și protejând organismul împotriva infecțiilor și a bolilor. Studiile au arătat că Rhodiola Rosea poate crește nivelul de celule albe din sânge, care joacă un rol important în protejarea organismului împotriva infecțiilor și a bolilor. De asemenea, Rhodiola Rosea poate ajuta la reducerea inflamației în organism și poate proteja celulele împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi. (3)

Rhodiola Rosea conține compuși antioxidanți și antiinflamatori, care protejează celulele împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi și reduc inflamația în organism. Aceste proprietăți pot contribui la prevenirea unor boli cronice, precum bolile cardiovasculare sau cancerul. Studiile au arătat că Rhodiola Rosea poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol și la îmbunătățirea sănătății sistemului cardiovascular. (3)

Rhodiola Rosea poate îmbunătăți funcția cognitivă și starea de spirit, datorită efectelor sale asupra neurotransmițătorilor, precum serotonina și dopamina. Acest lucru poate ajuta la combaterea simptomelor de anxietate, depresie și oboseală mentală. Studiile au arătat că Rhodiola Rosea poate îmbunătăți performanța cognitive și memoria la adulții sănătoși și la cei cu tulburări cognitive. (4)

 

Proprietățile specifice ale Rhodiolei Rosea

 

Utilizări terapeutice și medicinale ale Rhodiolei

Rhodiola Rosea este o plantă medicinală cu utilizări terapeutice și medicinale diverse. Printre cele mai importante beneficii pentru sănătate se numără combaterea stresului și a oboselii, îmbunătățirea performanței cognitive și a memoriei, ameliorarea simptomelor de anxietate și depresie, suport pentru sistemul imunitar și protecția celulară.

Studiile arată că Rhodiola Rosea poate ajuta la reducerea simptomelor de oboseală și la îmbunătățirea rezistenței la stres. De asemenea, poate echilibra nivelurile hormonilor stresului, cum ar fi cortizolul. Un studiu realizat pe 118 persoane a arătat că Rhodiola a redus simptomele de oboseală și a îmbunătățit starea de spirit și performanța fizică în timpul stresului. (5)

Rhodiola Rosea are, de asemenea, proprietăți neuroprotectoare și stimulente asupra funcțiilor cerebrale. Studiile arată că poate îmbunătăți capacitatea de concentrare, memoria și viteza de procesare a informațiilor. De asemenea, poate reduce declinul cognitiv asociat cu îmbătrânirea. Un studiu a arătat că Rhodiola a îmbunătățit performanța cognitivă la persoanele în vârstă. (6)

Rhodiola Rosea poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor de anxietate și depresie. Studiile arată că poate regla neurotransmițătorii, cum ar fi serotonina și dopamina, care sunt implicați în reglarea stării de spirit și a comportamentului. Un studiu realizat pe 89 de persoane a arătat că Rhodiola a redus simptomele de depresie și a îmbunătățit calitatea vieții. (7)

Rhodiola poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, datorită conținutului său bogat în antioxidanți. Acest lucru poate contribui la prevenirea bolilor cronice și la îmbunătățirea sănătății generale. Un studiu realizat pe 100 de persoane a arătat că Rhodiola a crescut nivelul unor antioxidanți esențiali în organism. (8)

În concluzie, Rhodiola Rosea poate fi o plantă medicinală utilă pentru combaterea stresului și a oboselii, îmbunătățirea performanței cognitive și a memoriei, ameliorarea simptomelor de anxietate și depresie, suport pentru sistemul imunitar și protecția celulară. Este important să consulți un medic sau un specialist înainte de a începe să utilizezi Rhodiola pentru a te asigura că este sigur pentru tine și pentru a stabili doza potrivită.

Surse:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28640972
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19016404
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15030328
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25837206
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5370388/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3991026/
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6208354/
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575935/

 

Despre autor
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr.Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr.Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor