Nautul - beneficii, proprietati, contraindicatii

7. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Nautul

 

Cu siguranta stii despre naut faptul ca este foarte satios si poate fi introdus in meniul saptamanal sub forma multor preparate delicioase. Cu toate acestea, exista mai multe forme de preparare a nautului decat ai fi crezut, iar beneficiile consumului acestuia sunt numeroase. Descopera tot ce trebuie sa stii despre naut din articolul nostru - de la valori nutritionale la contraindicatii! 

Ce este nautul?

Nautul face parte din familia leguminoaselor si reprezinta o sursa foarte buna de proteine vegetale, vitamine, minerale si fibre. In Evul Mediu, nautul, alaturi de mazare, linte sau fasole statea la baza alimentatiei europene. In Romania, nautul se cultiva in zona Dobrogei inca de cand aceasta era parte din Imperiul Otoman.

Cea mai populara si indragita forma de a consuma naut este sub forma de humus, o pasta tartinabila care poate fi servita la micul dejun sau care poate tine locul unui snack sanatos. De asemenea, nautul mai poate fi consumat si in salate, supe sau ca parte din diferite sosuri. 

Care sunt valorile nutritionale si proprietatile nautului?

Daca iti doresti sa capeti energie pentru o zi provocatoare la munca, afla ca o suta de grame de naut fiert are 147 de calorii. Nautul contine, totodata, si glucide sub forma de amidon, calciu, fier, zinc, fosor, cupru si acid folic.  Pe langa acestea, nautul este bogat si in polifenoli si flavonoide care au proprietati antioxidante.

In special daca urmezi o dieta vegana sau vegetariana, nautul este foarte important pentru a avea o alimentatie sanatoasa. Acesta nu contine gluten, insa este bogat in lecitina. De altfel, nautul nu are colesterol, ceea ce il incadreaza la grasimile sanatoase, de care organismul nostru are nevoie. 

Ce beneficii aduce consumul de naut organismului?

Datorita continutului ridicat de minerale care se regasesc in naut, sanatatea sistemului cardiovascular este mentinuta, metabolismul este reglat, iar rezistenta oaselor si a muschilor este imbunatatita. Sanatatea sistemului digestiv este de asemenea sustinuta prin aportul sporit de fibre, care incetinesc digestia glucidelor si diminueaza absorbtia colesterolului. 

In special daca iti doresti sa scazi in greutate sau sa iti pastrezi corpul in forma, introducerea nautului in alimentatia zilnica te poate ajuta sa mananci putin si consistent, castigand un aport de energie fara sa pui kilograme in plus. Nautul se consuma de obicei impreuna cu alte fructe sau legume bogate in vitamina C precum boabele de rodie sau patrunjelul. 

Echilibrul florei intestinale poate fi pastrat sau refacut cu ajutorul consumului de naut, datorita fibrelor pe care le contine. Acestea ajuta la sporirea numarului de bacterii sanatoase in intenstin si metinerea sub control a bacteriilor nesanatoase. Consumul frecvent de naut poate juca un rol important in mentinerea sanatatii creierului datorita aminoacizilor regasiti in proteinele de naut. 

Cum poate fi consumat nautul?

  • Exista mai multe modalitati prin care poti consuma naut. Cea mai des intalnita este forma sa uscata, precum boabele de fasole, care trebuie lasate la inmuiat peste noapte pentru a putea fi preparate cu usurinta a doua zi. Timpul de fierbere va fi cu mult scurtat datorita faptului ca boabele isi vor dubla volumul. 
  • Un alt mod de a consuma naut este in conserva. Boabele vor fi deja gata de utilizare, din moment ce sunt prefierte si decojite. Astfel, poti sa il transformi imediat in humus sau sa il adaugi intr-un alt preparat, dupa preferinte. 
  • Nautul congelat este de asemenea semipreparat, insa are nevoie de un anumit timp de fierbere inainte de a putea fi utilizat in mancaruri. 
  • Gasesti in magazinele de specialitate inclusiv faina de naut, care o poate inlocui pe cea de grau pentru preparate precum paine, prajituri, placinte, clatite etc.
  • Fulgii de naut sunt perfecti pentru a prepara diverse sosuri, pentru a fi adaugati in supe sau pentru a putea prepara un humus delicios. 
  • Pastele din naut le pot inlocui cu succes pe cele obisnuite, atunci cand iti doresti sa mananci mai sanatos. 
  • De asemenea, poti obtine o bautura tare si energizanta, intocmai precum cafeaua, daca prajesti si macini boabele de naut. 

Care sunt contraindicatiile consumului de naut?

In prezent, nu se cunoaste niciun efect advers in ceea ce priveste consumul de naut. Cu toate acestea este important ca aceasta leguminoasa sa nu fie consumata in stare cruda.

Persoanele care sufera de problema colonului iritabil trebuie sa fie circumspecte cand vine vorba despre introducerea nautului in alimentatie, deoarece ar putea sa creeze efecte neplacute. De semenea, orice persoana care nu este familiarizata cu nautul ar trebui sa il introduca treptat in alimentatie. 

O mentiune importanta consta in faptul ca persoanele care se afla in prezent sub un tratament cu beta-blocante trebuie sa evite consumarea natului deoarece are o cantitate mare de potasiu. 

In cazul femeilor insarcinate, consumul de naut s-ar putea dovedi nu doar util, cat si necesar. Un nivel optim de vitamina B9 in organism este vital pentru sanatatea fatului. Prin urmare, consulta-te cu medicul tau in privinta celor mai bune variante de a obtine doza necesara de acid folic pentru organism. 

Nautul iti poate imbunatati calitatea vietii prin sustinerea bunei functionari a organismului. Cu toate acestea, nu uita sa te hidratezi suficient si sa incluzi exercitiile fizice in programul tau saptamanal!

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor