Picioare umflate in sarcina

16. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Picioare umflate in sarcina

 

Picioarele umflate in timpul sarcinii sunt un simptom comun și se refera la acumularea de lichid in tesuturi. Acest simptom poate varia de la un usor disconfort la durere severa si poate afecta gravidele in toate trimestrele sarcinii. Totusi, aceasta manifestare poate fi gestionata prin schimbari ale stilului de viata și tratamente convenționale.

In acest articol explicam cauzele si simptomele picioarelor umflate in sarcina, precum si modalitatile de prevenire si tratament disponibile pentru a reduce edemele și disconfortul cauzat de aceasta conditie.

Cauza picioarelor umflate in sarcina

Umflarea picioarelor in timpul sarcinii poate avea mai multe cauze:

  • modificarile hormonale: hormonii prezenti in cantitati mai mari in sange pot provoca vasodilatatie si retentie de apa. Hormonii progesteron si estrogen afecteaza asimilarea apei din intestin, contribuind la umflarea tesuturilor;

  • fluxul sanguin crescut: cresterea volumului sanguin ajuta la transportul mai eficient al nutrientilor si oxigenului catre placenta si copilul nenascut;

  • cresterea presiunii intrauterine si cresterea presiunii venoase din zona pelvina: pot duce, de asemenea, la edem la nivelul gleznelor;

  • excesul de greutate: este un alt factor care poate cauza picioare umflate. Greutatea suplimentara poate solicita articulatiile inferioare ale corpului, reducand circulatia sangelui si ducand la inflamarea tesuturilor; 

  • blocarea limfatica: se acumuleaza astfel lichide care determina umflarea picioarelor.

In mod normal, lichidul ar trebui sa fie distribuit uniform in organism, iar cantitatea de apa suplimentara ar trebui eliminata prin transpiratie si urina, pentru a mentine echilibrul. Prezenta unei cantitati prea mari de lichid duce la aparitia edemului si la picioarele umflate.

Simptomele picioarelor umflate

 

Simptomele picioarelor umflate

 

Simptomele obisnuite ale picioarelor umflate in sarcina includ: un usor disconfort sau o inflamare dureroasa a gleznelor. In unele cazuri, pielea piciorului se poate simti extrem de calda la atingere, poate fi uscata si poate capata o culoare rosie sau purpurie. De asemenea, venele pot fi foarte vizibile si proeminente, cauza fiind presiunea exercitata de lichidele retinute de corp. Gravida poate simti mancarimi sau furnicaturi la nivelul picioarelor.

Este important de stiut ca picioarele umflate in sarcina pot afecta atat sanatatea mamei cat si a bebelusului, pentru ca retentia apei poate duce la complicatii precum:

  • cresterea presiunii sanguine;

  • scaderea nivelului glucozei din sange;

  • insuficienta circulatorie periferica.

Acesta este motivul pentru care simptomul picioarelor umflate trebuie sa fie monitorizat de medici. Umflarea picioarelor ar putea sa nu reprezinte o problema, dar poate fi un simptom inconfortabil. O umflare brusca a picioarelor insa poate fi un semn de preeclampsie, o afectiune care trebuie tinuta sub control cat mai repede posibil.

Iata in ce situatii trebuie mers de urgenta la medic:

  • daca se umfla brusc fata, mainile sau picioarele;

  • daca apare o durere de cap puternica;

  • daca apare o durere sub coaste;

  • daca apar varsaturile.

Acestea ar putea fi simptome de preeclampsie, aceasta fiind o complicatie grava a sarcinii, daca nu este monitorizata si tratata adecvat (2).

Cum se trateaza picioarele umflate?

Tratamentul picioarelor umflate in timpul sarcinii consta in modificarea unor obiceiuri si administrarea unor medicamente:

  • folosirea ciorapilor de compresie si a incaltamintei comode. In acest fel se poate reduce presiunea asupra picioarelor, iar gravida se va simti confortabil;

  • respectarea orelor de odihna, dar si schimbarea regulata a pozitiei corpului, pentru a preveni acumularea de lichid la nivelul picioarelor. Gravidele trebuie sa-si odihneasca picioarele pe parcursul zilei si chiar sa le tina ridicate cateva minute, pentru a ajuta circulatia sanguina;

  • evitarea statului prelungit in picioare sau intr-o singura pozitie, pentru a preveni cresterea fluxului sanguin la nivelul picioarelor si umflarea acestora;

  • in unele cazuri, medicul poate prescrie antiinflamatoare usoare sau diuretice, sau poate recomanda diete cu un continut redus de sodiu si bogate in fructe si legume proaspete, lactate fara grasimi, sucuri naturale si apa plata (4).

Prevenirea picioarelor umflate in sarcina

 

Prevenirea picioarelor umflate in sarcina

 

Picioarele umflate in timpul sarcinii pot reprezenta un disconfort, dar exista cateva moduri prin care femeile insarcinate pot preveni aceasta afectiune. In primul rand, gravida trebuie sa mearga la controale medicale regulate in timpul sarcinii. Acest lucru va permite medicului sa monitorizeze simptomele si sa recomande tratament adecvat daca va considera necesar.

In al doilea rand, gravida trebuie sa mentina o greutate normala si sa opteze pentru un regim alimentar sanatos si echilibrat, cu multe fructe si legume si putine grasimi si zaharuri. Un regim alimentar sanatos poate ajuta la prevenirea acumularii de lichide din organism. De asemenea, consumul de apa ajuta la evitarea deshidratarii si la reducerea retentiei de lichide.

In cele din urma, gravida poate urma o rutina de exercitii usoare regulate, cum ar fi mersul pe jos sau inotul. Aceste activitati fizice usoare vor mentine activitatea musculara si vor imbunatati circulatia sangelui. Este important sa se evite ridicarea de greutati sau exercitiile intense care pot creste presiunea arteriala si cauza umflarea picioarelor. Acestea sunt cateva modalitati prin care femeile insarcinate pot preveni picioarele umflate. Daca simptomele persista sau se agraveaza, trebuie consultat un medic cat mai curand posibil pentru tratament adecvat (3).

In concluzie, picioarele umflate in sarcina sunt un simptom destul de comun intalnit si poate fi cauzat de anumite schimbari hormonale sau cresterea in greutate. Cu toate acestea, cu un stil de viata sanatos si o alimentatie corecta, se poate reduce riscul de a suferi de acest simptom. In cazurile mai severe, medicii pot recomanda tratamente medicamentoase pentru a reduce disconfortul cauzat de aceasta manifestare. Prin urmare, este important ca femeile insarcinate sa adopte masuri preventive adecvate si sa se consulte cu medicul lor inainte de a lua orice medicamente (1).

Disclaimer 

Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti medicul tau. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

 Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. NHS, Swollen ankles, feet and fingers in pregnancy: https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/swollen-ankles-feet-and-fingers/#:~:text=It's%20normal%20to%20get%20some,but%20it%20can%20be%20uncomfortable.

  2. UT Southwestern Medical Center, 5 ways to manage swollen legs and feet during pregnancy: https://utswmed.org/medblog/swollen-feet-during-pregnancy/

  3. Mayo Clinic, What causes ankle swelling during pregnancy and what can I do about it?: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/swelling-during-pregnancy/faq-20058467

  4. Web MD, Remedies for swollen feet during pregnancy: https://www.webmd.com/baby/swollen-feet-during-pregnancy-remedies

 

  • Bazandu-se pe aceasta crema de odihna, astazi picioarele pot uita de senzatia de oboseala! In acest tratament, extractele de Ginkgo biloba, Iedera si Phytosome-Escin exercita o actiune antioxidanta si vasoprotectoare asupra microcirculatiei superficiale a pielii, asigurand o senzatie benefica de lejeritate!

    Iti recomandam si:

    • Se poate intampla, din cand in cand, ca picioarele sa se umfle. De cele mai multe ori nu acordam atentie acestui fapt, incepem sa ne ingrijoram numai atunci cand intervine disconfortul. In cele mai multe cazuri, umflarea picioarelor este un disconfort temporar, trece de la sine.
    • Este dovedit stiintific faptul ca o dieta bogata in fructe si legume are numeroase beneficii pentru sanatate (in principal, reduce riscul de boli cronice). Cu toate acestea, schimbarile majore in dieta nu sunt intotdeauna usor de facut. In locul unor schimbari majore, este indicat sa incepi cu unele mai mici si mai usor de facut.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor