Gastrita: cauze, simptome, tratament

4. 9. 2023 · 11 minute de citit

Afectiunile digestive sunt printre cele mai frecvente conditii cauzate de ritmul alert al vietii, lipsa de timp, eliminarea meselor importante dintr-o zi, precum si de posibilitatile nelimitate de a consuma mancare rapida si ieftina (fast-food). Afectiunile digestive sunt printre cele mai frecvente conditii cauzate de ritmul alert al vietii, lipsa de timp, eliminarea meselor importante dintr-o zi, precum si de posibilitatile nelimitate de a consuma mancare rapida si ieftina (fast-food). 

 

Gastrita reprezinta o afectiune mai usoara decat ulcerul, dar avand aceleasi simptome grave care pot afecta calitatea vietii. Gastrita ia forma unei inflamatii la nivelul mucoasei stomacului, care se resimte prin: dureri de burta, indigestie, balonare si stari de greata.

 

În acest articol iti vom prezenta ce este si cum se manifesta gastrita, cate tipuri de gastrita exista si care sunt modalitatile de tratare si de preventie, astfel incat sa nu te confrunti cu alte afectiuni grave ulterior. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Gastrita: cauze, simptome, tratament

Ce este gastrita?

Gastrita reprezinta un complex de afectiuni al sistemului digestiv intrunind o cauza comuna: inflamatia mucoasei stomacului. Aparitia gastritei in organism este, cel mai adesea, rezultatul infestarii cu un virus care impiedica secretia optima a sucului gastric, astfel incat stomacul ramane neprotejat in timpul procesului de digestie. 


Cel mai frecvent virus care afecteaza mucoasa stomacului este Helicobacter Pylori, fiind prezent atat la copii, cat si la adulti sau varstnici. Este un tip de virus care poate fi contractat usor, prin intermediul unor elemente de uz comun, cum ar fi apa, alimentele, saliva sau din cauza unei igiene precare.

 Tipuri de gastrita

În functie de modul in care apare gastrita, dar si de factorii care au produs inflamatia mucoasei din stomac, regasim mai multe tipuri de gastrita:

  • Gastrita acuta se instaleaza brusc in organism din cauza unor factori externi nocivi, cum ar fi: ingerarea unor alimente sau lichide cu un nivel crescut de acizi, contactul cu persoane cu diferite infectii sau arsuri termice;
  • Gastrita cronica apare in urma persistentei gastritei acute in timp, deseori din cauza netratarii conforme a fazei incipiente a acestei afectiuni;
  • Gastrita cronica de tip C apare in urma unor interventii chirurgicale la nivelul sistemului digestiv care ataca stratul de protectie a mucoasei stomacului;
  • Gastrita cronica de tip B apare in urma infectarii organismului cu virusul Helicobacter Pylori care, neidentificata si netratata, distruge celulele mucoasei stomacului;
  • Gastrita atrofica este un tip de gastrita autoimuna, caracterizata prin modificarea structurii membranei mucoasei, prin scaderea cantitatii de enzime si acid clorhidric produse si prin degenerarea glandelor digestive. Este considerata o afectiune ireversibila;
  • Gastrita eritematoasa se refera la acea etapa a gastritei in care pielea se inroseste din cauza dilatarii vaselor de sange, efect provocat de inflamarea structurii membrane a mucoasei; 
  • Gastrita eroziva, denumita si gastrita hemoragica, prezinta leziuni la nivelul mucoasei care, mai apoi, se transforma in eroziuni. Exista patru tipuri de gastrita eroziva: acuta, cronica, antrala si refluxa.
  • Gastrita duodenala, denumita si duodenita, prezinta simptome dureroase din cauza inflamarii mucoasei duodenale (prima portiune a intestinului subtire). 

Gastrita acuta 

Gastrita acuta este definita ca inflamarea brusca a mucoasei stomacului. Una dintre cele mai frecvente cauze ale gstritei acute este tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene si corticoizi. De regula, aceste pusee sunt de scurta durata, chiar daca dureroase. 

Gastrita acuta poate fi determinata, de asemenea, de substante iritante precum alcoolul sau alimentele foarte condimentate, de traumatisme fizice, de virusuri si bacterii si de stres. Bolile autoimune, refluxul biliar, interventiile chirurgicale, insuficienta renala sau intoxicatia cu substante corozive pot, de asemenea, sa determine gastrita. 

Gastrita cronica

Spre deosebite de gastrita acuta, gastrita cronica se instaleaza treptat si este mai dificil de tratat. In general, simptomele gastritei cronice se amelioreaza cu tratament, dar afectiunea necesita monitorizare de lunga durata, deoarece inflamatia persistenta duce la erodarea mucoasei gastrice si la aparitia ulcerului. 

Gastrita cronica este determinata, cel mai adesea, de infectia cu bacteria Helicobacter pylori, dar cauze frecvente sunt si consumul excesiv de alcool, refluxul biliar persistent, stresul, tratamentul cu radiatii, diabetul si insuficienta renala sau un sistem imunitar slabit. 

Cum se manifesta gastrita?

Cum se manifesta gastrita

Orice tip de gastrita se manifesta prin simptome asemanatoare, intrucat acestea pleaca de la factorul comun amintit, inflamatia mucoasei stomacului. Se intampla frecvent ca persoanele care resimt simptomele gastritei sa le confunde cu cele ale indigestiei. De aceea este important sa consulti un medic specialist in cazul in care te confrunti cu urmatoarele manifestari:

  • Durere puternica in partea superioara a abdomenului;
  • Senzatie de greata si varsaturi;
  • Balonare;
  • Senzatie de plin in timpul sau dupa o masa;
  • Pierderea poftei de mancare;
  • Pierderea masei corporale;
  • Varsaturi de sange;
  • Scaun negru.

De ce apare gastrita?

Gastrita, sub orice forma, apare din cauza unor factori care influenteaza calitatea vietii. Exista cateva motive principale pentru care o persoana sufera de gastrita:

  • A fost infestata cu bacteria Helicobacter Pylori in urma consumului de apa sau alimente contaminate;
  • A consumat in mod excesiv alcool, cafea si tutun;
  • A consumat in mod frecvent diferite analgezice si antiinflamatoare;
  • A trecut printr-un eveniment stresant (traumatisme, boli severe sau interventii chirurgicale);
  • A avut o reactie autoimuna.

Înaintarea in varsta poate fi un alt motiv pentru care o persoana se confrunta cu aceasta afectiune gastrica, intrucat, in timp, mucoasa stomacului se subtiaza si devine mai predispusa la inflamatii. De aceea este necesar sa mentii o dieta echilibrata, bogata in nutrienti si sa nu ratezi cele mai importante 3 mese ale zilei.

Complicatiile gastritei

Daca nu se identifica si nu se administreaza la timp un tratament pentru gastrita, complicatiile pot fi grave. Netratarea corespunzatoare a inflamatiei mucoasei stomacului poate duce la:

  • Ulcere gastrice;
  • Sangerari stomacale sau hemoragii interne.

În cazuri mai rare, netratarea gastritei cronice poate creste riscul de cancer la stomac, mai ales in cazuri in care apar mutatii la nivelul celulor mucoasei.

Metode de diagnostic pentru gastrita

Metode de diagnostic pentru gastrita

Chiar daca simptomele gastritei pot fi clare pentru medicul specialist, astfel incat sa afirme afectiunea si sa recomande un tratament adecvat, in unele cazuri, poate sa recurga si la diferite metode de diagnostic pentru a preveni complicatiile ulterioare.

Analize de sange

Analizele de sange sunt utilizate din doua motive:

  • Sa verifice starea generala de sanatate, astfel incat medicul sa se asigure ca nu au existat alte cauze care au dus la aparitia gastritei decat cele deja mentionate si ca afectiunea digestiva nu a atacat alte celule ale organismului;
  • Sa identifice infestarea cu bacteria Helicobacter Pylori.

Endoscopie

Endoscopia il ajuta pe medicul gastroenterolog sa vizualizeze leziunile aflate in interiorul stomacului, create de inflamarea mucoasei, cu ajutorul unui tub flexibil prevazut cu o camera care se introduce prin esofag in stomac. Prin aceasta metoda de diagnosticare, medicul preia din tesutul gastric pentru a putea fi ulterior examinat prin analize histopatologice.

Radiografie asupra sistemului digestiv superior

La fel ca in cazul endoscopiei, radiografia il ajuta pe medic sa previzualizeze imagini reale despre starea esofagului, stomacului si a intestinului subtire, astfel incat sa existe siguranta ca nu au aparut alte anomalii in urma inflamarii mucoasei. În unele cazuri, pentru a face afectiunea mai “vizibila” in radiografii, medicul poate recomanda pacientului sa consume un lichid alb, metalic, care contine bariu, si care are ca efect acoperirea tractului digestiv.

Tratament pentru gastrita

Tratament pentru gastrita

Tratamentul pentru gastrita poate sa difere de la o persoana la alta in functie de faza in care se afla afectiunea si de stilul de viata al pacientului. De exemplu, gastrita provocata de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, alcool sau exces de cafea, poate fi ameliorata prin stoparea utilizarii uneia dintre substante.

În ceea ce priveste gastrita acuta, aceasta nu are un tratament medicamentos specific, doar in cazul in care medicul gastroenterolog descopera ca a fost cauzata de infestarea cu virusul Helicobacter Pyroli, caz in care se administreaza antibiotic.

Tratament medicamentos pentru gastrita

Medicul specialist gastroenterolog poate recomanda urmatoarele tipuri de medicamente pentru gastrita:

  • Antibiotice pentru eliminarea virusului Helicobacter pylori din organism. De obicei, tratamentul cu antibiotice poate dura intre 1 si 2 saptamani;
  • Medicamente care blocheaza productia de acid si favorizeaza o vindecare rapida a mucoasei stomacului;
  • Medicamente care reduc productia de acid, denumite si blocante de acid sau blocante ale histaminei, acestea reduc cantitatea excesiva de acid eliberata in tractul digestiv si reduce simptomele gastritei. Aceste medicamente se recomanda si in cazul tratamentului pentru gastrita hiperacida;
  • Medicamente antiacide care neutralizeaza acidul din sistemul digestiv;
  • Medicamente sau suplimente alimentare care ajuta la buna refacere a florei intestinale, recomandate in tratamentul cu antibiotice sau cu medicamente care reduc productia de acid pentru gastrita.

În cazul in care sunt resimtite simptomele de durere de stomac, se pot achizitiona si medicamente fara prescriptie medicala pentru ameliorarea acestora.

Tratament naturist pentru gastrita

Tratament naturist pentru gastrita

Poti folosi si anumite tratamente si remedii naturale pentru reducerea simptomelor provocate de gastrita, dar si pentru prevenirea aparitiei si reaparitiei acestei afectiuni. Iata o lista cu principalele remedii naturale:

  • Plante medicinale care ajuta la ameliorarea simptomelor si la vindecarea mucoasei intestinale: lemn dulce, frunze de zmeur, galbenele, musetel, flori de salcam etc;
  • Suplimente naturale, precum: carbune vegetal, argila, gel de aloe vera, seminte de in si complexe gastrice naturale sub forma de capsule.

Se poate consuma zilnic ceai medicinal, pe baza de coada soricelului si alte plante, care contribuie la refacerea enzimelor digestive si intareste si protejeaza mucoasa stomacului.

Regim alimentar pentru gastrita

În cazul in care te confrunti cu aceasta afectiune a sistemului digestiv, medicul iti poate recomanda un regim pentru gastrita, dar si indicatii asupra alimentelor pe care trebuie sa le elimini pentru o perioada. În functie de gravitatea afectiunii, medicul poate recomanda si un meniu special pentru gastrita.

Alimente recomandate

În cazul diagnosticarii cu gastrita, este important sa iti schimbi regimul alimentar. Încearca sa consumi cantitati mai mici si mai dese de alimente deoarece acest fapt contribuie la cresterea fluxului sangvin catre stomac, sa ai ultima gustare inainte cu 3-4 ore de ora de culcare si sa consumi o cantitate cat mai mare de apa (cel putin 2 litri pe zi).

În cazul alimentelor recomandate pentru ameliorarea si tratarea eficienta a gastritei, se recomanda:

  • Alimente bogate in fibre: cereale, fructe (in special, merele) si legume (morcov, broccoli, fasole). Este important ca fructele si legumele recomandate sa nu fie consumate crude;
  • Alimente care contin un aport scazut de grasimi: peste, carne de pui sau de curcan;
  • Alimente cu un grad de aciditate scazut;
  • Bauturi necarbogazoase;
  • Bauturi care nu contin cofeina;
  • Alimente cu functie probiotica: zeama de varza, iaurt, kimchi, kombucha.

Alimente nerecomandate

Pentru ca este important sa mentii o reteta dietetica optima pentru gastrita, iata care sunt alimentele pe care trebuie sa le eviti o anumita perioada:

  • Alcoolul;
  • Cofeina (cafea sau ceai);
  • Alimentele cu un aport ridicat de aciditate: rosiile, grepfrutul, portocalele, strugurii;
  • Sucul de fructe, fie realizat in casa sau cumparat;
  • Alimentele prajite (cartofi prajiti, carne prajita);
  • Bauturile carbogazoase;
  • Alimentele picante sau usturate (a se evita sosurile picante sau utilizarea usturoiului in retetele pentru gastrita).

În cazul aparitiei gastritei la copii, este posibil ca medicul gastroenterolog sa recomande si alte produse naturale sau suplimente alimentare care sa refaca flora intestinala, intrucat stratul protector al mucoasei din stomac nu este la fel de bine dezvoltat ca in cazul unui adult.

Cum poate fi prevenita gastrita

Prevenirea gastritei

Pentru prevenirea aparitiei sau reaparitiei gastritei se recomanda un regim alimentar echilibrat si un stil de viata calitativ. Astfel, este important sa reduci consumul de cafea si tutun de dimineata, inainte de micul dejun (pe “stomacul gol”) deoarece cofeina provoaca hiperaciditate in sistemul digestiv si ataca mucoasa intestinala.

Alte modalitati prin care sa previi aparitia gastritei pot fi:

  • Eliminarea alimentelor care contin aditivi sintetici;
  • Eliminarea alimentelor care contin un aport mare de zahar;
  • Reducerea consumului de alcool si cofeina;
  • Reducerea consumului de tutun;
  • Reducerea consumului de alimente care contin condimente puternice picante, acre sau dulci;
  • Îmbunatatirea stilului de viata prin respectarea orelor de odihna, exercitii fizice si prin evitarea momentelor stresante care pot afecta organele interne.

Gastrita poate fi o afectiune care duce la complicatii grave ale sistemului digestiv daca nu este tratata la timp. Este foarte important sa iei masurile de prevenire, sa imbratisezi un stil de viata alimentar echilibrat si, in cazul aparitiei simptomelor, sa consulti un medic specialist gastroenterolog.

Surse:

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor