Hemoleucograma: ce este, valori, afectiuni indicate

31. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
hemoleucograma

 

Hemoleucograma reprezinta un test de laborator care analizeaza componentele celulare ale sangelui (eritrocite, leucocite si trombocite) si care ofera informatii detaliate despre numarul, proportia si caracteristicile acestor celule. Hemoleucograma este importanta pentru sanatatea noastra deoarece poate ajuta la identificarea si monitorizarea diverselor afectiuni sau tulburari care afecteaza sistemul sanguin, precum anemia, leucemia, trombocitopenia sau infectiile.

Ce este hemoleucograma si de ce este importanta?

Hemograma sau hemoleucograma este o analiza de laborator care masoara numarul si proportia celulelor sanguine dintr-o mostra de sange, oferind astfel informatii esentiale despre starea de sanatate a unei persoane. Aceasta analiza este importanta pentru diagnosticarea si monitorizarea diverselor afectiuni hematologice (precum anemia, leucemia sau trombocitoza) si pentru evaluarea eficacitatii tratamentelor medicamentoase in curs. De asemenea, hemoleucograma poate indica prezenta unor infectii, inflamatii, dezechilibre nutritionale sau probleme legate de sistemul imunitar.

Fiecare tip de celula sanguina are o functie specifica in organism, iar valoarea sa in hemoleucograma ajuta la identificarea disfunctionalitatilor. Globulele rosii transporta oxigenul, globulele albe (leucocitele) lupta impotriva infectiilor, iar trombocitele contribuie la procesul de coagulare a sangelui. Hemoleucograma este adesea inclusa in analizele de rutina pentru a evalua starea generala de sanatate a pacientului, putand indica posibile probleme medicale in stadii incipiente, cand acestea pot fi tratate mai eficient.

Hemoleucograma este una dintre cele mai utilizate analize de laborator, fiind efectuata in mod frecvent in diverse afectiuni hematologice [1]. Aceasta poate fi utila si in evaluarea starii de sanatate generala, putand indica posibile boli cardiovasculare sau infectii.

Este important sa mentionam ca hemoleucograma ofera informatii importante, insa acestea trebuie interpretate in contextul clinic al fiecarui pacient si in raport cu istoricul medical al acestuia. De asemenea, valorile normale ale hemoleucogramei pot varia in functie de varsta, sex sau alti factori individuali.

Procedura de realizare a analizei

Procedura de realizare a hemoleucogramei incepe cu colectarea unei probe de sange venos, de obicei de la nivelul venei antecubitale, in conditii de sterilitate, cu ajutorul unui ac si a unei seringi speciale. Dupa recoltare, proba de sange este plasata intr-un tub special care contine un anticoagulant pentru a preveni coagularea sangelui. Apoi, proba este centrifugata pentru a separa componentele sangelui: plasma, globule rosii, globule albe si trombocite.

Componentele sangelui sunt analizate cu ajutorul unui aparat numit analizor hematologic, care masoara diferiti parametri, precum numarul de globule rosii, globule albe (leucocite), trombocite, hemoglobina, hematocritul si alti indici hematologici. Rezultatele analizei sunt comparate cu valorile normale de referinta pentru a determina daca exista anomalii sau abateri de la normal. Aceste rezultate sunt apoi interpretate de catre medic in functie de starea de sanatate a pacientului, simptomele prezentate si eventualele afectiuni de fond.

Hemoleucograma este o analiza importanta inainte de interventiile chirurgicale sau in timpul tratamentelor care afecteaza sangele. O hemoleucograma completa include componentele standard ale testului, cum ar fi numarul de eritrocite, leucocite si trombocite, precum si nivelul de hemoglobina. In plus, elementele suplimentare pot fi incluse pentru a oferi o imagine mai detaliata a starii de sanatate a pacientului.

Scopul elementelor suplimentare din hemoleucograma este de a ajuta la evaluarea starii de sanatate a pacientului si de a identifica o gama mai larga de boli si tulburari. Prin urmare, testul complet este esential in diagnosticarea afectiunilor, cum ar fi bolile infectioase, inflamatorii, hematologice si imunologice.

Valori normale si semnificatia lor in hemoleucograma

interpretare valori hemoleucograma

 

In ceea ce priveste hemoleucograma, valorile normale depind de mai multi factori, cum ar fi varsta, sexul si starea generala de sanatate. Principalele componente ale hemoleucogramei includ hemoglobina, hematocritul, numarul de globule rosii, globule albe si trombocite.

Iata valorile standard care sunt considerate normale [2]: 

 • pentru barbati, valorile normale ale hemoglobinei sunt de 13,2-16,6 g/dL, in timp ce pentru femei sunt de 11,6-15 g/dL;
 • valoarea normala a hematocritului este de 38,3-48,6% pentru barbati si de 35,5-44,9% pentru femei;
 • numarul normal de globule rosii este de 4,35-5,65 trilioane/μL pentru barbati si de 3,92-5,13 trilioane/μL pentru femei;
 • numarul normal de globule albe variaza intre 3,4 miliarde si 9,6 miliarde;
 • numarul normal de trombocite (plachete sangvine) este intre 135 miliarde si 317 miliarde la barbati, iar la femei, intre 157 miliarde si 371 miliarde.

Important de retinut: Valorile de referinta pot fi diferite de la un laborator la altul, in functie de aparatura utilizata, metoda de lucru si de reactivii folositi.

Aceste componente ale hemoleucogramei joaca roluri importante in organism. Globulele rosii transporta oxigenul in organism, iar hemoglobina si hematocritul sunt indicatori ai concentratiei de globule rosii in sange. Globulele albe protejeaza organismul de infectii, iar trombocitele ajuta la coagularea sangelui.

Exista o serie de factori care pot cauza variatii ale valorilor normale ale hemoleucogramei, cum ar fi varsta, sexul, altitudinea si starea de sanatate generala. De exemplu, femeile insarcinate pot avea valori diferite in hemoleucograma, iar sportivii de performanta pot avea un numar mai mare de globule rosii.

Este important sa mentinem valorile normale ale hemoleucogramei pentru a preveni aparitia unor afectiuni sau probleme de sanatate, precum anemia, infectiile sau tulburarile de coagulare. Prin urmare, este recomandat sa se faca regulat o analiza a hemoleucogramei si sa se adopte un stil de viata sanatos, care sa includa o dieta echilibrata si exercitii fizice.

Cum sa interpretezi rezultatele?

Termenii si abrevierile din hemoleucograma includ:

 • hemoglobina (Hb) este o proteina din globulele rosii care transporte oxigenul in corpul uman;
 • hematocritul (Ht) este o masura a volumului de globule rosii in sange;
 • numarul de globule rosii (eritrocite) reprezinta numarul de celule care transporta oxigenul in corpul uman;
 • numarul de globule albe (leucocite) reprezinta numarul de celule care lupta impotriva infectiilor si a bolilor in corpul uman;
 • numarul de trombocite (PLT) reprezinta numarul de celule care ajuta la coagularea sangelui.

Valorile obtinute in hemoleucograma trebuie comparate cu intervalul normal de referinta specificat de laborator. Acesta poate varia in functie de varsta, sex si alte particularitati ale pacientului. Daca observi valori ale hemoleucogramei care sunt in afara intervalului normal, este important sa mergi la medic pentru a investiga cauzele posibile si semnificatia acestora. De exemplu, un numar crescut de globule albe poate indica o infectie, in timp ce o valoare scazuta a hemoglobinei poate sugera anemie.

Este important sa discuti cu medicul tau specialist. Acesta va putea sa analizeze valorile in contextul starii generale de sanatate si al simptomelor, pentru a oferi un diagnostic corect si eventuale recomandari terapeutice.

Afectiuni comune indicate de hemoleucograma

afectiuni indicate de hemoleucograma

 

Iata ce boli depisteaza hemoleucograma [2]:

 • diferite tipuri de anemie, cum ar fi anemia feripriva, anemia hemolitica sau anemia megaloblastica, cresterea sau scaderea numarului de leucocite (leucocitoza si leucopenie), care pot indica infectii, inflamatii, leucemie, tulburari ale maduvei osoase sau alte afectiuni imunitare;
 • valorile anormale ale trombocitelor (trombocitoza si trombocitopenie) pot indica tulburari de coagulare, hemoragii, afectiuni ale maduvei osoase sau sindromul hemolitic uremic. De asemenea, hemoleucograma poate fi utilizata pentru a identifica policitemia, care poate fi primara sau secundara;
 • valori anormale ale limfocitelor, monocitelor si neutrofilelor pot indica diferite afectiuni, cum ar fi infectii virale, bacteriene sau boli autoimune. De exemplu, limfocitoza poate fi cauzata de leucemia limfocitara sau boli autoimune, in timp ce monocitoza poate fi cauzata de tuberculoza sau boli autoimune.
 • leucemia mieloida sau sindromul mielodisplazic.

Este important sa discuti rezultatele hemoleucogramei cu medicul tau, care poate interpreta valorile si poate recomanda investigatii suplimentare, daca este necesar.

Cum sa te pregatesti pentru hemoleucograma?

De regula, poti consuma alimente si apa ca de obicei inainte de a iti face hemoleucograma. Cu toate acestea, medicul iti poate spune daca este necesar sa nu mananci nimic cu cateva ore inainte de efectuarea testului de sange. [3] Este ideal sa te programezi pentru analiza dimineata, inainte de a manca, pentru a obtine rezultate cat mai exacte. Unele laboratoarelor recomanda un post de circa 8-12 ore inainte de recoltare.

Atat in ziua premergatoare analizei, cat si in dimineata analizei, este recomandat sa eviti efortul fizic intens, deoarece acesta poate influenta rezultatele testului. Opteaza pentru activitati fizice usoare sau odihna inainte de recoltare.

Este important sa informezi medicul sau personalul de laborator daca iei medicamente care pot afecta rezultatele hemoleucogramei. Acestia te vor sfatui daca este necesar sa intrerupi tratamentul sau sa ajustezi doza pentru a obtine rezultate corecte. In general, este important sa urmezi instructiunile medicului si ale personalului de laborator cu privire la pregatirea pentru analiza hemoleucogramei. Acest lucru va asigura obtinerea unor rezultate cat mai exacte si utile pentru evaluarea sanatatii tale.

Asadar, hemoleucograma reprezinta un instrument esential pentru evaluarea starii de sanatate a organismului, deoarece ofera informatii valoroase despre componentele sanguine si posibilele afectiuni asociate. Prin intelegerea procedurii, valorilor normale si interpretarii rezultatelor, putem fi mai bine pregatiti sa ne mentinem sanatatea si sa prevenim eventualele probleme. Adoptarea unui stil de viata sanatos si efectuarea periodica a analizelor medicale, precum hemoleucograma, sunt pasi care contribuie la mentinerea unei vieti echilibrate si pline de vitalitate.

 

Surse de referinta: 

 1. Celkan, Tiraje. “Hemogram Bize Neler Söyler?” Türk Pediatri Arşivi, 2020, https://doi.org/10.14744/turkpediatriars.2019.76301. Accessed 29 May 2023;
 2. Mayo Clinic. “Complete Blood Count (CBC) .” Mayo Clinic, 22 Dec. 2020, www.mayoclinic.org/tests-procedures/complete-blood-count/about/pac-20384919. Accessed 29 May 2023;
 3. Moores, Danielle. “Complete Blood Count (CBC): Types, Preparation & Procedure.” Healthline, 2012, www.healthline.com/health/cbc. Accessed 29 May 2023. 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor