Melena: cauze, simptome, tratament

26. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Melena

 

Melena reprezinta un simptom al unor afectiuni gastrointestinale, caracterizata prin eliminarea de scaune negre, tari si lipicioase, cauzata de sangerari in tractul digestiv superior. Acest articol iti va oferi informatii detaliate despre cauzele aparitiei melenei, simptomele si semnele acesteia, precum si modalitati de a o diferentia de alte afectiuni similare. In plus, vei descoperi metodele de diagnostic si tratament disponibile pentru aceasta problema de sanatate. 

Cauzele aparitiei melenei

Melena este o afectiune gastro-intestinala caracterizata prin sangerarea din tractul digestiv superior, care determina fecalele sa devina negre si lipicioase. Cauzele melenei sunt variate si pot fi determinate de mai multi factori. Printre principalele cauze se numara ulcerul gastric si duodenal, varicele esofagiene, inflamatia si infectiile tractului gastro-intestinal si consumul de medicamente care afecteaza coagularea sangelui.

Ulcerul peptic gastric si duodenal este una dintre cele mai frecvente cauze ale aparitiei melenei. Aceasta afectiune apare atunci cand mucoasa din stomac sau duoden este erodata si apar leziuni la nivelul vaselor de sange. Sangerarea poate fi usoara sau severa, iar in cazul in care sangerarea este masiva, poate fi necesara interventia chirurgicala.

Varicele esofagiene sunt o alta cauza importanta a melenei si apar in special la persoanele cu ciroza hepatica. Aceste vene dilatate si fragile pot sa se rupa, provocand sangerari severe in tractul gastrointestinal. In cazul varicelor esofagiene, este necesara o interventie medicala imediata pentru a opri sangerarea.

Inflamatia si infectiile tractului gastro-intestinal pot fi si ele cauze ale melenei. Gastrita, colita, diverticulita si infectiile bacteriene sau parazitare pot provoca sangerari in tractul gastrointestinal, ducand la aparitia melenei.

Consumul de medicamente care afecteaza coagularea sangelui poate creste riscul de sangerare gastro-intestinala si, implicit, de aparitie a melenei. Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) si anticoagulantele sunt cele mai comune medicamente care pot afecta coagularea sangelui si pot duce la aparitia melenei. (1)

Simptomele si semnele melenei

Melena se manifesta prin eliminarea de scaune negre, lipicioase si cu miros neplacut. Acest lucru se datoreaza prezentei sangelui digerat in fecale, care provine din tractul gastrointestinal superior. Pacientii cu melena pot prezenta si alte simptome, cum ar fi dureri abdominale, greata, varsaturi (posibil cu sange), scadere in greutate si slabiciune. Aceste simptome pot indica o sangerare interna si necesita o evaluare medicala urgenta. (1)

In cazul in care sangerarea ce cauzeaza melena este severa, pacientii pot prezenta semne de soc hipovolemic, cum ar fi puls rapid si slab, tensiune arteriala scazuta, respiratie accelerata, piele palida si rece, confuzie sau pierderea cunostintei. Aceasta este o situatie de urgenta medicala si necesita asistenta medicala imediata.

Este esential ca pacientii cu melena sa se adreseze unui medic cat mai curand posibil pentru a depista cauza sangerarii si a incepe tratamentul adecvat. Neglijarea simptomelor poate duce la complicatii grave si chiar la deces.

Cum sa recunoastem melena de alte afectiuni gastrointestinale

Melena poate fi recunoscuta de alte afectiuni gastrointestinale prin mai multe caracteristici. In primul rand, aspectul scaunului este diferit. Melena se caracterizeaza prin prezenta unui scaun negru, alunecos si cu un miros neplacut. Acest aspect se datoreaza sangelui digerat care traverseaza intestinul. In schimb, hematochezia (sangerarea rectala) provoaca aparitia sangelui rosu in scaun.

Localizarea sangerarii este un alt factor important. Melena este cauzata de o sangerare in portiunea superioara a tractului gastro-intestinal, cum ar fi esofagul, stomacul sau portiunea proximala a intestinului subtire. Identificarea locului sangerarii este importanta pentru a distinge melena de alte afectiuni gastrointestinale care implica sangerari la nivelul colonului sau rectului, precum diverticuloza sau boala hemoroidala.

Simptomele asociate melenei pot ajuta si ele la stabilirea unui diagnostic corect. Melena poate fi insotita de simptome precum greata, varsaturi (care pot contine sange), scadere in greutate, paloare sau slabiciune. Aceste simptome sunt mai putin frecvente in cazul hematocheziei.

Factorii de risc si istoricul medical sunt, de asemenea, importante de analizat. Pacientii cu antecedente de ulcer gastric, gastrita sau varice esofagiene prezinta un risc mai mare de a dezvolta melena. De asemenea, consumul de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau anticoagulante poate creste riscul de sangerare gastrointestinala si, implicit, de melena.

Metode de diagnostic pentru melena

Metodele de diagnostic pentru melena includ consultul medical si istoricul pacientului, examinarea fizica, analize de laborator si endoscopia si alte investigatii imagistice.

In timpul consultului medical, medicul va discuta cu pacientul despre simptome si istoricul medical pentru a identifica posibilele cauze ale melenei. Acesta poate include intrebari despre alimentatie, medicamente, boli anterioare sau prezenta unor afectiuni gastrointestinale in familie.

Examinarea fizica va fi efectuata pentru a evalua starea generala de sanatate a pacientului si a identifica orice semne care ar putea indica sursa sangerarii. Acest lucru poate include examinarea abdomenului, rectului si, in unele cazuri, a esofagului.

Pentru a confirma diagnosticul de melena, medicul poate solicita diverse teste de laborator, cum ar fi analiza de sange (hemoleucograma completa, coagulare), teste de coagulare sau teste pentru infectii bacteriene (de exemplu, Helicobacter pylori).

Endoscopia digestiva superioara sau colonoscopia pot fi folosite pentru a vizualiza direct sursa sangerarii si a determina cauza melenei. Aceste proceduri permit medicului sa examineze interiorul tubului digestiv si sa ia biopsii daca este necesar. Alte investigatii imagistice, cum ar fi ecografia abdominala, tomografia computerizata (CT) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN), pot fi de asemenea folosite pentru a identifica eventualele cauze ale melenei in cazurile in care endoscopia nu ofera un diagnostic clar. (2)

 

Metode de diagnostic pentru melena

 

Tratamentul melenei si optiunile terapeutice

Tratamentul melenei depinde de cauza sangerarii si de starea generala a pacientului. In cazul in care pacientul este stabil, tratamentul poate fi administrat prin metode medicamentoase, terapie endoscopica sau interventie chirurgicala.

1. Tratamentul medicamentos: Medicamentele utilizate in tratamentul melenei includ inhibitorii de pompa de protoni (omeprazol, esomeprazol), antagonistii H2 (ranitidina, famotidina) sau protectoarele mucoasei gastrice (sucralfat). Aceste medicamente ajuta la reducerea aciditatii gastrice si la protejarea peretilor stomacului, facilitand vindecarea leziunilor sangerande. (3)

2. Terapia endoscopica: In cazul in care sursa sangerarii este identificata printr-o endoscopie, medicul poate efectua unele manevre terapeutice precum coagularea electrica, injectarea de solutii hemostatice sau aplicarea de clipuri pentru a opri sangerarea si a preveni recidiva.

3. Tratamentul chirurgical: Daca sangerarea nu poate fi controlata prin metodele medicamentoase sau endoscopice, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru a rezolva problema. Chirurgia poate implica extirparea unei parti a stomacului, a intestinului sau a altor organe implicate, in functie de localizarea sangerarii.

4. Prevenirea recidivei si monitorizarea: Dupa stabilizarea pacientului si tratarea cauzei melenei, este important sa se efectueze controale medicale periodice si sa se adopte masuri de prevenire a recidivei, cum ar fi evitarea medicamentelor care pot irita stomacul, reducerea consumului de alcool si adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate.

In concluzie, melena reprezinta o problema medicala importanta, asociata cu sangerari gastrointestinale superioare. Este esential sa stim sa deosebim melena de alte afectiuni similare si sa cautam asistenta medicala la timp. 

Surse:

1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320618
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK411/
3. https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/25058-melena

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor