Pozitie procliva: ce este, recomandari, contraindicatii

23. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Pozitie procliva

In acest articol poti descoperi mai multe informatii despre pozitia procliva, un aspect important in domeniul sanatatii si aliniamentului corporal. Acest articol te va ajuta sa intelegi ce este pozitia procliva, beneficiile acesteia in diverse contexte si cum sa o adopti corect. De asemenea, vei primi recomandari pentru utilizarea pozitiei proclive in functie de situatie si vei afla despre contraindicatii si precautii legate de aceasta pozitie. 

Ce este pozitia procliva?

Pozitia procliva reprezinta asezarea inclinata a trunchiului, cu capul si pieptul mai ridicate decat restul corpului. Aceasta pozitie poate fi obtinuta prin utilizarea unor perne sau dispozitive speciale care sustin partea superioara a corpului. Pozitia procliva este utilizata in diverse contexte medicale, terapeutice si de confort, in scopul de a facilita respiratia, a reduce refluxul gastroesofagian, a imbunatati circulatia sanguina sau a preveni escarele la persoanele imobilizate pe termen lung.

Pozitia procliva se deosebeste de alte pozitii precum decubit dorsal (culcat pe spate), decubit ventral (culcat pe abdomen) sau decubit lateral (culcat pe o parte), prin inclinarea trunchiului si sustinerea capului si pieptului la un nivel mai ridicat. Aceasta pozitie ofera avantaje in anumite situatii, dar poate fi si contraindicata in alte cazuri [1].

Pentru a beneficia de avantajele pozitiei proclive si a preveni eventualele disconforturi sau complicatii, este esential sa se adopte corect aceasta pozitie, sa se utilizeze pernele sau dispozitivele potrivite si sa se respecte recomandarile medicale in functie de situatia specifica [2]. 

Beneficiile pozitiei proclive in diverse contexte

Beneficiile pozitiei proclive in diverse contexte sunt numeroase si pot fi de ajutor in tratarea sau prevenirea diferitelor afectiuni.

Primul beneficiu al pozitiei proclive este ameliorarea refluxului gastroesofagian. Dormitul pe spate sau pe partea dreapta poate agrava simptomele de reflux gastroesofagian, in timp ce dormitul pe partea stanga sau in pozitie procliva ajuta la prevenirea refluxului acidului gastric in esofag, reducand astfel simptomele de arsura si disconfort asociate cu boala de reflux gastroesofagian [3].

Un alt beneficiu al pozitiei proclive este reducerea edemelor si a congestiei pulmonare. Pozitia procliva poate ajuta la drenarea fluidelor din plamani si extremitatile inferioare, fiind benefica in cazul edemelor, insuficientei cardiace sau al altor afectiuni care provoaca acumularea de lichide in organism [2].

Pozitia procliva poate fi utila si in ameliorarea simptomelor apneei in somn. Mentinerea capului si gatului intr-o pozitie inalta ajuta la mentinerea cailor respiratorii deschise si reduce riscul de oprire a respiratiei in timpul somnului [1].

In plus, pozitia procliva poate favoriza o mai buna circulatie a sangelui, in special in zona picioarelor, prevenind formarea cheagurilor de sange si accelerand procesul de vindecare a ranilor si escarelor la nivelul extremitatilor inferioare [4].

Este important sa mentionam ca beneficiile pozitiei proclive pot varia in functie de afectiunea tratata si de starea de sanatate a fiecarei persoane in parte. De asemenea, este important sa consulti medicul inainte de a adopta pozitia procliva in cazul unor afectiuni medicale.

Cum sa adopti corect pozitia procliva

Pentru a adopta corect pozitia procliva este important sa alegi o suprafata de sprijin potrivita si stabila, cum ar fi un pat, o canapea sau o saltea pe podea. Suprafata trebuie sa fie suficient de ferma pentru a sustine greutatea corpului si a preveni alunecarea, dar totodata suficient de confortabila pentru a nu provoca disconfort in timpul mentinerii pozitiei.

Inclinarea trunchiului trebuie realizata la un unghi de aproximativ 30-45 de grade in raport cu planul orizontal. Acest unghi poate varia in functie de situatie si de nevoile individuale, dar este important sa se mentina acest interval pentru a beneficia de avantajele pozitiei proclive. Pentru a realiza inclinarea, poti folosi perne, paturi reglabile sau dispozitive speciale de sprijin. In timp ce trunchiul este inclinat, membrele inferioare ar trebui sa fie intinse si relaxate, cu picioarele usor departate pentru a preveni compresiunea venelor si edemul. Membrele superioare pot fi asezate in pozitii diferite, in functie de confortul individual, dar in general, este recomandat ca acestea sa fie lasate relaxat de-a lungul corpului sau pe o perna, cu coatele usor indoite [5]. 

Este esential sa iti monitorizezi confortul si starea de sanatate in timp ce mentii pozitia procliva. Daca simti vreun disconfort, ameteala, dureri sau alte simptome neplacute, este posibil sa fie necesar sa ajustezi unghiul de inclinare, sa adaugi sau sa indepartezi pernele sau sa iti schimbi pozitia membrelor. De asemenea, este important sa te misti si sa iti schimbi pozitia periodic pentru a preveni aparitia escarelor si a altor probleme legate de imobilitate [4].

Este important sa mentionam ca pozitia procliva poate fi benefica in anumite situatii, dar poate fi contraindicata in altele. De exemplu, persoanele cu afectiuni cardiovasculare sau respiratorii ar trebui sa evite aceasta pozitie sau sa o adopte doar sub supravegherea medicului. De asemenea, pozitia procliva poate fi inconfortabila sau chiar periculoasa pentru persoanele cu probleme de echilibru sau cu tulburari ale coloanei vertebrale. Inainte de a adopta aceasta pozitie, este indicat sa consulti medicul sau terapeutul pentru a te asigura ca este sigura si potrivita pentru nevoile tale individuale [1].

Recomandari pentru utilizarea pozitiei proclive

Recomandari pentru utilizarea pozitiei proclive in functie de situatie

In functie de situatia pentru care este recomandata utilizarea pozitiei proclive, este necesar sa tii cont de anumite detalii suplimentare:

1. Utilizarea pozitiei proclive in gestionarea refluxului gastroesofagian: Ridicarea capului si a umerilor in timpul somnului sau relaxarii la orizontala poate ajuta la reducerea simptomelor de reflux gastric. Dormitul intr-o pozitie procliva ar putea reduce riscul de reflux gastroesofagian cu pana la 87% [2] . 

2. Pozitia procliva in ingrijirea pacientilor critici: Pozitia procliva este recomandata in cazul pacientilor cu sindrom de dificultate respiratorie acuta (SDRA) sau alte afectiuni pulmonare severe, deoarece ajuta la imbunatatirea oxigenarii si la reducerea riscului de aspiratie. Pacientii tratati intr-o pozitie procliva timp de cel putin 16 ore pe zi au avut o rata mai mica de mortalitate decat pacientii tratati in pozitie supina [1].

3. Folosirea pozitiei proclive in prevenirea ulcerelor de presiune: Pozitia procliva poate fi utilizata pentru a schimba punctele de presiune asupra pielii pacientilor imobilizati pe perioade indelungate, reducand astfel riscul de aparitie a escarelor. Pacientii care au fost plasati intr-o pozitie procliva timp de cel putin 30 de minute pe zi au avut un risc mai mic de a dezvolta escare decat pacientii care au petrecut acest timp la orizontala [3].

4. Pozitia procliva in recuperarea post-chirurgicala: Dupa anumite tipuri de interventii chirurgicale, cum ar fi operatiile abdominale sau toracice, pozitia procliva poate ajuta la reducerea durerii si a disconfortului, facilitand respiratia si prevenind complicatiile postoperatorii. Pacientii care au fost plasati intr-o pozitie procliva timp de 30 de minute dupa operatie au avut un risc mai mic de a dezvolta atelectazie pulmonara decat pacientii tratati in pozitie supina [5].

Contraindicatii si precautii legate de pozitia proclive

Persoanele care adopta pozitia procliva trebuie sa tina cont de anumite precautii si contraindicatii in functie de problemele de sanatate pe care le au. Printre acestea se numara problemele cardiace si circulatorii, afectiunile coloanei vertebrale, probleme respiratorii si sarcina.

In cazul persoanelor cu probleme cardiace si circulatorii, pozitia procliva poate pune o presiune crescuta asupra inimii si sistemului circulator, ceea ce poate fi periculos. De aceea, aceste persoane ar trebui sa consulte medicul inainte de a adopta pozitia procliva.

Afectiunile coloanei vertebrale, cum ar fi hernia de disc, spondiloza sau stenoza spinala pot fi agravate de pozitia procliva, ceea ce poate duce la dureri suplimentare. De aceea, persoanele cu astfel de probleme trebuie sa evite aceasta pozitie sau sa o adopte cu precautie si sub supravegherea medicului [2].

Persoanele care sufera de afectiuni respiratorii, cum ar fi apneea in somn sau astmul, trebuie sa fie atente in utilizarea pozitiei proclive, deoarece aceasta poate reduce capacitatea de a respira corect. Inainte de a adopta pozitia procliva, aceste persoane trebuie sa discute cu medicul si sa ia in considerare si alte optiuni [3].

Femeile gravide trebuie sa fie precaute in adoptarea pozitiei proclive, deoarece aceasta poate limita fluxul sanguin catre fat si poate duce la ameteli, lesin sau alte probleme. Consultarea unui medic este esentiala inainte de a utiliza pozitia proclive in timpul sarcinii [1]. 

In concluzie, pozitia procliva reprezinta o metoda eficienta de a obtine beneficii in numeroase contexte, precum ameliorarea digestiei, reducerea congestiei si a edemelor si imbunatatirea respiratiei. Este esential sa adopti corect aceasta pozitie si sa tii cont de recomandarile si contraindicatiile specifice situatiei individuale, sub supravegherea medicului. 

Bibliografie:

1. Dorval, Gautier. “Patient Positioning | Fowler’s Position and Its Variants.” Ibiom, 24 Feb. 2023, ibiom.com/en/fowlers-position/, accesat la 7.06.2023;

2. Kiyak, Huseyin, et al. “Semi-Fowler Positioning in Addition to the Pulmonary Recruitment Manoeuvre Reduces Shoulder Pain Following Gynaecologic Laparoscopic Surgery.” Videosurgery and Other Miniinvasive Techniques, vol. 14, no. 4, 2019, pp. 567–574, https://doi.org/10.5114/wiitm.2019.84384, accesat la 7.06.2023;

3. “NCLEX Terminology | Nurse Plus.” NCLEX Practice Tests, nurse.plus/nclex-terminology/terms-abbreviations/semi-fowlers-position/, accesat la 7.06.2023;

4. Position of Patient in the Bed, accesat la 7.06.2023;

5. Vera, Matt. “Patient Positioning Nursing Cheat Sheet for NCLEX - Nurseslabs.” Nurseslabs, 21 July 2015, nurseslabs.com/patient-positioning/, accesat la 7.06.2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor