Hipercalcemia: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Calciul este un compus ce regaseste in organism si este esential pentru functionarea normala a organelor, celulelor, muschilor, nervilor, ajutând si la coagularea sangelui si mentinand sanatatea osoasa. Persoanele se pot confrunta cu lipsa de calciu (hipocalcemie) sau cu excesul de calciu (hipercalcemie). Prea mult calciu in sange poate slabi oasele, poate forma pietre la rinichi si poate interfera cu modul in care functioneaza inima si sistemul nervos central. Dar toate acestea, alaturi de multe alte infromatii utile despre hipercalcemie vei gasi in acest articol, pe care te invitam sa il citesti.
Ce este hipercalcemia?
Hipercalcemia apare atunci cand te confrunti cu niveluri mai mari de calciu in sange decat cele normale. Aceasta poate lua forme usoare sau grave, se poate manifesta temporar sau cronic, pe tot parcursul vietii.
Hipercalcemia poate afecta orice persoana aflata la orice varsta, dar este mai frecventa la persoanele de sex feminin cu varste de peste 50 de ani, aflate la menopauza.
Care sunt cauzele hipercalcemiei?
Hipercalcemia este de obicei un rezultat al glandelor paratiroide hiperactive. Aceste patru glande mici sunt situate in gat, in apropierea glandei tiroide. Alte cauze ale hipercalcemiei includ cancerul, alte probleme medicale, administrarea unor medicamente, aport in exces de calciu si suplimente de vitamina D.
Asadar, echilibrul delicat intre hipocalcemie si hipercalcemie poate fi perturbat de o varietate de factori. Hipercalcemia poate fi cauzata de mai multe afectiuni [1].
Hiperparatiroidism primar
In hiperparatiroidismul primar, una sau mai multe dintre cele patru glande paratiroide produc prea mult hormon paratiroidian - hormonul responsabil pentru controlul nivelului de calciu din sange.
Glandele paratiroide lucreaza cu rinichii, oasele si intestinele pentru a regla cu atentie nivelul de calciu din sange. Daca o glanda paratiroida devine hiperactiva, atunci are loc o eliberare excesiva de hormon paratiroidian si o crestere a nivelului de calciu din sange. Aceasta este principala cauza a hipercalcemiei, in special la femeile de peste 50 de ani.
Hipercalcemia de malignitate
Aproximativ 2% din toate tipurile de cancer sunt asociate cu hipercalcemie. Acestea se manifesta cu un debut rapid si sunt grave. Anumite tipuri de cancer care pot provoca hipercalcemie includ:
- cancerul pulmonar;
- cancerul de san;
- mielom multiplu - cancer care se formeaza in celulele albe din sange;
- carcinom renal - un tip de cancer renal;
- leucemie - un tipuri de cancer al sangelui;
- limfom - cancer al sistemului limfatic;
- rabdomiosarcom - cancer al celulelor musculare.
Boli pulmonare
Bolile granulomatoase, cum ar fi tuberculoza si sarcoidoza, sunt boli pulmonare care pot determina cresterea nivelului de vitamina D. Acest lucru determina o absorbtie ridicata a calciului in sange.
Deshidratare
Deshidratarea poate conduce la cazuri usoare de hipercalcemie. Deshidratarea determina o crestere a nivelului de calciu din cauza cantitatii scazute de lichid pe care o ai in sange. In cazul persoanelor cu boli cronice renale, efectele deshidratarii pot fi grave.
Factori genetici
O afectiune genetica rara cunoscuta cu numele de Hipercalcemia hipocalciurica familiala determina o crestere a nivelului de calciu in sange din cauza receptorilor de calciu perimati din organism. Aceasta afectiune nu provoaca simptome sau complicatii.
Medicamente cu efecte secundare
Medicamentele si suplimentele care pot provoca hipercalcemie pot fi:
- Hidroclorotiazida si alte diuretice tiazidice - sunt medicamente prescrise de medici in cazuri de hipertensiune arteriala si edem;
- Litiu;
- Aportul excesiv de vitamina D, vitamina A sau suplimente de calciu.
Alte cauze
Alte cauze mai putin frecvente ale hipercalcemiei includ:
- insuficienta renala;
- tireotoxicoza;
- imobilizarea la pat pentru o perioada lunga de timp;
- boala lui Paget.
Care sunt simptomele hipercalcemiei?
Este posibil sa nu prezinti semne sau simptome daca suferi de o forma usoara de hipercalcemie. Cazurile mai grave si/sau pe termen lung de hipercalcemie pot provoca diferite semne si simptome legate de partile corpului afectate de nivelurile ridicate de calciu din sange [2].
Simptomele legate de rinichi
Nivelurile ridicate de calciu pot afecta rinichii, ceea ce duce la:
- sete excesiva;
- urinare excesiva;
- durere intre spate si abdomenul superior, pe o parte, din cauza pietrelor la rinichi.
Simptomele legate de sistemul digestiv
Nivelurile ridicate de calciu pot afecta sistemul digestiv, ceea ce duce la:
- greata;
- dureri abdominale;
- scaderea poftei de mancare;
- constipatie;
- varsaturi.
Simptomele legate de inima
Calciul ridicat poate afecta sistemul electric al inimii, provocand ritmuri cardiace anormale.
Simptomele legate de muschi
Nivelul de calciu poate afecta muschii, provocand convulsii, crampe si slabiciune.
Simptomele legate de sistemul osos
Nivelurile ridicate de calciu pot afecta oasele, ceea ce duce la:
- dureri osoase;
- osteoporoza;
- fracturi.
Simptomele legate de sistemul neurologic
Nivelurile ridicate de calciu pot provoca simptome neurologice, cum ar fi:
- depresia;
- pierderi de memorie;
- iritabilitate;
- confuzie;
- coma.
Atentie! Daca suferi de cancer si prezinti simptome de hipercalcemie, contacteaza de urgenta un medic specialist.
Complicatii asociate cu hipercalcemia
Complicatiile asociate cu hipercalcemia pot include:
- Osteoporoza - Daca oasele continua sa elibereze calciu in sange, poti dezvolta osteoporoza, o boala care duce la subtierea oaselor, care ar putea provoca fracturi, curbarea coloanei vertebrale si pierderea din inaltime.
- Pietre la rinichi - Daca urina contine prea mult calciu, s-ar putea forma cristale in rinichi. In timp, cristalele se pot combina pentru a forma pietre la rinichi.
- Insuficienta renala - Hipercalcemia severa poate deteriora rinichii, limitand capacitatea acestora de a curata sangele si de a elimina lichidul.
- Probleme ale sistemului nervos - Hipercalcemia grava poate duce la confuzie, dementa si coma, care pot fi fatale.
- Ritm cardiac anormal - Hipercalcemia poate afecta impulsurile electrice care regleaza bataile inimii, determinand ca aceasta sa bata neregulat.
Diagnosticarea hipercalcemiei
Deoarece hipercalcemia poate provoca putine semne sau simptome, s-ar putea sa nu stii ca suferi de aceasta problema de sanatate pana cand testele de sange nu indica un nivel ridicat de calciu in sange. De asemenea, testele pot arata daca nivelul hormonului paratiroidian este ridicat, indicand faptul ca suferi de hiperparatiroidism.
Urmatoarele niveluri de calciu din sange indica niveluri diferite de diagnostic si de gravitate a hipercalcemiei [3]:
- hipercalcemie usoara: 10,5 pana la 11,9 miligrame pe decilitru (mg/dl).
- hipercalcemie moderata: 12,0 pana la 13,9 mg/dl.
- criza hipercalcemica (o urgenta medicala): 14,0 pana la 16,0 mg/dl.
Testele care pot permite medicului specialist sa descopere afectiunile care pot provoca hipercalcemie includ [4]:
- teste de sange pentru a verifica nivelul de calciu din sange,
- teste de urina care masoara calciul, proteinele si alte substante,
- radiografie toracica, care poate descoperi cancerul pulmonar,
- mamografii, care ajuta la diagnosticarea cancerului de san,
- scanari imagistice CT si RMN, care produc imagini detaliate ale organelor corpului si ale altor structuri,
- teste de densitate minerala osoasa, osteodensitometrie - DEXA, care evalueaza rezistenta osoasa.
Optiuni de tratament pentru hipercalcemie
In cazul unei hipercalcemii usoare, medicul poate recomanda monitorizarea sanatatii. In cazul unei hipercalcemii grave, medicul poate recomanda medicamente sau tratamentul bolii subiacente, inclusiv interventii chirurgicale.
Medicamente
Optiunile comune de tratament includ urmatoarele [1]:
- Calcitonina - un hormon produs in glanda tiroida. Aceasta are rolul de a incetini pierderea osoasa.
- Fluidele intravenoase. Acestea au rol hidratant si scad nivelul de calciu din sange.
- Corticosteroizii - medicamente antiinflamatoare. Acestea se folosesc in tratarea excesului de vitamina D.
- Medicamente diuretice. Acestea pot ajuta rinichii sa puna in miscare fluidul si sa elimine calciul suplimentar, mai ales daca suferi de insuficienta cardiaca.
- Bifosfonati administrati intravenos. Rolul acestora este acela de a contribui la scaderea nivelului de calciu din sange prin reglarea calciului osos.
- Dializa. Aceasta este o procedura care poate fi efectuata pentru a elimina calciul in exces si reziduurile din sange atunci cand ai rinichii afectati.
Interventie chirurgicala
- Hiperparatiroidism primar. In functie de varsta, functia renala si efectele osoase, problemele asociate cu glandele paratiroide hiperactive pot fi adesea tratate prin interventie chirurgicala. In multe cazuri, doar una dintre cele patru glande paratiroide ale unei persoane este afectata. Aceasta procedura trateaza majoritatea cazurilor de hipercalcemie cauzate de hiperparatiroidism.
- Cancer. Daca suferi de cancer, medicul va discuta optiunile de tratament pentru a te ajuta sa determini cele mai bune modalitati de a trata hipercalcemia.
Remedii naturiste
Remediile naturiste administrate trebuie comunicate intotdeauna medicului curant. Totusi, acestea nu pot inlocui un tratament medical corect.
Iata cateva remedii simple care te pot ajuta sa combati hipercalcemia [4]:
- Nu consuma suplimente pe baza de calciu, vitamina D si medicamente care contin carbonat de calciu fara recomandarea unui medic.
- Bea multe lichide. Mentinerea hidratarii cu apa si ceaiuri poate scadea nivelul de calciu din sange si poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi. Bea cel putin patru - sase cani de apa pe zi.
- Renunta la fumat, daca este cazul. Fumatul poate contribui la slabirea sanatatii oaselor.
- Practica activitatea fizica regulata. Perioadele lungi de inactivitate si un stil de viata sedentar pot contribui la cresterea nivelului de calciu.
- Urmeaza o dieta echilibrata. Desi poate parea logic sa reduci aportul de alimente bogate in calciu, cum ar fi produsele lactate si pestele, acest lucru nu este intotdeauna benefic deoarece pot priva organismul de alti nutrienti importanti. Inainte de a face orice modificari in dieta, discuta cu medicul specialist.
Obisnuiesti sa iei suplimente alimentare pentru a asigura un aport de substante benefice sistemului osos? E bine sa stii ca ele nu inlocuiesc un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat consumul si consulta medicul.
Remediile naturiste si suplimente alimentare pot interactiona cu o serie de medicamente, deci adreseaza-te medicului inainte de a le folosi.
Prevenirea hipercalcemiei
Nu toate cazurile de hipercalcemie pot fi prevenite, dar iata cateva sfaturi utile [3]:
- evita aportul excesiv de suplimente de calciu si de medicamente antiacide pe baza de calciu;
- evita aportul de suplimente alimentare, vitamine sau minerale inainte de a discuta mai intai cu medicul curant.
Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca apar simptome, adreseaza-te medicului!
Hipercalcemia este o afectiune cu care se poate confrunta orice persoana, consecintele putand varia in functie de forma bolii. Daca te confrunti cu simptomele bolii, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile medicale ale acestuia.
Surse de informare:
[1] Mayo Clinic. “Hypercalcemia.”, Mayo Clinic, 2022,
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypercalcemia/diagnosis-treatment/drc-20355528, Accesat in 31.08.2022.
[2] Delgado, Amanda. “Hypercalcemia: What Happens If You Have Too Much Calcium?” Healthline, 2018,
https://www.healthline.com/health/hypercalcemia#symptoms, Accesat in 31.08.2022.
[3] Cleveland Clinic. “Hypercalcemia.”, Cleveland Clinic, 2022,
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14597-hypercalcemia, Accesat in 31.08.2022.
[4] Burgess, Lana. “What happens when calcium levels are high?” Medical News Today, 2021,https://www.medicalnewstoday.com/articles/322012, Accesat in 31.08.2022.