Tromboembolism venos: cauze, simptome, tratament

17. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 4 minute de citit
Tromboembolism venos

Tromboembolismul venos (TEV) se manifesta ca tromboza venoasa profunda (TVP) si embolie pulmonara (EP) si reprezinta o complicatie la pacientii spitalizati care au avut o interventie chirurgicala sau la cei cu afectiuni medicale si un grad redus de imobilizare.

Tromb inseamna cheag de sange si are sanse mai mari sa apara in lipsa miscarii, ca de exemplu dupa o operatie sau cand este necesar repaosul la pat pentru o perioada mai lunga de timp.

Ce este tromboembolismul venos?

Tromboembolismul venos se refera la doua manifestari clinice: tromboza venoasa profunda si embolia pulmonara.

Venele organismului uman sunt de trei tipuri: vene superficiale situate sub piele, vene profunde situate in musculatura si vene perforante care leaga venele superficiale de cele profunde.

Daca se formeaza un cheag de sange intr-o vena profunda, poate intrerupe circulatia, provocand inflamatii. Aceasta este tromboza venoasa profunda. Se intalneste de regula in venele de la gambe, coapse sau din pelvis. Mai rar poate afecta alte vene profunde, precum cele din brate.

Tromboza venoasa profunda reprezinta o urgenta medicala. Astfel, medicul va incepe rapid tratamentul cu anticoagulante pentru a opri marirea cheagului de sange, dar si pentru a preveni ca din el sa se rupa bucati care se pot deplasa spre plamani.

Daca nu este tratata tromboza venoasa profunda, poate duce la embolie pulmonara, care reprezinta o complicatie grava. Are loc atunci cand o parte a cheagului se desprinde si calatoreste prin fluxul sangvin pana la plamani, unde poate provoca un blocaj al arterei.

De retinut! Embolia pulmonara este o complicatie a trombozei venoase profunde. Astfel, cheagul de sange produs in venele profunde poate ajunge la plamani, unde blocheaza circulatia pulmonara, fiind fatal.

Care sunt cauzele tromboembolismului venos?

Cheagurile de sange pot aparea din diverse motive. Unii oameni prezinta un dezechilibru al proteinelor care determina coagularea naturala a sangelui. Este o afectiune care se numeste trombofilie. Acesti pacienti au o predispozitie pentru dezvoltarea cheagurilor de sange.

Uneori, lipsa de miscare face ca sangele sa circule mai lent ca de obicei sau sa stagneze prea mult in vene, incepand sa se coaguleze. Acest lucru poate aparea ca urmare a unor perioade lungi de sedere (intr-o singura pozitie pentru mult timp), cum se intampla in calatorii. De asemenea, imobilizarea se poate datora unei spitalizari. Stilul de viata sedentar creste si el riscul de formare a trombilor.

O cauza frecventa pentru coagularea sangelui este reprezentata de leziunea la nivelul unei vene sau de o infectie. Traumatismul venei poate proveni ca urmare a unei interventii chirurgicale sau a unor accidente [1].

Factori de risc pentru tromboembolismul venos:

leziuni ale venelor, din cauza unei fracturi sau a unei interventii chirurgicale;
infectii;
flux sangvin lent din cauza imobilizarii;
istoricul familial de tromboembolism venos;
nivel ridicat de estrogen ca urmare a sarcinii sau a contraceptivelor;
conditii favorabile de coagulare a sangelui, precum tulburarea genetica numita Factorul V Leiden, policitemia vera si siclemie;
anumite boli cronice - cancer, boli de inima, boli inflamatorii intestinale;
factori care influenteaza stilul de viata: fumatul, obezitatea, lipsa exercitiilor fizice [1]. 

Care sunt simptomele tromboembolismului venos?

Simptomele tromboembolismului venos sunt legate de cele doua manifestari, tromboza venoasa profunda si embolismul pulmonar.

Simptome ale trombozei venoase profunde:

  • umflarea piciorului sau a coapsei;
  • durere, in special cand piciorul este pus jos;
  • roseata;
  • senzatia de caldura;
  • modificari ale culorii pielii (in rosu sau albastrui).

Simptome ale embolismului pulmonar:

  • durere in piept;
  • dificultati de respiratie;
  • batai rapide ale inimii;
  • respiratie rapida;
  • pierderea starii de constienta;
  • transpiratie excesiva;
  • tuse cu sange;

Cum se trateaza tromboembolismul venos?

Optiunile de tratament pentru tromboembolismul venos variaza in functie de marimea cheagului si gradul de obstructie. Daca nu pune imediat viata in pericol, tratamentul se concentreaza pe dizolvarea cheagului de sange existent, prevenirea formarii unor trombi noi si restabilirea circulatiei sangelui pentru a nu surveni complicatii. In acest caz, tratamentul include anticoagulante. Totodata, se recomanda si ciorapii compresivi medicinali, care previn stagnarea sangelui in venele de la picioare, dar si realizarea unor exercitii usoare pentru intarirea muschilor (atunci cand cheagul a fost dizolvat).

Exista si situatii cand se introduce un filtru pe vena cava inferioara, care opreste fragmentele de cheaguri de sange sa circule spre plamani. Aceasta interventie este necesara atunci cand pacientul are contraindicatie la tratamentul cu anticoagulante sau daca ii apar cheaguri, in ciuda tratamentului medicamentos cu anticoagulante [1].

Retine ca mersul pe jos ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange. De asemenea, alimentatia sanatoasa, o greutate optima, sunt si ele recomandate. Trateaza cu seriozitate orice simptom ingrijorator si adreseaza-te medicului pentru un diagnostic corect si tratamentul adecvat!

Referinte:

  1. ClevelandClinic.org. Venous Thromboembolism. 2022, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22614-venous-thromboembolism. Accesat in data de 15 februarie 2023.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor