Ozonoterapia - cum beneficiezi de efectele terapiei cu ozon?

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
terapie cu ozon

Ozonoterapia se refera la terapia cu ozon, o metoda noua ce poate fi utilizata pentru ameliorarea mai multor probleme de sanatate. Parcurge acest articol si afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta!

Ce este terapia cu ozon (ozonoterapia)?

Terapia cu ozon este un tratament nou ce are efecte deosebite, in domeniul medical, fiind recomandata pentru diverse afectiuni si in domeniul cosmetic, intrucat lupta impotriva imbatranirii.

Ozonul este compus din trei atomi de oxigen si a fost identifi cat inca din anul 1785. In 1896 romanul Nicolae Tesla a patentat in SUA primul generator de ozon. Cuvantul ozon" inseamna in limba greaca aer proaspat".

Ozonoterapia porneste de la ideea ca la originea oricarei afectiuni sau probleme in organism se afla insuficienta oxigenare a celulelor. Astfel, tratamentul bazat pe un amestec de oxigen si ozon repara celula din interior, reducand zona afectata. Printr-un amestec perfect al celor doua gaze se neutralizeaza toxinele acumulate de-a lungul timpului in corp, se reduc inflamatiile, se regleaza pH-ul, se imbunatateste circulatia sangelui.

Ozonoterapia ar putea fi utilizata si in cadrul unei scheme de tratament pentru gestionarea diabetului zaharat. Stresul oxidativ poate duce la complicatii, iar potrivit unui studiu din 2018 [1], ozonul contribuie la reducerea inflamatiei si actioneaza in vederea activarii mecanismelor imunologice si antioxidante ale organismului, pentru a ameliora celulele afectate de acesta.

Un studiu din 2019 a aratat ca terapia cu ozon, aplicata asupra unor persoane care se confruntau cu ulcere ale piciorului diabetic, au observat o ameliorare a leziunilor si scaderea riscului de dezvoltare a infectiei. [1] Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a sustine potentialele beneficii asupra stresului oxidativ.

Metode de a beneficia de terapia cu ozon

beneficii terapie cu ozon

Iata care sunt modalitatile prin care se utilizeaza terapia cu ozon:

  • autohemoterapia amestecarea unei cantitati de sange recoltate de la pacient cu ozon si reinjectarea ei intravenos;
  • injectii subcutane si intramusculare;
  • bai cu ozon, uscate corpul se introduce intr-un costum etans in care se insufla apoi amestec de oxigen-ozon;
  • bai umede corpul este scufundati ntr-o cada cu apa in care se barboteaza amestecul ce contine ozon;
  • consumul de apa ozonata, la recomandarea medicului.

Beneficiile ozonoterapiei

Acest tratament are rol in combaterea infectiilor virale si bacteriene, a celor fungice, stimuleaza sistemul imunitar, sprijina reducerea durerilor, accelereaza eliminarea toxinelor.

Ozonoterapia este utilizata cu succes in:

  • dermatologie (herpes, acnee, eczeme, celulita);
  • medicina interna (hepatita, boala Chron, diabet zaharat);
  • neurologie (cefalee, depresie, boli neurovasculare);
  • reumatologie si ortopedie (reumatism articular, hernie de disc, lombosciatica, dureri cervicale, patologie traumatica sportiva).

In cazul tumorilor maligne, utilizarea ozonoterapiei pre si post chimioterapie imbunatateste efectul acesteia si contribuie la reducerea efectelor sale secundare.

Ozonoterapia in cosmetica

Rezultate foarte bune in estomparea ridurilor s-au obtinut prin injectarea subcutanata a unei cantitati mici de amestec gazos de oxigen si ozon. Prin practicarea bailor de ozon sau a injectiilor subcutanate combinate cu autohemoterapia, acestea duc la ameliorarea aspectului de coaja de portocala (celulita). De asemenea, ozonoterapia s-a dovedit utila si in tratamentul cicatricilor si acneei, in reducerea ectaziilor venoase de la nivelul gambelor si coapselor, in tratamentul infectiilor fungice ale pielii si unghiilor.

Ozonoterapia in stomatologie

Ozonoterapia este folosita cu succes si in aceasta ramura a medicinii, in tratamentul cariilor, bolii parodontale, aftelor bucale, pre si post implantologie etc.

Contraindicatiile ozonoterapiei

Desi ozonoterapia este recomandata aproape oricui, exista cazuri in care pacientii trebuie sa manifeste precautie:

  • hipertiroidism;
  • deficitul de G-6-PD (Glucoza-6-fosfatdehidrogenaza);
  • hipertensiune arteriala mai mare de 160 mm Hg;
  • accident vascular hemoragic;
  • stari posthemoragice.

Potentiale efecte adverse ale ozonoterapiei

Cateva posibile efecte adverse ale terapiei cu ozon sunt urmatoarele:

  • embolism pulmonar: daca se dezvolta bule de aer in timpul terapiei cu ozon IV, acestea pot infunda o artera sau o vena si pot duce la o situatie potential periculoasa, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral (AVC);
  • gazul de ozon poate provoca disconfort si crampe atunci cand este inhalat in organism;
  • reactia Herxheimer: deoarece terapia cu ozon reduce inflamatia si contribuie la eliminarea virusurilor si germenilor, poti manifesta unele simptome asemanatoare gripei.

Stiai ca, datorita efectului antialgic, ozonoterapia este frecvent folosita la recuperarea sportivilor care sufera accidentari si trebuie sa reia antrenamentele? Leziunile se refac mai repede sub actiunea ozonului, datorita proprietatilor antioxidante ale acestuia. Discuta cu un medic inainte de a utiliza ozonoterapia, pentru a te asigura ca este adecvata organismului tau!

Surse de referinte:

  1. Madormo, Carrie. What Is Ozone Therapy? Healthline, Healthline Media, 12 Aug. 2020, www.healthline.com/health/ozone-therapy, accesat la data de 3 februarie 2023.
  2. hortonj4. Ozone Therapy: What It Is, Uses and Side Effects. Cleveland Clinic, Cleveland Clinic, 20 Dec. 2022, health.clevelandclinic.org/ozone-therapy/, accesat la data de 3 februarie 2023.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor