Oxigen hiperbaric: proprietati, beneficii, contraindicatii

17. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Oxigen hiperbaric

Oxigenul hiperbaric este o metoda medicala ce se foloseste pentru a imbunatati si accelera procesul de vindecare prin administrarea unor doze mari de oxigen la presiuni ridicate. Parcurge acest articol, pentru a afla tot ce te intereseaza despre utilizarea oxigenului hiperbaric.

Generalitati despre tratamentul cu oxigen hiperbaric

Tratamentul cu oxigen hiperbaric se face intr-o camera speciala numita camera hiperbarica, iar scopul principal al acestuia este de a creste nivelul de oxigen in sange si in tesuturi.

Acest tip de tratament poate fi folosit pentru tratarea unei game largi de afectiuni, inclusiv arsuri si leziuni grave, infectii bacteriene, leziuni cerebrale traumatice, boli vasculare periferice, malformatii vasculare congenitale, tulburari neuromotorii cronice si altele.

Oxigenul hiperbaric poate fi folosit si pentru a preveni infectia prin rani deschise. Aceasta tehnica medicala se utilizeaza si pentru a ameliora simptomele asociate cu scleroza laterala amiotrofica si alte boli neuromusculare. O alta utilizare frecventa a oxigenului hiperbaric este aceea de a spori performantele sportivilor, datorita faptului ca poate creste nivelul de energie si de sustinere a efortului fizic.

Proprietatile acestuia si modul in care functioneaza

Tratamentul implica introducerea oxigenului in organism sub o presiune mai mare decat cea atmosferica ce exista in mod obisnuit. Acest tratament se face de obicei intr-o camera hiperbarica, in care pacientul poate fi expus la presiuni de pana la trei ori mai mari decat cea normala.

Principiul de baza este ca, datorita unei presiuni crescute, oxigenul poate fi absorbit in sange mult mai rapid si eficient, ceea ce poate ajuta la ameliorarea simptomelor asociate cu anumite boli sau afectiuni. Atunci cand oxigenul este introdus sub presiune intr-o camera hiperbarica, poate fi absorbit direct in fluxul sangvin si distribuit la nivel celular, accelerand, astfel, procesele de vindecare.

Un alt avantaj al utilizarii oxigenului hiperbaric este capacitatea acestuia de a trata infectii sau complicatii care rezulta din lipsa oxigenului. In situatia in care oxigenul devine scazut in organism, creste riscul de aparitie a unor afectiuni, de exemplu, suprainfectarea si necroza tesuturilor. Prin administrarea unei cantitati marite de oxigen sub presiune crescuta, poate fi prevenita aparitia acestor probleme medicale.

Oxigenul hiperbaric a fost folosit pentru a trata numeroase conditii, cum ar fi arsurile, ulcerele piciorului diabetic si leziunile cerebrale traumatice. Acesta ofera un mediu adecvat pentru accelerarea proceselor de vindecare si stimularea proceselor metabolice din organism.

Beneficiile utilizarii oxigenului hiperbaric

Beneficiile utilizarii oxigenului hiperbaric

Oxigenul hiperbaric are numeroase beneficii pentru pacienti. Principalele sunt reducerea durerii si inflamatiei cauzate de afectiuni precum arsuri, fracturi, luxatii sau traume, stimularea vindecarii si reducerea riscului aparitiei infectiilor.

Stimularea vindecarii prin accelerarea regenerarii celulelor si tesuturilor lezate reprezinta un alt beneficiu al tratamentului cu oxigen hiperbaric. Acesta ajuta la accelerarea procesului de regenerare celulara, reducand, astfel, timpul necesar pentru vindecare.

De asemenea, poate stimula productia de colagen, care ajuta la repararea tesuturilor, si poate preveni sau ameliora simptomele anumitor boli inflamatorii, de pilda, artrita sau lupus.

Oxigenul hiperbaric are multe beneficii pentru pacientii cu diverse afectiuni. Este important ca persoanele interesate sa discute cu medicul despre contraindicatile si avantajele tratamentului cu oxigen hiperbaric inainte de a-l folosi.

Contraindicatii

Exista unele contraindicatii asociate cu tratamentul cu oxigen hiperbaric. Prezenta anumitor afectiuni medicale, cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva sau pneumotoraxul, poate crea riscuri majore in cazul in care pacientii sunt supusi terapiei cu oxigen hiperbaric.

Utilizarea medicamentelor care sunt incompatibile cu terapia cu oxigen hiperbaric, cum ar fi cele care cresc presiunea sangvina sau care au proprietati anticoagulante, pot fi o alta contraindicatie majora pentru aceasta terapie. Alcoolismul poate limita, de asemenea, eficacitatea tratamentului cu oxigen hiperbaric.

Cum poate ajuta oxigenul hiperbaric pacientii?

Oxigenul hiperbaric poate fi utilizat ca tratament pentru unele afectiuni medicale si rani, si poate imbunatati calitatea vietii pacientilor. Este un tratament non-invaziv care poate oferi beneficii de durata si poate reduce necesitatea administrarii unor medicamente sau a efectuarii unor interventii chirurgicale.

De asemenea, oxigenul hiperbaric poate contribui la reducerea durerii si inflamatiei asociate cu anumite afectiuni, precum si la accelerarea procesului de vindecare a ranilor. In plus, poate creste eficienta altor tratamente medicale, cum ar fi fizioterapia sau terapia cu laser.

Deoarece oxigenul hiperbaric implica expunerea la niveluri ridicate de oxigen pur, acesta poate provoca o serie de reactii adverse si complicatii. Un medic ar trebui sa fie consultat inainte ca pacientul sa primeasca acest tratament, pentru a se asigura ca nu exista vreun risc. Cu toate acestea, avantajele utilizarii oxigenului hiperbaric sunt considerabile atunci cand este folosit corespunzator si sub supraveghere medicala adecvata.

In concluzie, oxigenul hiperbaric este un tratament non-invaziv care poate oferi numeroase beneficii pacientilor cu diverse afectiuni medicale sau traume fizice. Acesta poate contribui la reducerea durerii si inflamatiei asociate cu anumite afectiuni si la accelerarea procesului de vindecare a leziunilor, imbunatatind astfel calitatea vietii persoanelor care primesc acest tratament.

Este important sa consulti un medic inainte de a utiliza oxigenul hiperbaric, pentru a te asigura ca nu exista contraindicatii in cazul tau!

Surse de informare:

  1. Hyperbaric Oxygen Therapy. Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 4 Nov. 2022, www.mayoclinic.org/tests-procedures/hyperbaric-oxygen-therapy/about/pac-20394380, accesat la 15 februarie 2023;
  2. Hyperbaric Oxygen Therapy: What It Is & Benefits, Side Effects. Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/treatments/17811-hyperbaric-oxygen-therapy, accesat la 15 februarie 2023.

Iti recomandam si:

  • Terapia cu ozon este un tratament nou ce are efecte deosebite, in domeniul medical, fiind recomandata ca tratament pentru diverse afectiuni, si in domeniul cosmetic, ca remediu impotriva imbatranirii.  
  • Cu ajutorul saturatiei oxigenului se pot afla informatii despre sanatatea unei persoane. In acest articol iti prezentam detalii despre ce inseamna, mai exact, saturatia de oxigen, cum se determina valorile acesteia si care sunt normale, precum si ce se intampla cand sunt scazute.
  • Scleroza laterala amiotrofica este o forma de boala a neuronilor motori care se caracterizeaza prin degenerarea progresiva a celulelor nervoase din maduva spinarii si creier. In prezent, nu exista nici un tratament pentru a vindeca aceasta boala.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor