Ionograma: ce este, valori, afectiuni asociate

27. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Ionograma

 

Ionograma reprezinta o analiza medicala esentiala in evaluarea echilibrului electrolitic al organismului. In cadrul acestui articol vei descoperi ce anume inseamna aceasta analiza si care este scopul ei. De asemenea, vei afla care sunt valorile normale si anormale intr-o ionograma si cum se manifesta acestea in organism. Vom explora, totodata, principalele afectiuni asociate cu modificarile ionogramelor si cum sa interpretezi corect rezultatele acestei investigatii medicale.

Ce este ionograma si pentru ce este utilizata

Ionograma este un test de laborator care masoara concentratiile de electroliti (ioni) din sange, precum sodiul, potasiul, clorul si bicarbonatul. Acesta ajuta la evaluarea echilibrului hidro-electrolitic si acidobazic al organismului. Ionograma este un test esential si frecvent folosit in diagnosticarea si monitorizarea diferitelor afectiuni care afecteaza echilibrul electrolitic si functia renala.

Pentru a realiza o ionograma, este necesara prelevarea unei probe de sange venos, care ulterior este analizata in laborator cu ajutorul unor tehnici specifice pentru determinarea concentratiilor de electroliti. Rezultatele ionogramei sunt esentiale pentru stabilirea unui diagnostic corect si pentru ajustarea tratamentului in functie de nevoile individuale ale pacientului.

Potrivit unui studiu realizat de Academia Americana de Medici de Familie, dezechilibrele electrolitice sunt o problema comuna in randul pacientilor internati in spitale, in special in cazul celor cu afectiuni renale sau diabet zaharat. Ionograma poate fi utilizata pentru a evalua starea de hidratare a pacientului si pentru a identifica eventualele deficiente sau excese de electroliti care pot duce la complicatii serioase. (1)

Printre principalele afectiuni asociate cu modificarile ionogramelor se numara insuficienta renala, diabetul, hipertensiunea arteriala si tulburarile electrolitice. Potrivit unui articol publicat de Centrul National de Informare al Bolilor Rare, tulburarile electrolitice pot duce la probleme cardiace sau respiratorii, convulsii, confuzie mentala sau chiar coma. (2)

Valori normale si anormale in ionograma

Intervalul normal pentru diferitii electroliti care alcatuiesc ionograma poate varia usor in functie de laboratorul care efectueaza analiza si de varsta, sexul sau starea de sanatate a pacientului. In general, valorile normale pentru sodiu sunt cuprinse intre 135 si 145 mmol/L, in timp ce pentru potasiu intervalul este de 3,5 pana la 5,0 mmol/L. Pentru clor, valoarea normala este intre 98 si 106 mmol/L, in timp ce pentru calciu intervalul este de 2,2 pana la 2,6 mmol/L. Pentru magneziu, valoarea normala este intre 0,7 si 1,0 mmol/L. (3)

Valorile anormale ale electrolitilor pot indica diverse probleme de sanatate. De exemplu, nivele scazute de sodiu pot indica hiponatremie, in timp ce nivele ridicate de potasiu pot sugera hiperkaliemie. De asemenea, nivelele ridicate de calciu pot fi asociate cu hipercalemie, in timp ce nivelele scazute de acesta pot indica hipocalcemie. Un nivel ridicat de magneziu poate indica hipermagneziemie, in timp ce un nivel scazut poate sugera hipomagneziemie. Este important sa se investigheze cauzele care stau la baza acestor anomalii pentru a determina tratamentul adecvat. (4)

Electrolitii interactioneaza intre ei si joaca un rol important in mentinerea echilibrului osmolar si a functiilor celulare. De exemplu, nivelurile ridicate de sodiu pot duce la o crestere a nivelului de potasiu si viceversa. Dezechilibrul intre electroliti poate duce la simptome sau afectiuni specifice, cum ar fi tulburari de ritm cardiac, crampe musculare sau dureri osoase.

Factorii care pot influenta valorile electrolitilor includ dieta, nivelul de hidratare, medicamentele, afectiunile renale sau endocrine si pierderea de electroliti prin transpiratie, varsaturi sau diaree. De exemplu, dieta bogata in sodiu poate duce la cresterea nivelului de sodiu din sange, iar diureticele pot duce la scaderea nivelului acestuia. Este important sa se monitorizeze si sa se ajusteze acesti factori pentru a mentine o ionograma normala. (5)

 

Valori normale si anormale in ionograma

 

Principalele afectiuni asociate cu modificarile ionogramelor

Desechilibrele electrolitice sunt cele mai frecvente afectiuni identificate prin modificari ale ionogramei. Potrivit unui studiu recent, hiperkaliemia este cea mai frecventa afectiune asociata cu modificari ale ionogramei si este intalnita la aproximativ 8,2% dintre pacienti. Hiponatremia este a doua cea mai comuna afectiune, intalnita la aproximativ 5,6% dintre pacienti, urmata de hipokaliemia si hipercalcemia. (6)

Insuficienta renala este, de asemenea, o afectiune asociata cu modificari ale ionogramei. Un studiu arata ca aproximativ 80% dintre pacientii cu insuficienta renala cronica prezinta valori anormale ale ionogramei. In acesti pacienti, concentratiile de sodiu, potasiu, calciu si magneziu din sange pot fi afectate de capacitatea renala redusa de a mentine echilibrul electrolitilor. (6)

Afectiunile endocrine, cum ar fi boala Addison, sindromul Cushing si hiperparatiroidismul, pot provoca, de asemenea, modificari ale ionogramei. Aceste afectiuni afecteaza modul in care organismul regleaza nivelul electrolitilor si al altor substante din sange si pot duce la valori anormale ale ionogramei.

Deshidratarea si suprahidratarea sunt alte afectiuni care pot provoca modificari ale ionogramei. Potrivit unui raport recent, aproximativ 20% dintre pacientii spitalizati prezinta deshidratare, iar aceasta este o cauza frecventa de modificari ale ionogramei. Pe de alta parte, consumul excesiv de lichide poate duce la suprahidratare si poate afecta echilibrul electrolitilor din organism. (6)

Cum sa interpretezi rezultatele unei ionograme

Pentru a interpreta corect rezultatele unei ionograme, este important sa urmezi cativa pasi:

1) Compara rezultatele cu valorile normale de referinta: Primul pas in interpretarea unei ionograme este sa compari valorile obtinute cu intervalul normal de referinta. Acesta poate varia in functie de laborator, varsta si sex, dar in general, exista valori standard pentru fiecare component al ionogramei (sodiu, potasiu, clor, bicarbonat etc.). 

2) Identificarea dezechilibrelor electrolitice: Daca valorile obtinute sunt in afara intervalului normal, acest lucru poate indica o dezechilibrare a concentratiei electrolitilor in organism. Dezechilibrele electrolitice pot fi cauzate de diverse afectiuni, precum insuficienta renala, diabetul, dezechilibre hormonale sau probleme gastrointestinale

3) Consultarea unui specialist: Daca rezultatele ionogramei sunt anormale si nu poti depista cauza, este recomandat sa consulti un medic specialist pentru a primi un diagnostic corect si un tratament adecvat. Un medic specialist va putea evalua rezultatele in contextul clinic al pacientului si va putea stabili un plan de tratament personalizat. 

In concluzie, ionograma este o analiza medicala esentiala care ofera informatii detaliate despre echilibrul electrolitic al organismului si poate indica diverse afectiuni asociate. Nu ezita sa cauti sfatul unui specialist in cazul in care ai intrebari sau nelamuriri privind ionograma si starea ta de sanatate!

Surse:
1. https://www.aacc.org/science-and-research/aacc-academy-guidance/laboratory-investigation-of-acute-kidney-injury
2. https://bolirareromania.ro/
3. https://www.synevo.ro/ionograma-serica-si-echilibrul-metabolic/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507821/
5. https://sciendo.com/journal/RJIM
6. https://www.srnefro.ro/

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor