Psihanaliza: ce este si cum functioneaza?

25. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 4 minute de citit
Psihanaliza

 

Psihanaliza este denumirea unei discipline si a unei metode de terapie, fiind alcatuita dintr-un set de metode si teorii ce au ca fundament principii elaborate de neuropsihiatrul Sigmund Freud. Potrivit acestora, fiecare fiinta umana are in inconstientul sau ganduri, amintiri, trairi interioare. Afla din acest articol in ce consta si cum functioneaza psihanaliza!

In ce consta psihanaliza?

Ca forma de terapie, psihanaliza este utilizata cu scopul de a elibera emotiile care au fost reprimate. Mai exact, obiectivul sedintelor de psihanaliza este de a identifica sursa problemei si de a o elimina, iar pentru a putea face acest lucru, este important ca persoana in cauza sa constientizeze ceea ce se afla in mintea sa la nivel inconstient (partea cea mai profunda a mintii) [1].

Cum s-a dezvoltat psihanaliza?

Intitial, a fost elaborata sub forma unei teorii, dupa care a devenit o forma de terapie. Este un tip de terapie care in prezent se utilizeaza in tratarea tulburarilor depresive si de anxietate. Psihanaliza contribuie la constientizarea unor aspecte din inconstient, precum tiparele de comportamente si emotii recurente care sunt neproductive.

Atunci cand Sigmund Freud a dezvoltat bazele psihanalizei, a starnit controverse si a fost criticat pentru ideile sale, dar impactul acestora a fost foarte mare si au influentat terapia moderna. 

Abordarea neuropsihiatrului cu privire la terapie si la ideea ca afectiunile psihice pot fi tratate, reprezinta un concept extrem de important. Potrivit teoriilor lui Sigmund Freud, atunci cand discuti despre problemele tale poti simti alinare, iar setul sau de convingeri are impact asupra modalitatilor actuale de tratare a problemelor mintale.

Cum functioneaza?

 

Psihanaliza - cum functioneaza

 

Psihanaliza este una dintre specializarile psihologiei si are ca obiective schimbarea si modificarea partii din structura care implica latura emotionala si personalitatea. [1] Un psihanalist utilizeaza multe tehnici diferite, ce au rolul de a te incuraja sa te gandesti la semnificatia din spatele simptomelor cu care te confrunti. 

Potrivit conceptelor elaborate de Freud, in timpul sedintelor de psihanaliza, pacientii privesc pete de cerneala si interpreteaza ceea ce observa, fac diverse asocieri, are loc analiza viselor, a rezistentei si a transferului.

Printre procedurile pe care le poate utiliza un psihanalist se afla [1]:

 • axarea asupra problemelor legate de stabilirea limitelor;
 • examinarea functionarii din punct de vedere cognitiv si emotional;
 • investigarea relatiilor semnificative din prezent si din trecut;
 • observarea semnificatiei simbolice a simptomelor fizice si emotionale.

Cat dureaza tratamentul ce implica psihanaliza?

De regula, tratamentul ce presupune utilizarea psihanalizei se poate intinde pe multi ani, ca psihanalistul sa poata intelege si contribui la solutionarea provocarilor pe care le poate presupune comportamentul si abilitatile de adaptare ale pacientului. 

Alte aspecte care sunt vizate in decursul intervalului lung de timp sunt recuperarea elementelor pierdute de conexiune emotionala, iesirea din relatii nesanatoase si adaptarea in mod eficient la fiecare situatie persoanala din prezentul acestuia.

Terapeutii psihanalisti determina durata tratamentului in functie de necesitatile fiecarui pacient. De exemplu, sedintele pot avea loc o data sau de doua ori pe saptamana si pot dura mai multe saptamani la rand, iar in unele cazuri, terapia se poate intinde pe unul sau mai multi ani. 

Terapia care presupune utilizarea psihanalizei are ca scop o mai buna intelegere a sinelui, ca pacientii sa isi poata stopa repetarea tiparelor vechi si sa se poata vindeca.

Cum poate contribui aceasta la imbunatatirea sanatatii psihicului?

Psihanaliza se axeaza pe influenta pe care o au impulsurile care sunt reprimate, conflictele interioare, traumele din copilarie si modurile in care toate acestea afecteaza sanatatea mintala

Terapia care are la baza conceptele din psihanaliza este centrata pe producerea unor modificari ale personalitatii, care se pot realiza cu ajutorul schimbarii obiceiurilor. Terapeutii observa cum duc la nevroza conflictele care sunt la nivelul inconstient al mintii. 

Freud era de parere ca acele conflicte care se petrec in inconstient duc la aparitia anxietatii, schimbarilor de dispozitie, a gandurilor depresive, a tulburarilor de personalitate si la dificultatea mentinerii relatiilor. Neuropsihiatrul considera, de asemenea, ca acestea isi au originea in experientele si relatiile din trecut. 

Prin ce se diferentiaza psihanaliza de alte tehnici?

O particularitate a terapiei prin psihanaliza este ca are rol in descoperirea si intelegerea motivelor pentru care pacientul are anumite emotii si comportamente, aspecte pe care acesta nu le intelegea anterior. Alte tehnici terapeutice au in prim-plan oferirea sprijinului in ceea ce priveste ajustarea modului de a gandi si nu pe rezolvarea cauzei.

Daca ai simptome ce pot fi asociate cu anxietatea, depresia si treci prin perioade dificile in care te simti coplesit, solicita ajutor specializat! Automedicatia nu este recomandata. Ai grija sa urmezi o dieta sanatoasa si echilibrata, sa te odihnesti si sa eviti stresul!

Pentru inceput, discuta cu medicul de familie, iar daca este cazul, in functie de necesitatile tale, acesta iti poate recomanda un psihoterapeut sau un specialist in psihanaliza.

Sursa de referinta:

1. “Psychoanalysis: Freud, Therapy, and More.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/mental-health/what-is-psychoanalysis, accesat la 18 ianuarie 2023.

 

Iti recomandam si:

 • Depresie: cauze, simptome, tratament

  Depresie: cauze, simptome, tratament

  · 17 minute de citit
  Depresia este o afectiune greu de suportat si acceptat, din cel putin doua motive: in primul rand, avem multe momente in viata cand ne simtim stresati, obosit, anxiosi. Este greu de spus cand oboseala si anxietatea se transforma in depresie, din punct de vedere medical.
 • Tot ce trebuie sa stii despre sanatatea mintala

  Tot ce trebuie sa stii despre sanatatea mintala

  · 28 minute de citit
  Preventia in sanatatea mintala are o istorie de mai bine de 100 de ani, pentru ca la inceputul secolului XX a fost lansat conceptul de igiena mintala. Dar preventia reala in acest domeniu medical se face abia din anii 1980, pentru ca atunci au fost identificati factorii de risc (individuali, sociali, economici, de mediu).
 • Psihoterapie: ce este si care este rolul acesteia?

  Psihoterapie: ce este si care este rolul acesteia?

  · 11 minute de citit
  Psihoterapia sau „terapia prin discutii libere” este o modalitate de a ajuta persoanele care se confrunta cu boli mintale si dificultati emotionale, de la cele mai mici pana la cele mai severe. 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor