Imunoterapie: ce este si cand se recomanda?

26. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Imunoterapie

 

Imunoterapia este o terapie revolutionara care se bazeaza pe sistemul imunitar al organismului pentru a trata bolile si afectiunile. Acest tratament poate fi folosit pentru a preveni sau trata anumite probleme medicale, cum ar fi cancerul, artrita reumatoida si alergiile. In acest articol vom discuta despre ce este imunoterapia, cand se recomanda acest tratament si beneficiile sale, precum si indicatiile si precautiile legate de utilizarea acestei terapii. 

Ce este imunoterapia?

Imunoterapia este o forma de tratament ce se bazeaza pe stimularea sistemului imunitar al organismului pentru a lupta impotriva bolilor. Medicii folosesc medicamente speciale numite imunomodulatoare pentru a activa sau suprima mecanismele specifice ale sistemului imunitar pentru a preveni sau trata anumite boli.

Aceste medicamente pot fi injectate, ingerate sau aplicate prin inhalare si pot include: interferonii, celule T, anticorpi monoclonali, citokine si alte molecule specializate. Acestea pot fi administrate atat in scopuri curative cat si preventive. In scop terapeutic, ele contribuie la distrugerea tumorilor sau ameliorarea simptomelor bolilor autoimune sau infectioase. In scop preventiv, ele impiedica raspandirea unei boli existente sau stopeaza declansarea unei noi boli [1].

De asemenea, imunoterapia poate fi folosita in cancer, infectii, autoimunitate si alte probleme medicale. Imunoterapia se foloseste si ca tratament adjuvant pentru a reduce riscul de recurenta a cancerului in cazul pacientilor cu o boala activa sau recenta. Terapiile imune se pot utiliza individual sau in combinatie cu alte tratamente, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia.

In general, obiectivul principal al imunoterapiei este de a asista sistemul imunitar in lupta impotriva bolilor si de a stimula organismul sa produca proprii sai anticorpi care vor lupta direct impotriva agentilor patogeni cauzatori de boli [2].

Cand se recomanda imunoterapia?

Imunoterapia se recomanda pentru a trata afectiuni severe, cum ar fi cancerul si bolile autoimune. Imunoterapia este un tip de tratament care utilizeaza mecanismele naturale ale sistemului imunitar pentru a lupta impotriva anumitor boli, mai ales cele provocate de celule canceroase. Acest tip de tratament se poate folosi cel mai adesea ca terapie adjuvanta, adica in asociere cu alte tratamente, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia.

De asemenea, imunoterapia se poate recomanda atunci cand raspunsul la alte tratamente nu este satisfacator sau atunci cand exista un risc crescut de complicatii. De exemplu, in cazul pacientilor cu leucemie limfocitara cronica (LLC) care prezinta semnele unei recidive dupa tratamentul initial cu chimioterapie, se poate recomanda imunoterapia in plus fata de terapia standard. Mai mult, imunoterapia poate fi folosita si in cazul pacientilor cu cancere rezistente la alte forme de tratament sau in cazul pacientilor care prezinta riscuri crescute de efecte secundare ale altor tratamente [3].

Imunoterapia se poate recomanda pentru a preveni diverse boli si chiar pentru a intari sistemul imunitar. Acest tip de tratament poate fi utilizat atunci cand sistemul imunitar este slabit din cauza unor boli cronice sau a unei boli infectioase si poate ajuta la crearea unei rezistente impotriva bacteriilor sau virusurilor care au cauzat boala respectiva. De exemplu, vaccinurile sunt un tip de imunoterapie folosite pentru prevenirea anumitor boli infectioase si pot oferi protectie impotriva infectiilor ulterioare.

Beneficiile imunoterapiei

Imunoterapia oferă pacienților posibilitatea de a obține tratamente eficiente împotriva bolilor, fără efectele secundare severe ale terapiilor conventionale. Acest tratament are ca scop stimularea sistemului imunitar și poate fi utilizat în cazuri în care alte terapii nu au reușit sau au avut efecte secundare grave.

Beneficiile imunoterapiei sunt considerabile si se pot manifesta in mai multe moduri. Primul și cel mai important beneficiu este reducerea riscului de recurență a bolii sau metastazei, prin stimularea sistemului imunitar pentru a lupta împotriva cancerului și pentru a preveni răspândirea acestuia în alte părți ale corpului. De asemenea, această formă de tratament poate oferi o alternativa la medicamentele sintetice, folosind medicamente naturale și cu un risc mai scazut de efecte secundare. Unele studii arata ca unele tratamente prin imunoterapie pot oferi pacientilor o ameliorare semnificativa a simptomelor sau chiar vindecare completa, in functie de stadiul bolii si tipul de tratament folosit [4].

Imunoterapia poate fi, de asemenea, folosită pe termen lung, ca terapie complementara pentru alte tratamente precum chimioterapia sau radioterapia. Este bine cunoscut faptul că aceste tratamente pot avea anumite efecte secundare dureroase si deseori neplacute, care pot fi reduse prin administrarea concomitenta a imunoterapiei. De asemenea, acest tip de terapie poate fi folosit pentru a preveni recurenta bolii si raspandirea cancerului in alte parti ale organismului dupa ce se termina tratamentele conventionale [5].

 

Beneficiile imunoterapiei

 

Indicatii pentru utilizarea imunoterapiei

Imunoterapia poate fi recomandata pentru tratarea cancerului, in special a formelor cu metastaze. Acest tratament poate fi folosit pentru a ajuta sistemul imun al pacientului sa lupte mai eficient impotriva tumorilor, prin stimularea celulelor T ale sistemului imunitar. Imunoterapia poate fi folosita si in combinatie cu chimioterapia, radioterapia si chirurgia pentru a oferi pacientilor o sansa mai buna de vindecare. De asemenea, imunoterapia se poate recomanda pentru tratarea bolilor autoimune si a alergiilor, precum lupus, artrita reumatoida si astm. Ea poate fi utilizata pentru a creste rata de supravietuire si calitatea vietii pacientilor. 

Imunoterapia se poate recomanda de asemenea pentru tratarea infectiilor cronice, precum HIV si hepatita C. Acest tratament poate reduce simptomele si ameliora starea generala a pacientilor. Imunoterapia se poate folosi ca terapie independenta sau in asociere cu alte tratamente antivirale pentru un rezultat optim. In plus, aceasta poate fi folosita pentru prevenirea transmiterii virusurilor sau bacteriilor intre persoane [6]. 

In concluzie, imunoterapia este o modalitate de tratament eficienta atunci cand vine vorba de cancer, boli autoimune si infectii cronice. Acest tratament poate fi combinat cu alte metode de tratament standard, cum ar fi chimioterapia, radioterapia si chirurgia pentru obtinerea unor rezultate optime. Cu toate acestea, trebuie sa se discute cu medicul despre orice reactii adverse care ar putea sa apara la administrarea acestei terapii.

Precautii legate de utilizarea imunoterapiei

Inainte de inceperea imunoterapiei, trebuie realizat un test de alergii pentru a determina raspunsul organismului la tratament. Acest lucru poate ajuta la prevenirea reactiilor adverse si a complicatiilor care pot aparea in timpul tratamentului.

Anumite medicamente pot interfera cu eficacitatea tratamentului, asa ca este important sa informezi medicul despre orice medicamente pe care le iei in prezent. De asemenea, nu trebuie sa iei nicio alta forma de tratament pentru alergii fara acordul medicului.

Riscul de a dezvolta reactii adverse, cum ar fi anafilaxia, este prezent la unii pacienti care folosesc imunoterapie, deci este important sa iei masurile necesare pentru a monitoriza si controla aceasta situatie. Simptomele anafilaxiei includ dureri de cap, ameteli, umflaturi ale fetei si gurii si respiratie dificila. Daca aceste simptome se manifesta in timp ce faci imunoterapie, trebuie sa consulti imediat medicul [7].

De asemenea, este important ca pacientii sa discute cu medicul despre eventualele alte boli cronice care pot interfera cu tratamentul prin imunoterapie. Acest lucru poate include boli autoimune si probleme cardiovasculare. Pacientii trebuie sa-si informeze medicul despre orice schimbari in starea lor fizica si mentala in timp ce sunt sub tratament [2].

Imunoterapia este o forma de tratament revolutionara in lupta impotriva bolilor cronice si a cancerului. Acest tratament se concentreaza pe intarirea sistemului imunitar prin intermediul terapiei specifice, ceea ce il face capabil sa lupte cu bolile. Imunoterapia este folosita cu precautie, in situatii speciale si doar dupa ce s-au testat alte forme de tratament, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia. Cand este recomandata, imunoterapia poate oferi beneficii semnificative pacientilor prin reducerea simptomelor si prevenirea reaparitiei bolii. 

Bibliografie

1. America. “Chemotherapy.” Cancer Treatment Centers of America, Cancer Treatment Centers of America, 24 Jan. 2019, www.cancercenter.com/treatment-options/precision-medicine/immunotherapy, accesat la 20.07.2023;

2. Cancer research UK. “What Is Immunotherapy| Cancer Research UK.” Www.cancerresearchuk.org, 20 Jan. 2021, www.cancerresearchuk.org/about-cancer/treatment/immunotherapy/what-is-immunotherapy, accesat la 20.07.2023;

3. Cleveland Clinic. “Immunotherapy: Cancer Treatment, CAR T-Cell Therapy, Types, Risks.” Cleveland Clinic, 1 Oct. 2020, my.clevelandclinic.org/health/treatments/11582-immunotherapy, accesat la 20.07.2023;

4. National Cancer Institute. “Immunotherapy.” National Cancer Institute, Cancer.gov, 24 Sept. 2019, www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/immunotherapy, accesat la 20.07.2023;

5. “What Is Immunotherapy?” Cancer.net, 25 Mar. 2013, www.cancer.net/navigating-cancer-care/how-cancer-treated/immunotherapy-and-vaccines/what-immunotherapy#:~:text=Immunotherapy%20is%20a%20type%20of, accesat la 20.07.2023;

6. “What Is Immunotherapy?” Cancer Research Institute, www.cancerresearch.org/what-is-immunotherapy, accesat la 20.07.2023;

7. “What Is Immunotherapy? | Immunotherapy for Cancer.” Www.cancer.org, www.cancer.org/cancer/managing-cancer/treatment-types/immunotherapy.html, accesat la 20.07.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor