INR analiza: ce este, valori, afectiuni asociate

23. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
INR analiza

In lumea medicala, exista o serie de analize care ne ajuta sa intelegem mai bine starea noastra de sanatate si sa prevenim sau sa tratam diverse afectiuni. Un exemplu important este analiza INR, despre care vom discuta in acest articol. Vei afla ce inseamna INR, pentru ce este utilizata aceasta analiza si cum se efectueaza testul. Poti explora, de asemenea, valorile normale si anormale ale INR si afectiunile asociate cu valorile anormale. De asemenea, vei invata cum sa interpretezi rezultatele analizei INR si cum sa monitorizezi aceasta valoare in caz de afectiuni cronice. 

Ce este INR si pentru ce este utilizata aceasta analiza

INR (International Normalized Ratio) este un test de laborator utilizat pentru a evalua eficienta tratamentului cu anticoagulante si pentru diagnosticarea si monitorizarea unor afectiuni legate de coagularea sangelui. Acesta masoara timpul de coagulare a sangelui si normalizeaza valorile timpului de protrombina (PT), permitand o interpretare mai precisa si comparabila a rezultatelor, indiferent de metoda de laborator utilizata [1].

Testul INR este esential pentru pacientii care urmeaza tratament cu anticoagulante, deoarece ajuta la determinarea dozei corecte de anticoagulant si la prevenirea complicatiilor asociate cu o coagulare insuficienta sau excesiva a sangelui, cum ar fi formarea de cheaguri si hemoragii.

Pe langa utilizarea sa pentru monitorizarea tratamentului cu anticoagulante, INR-ul poate fi, de asemenea, utilizat pentru a evalua functia hepatica, in cazul pacientilor cu boli ale ficatului, si pentru a diagnostica si monitoriza afectiuni precum deficitul de vitamina K, coagulopatii ereditare sau sindromul antifosfolipidic [2].

Potrivit Societatii Americane pentru Hematologie, INR-ul normal pentru pacientii care nu iau anticoagulante este de aproximativ 1. Valorile INR-ului pot varia in functie de terapia anticoagulanta si pot fi influentate de factori precum medicamentele, alimentele si anumite afectiuni medicale [3].

Este important sa interpretezi corect rezultatele analizei INR si sa monitorizezi INR-ul in cazul afectiunilor cronice, pentru a preveni complicatiile asociate cu coagularea sangelui. In acest scop, medicul poate recomanda teste periodice de INR si ajustarea dozei de anticoagulant in functie de rezultatele acestora.

Cum se efectueaza testul INR

Pentru a efectua testul INR, pacientul trebuie sa fie intr-o stare de repaus, de preferat dimineata, inainte de a manca. Este important ca pacientul sa informeze medicul despre toate medicamentele pe care le ia, deoarece acestea pot influenta rezultatele testului. Testul INR se realizeaza prin recoltarea unei probe de sange venos, de obicei din vena antecubitala (situata in partea interioara a cotului). Asistentul medical va aplica un garou pe bratul pacientului pentru a opri temporar fluxul sanguin si va introduce o ac de dimensiuni potrivite in vena pentru a extrage o cantitate suficienta de sange [4].

Odata recoltata, proba de sange va fi trimisa la laborator pentru a fi analizata. Acolo, timpul de protrombina (PT) va fi masurat si raportul international normalizat (INR) va fi calculat. Acesta din urma este o valoare standardizata care permite compararea rezultatelor testelor INR realizate in diferite laboratoare. Este important de mentionat ca INR-ul nu este o masura directa a coagularii sangelui, ci o masura a timpului de protrombina comparativ cu o valoare de referinta [5].

Dupa obtinerea rezultatelor, medicul va interpreta valorile INR si va comunica pacientului daca acestea se incadreaza in limitele normale sau daca sunt necesare ajustari ale tratamentului, in special in cazul pacientilor sub tratament cu anticoagulante. Pacientii care iau anticoagulante trebuie sa monitorizeze frecvent INR-ul pentru a asigura eficacitatea tratamentului si pentru a evita complicatiile hemoragice [6].

Valori normale si anormale ale INR

Valori normale si anormale ale INR

Valori normale ale INR variaza in functie de situatia medicala a fiecarei persoane, dar in general se situeaza intre 0,8 si 1,2 pentru persoanele sanatoase. Aceste valori reprezinta timpul necesar pentru ca sangele sa se coaguleze si sunt influentate de nivelul de protrombina din sange. In cazul pacientilor care iau anticoagulante, medicul poate stabili un interval tinta specific pentru a preveni formarea de cheaguri de sange sau sangerari excesive.

Valori anormale ale INR pot indica probleme de coagulare a sangelui sau un risc crescut de sangerare. Un INR crescut poate sugera o deficienta de vitamina K, probleme hepatice, insuficienta cardiaca, afectiuni autoimune sau o dozare inadecvata a anticoagulantelor. Pe de alta parte, un INR scazut poate indica o productie redusa de protrombina, consum excesiv de vitamina K, boli renale sau o dozare prea mare a anticoagulantelor [7].

Factori care pot influenta valorile INR includ alte medicamente, inclusiv antibiotice, aspirina, corticosteroizi si anticonceptionale, alimente bogate in vitamina K, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles si spanacul, bauturi alcoolice si nivelul de activitate fizica.

Afectiuni asociate cu valori anormale ale INR

Valori anormale ale INR pot indica diverse afectiuni si probleme de sanatate ale pacientului. Printre acestea, cele mai comune sunt tromboza venoasa profunda si embolia pulmonara, care sunt afectiuni grave ce implica formarea de cheaguri de sange in venele profunde ale picioarelor sau in arterele plamanilor, respectiv. Valori ale INR crescute pot indica un risc crescut de a dezvolta aceste afectiuni.

Pe de alta parte, atunci cand INR este prea scazut, pacientul poate avea un timp de coagulare prelungit, ceea ce creste riscul de sangerari si hemoragii. Acest lucru poate fi observat in afectiuni precum hemofilia sau in cazul pacientilor care iau medicamente anticoagulante [5].

Deoarece ficatul joaca un rol major in producerea proteinelor de coagulare, valori anormale ale INR pot indica probleme la nivelul ficatului, cum ar fi ciroza sau hepatita. De asemenea, sindromul antifosfolipidic este o tulburare autoimuna in care organismul produce anticorpi impotriva fosfolipidelor, ceea ce poate duce la formarea de cheaguri de sange in artere sau vene. Valori anormale ale INR pot indica prezenta acestui sindrom [3].

Pacientii cu valori ale INR prea ridicate au un risc crescut de a face accident vascular cerebral si de a dezvolta insuficienta renala. De asemenea, un alt studiu a aratat ca pacientii cu valori ale INR prea scazute au un risc crescut de a dezvolta sangerari severe [2].

Cum sa monitorizezi INR-ul in cazul afectiunilor cronice

Pentru a monitoriza INR-ul in cazul afectiunilor cronice, este important sa stabilesti impreuna cu medicul specialist un plan de monitorizare adecvat. Acest plan poate include frecventa testelor, ajustarea dozelor de medicamente anticoagulante si identificarea factorilor care pot influenta INR-ul. Monitorizarea INR-ului la pacientii cu fibrilatie atriala ar trebui sa fie efectuata cel putin o data la doua luni [1].

In unele cazuri, medicul specialist poate recomanda auto-monitorizarea INR-ului acasa, cu ajutorul unui dispozitiv portabil. Aceasta metoda permite pacientului sa isi verifice in mod regulat INR-ul si sa comunice rezultatele medicului, facilitand ajustarea tratamentului intr-un mod mai eficient si rapid. Auto-monitorizarea INR-ului la domiciliu a fost asociata cu o reducere semnificativa a riscului de complicatii hemoragice si a necesitatii spitalizarii [4].

Dieta si stilul de viata pot influenta nivelul INR-ului, de aceea este important sa mentii o alimentatie echilibrata si sa eviti fluctuatiile bruste in consumul de vitamina K (prezenta in special in legumele cu frunze verzi). Consumul moderat de alcool poate influenta INR-ul, de aceea este recomandat sa eviti consumul excesiv de alcool si sa comunici medicului orice modificari in stilul de viata sau in lista de medicamente pe care le iei [5]. 

Iin concluzie, analiza INR este un instrument esential in diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor legate de coagularea sangelui. Prin intelegerea semnificatiei valorilor INR, pacientii si profesionistii din domeniul sanatatii pot lua decizii informate cu privire la tratament si gestionarea afectiunilor cronice. 

Bibliografie:

1. Cleveland Clinic. “Prothrombin Time and INR.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/17691-prothrombin-time-pt-test, accesat la 9.06.2023;

2. https://www.facebook.com/WebMD. “What Is a Prothrombin Time Test?” WebMD, WebMD, 3 Mar. 2017, www.webmd.com/a-to-z-guides/prothrombin-time-test#1, accesat la 9.06.2023;

3. Mayo Clinic. “Prothrombin Time Test - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 8 Dec. 2020, www.mayoclinic.org/tests-procedures/prothrombin-time/about/pac-20384661, accesat la 9.06.2023;

4. MedlinePlus. “Prothrombin Time Test and INR (PT/INR): MedlinePlus Medical Test.” Medlineplus.gov, 16 Sept. 2021, medlineplus.gov/lab-tests/prothrombin-time-test-and-inr-ptinr/, accesat la 9.06.2023;

5. “Prothrombin Time (PT).” Ucsfhealth.org, www.ucsfhealth.org/medical-tests/prothrombin-time-(pt), accesat la 9.06.2023;

6. “Prothrombin Time and International Normalised Ratio (PT/INR).” Labtestsonline.org.uk, labtestsonline.org.uk/tests/prothrombin-time-and-international-normalised-ratio-ptinr, accesat la 9.06.2023;

7. “Prothrombin Time and International Normalized Ratio (PT/INR).” Testing.com, 20 June 2021, www.testing.com/tests/prothrombin-time-and-international-normalized-ratio-ptinr/, accesat la 9.06.2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor