Imunodeficienta secundara: cauze, simptome, tratament

1. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Imunodeficienta secundara

 

Imunodeficienta secundara este o afectiune medicala caracterizata prin scaderea capacitatii sistemului imunitar de a lupta impotriva infectiilor. Spre deosebire de imunodeficienta primara, cauzata de factori genetici, cea secundara apare ca urmare a anumitor boli sau tratamente. Persoanele care sufera de aceasta tulburare se confrunta cu simptome ale unei imunitati slabite si pot dezvolta diverse complicatii medicale severe, de lunga durata. Iata ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune!

Ce este imunodeficienta secundara?

Imunodeficienta secundara sau dobandita este mult mai des intalnita decat cea primara si apare atunci cand organismului tau nu poate face fata in mod eficient diversilor agenti patogeni, precum virusuri si bacterii [1]. Daca te-ai nascut cu un sistem imunitar normal, fara defecte genetice, insa din cauza unor conditii medicale dezvoltate pe parcurs sau a unor tratamente puternice, imunitatea ta a fost afectata, este posibil sa te confrunti cu imunodeficienta secundara.

Cauze si factori de risc

 

Cauze si factori de risc pentru imunodeficienta secundara

 

Imunodeficienta secundara poate avea la baza o varietate de factori, precum:

  • infectii cronice - infectia cu HIV sau hepatita cronica pot slabi sistemul imunitar, ceea ce poate duce la aparitia imunodeficientei secundare [2];
  • malnutritia - alimentatia deficitara in proteine si calorii este cea mai frecventa cauza de imunodeficienta secundara la nivel global. In unele tari subdezvoltate, aceasta boala afecteaza pana la 50% din populatie [3];
  • tratamente medicamentoase - unele medicamente, precum cele folosite pentru tratarea bolilor autoimune, pot avea efecte secundare negative asupra sistemului imunitar, diminuandu-i semnificativ eficienta;
  • chimioterapia si radioterapia - substantele si terapiile folosite in tratarea cancerului pot slabi temporar sau permanent sistemul imunitar. Spre exemplu, chimioterapia implica administrarea unor medicamente puternice care distrug celulele canceroase, insa pot afecta si unele celule sanatoase. De asemenea, radioterapia are rolul de a distruge celulele canceroase, dar poate provoca si slabirea sistemului imunitar [1].

De asemenea, exista factori de risc asociati cu dezvoltarea unei imunodeficiente secundare, inclusiv varsta avansata, stresul cronic sau diabetul [2].

Principalele simptome ale imunodeficientei secundare

 

Simptome ale imunodeficientei secundare

 

Simptomele imunodeficientei secundare pot fi destul de variate si includ:

  • infectii ale pielii, ochilor, urechilor, sistemului digestiv sau cailor respiratorii. Acestea tind sa devina recurente si sa necesite mai mult de o cura cu antibiotice pentru a fi rezolvate.
  • tulburari digestive, precum diaree, apetit scazut sau stare de greata;
  • greutate redusa si dezvoltare insuficienta - sugarii si copiii mici pot avea dificultati in atingerea unei greutati normale [4];
  • inflamatie la nivelul organelor interne;
  • eczeme, abcese, ulcere bucale;
  • raceli recurente [1].

Diagnosticarea imunodeficientei secundare

Pentru diagnosticarea imunodeficientei secundare sunt necesare mai multe etape. Medicul poate recomanda:

  • un consult medical si un examen fizic detaliat - in cadrul consultatiei, medicul iti va evalua istoricul medical pentru a identifica potentialele cauze de imunodeficienta secundara, cum ar fi infectii recurente, sau tratamente care pot afecta imunitatea. De asemenea, specialistul va verifica presenta unor semne vizibile de infectie, precum eczeme, papule, ganglioni limfatici mariti [4];
  • teste de laborator: testele de sange permit evaluarea nivelului celulelor implicate in raspunsul imun si a markerilor inflamatori. De asemenea, pot fi efectuate teste pentru a verifica daca exista o infectie sau o boala care poate cauza imunodeficienta. Poate fi necesara o hemoleucograma completa, masurarea imunoglobulinei sau a anumitor anticorpi [4];

  • teste imagistice - in anumite cazuri, radiografia sau tomografia computerizata pot fi folosite pentru a evalua daca exista probleme la nivelul plamanilor sau al altor organe care pot indica o imunodeficienta secundara.

Diagnosticul exact poate fi stabilit numai prin evaluarea combinata a istoricului medical, a testelor de laborator si a rezultatelor testelor de imagistica. Este recomandat sa consulti un medic specialist in imunologie pentru un diagnostic precis si un tratament adecvat.

Optiuni de tratament

Optiunile de tratament pentru imunodeficienta secundara variaza in functie de cauza care a dus la aparitia afectiunii, dar si de severitatea simptomelor. Uneori, tratarea afectiunii primare poate rezolva simptomele imunodeficientei secundare [1]. Planul de tratament poate include:

  • medicamente pentru tratarea infectiilor - antibiotice, antivirale sau antifungice;
  • terapia cu imunoglobuline pentru a lupta impotriva infectiilor; acestea pot fi administrate intravenos sau subcutanat;
  • transplantul de maduva sau de celule stem pot fi o optiune terapeutica, in cazuri severe. Transplantul de maduva suplineste tesutul leucocitar disfunctional si permite organismului sa produca celule noi. Transplantul de celule stem poate suplini mai multe tipuri de leucocite din sange si poate corecta defectele immunologice existente. Aceste proceduri sunt invazive si presupun riscuri mari, astfel incat ar trebui considerate numai dupa o evaluare amanuntita a cazului [4].

Imunodeficienta secundara poate fi o conditie medicala dificil de diagnosticat si tratat, insa cu planuri terapeutice adecvate si tratamente specifice pot fi obtinute rezultate bune. De aceea, daca te confrunti cu simptomele acestei afectiuni, este important sa consulti un medic pentru o diagnosticare corecta si un plan de tratament individualizat.

Disclaimer: Acest articol este unul strict informativ. Informatiile prezentate nu inlocuiesc un consult medical de specialitate! Pentru informatii adaptate nevoilor tale, adreseaza-te medicului!

Surse de informare:

[1] Weishaupt, Jeffrey. What to Know about Secondary Immunodeficiency Disorders? WebMD, WebMD, 5 Dec. 2021, accesat in data de 9 Feb. 2023.

[2] Carey, Elea. Immunodeficiency Disorders. Healthline, Healthline Media, 9 Dec. 2021, accesat in data de 9 Feb. 2023.

[3] Immunodeficiency | British Society for Immunology. Immunology.org, 2021, accesat in data de 9 Feb. 2023.

[4] Fernandez, James. Approach to the Patient with Suspected Immunodeficiency. MSD Manual Professional Edition, MSD Manuals, 5 Jan. 2023, accesat in data de 9 Feb. 2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor