Hemoptizia (tusea cu sange): cauze si optiuni de tratament

8. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Hemoptizia (tusea cu sange)

 

Hemoptizia reprezinta eliminarea de sange in tuse, cauza fiind o hemoragie de la nivelul cailor respiratorii. Vizita la medicul specialist este necesara, cu atat mai mult si mai repede, cu cat apar si alte simptome precum febra, dureri in piept, tuse puternica si persistenta. Cu tratament adecvat, uneori chiar chirurgical, lucrurile pot reveni la normal.

Hemoptizia sau tusea cu sange este o afectiune care poate fi inspaimantatoare. Tusea cu sange este un simptom al unei afectiuni de sanatate. Sunt si situatii in care hemoptizia este o problema grava, pentru care este nevoie de ingrijiri de specialitate, urgente. Tusea persistenta cu pierderea unei cantitati mari de sange, amestecat cu saliva sau mucus, trebuie tratata in regim de urgenta. Medicul specialist poate identifica cea mai buna varianta de tratament pentru fiecare persoana in cauza, astfel incat sa nu se ajunga la situatii in care viata sa fie pusa in pericol.  

Ce este flegma cu sange?

Definitia hemoptiziei este termenul medical folosit pentru a descrie expectoratia unei cantitati de sange cu mucus sau saliva din tractul respirator inferior, in exterior. Si cel mai usor episod de tuse poate duce la eliminarea unei cantitati mici de sange spumos sau consistent, in amestec cu alte secretii de la nivelul gatului, nasului, tractului respirator superior sau chiar din plamani. Culoarea acestuia porneste de la roz deschis si poate ajunge pana la rosu-rubiniu si negru (1). Desi este o actiune care ridica numeroase semne de intrebare si poate fi ingrijoratoare, de regula, hemoptizia nu este un eveniment grav. 

Ce inseamna cand scuipi sange? Expectoratia cu sange, in cantitate mica, poate fi o actiune singulara, fara repercursiuni asupra organismului. Daca hemoptizia se manifesta o perioada mai lunga si vorbim de o cantitate semnificativa de sange scuipat, mergi la medic pentru un diagnostic corect si un tratament de specialitate! 

Trebuie facuta distinctia intre hemoptizie, tusea cu sange si hematemeza, varsaturi cu sange, care apar in ulcerul gastric. In ulcere, varsaturile au ca simptome asociate si arsurile la stomac. 

Tipuri de hemoptizie

Hemoptizia sau tusea cu sange poate fi impartita in mai multe tipuri, tinand cont de cantitatea de sange care este eliminata prin expectoratie, intr-o perioada de 24 de ore (2): 

  • Hemoptizia mica sau usoara 

Persoana cu aceasta problema de sanatate va elimina in jur de 20 ml de sange in accesele de tuse. 

  • Hemoptizia moderata sau non-masiva

Eliminarea de pana la 200 ml de sange cu mucus sau saliva in 24 de ore poate fi catalogata ca hemoptizie moderata, o problema care nu reprezinta un risc major pentru sanatatea persoanei afectate, dar tot este nevoie de un diagnostic si analize amanuntite pentru a se stabili cauza si pentru a primi un tratament adecvat. 

  • Hemoptizia masiva

Acest tip de tuse cu sange presupune eliminarea unei cantitati de 500 - 1.000 de ml de sange in 24 de ore, afectiune grava, care pericliteaza viata persoanei in cauza. Este o urgenta medicala ce trebuie tratata in cel mai scurt timp. 

Explicatia simpla pentru eliminarea unei anumite cantitati de sange prin tuse este ca aceasta ar proveni in principal din circulatia bronsica. Plamanul este un organ puternic vascularizat, care primeste sange, pe de o parte din arterele pulmonare, iar pe de alta parte, din arterele bronsice (3).

 

Tipuri de hemoptizie

 

Arterele pulmonare primesc, la randul lor, sange din ventriculul drept al inimii, iar lichidul se deplaseaza apoi spre alveole. Vasele arteriale bronsice se desprind din aorta si duc sange structurilor din interiorul plamanilor. Cercetarile efectuate au aratat ca aproximativ 90% din cazurile de hemoptizie provin din circulatia bronsica si doar 5% din cea pulmonara (3).

Cauze de aparitie a hemoptiziei

Putem vorbi de mai multe cauze pentru hemoptizie, pe care le vom prezenta grupate in jurul principalelor probleme de sanatate (3):

Cauze pulmonare

  • tuberculoza;
  • Infectii bacteriene asociate unei boli pulmonare cronice - fibroza chistica, o afectiune mostenita;
  • bronsita acuta sau pleurezie sau apa la plamani;
  • pneumonie;
  • infectii provocate de Aspergillus, Nocardia sau micobacterii non-tuberculoase;
  • Cancer pulmonar, metastaze la plamani sau sarcomul Kaposi.  

Cauze cardiovasculare

  • Hipertensiune pe fondul stenozei mitrale, a insuficientei cardiace sau a emboliei pulmonare;
  • Afectiuni vasculare - granulomatoza Wegener, boala anti-glomerulara a membranei bazale sau sindrom Goodpasture;
  • Malformatii arterio-venoase sau telangiectazia hemoragica ereditara.  

Alte cauze 

  • tulburari de sangerare;
  • utilizarea unor anticoagulante;
  • traumatisme pulmonare;
  • aspiratia unui corp strain. 

Factori de risc

De regula, in hemoptizie sangele expectorat provine din capilarele pulmonare, din sangele cu presiune scazuta. In cazuri rare, atunci cand apar leziuni sau traumatisme, putem vorbi de sange care vine din arterele bronsice si este cu presiune inalta. 

Riscul major care apare in cazurile de tuse cu sange este de inec, cand cantitatea de lichid este mare si patrunde rapid in zona cailor respiratorii. In plus, hemoptizia masiva poate duce la anemie severa, o problema grava de sanatate (4). 

Simptomele hemoptiziei

  • tuse cu sange;
  • ameteala cu stari de greata si posibile varsaturi;
  • febra;
  • transpiratii abundente, in special nocturne;
  • oboseala si anxietate;
  • durere in piept;
  • durere de plamani sau in zona posterioara a toracelui;
  • hipotensiune arteriala;
  • tahicardie;
  • dificultati respiratorii si dispnee;
  • pierdere in greutate (5), (6). 

Metode de diagnostic

Diagnosticarea corecta si completa a hemoptiziei nu este o sarcina usoara. Afectiunea este complexa, are numeroase cauze si manifestari caracteristice care se pot asocia altor probleme de sanatate. Acesta este motivul pentru care poate fi nevoie de timp si de investigatii amanuntite pentru a identifica problema si a pune diagnosticul de hemoptizie. 

Medicul trebuie sa stie in primul rand istoricul medical si familial al fiecarui pacient, dar si informatii cat mai corecte si relevante despre cantitatea de sange expectorat, momentul aparitiei acestei probleme si manifestarile caracteristice sesizate. 

Medicul trebuie informat daca ai si alte boli cronice diagnosticate si ce tratament ai recomandat pentru acestea. Nu uita sa ii comunici specialistului ce produse pentru raceala si gripa sau siropuri de tuse ai utilizat inainte de control. De asemenea, viciile nu trebuie ascunse doctorului, fumatul sau consumul, chiar si ocazional, de substante interzise; sunt date pretioase.

 

Radiografie

 

Dupa un examen fizic amanuntit, medicul poate recomanda investigatii suplimentare (1): analize de laborator de sange, test de coagulare a sangelui, radiografie toracica, bronhoscopie, electrocardiograma, hemoleucograma completa, CT, cultura de sputa a secretiilor pulmonare, arteriografie pulmonara, analiza urinei. 

Tratament pentru hemoptizie

Tratament pentru cazurile grave

Primul lucru avut in vedere, mai ales in cazurile grave de hemoptizie, cu expectoratie a unei cantitati mari de sange, este stabilizarea pacientului, in terapie intensiva. Apoi, personalul medical va depune toate eforturile pentru aflarea cauzei si aplicarea tratamentului corespunzator. 

Optiuni bronhoscopice

Tehnicile pentru managementul sangerarii vizeaza ingrijiri acordate pentru cazurile medii si moderate de hemoptizie (5): 

  • Insertii endoscopice - solutie salina cu gheata, celuloza, fibra hepatica - fibrinogen;
  • Fotocoagulare cu argon - formarea locala, controlata, de cheaguri de sange;
  • Electrocauterizare - arderea tesuturilor si sigilarea sangerarii cu ajutorul electricitatii;
  • Plasarea stentului endobronsic - redirectionarea fluxului de sange, dupa ce sangerarea a fost stopata. 

Embolizarea arterei bronsice

Tratamentul bronhoscopic nu poate fi eficient in hemoptizia medie, embolizarea arterei bronsice fiind varianta de lucru abordata de medicul specialist. Aceasta se refera la introducerea unui cateter printr-o artera din partea superioara a coapsei care sa fie apoi ghidata catre artera pulmonara din plaman. Pentru a emboliza artera, specialistul va putea face apel la diferite substante - burete de gelatina, particule PVC sau unele parti metalice, care sa favorizeze aparitia unui cheag. 

Alaturi de aceste proceduri pot fi prescrise si medicamente sau injectii anticoagulante sau hemostatice, care opresc sangerarea, precum si antibiotice, acolo unde infectiile sunt cele care au provocat hemoptizia. Antibioticele pot fi prescrise si daca pneumonia sau tuberculoza cauzeaza tusea cu sange, in timp ce steroizii sunt si ei o varianta de tratament, luata in calcul, in anumite situatii (1). 

In cazurile grave, intubatia - inserarea unui tub de respiratie - este o optiune viabila pentru ca pacientul sa poata respira si sa nu se inece cu sange (5). 

Tratamentul cancerului

Cand cauza hemoptizie este o tumoare maligna, canceroasa, tratamentul poate viza interventie chirurgicala pentru rezectarea tumorii, alaturi de chimioterapie si radioterapie (6). 

Tratament chirurgical

Traumele care duc la hemoptizie pot fi rezolvate prin operatie, cu indepartarea unei bucati a tesutului pulmonar si unirea bucatilor ramase pentru a opri sangerarea masiva. Pentru aceasta poate fi nevoie de o toracoscopie asistata video, minim invaziva sau de o interventie chirurgicala deschisa (5). 

Modalitati de preventie

Hemoptizia sau tusea cu sange este un simptom al unei alte boli, motiv pentru care trebuie descoperita cauza sangerarii, astfel ca afectiunea sa nu se agraveze. 

Renuntarea la fumat si la consumul substantelor interzise, dar si evitarea agentilor poluatori - sunt masuri de sanatate generala (2), cu efecte pe termen lung pentru sanatatea plamanilor si a tractului respirator. 

In plus, orice afectiune sau simptom neplacut sesizat trebuie sa te trimita la medic pentru diagnostic si sprijin de specialitate. Tratarea afectiunilor cronice este vitala pentru a nu se ajunge la complicatii inutile. 

Acesta este un articol cu rol informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. De aceea, daca te confrunti cu anumite simptome ce pot fi asociate acestei afectiuni, consulta un medic specialist si urmeaza indicatiile acestuia!

Surse de informare:

1. Coughing Up Blood - https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17696-coughing-up-blood

2. Coughing up blood(hemoptysis) Symptoms: Causes, Types, Treatments and Home Remedies - https://www.medicoverhospitals.in/symptoms/coughing-up-blood

3. Hemoptysis. What Is It, Causes, Diagnosis, Treatment, and More - https://www.osmosis.org/answers/hemoptysis

4. Hemoptysis - What it is - https://www.singhealth.com.sg/patient-care/conditions-treatments/hemoptysis

5. When Is Coughing up Blood an Emergency? - https://www.verywellhealth.com/coughing-up-blood-possible-causes-2249394

6. Hemoptysis (Coughing Up Blood) - https://www.webmd.com/lung/coughing-up-blood#:~:text=Hemoptysis%20Treatments-,What%20Is%20Hemoptysis%3F,you're%20coughing%20up%20blood.

 

  • Dr. Max Sinutin sirop este un supliment alimentar, de origine vegetala, cu o compozitie echilibrata pe baza de extracte din plante, care ajuta la eliminarea secretiilor de la nivelul sinusurilor si a tractului respirator superior.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor