Nevrita optica: cauze, simptome, tratament

20. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Nevrita optica

 

Nervul optic este cel care duce informatiile de la ochi la creier. Afectiunea numita nevrita optica apare atunci cand nervul optic se inflameaza si provoaca durere la nivelul ochilor. In cazurile mai grave, aceasta afectiune poate provoca pierderea brusca partiala sau completa a vederii.

In acest articol explicam ce este nevrita optica, cum se manifesta si care sunt cauzele afectiunii. De asemenea, explicam ce optiuni de tratament au pacientii diagnosticati cu nevrita optica.

Ce este nevrita optica?

Nevrita optica este o boala care afecteaza ochiul si vederea. Se manifesta atunci cand nervul optic este inflamat si iritat. Drept consecinta a nevritei optice, in cazurile usoare, pacientul nu mai vede clar si apare durerea. In cazurile severe, vederea poate fi pierduta partial sau total.

Nevrita optica poate afecta un singur ochi sau pe amandoi si de asemenea boala poate afecta atat adultii, cat si copiii. 

Cine prezinta risc de a face nevrita optica?

Oricine poate dezvolta nevrita optica, dar cele mai multe cazuri apar la femeile care au varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani.

Ce cauzeaza nevrita optica?

Cauza nevritei optice nu este complet inteleasa, se crede insa ca la baza ar fi o infectie virala care face ca sistemul imunitar sa atace in mod eronat tesutul care acopera nervul optic, ca si cum acesta ar fi un invadator strain. Nevrita optica poate aparea si ca o consecinta a unei alte afectiuni, sau poate sa nu aiba o cauza cunoscuta.

Nevrita optica poate fi asociata altor afectiuni precum:

  • scleroza multipla;
  • boli autoimune;
  • infectii bacteriene;
  • infectii virale.

Ceea ce este important de retinut in cazul nevritei optice este faptul ca pierderea vederii se manifesta foarte repede, in numai cateva zile. Daca este diagnosticata la timp si daca pacientul incepe tratamentul imediat, simptomele incep sa se imbunatateasca in decurs de 4 pana la 12 saptamani.

Simptomele nevritei optice

Simptomele nevritei optice includ:

  • durere a ochiului sau a zonei din jurul ochiului: disconfortul poate creste atunci cand ochiul este miscat;
  • pierderea intensitatii culorilor;
  • aparitia unor zone cu vedere slaba, acestea fiind inconjurate de vedere normala;
  • pierdere brusca a vederii la unul sau la ambii ochi. Pierderea vederii poate fi partiala sau totala;
  • aparitia de lumini intermitente sau palpaitoare odata cu miscarea ochilor.

Simptomele apar, de obicei, brusc si se agraveaza in urmatoarele 2 saptamani, apoi incep sa se imbunatateasca, mai ales daca a fost inceput tratamentul. Simptomele afectiunii pot insa varia foarte mult in severitate, adica o inflamatie mai puternica a nervului optic duce la simptome mai intense.

Este important de stiut ca prezenta unor simptome severe nu inseamna neaparat ca nevrita optica nu va disparea. De asemenea, nu este obligatoriu ca toate persoanele care au nevrita optica sa aiba probleme cu vederea, pentru ca este posibil ca nervul optic sa fie inflamat fara ca vederea sa fie afectata.

Cum se trateaza nevrita optica?

In unele cazuri de nevrita optica, atunci cand afectiunea nu este severa, este posibil sa nu fie nevoie de tratament. Daca pacientul nu are o alta conditie de sanatate care declanseaza afectiunea, vederea se imbunatateste fara tratament, dupa cateva saptamani. Cu toate acestea, este important sa fie consultat medicul oftalmolog, mai ales in cazurile in care se observa modificari bruste ale vederii.

Majoritatea celor afectati de nevrita optica isi recupereaza complet vederea in decurs de un an, desi nervul optic este adesea deteriorat permanent. Tratamentul cu preparate injectabile pe baza de steroizi poate accelera recuperarea, ajuta la imbunatatirea vederii mai repede si minimizeaza inflamatia.

Daca este nevoie, pacientul poate avea nevoie de tratament pentru o alta afectiune care este considerata sursa nevritei optice.

Complicatiile nevritei optice

Administrarea de corticosteroizi pe termen lung in cazuri de nevrita optica poate duce la efecte secundare, cum ar fi:

  • niveluri ridicate de zahar in sange;
  • crestere in greutate;
  • probleme osoase.

Important de stiut!

Corticosteroizii administrati intravenos pot ajuta la prevenirea recurentei episoadelor de nevrita optica.

Cand este nevoie sa consulti medicul oftalmolog?

Este indicat sa fie consultat medicul oftalmolog si sa fie facut un examen oftalmologic in cazul in care apar dureri oculare sau orice alta problema de vedere. Daca o persoana a fost deja diagnosticata cu nevrita optica, trebuie anuntat medicul daca simptomele se agraveaza, se modifica sau daca nu se amelioreaza.

Puncte cheie despre nevrita optica

  • Consulta medicul daca esti de parere ca ai nevrita optica! De asemenea, tine cont de faptul ca poti avea o alta afectiune care cauzeaza nevrita optica.
  • Medicul oftalmolog este cel care poate stabili diagnosticul de nevrita optica si poate prescrie tratamentul, in functie de simptomele pacientului si de gradul de sanatate a acestuia.

Disclaimer

Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu medicul. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Mai multe informatii despre nevrita optica poti gasi aici:

  1. Johns Hopkins Medicine, Optic neuritis: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/optic-neuritis
  2. Cleveland Clinic, Optic neuritis: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14256-optic-neuritis
  3. Mayo Clinic: Optic neuritis: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/optic-neuritis

 

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor