Nevralgia: cauze, manifestari si optiuni de tratament

15. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Nevralgia

Nevralgia (sau durerea homeopata) inseamna durerea nervoasa care apare atunci cand o afectiune lezeaza nervii care conduc senzatia la creier. Nevralgia poate sa afecteze orice parte de corp, iar senzatia de durere resimtita de pacient poate avea diverse grade de intensitate (moderata sau severa). De asemenea, poate fi vorba despre o durere recurenta, sau aceasta se poate croniciza. Nevralgia poate interfera cu capacitatea unei persoane de a indeplini sarcinile de zi cu zi, prin urmare poate avea un impact important asupra calitatii vietii. Pacientii care sufera de nevralgie au nevoie de tratament adecvat pentru a-si putea desfasura activitatile zilnice. Exista medicamente si proceduri chirurgicale care pot trata, in mod eficient, nevralgia, acestea fiind in functie de cauza declansatoare. Daca nevralgia nu este tratata la timp sau in mod adecvat, poate duce la anxietate sau chiar depresie (1).

Acest articol acopera informatiile de baza despre nevralgie: ce este, tipuri ale afectiunii, cauzele acesteia, stabilirea diagnosticului, tratamentul prescris.

Ce este nevralgia

Nevralgia este o durere manifestata la nivelul nervilor, este un sindrom dureros foarte complex, care poate fi declansat de mai multe afectiuni. Vorbim despre complexitatea nevralgiei pentru ca durerea nu se manifesta in toate cazurile la fel, aceasta difera in functie de afectiunea declansatoare. Tocmai de aceea exista mai multe tipuri de nevralgii. Ceea ce trebuie insa retinut este faptul ca nevralgia se resimte diferit fata de tipurile obisnuite de durere.

Tipurile principale de nevralgie

Tipurile principale de nevralgie

Exista mai multe tipuri de durere nervoasa:

  • nevralgia post-herpetica: este o afectiune dureroasa care afecteaza nervii din piele. Este resimtita de pacientii care au avut zona zoster, iar acum nevralgia afecteaza aceeasi zona ca si eruptiile cutanate din zona zoster. Zona zoster este o infectie virala care provoaca blistere si o eruptie cutanata dureroasa. Are legatura cu virusul varicelo-zosterian care provoaca varicela, si care ramane latent in sistemul nervos, provocand zona zoster. Cand virusul se reactiveaza, poate provoca inflamatii la nivelul fibrelor nervoase si durere, chiar si dupa ce infectia dispare (3).
  • nevralgia de trigemen: provoaca dureri la nivelul maxilarului (implica nervul trigemen, care face legatura cu fata, gura, dintii si nasul). Sunt 2 tipuri de nevralgie de trigemen. Nevralgia trigeminala de tip 1 presupune senzatii dureroase neregulate, care se manifesta la nivelul fetei (durata acestora variaza, dar pot dura pana la 2 minute). Nevralgia trigeminala de tip 2 produce o senzatie constanta, suparatoare, de durere care se manifesta la nivelul fetei (nevralgia dentara de exemplu) (1).
  • nevralgia occipitala: provoaca dureri la baza craniului, dar acestea se pot raspandi in partea din spate a capului. Nevralgia occipitala este o durere trepidanta, care se poate resimti si in partea din spate a ochilor. Poate fi provocata de: mentinerea capului intr-o anumita pozitie vreme indelungata, muschi tensionati la nivelul gatului, leziuni sau tumori la nivelul gatului, inflamarea vaselor de sange, infectii, guta, sau diabet. Nu este obligatoriu sa fie identificata cauza nevralgiei occipitale (3).
  • nevralgia pudendala: este o durere pelvina care se resimte pe termen lung si care provine din deteriorarea sau iritatia nervului pudendal (acesta este un nerv principal al pelvisului) (1).
  • nevralgia periferica: este durerea care apare din cauza leziunilor nervoase din sistemul nervos periferic (fibrele nervoase din afara creierului si a maduvei spinarii). Nevralgia periferica poate afecta un singur nerv sau mai multi. Nevralgia periferica provoaca durere, amorteala/furnicaturi (in maini, picioare, brate), spasme musculare, pierderea coordonarii, dificultate in a indeplini miscari precum incheierea nasturilor sau legarea sireturilor, hipersensibilitate la atingere sau caldura, dificultatea de a vorbi (2).
  • nevralgia intercostala: afecteaza nervii care se afla sub coaste (durerea sub coaste). Nevralgia intercostala poate provoca o durere ascutita care se resimte in peretele toracic, in abdomenul superior si in partea superioara a spatelui. Sunt anumite miscari precum respiratia, tusea sau rasul care pot agrava aceasta nevralgie (3).

Cauzele nevralgiei

Cauzele nevralgiei

Nu intotdeauna cauza manifestarii acestui nevralgiei este cunoscuta, sau inteleasa. Cu toate acestea, exista cauze cunoscute ale nevralgiei. In general, declansarea nevralgiei este cauzata de deteriorarea, lezarea unui nerv, sau o presiune care se exercita asupra lui:

  • leziune a coloanei vertebrale, a creierului, sau a nervilor (1).
  • durere fantoma dupa o amputare.
  • deficit de vitamina B12 (cobalamina), sau vitamina B1 (tiamina) (1).
  • fibromialgia: este un sindrom de durere cronica care se manifesta in diverse parti ale corpului. Cauza fibromialgiei nu este pe deplin inteleasa, dar poate fi declansata de probleme emotionale si de somn deficitar.
  • infectia: poate fi vorba despre infectia cauzata de exemplu de virusul varicelei, sau de o infectie la un dinte care afecteaza nervul si astfel este provocata durerea (3).
  • scleroza multipla: nevralgia de trigemen se poate manifesta la pacientii care au scleroza multipla, pentru ca aceasta boala deterioreaza mielina, invelisul extern al nervilor (3).
    presiunea asupra nervilor: o presiune sau compresie a nervilor poate provoca nevralgii.
  • Presiunea aceasta poate avea legatura cu: un os, un ligament, o venă sau o tumoare (3).
  • diabet: excesul de glucoza in sange poate afecta nervii, mai ales la nivelul mainilor, picioarelor, bratelor (3). In cele mai multe cazuri sunt deteriorati nervii periferici care conecteaza creierul si maduva spinarii la restul corpului (1).

Pe langa aceste cauze, exista si altele mai putin frecvente (3):

  • boli cronice ale rinichilor;
  • tratamente medicamentoase pentru cancer;
  • unele antibiotice folosite pentru tratarea infectiilor;
  • traumatisme (cum ar fi cele in urma unei interventii chirurgicale);
  • iritatii din cauza unor substante chimice.

Care sunt simptomele nevralgiei

Care sunt simptomele nevralgiei

Nevralgia se resimte ca o senzatie de arsura, sau junghi. Uneori durerea este ascutita si brusca. Persoanele care au nevralgie sunt sensibile la atingere, sau la frig si pot resimti durerea ca urmare a unor stimuli care in mod normal nu sunt durerosi (cum ar fi, de exemplu, periajul pielii). In cazul nevralgiei, durerea poate fi severa sau usoara. Cei mai multi pacienti spun ca nevralgia interfereaza cu activitatile zilnice.

In cele mai multe cazuri, semnele/simptomele nevralgiei sunt intense si distincte (2):

  • episoade dureroase bruste, care urmeaza calea unui nerv deteriorat;
  • dureri persistente;
  • furnicaturi, amorteli;
  • spasme musculare involuntare, sau crampe.

Cum se stabileste diagnosticul de nevralgie

Primele doua lucruri pe care medicul specialist le face sunt (1):

  • anamneza: pentru a afla simptomele, istoricul medical al pacientului si istoricul medical familial;
  • consultul pacientului: pentru a-și da seama de severitatea afectiunii.

De asemenea, doctorul poate solicita si alte teste, cum ar fi (1):

  • teste de sange: pentru a verifica starea generala de sanatate a pacientului;
  • teste specifice: care dau o idee despre cat de repede transporta nervii semnale electrice la creier;
  • tomografie computerizata (CT), sau rezonanta magnetica nucleara (RMN): sunt teste imagistice pentru a identifica orice alt motiv al afectarii nervilor (existenta nervilor comprimati de exemplu).
  • examen neurologic: medicul testeaza nervii, muschii, verifica reflexele pacientului, pentru a vedea cat de mare este sensibilitatea la atingere (2).

Cand trebuie solicitat ajutor medical in cazul nevralgiei

Nevralgia poate fi severa si uneori interfereaza cu activitatile zilnice. Intr-un asemenea caz, este indicat ca medicul sa fie consultat, cat mai curand posibil. De asemenea, trebuie anuntat medicul in cazul in care pacientul este suspect de zona zoster, pentru ca aceasta boala provoaca o eruptie rosie si vezicule cutanate, de obicei pe spate, abdomen, gat, fata. Zona zoster trebuie tratata cat mai repede, pentru ca altfel provoaca complicatii (cum ar fi nevralgia herpetica, ce provoaca dureri severe si pe perioade indelungate de timp). Medicul specialist este cel care prescrie si tratamentul pentru nevralgie post zona zoster.

Cum se trateaza nevralgia

Cum se trateaza nevralgia

Exista mai multe modalitati prin care se pot trata nevralgiile. Este foarte important de retinut ca trebuie tratata cauza nevralgiei, daca aceasta exista. Unele conditii medicale (cum ar fi diabetul zaharat, sau deficitul de vitamina B12 /B1) pot fi gestionate.

Tratament medicamentos

Unele nevralgii pot fi controlate cu

  • analgezice simple: pastile pentru tratamentul nevralgiei sunt aspirina, paracetamolul, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (1).
  • analgezice mai puternice: doar cu prescriptie medicala. Este important de stiut ca aceste medicamente pot avea efecte adverse semnificative si pot da dependenta daca sunt folosite perioade indelungate.
  • medicamentele care se folosesc de obicei in tratarea depresiei si a convulsiilor, sau relaxantele musculare (2) pot fi de asemenea eficiente impotriva durerii nervoase, dar si acestea se dau doar cu prescriptie medicala.

Strategii non-medicamentoase

Strategiile non-medicamentoase ii pot ajuta pe oameni sa inteleaga mai bine si sa faca fata durerii. Astfel de strategii sunt:

  • educatie;
  • consiliere;
  • acupunctura;
  • tehnici de relaxare;
  • tratamente psihologice: au rolul de a ajuta pacientul sa controleze durerea si sa reduca pe cat posibil suferinta;
  • stimulare electrica transcutanata nervoasa: este o procedura care blocheaza transmiterea senzatiilor de durere la creier (1).

Interventii chirurgicale

Daca nevralgia nu raspunde la tratamente medicamentoase obisnuite, exista proceduri chirurgicale care pot ajuta la gestionarea durerii (3):

  • chirurgia de decompresie microvasculara: ajuta la indepartarea unui vas de sange marit care apasa pe creier. Procedura presupune plasarea unui tampon intre vasul de sange si nervul afectat.
  • radiochirurgia stereotactica: este o procedura non-chirurgical (in ciuda numelui), care ofera radiatii precis directionate in doze mult mai mari in comparatie cu radioterapia traditionala. Fasciculele de radiatii concentrate sunt directionate catre radacina nervului deteriorat. Radiatia are rolul de a perturba transmiterea semnalelor dureroase catre creier.
  • balon de compresie: procedura impiedica nervul afectat sa trimita semnale dureroase catre creier. Cu toate acestea, efectele procedurii nu se mai simt dupa 1-2 ani. In plus, cei mai multi pacienti care efectueaza aceasta procedura se plang ulterior de slabiciunea temporara/definitiva a muschilor fetei folositi pentru mestecat.

Ce trebuie retinut despre nevralgie

  • Nevralgia provoaca simptome dureroase, iar acestea variaza in ceea ce priveste durata si severitatea lor.
  • Pe langa durere, nevralgia poate provoca amorteala, slabiciune musculara, hipersensibilitate cutanata.
  • Daca pacientul nu primeste tratament adecvat, nevralgia poate interfera cu capacitatea sa de a efectua sarcini zilnice.
  • Daca pacientul nu raspunde la tratamentul initial de nevralgie, poate merge la un specialist in gestionarea durerii.

Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele pentru tratarea/gestionarea nevralgiei pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Health Direct, „Nerve pain (neuralgia)”: https://www.healthdirect.gov.au/nerve-pain
  2. Medical News Today, „What to know about neuralgia”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325331
  3. Healthline, „Neuralgia”: https://www.healthline.com/health/neuralgia
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor