Infectia cu Ureaplasma: cauze, simptome, tratament

21. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Infectia cu Ureaplasma

 

In corpul uman traiesc numeroase specii de bacterii, microorganisme care nu pot fi vazute cu ochiul liber. De obicei, sunt inofensive, multe dintre ele avand chiar efecte pozitive asupra sanatatii. In anumite conditii, ele pot provoca insa infectii si alte probleme de sanatate. Este si cazul Ureasplasmei, o bacterie din familia Mycoplasmataceae, care poate fi intalnita atat la femei, cat si la barbati, si care poate afecta sistemul reproducator al acestora.[1][2] Continua sa citesti pentru a afla cum se transmite aceasta bacterie, ce probleme poate cauza ea, dar si cum se poate trata sau preveni infectia cu Ureaplasma. 

Ce este infectia cu Ureaplasma si cum apare?

Ureasplasma este o bacterie prezenta adesea in tractul genital si urinar al oamenilor, de cele mai multe ori fara a cauza vreo problema. Cand se inmulteste insa exagerat, se poate dezvolta o infectie. Cea mai frecventa bacterie Ureaplasma care poate provoca o infectie este Ureaplasma urealyticum. 

Principala sa modalitate de transmitere este prin intermediul contactelor sexuale, cele mai expuse riscului de a dezvolta infectia cu Ureasplasma fiind persoanele active sexual, care nu se protejeaza si/sau au parteneri multipli, femeile insarcinate, dar si persoanele cu un sistem imunitar slabit.

O alta modalitate de transmitere este de la mama la copil, fie in timpul sarcinii, fie la nastere.[1]

Simptomele infectiei cu Ureaplasma

In majoritatea cazurilor, infectia cu Ureasplasma nu va provoca niciun simptom, in special daca persoana afectata are un sistem imunitar sanatos. Cand apar simptome, acestea pot include: 

Oricare dintre aceste simptome poate avea si alte cauze, astfel ca este foarte important sa te prezinti cat mai repede la un medic care, dupa efectuarea testelor necesare, va stabili un diagnostic si iti va prescrie tratamentul potrivit. 

Complicatii asociate cu infectia cu Ureaplasma

Aceasta infectia poate duce la aparitia unor afectiuni, precum uretrita (inflamatia uretrei) sau vaginoza bacteriana. A mai fost asociata cu: 

  • prostatita - o inflamatie a prostatei care se manifesta prin simptome destul de neplacute, inclusiv dureri in timpul urinarii, urina tulbure sau cu sange, dificultati la urinare, dureri in zona genitala si nevoia frecventa de a urina;
  • endometrita - o inflamatie a mucoasei uterului ce poate provoca dureri pelvine, sangerari sau scurgeri vaginale anormale si febra;
  • calculi renali sau pietre la rinichi - pot cauza dureri severe in zona pelvina, partea inferioara a spatelui si abdomen, febra, probleme la urinare si urina tulbure, cu sange sau cu miros neplacut. 

Pe langa cresterea riscului de aparitie a unor afectiuni precum cele mentionate mai sus, infectia cu Ureaplasma Urealyticum este asociata si cu un risc mai ridicat de infertilitate. La femei poate ingreuna obtinerea unei sarcini, in timp ce la barbati poate afecta numarul si motilitatea spermatozoizilor. 

In timpul sarcinii, aceasta infectie poate cauza mai multe complicatii, inclusiv:

  • ruptura prematura de membrane;
  • corioamniotita; 
  • travaliu prematur; 
  • greutate mica la nastere.

In ceea ce priveste nou-nascutii care au contractat infectia cu Ureaplasma de la mama, acestia pot dezvolta pneumonie, meningita, leziuni cerebrale si pulmonare si probleme de respiratie. Tratamentul corect, administrat la tip, poate reduce insa riscul aparitiei unor astfel de complicatii.[1][2]

Tratamentul infectiei cu Ureaplasma

In general, pentru a trata aceasta infectie se prescriu antibiotice. Atentie insa! Nu toate antibioticele sunt eficiente impotriva acestei bacterii. Medicul va decide ce antibiotic este necesar in functie de particularitatile fiecarui caz. De exemplu, unele medicamente de acest tip nu sunt sigure pentru femeile insarcinate si nou-nascuti. Nu uita ca antibioticele trebuie administrate doar la indicatia medicului![2]

Prevenirea infectiei cu Ureaplasma la femei si barbati

 

Prevenirea infectiei cu Ureaplasma

 

Ca si in cazul altor boli cu transmitere sexuala, cea mai buna metoda de prevenire a infectiei cu Ureaplasma este abstinenta. Daca esti activ/a sexual, foloseste intotdeana prezervativul pentru a reduce riscul de a contracta sau de a transmite aceasta infectie. Evita sexul cu parteneri multipli si contactele sexuale neprotejate. 

Controlul medical periodic este o alta modalitate prin care femeile si barbatii pot preveni infectia cu Ureaplasma. Testele pot fi utilizate pentru a identifica simptomele sau chiar pentru a diagnostica infectia inainte ca simptomele sa apara. Daca se confirma prezenta infectiei, tratamentul trebuie luat in considerare imediat pentru a preveni complicatiile si pentru a limita riscul de transmitere catre alte persoane.[1][2]

Infectia cu Ureaplasma poate fi diagnosticata atat in randul barbatilor, cat si al femeilor. Contactele sexuale neprotejate cu un partener infectat reprezinta principala, dar nu singura, modalitate de transmitere. Desi, de obicei, este asimptomatica, a fost asociata cu dezvoltarea mai multor afectiuni si poate provoca diverse complicatii, afectand inclusiv fertilitatea celor infectati sau sanatatea nou-nascutului. Tocmai de aceea este important sa fie diagnosticata si tratata la timp si corect.

Atentie! Acest articol are rol strict informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. Daca prezinti simptome ce pot fi asociate cu infectia cu Ureaplasma, programeaza-te la un control medical! Numai medicul poate stabili un diagnostic si un plan de tratament. 

Bibliografie:

  1. Berry, Jennifer. What Is Ureaplasma? Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 26 Apr. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/321636. Accessed 9 Feb. 2023.
  2. Corinne O'Keefe Osborn. Everything You Should Know about Ureaplasma. Healthline, Healthline Media, 5 Dec. 2018, www.healthline.com/health/ureaplasma. Accessed 9 Feb.

 

  • Femtime Intimate Was Sensitive este un gel special dezvoltat pentru igiena intima zilnica a femeilor si fetelor ce continue acid lactic, culture probiotice, alantoina si hialuronat de sodiu.
  • Femtime Intimate Wash with antibacterial additive este un gel cu ingrediente antibacteriene dezvoltat pentru igiena intima zilnica a femeilor si fetelor, ce contine culturi probiotice, acid lactic si clorhexidina.
  • Servetele umede curata usor zona intima.
  • Gelul pentru igiena intima L'Erbolario are o formula foarte delicata de curatare pentru igiena intima zilnica cu efect revigorant. Acesta curata cu cea mai mare grija, respectand aciditatea fiziologica a zonelor intime si nu afecteaza echilibrul florei naturale.

    Iti recomandam si:

    • Din ce in ce mai multe persoane sunt afectate de boli si infectii cu transmitere sexuala, deseori fara sa fie constiente de acest lucru. De aceea, este esential sa iei cat mai multe masuri de precautie, sa te testezi periodic si sa mergi la medic imediat cum observi ceva in neregula.
    • Usturime la urinare: ce trebuie sa stii?

      Usturime la urinare: ce trebuie sa stii?

      · 10 minute de citit
      Urinarea dureroasa este denumita disurie in limbaj medical si include diverse tipuri de disconfort asociat momentului eliminarii urinei; cel mai adesea, disconfortul este reprezentat de o senzatie intensa de usturime sau de arsura. Durerea isi poate avea originea in zona vezicii urinare, a uretrei sau a perineului, atat la femei cat si la barbati.
    • Metroragia este un termen utilizat in lumea medicala pentru a defini orice sangerare uterina anormala, in afara perioadei menstruale. Considerata mai degraba un simptom al unei alte afectiuni decat o afectiune in sine, metroragia impune o evaluare medicala completa pentru eliminarea cauzelor severe care ar putea-o determina.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor