Hemianopsie: cauze, simptome, tratament

18. 7. 2023 · Farmacistul Dr.Max · 7 minute de citit
Hemianopsie

Hemianopsia este o afectiune relativ rara, putin cunoscuta publicului larg, dar care poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii unei persoane. In acest articol poti descoperi ce este hemianopsia, care sunt cauzele sale, cum se manifesta si ce optiuni de tratament sunt disponibile pebtru a o remedia. 

Ce este hemianopsia?

Hemianopsia este o afectiune a vederii in care o persoana pierde jumatate din campul vizual, fie de partea dreapta, fie stanga, la unul sau la ambii ochi. Acest lucru se datoreaza deteriorarii anumitor parti ale creierului responsabile de procesarea informatiilor vizuale. Exista mai multe tipuri de hemianopsie, inclusiv hemianopsia homonima, hemianopsia bitemporala si hemianopsia binazala. Hemianopsia homonima afecteaza aceeasi jumatate a campului vizual in ambii ochi, hemianopsia bitemporala afecteaza jumatatile exterioare ale campului vizual, iar hemianopsia binazala afecteaza jumatatile interioare ale campului vizual [1].

Cauzele principale ale hemianopsiei

Hemianopsia este o afectiune caracterizata prin pierderea partiala sau totala a vederii intr-o jumatate a campului vizual. Exista mai multe cauze principale ale hemianopsiei, care pot fi clasificate in urmatoarele categorii:

1. Leziuni cerebrale: Hemianopsia apare adesea in urma unei leziuni cerebrale. Accidentul vascular cerebral este una dintre cele mai frecvente cauze ale hemianopsiei. Aproximativ 15% dintre persoanele care sufera un accident vascular cerebral dezvolta hemianopsie. Alte leziuni cerebrale, cum ar fi tumorile cerebrale sau traumatismele craniene, pot, de asemenea, sa cauzeze hemianopsie [2].

2. Boli neurologice: Unele boli neurologice pot duce la afectarea vizuala asociata cu hemianopsia. Scleroza multipla, de exemplu, poate provoca leziuni ale nervilor optici si, astfel, poate cauza hemianopsie. Encefalita, o inflamatie a creierului, poate, de asemenea, sa afecteze vederea si sa conduca la hemianopsie [3].

3. Complicatii chirurgicale: Uneori, hemianopsia poate fi rezultatul unei complicatii a unei interventii chirurgicale pe creier. De exemplu, in timpul unei interventii chirurgicale pentru indepartarea unei tumori cerebrale, poate aparea o leziune a nervilor optici, ceea ce poate duce la hemianopsie [4].

4. Efectele secundare ale medicamentelor: Anumite medicamente pot provoca hemianopsie ca efect secundar. De exemplu, medicamentele antiepileptice precum primidona sau fenitoina pot cauza hemianopsie. Este important ca pacientii sa fie constienti de aceste efecte secundare si sa informeze medicul despre orice simptome vizuale anormale pe care le pot experimenta in timpul tratamentului cu aceste medicamente [2].

Simptomele hemianopsiei

Unul dintre cele mai importante simptome ale hemianopsiei este pierderea partiala a campului vizual. Acest deficit de vedere poate varia de la o simpla reducere a acuitatii vizuale pana la pierderea totala a vederii intr-o jumatate a campului vizual, fie in partea stanga, fie in partea dreapta. Este esential sa se inteleaga ca aceasta pierdere a vederii nu este legata de probleme cu ochii, ci cu creierul si modul in care proceseaza informatiile vizuale [1].

Pacientii cu hemianopsie pot avea dificultati in orientare si coordonare. Deoarece nu pot vedea obiectele sau persoanele dintr-o anumita parte a campului vizual, pot fi expusi la riscul de a se lovi de obiecte sau de a cadea. Aceasta poate duce la probleme de echilibru si la accidente frecvente. De asemenea, pot intampina dificultati in efectuarea activitatilor zilnice, cum ar fi gasirea unui obiect sau recunoasterea fetelor [5].

Dificultatile in citire si scriere sunt o alta problema comuna pentru cei cu hemianopsie. Pierderea unei parti a campului vizual poate face ca citirea unei intregi pagini sau linii sa fie dificila sau chiar imposibila. Acest lucru poate afecta calitatea vietii si poate duce la frustrare si izolare sociala. Pacientii pot avea nevoie de adaptari speciale pentru a putea citi si scrie, cum ar fi utilizarea unor instrumente de marire a textului sau a tehnologiei asistive [3].

Simptomele hemianopsiei

Metode de diagnosticare a hemianopsiei

Metodele de diagnosticare a hemianopsiei includ teste de vedere, examinarea neurologica, imagistica cerebrala si teste de neuroimagistica functionala. Aceste metode sunt folosite pentru a determina cauza si severitatea hemianopsiei si pentru a ghida planul de tratament.

1. Teste de vedere: Oftalmologul sau optometristul poate efectua o serie de teste vizuale pentru a evalua campul vizual al pacientului. Una dintre aceste metode este perimetria, care masoara intregul camp vizual, inclusiv vederea periferica. Pacientul este expus la stimuli vizuali in diferite parti ale campului vizual si trebuie sa raporteze ce vede. Aceste teste ajuta la determinarea existentei si a localizarii unei eventuale pierderi a campului vizual [2].

2. Examinarea neurologica: Un neurolog poate efectua o examinare neurologica pentru a evalua functia cerebrala si a nervilor cranieni care controleaza vederea. Aceasta poate implica evaluarea coordonarii, echilibrului, reflexelor si sensibilitatii. Aceste teste ajuta la identificarea eventualelor probleme neurologice care pot cauza hemianopsia [4].

3. Imagistica cerebrala: Tomografia computerizata (CT) si imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) sunt utilizate pentru a obtine imagini detaliate ale creierului. Aceste imagini pot dezvalui anomalii sau leziuni care pot cauza hemianopsia, cum ar fi accidentul vascular cerebral, o tumora sau un alt tip de leziune [6].

4. Teste de neuroimagistica functionala: Tomografia prin emisie de pozitroni (PET) si imagistica prin rezonanta magnetica functionala (fMRI) sunt utilizate pentru a masura activitatea cerebrala in timp real. Aceste teste ofera informatii despre zonele creierului care sunt active in timpul anumitor sarcini sau reactii si pot ajuta la identificarea zonelor afectate de hemianopsie [3].

Tratamente disponibile si perspective pentru pacientii cu hemianopsie

Tratamentele disponibile si perspectivele pentru pacientii cu hemianopsie sunt variate si se bazeaza pe cauza subiacenta a acestei afectiuni. In primul rand, tratamentul hemianopsiei poate implica administrarea de medicamente pentru a trata afectiunile care cauzeaza aceasta problema, cum ar fi un accident vascular cerebral sau o tumora. De exemplu, in cazul unui accident vascular cerebral, medicamentele anticoagulante sau trombolitice pot fi utilizate pentru a preveni formarea de cheaguri de sange sau pentru a le dizolva [5].

in anumite cazuri, interventia chirurgicala poate fi necesara pentru a trata cauza hemianopsiei, precum indepartarea unei tumori care comprima nervii optici. In plus, persoanele cu hemianopsie pot beneficia de terapie vizuala sau de reabilitare pentru a imbunatati functia vizuala. Aceasta terapie poate include exercitii de vizualizare, utilizarea de dispozitive optice speciale sau tehnici de compensare pentru a ajuta pacientii sa se adapteze la deficienta vizuala [4].

Perspectivele medicale si de reabilitare pentru pacientii cu hemianopsie sunt promitatoare. Terapia vizuala si reabilitarea pot ajuta la imbunatatirea abilitatilor perceptive si pot facilita deplasarea si indeplinirea altor sarcini de zi cu zi. Desi hemianopsia poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii, exista multe strategii si resurse disponibile pentru a ajuta pacientii sa se adapteze la aceasta afectiune.

Hemianopsia, o afectiune ce implica pierderea partiala a vederii, este o problema medicala complexa care necesita atentie si tratament adecvat. Cauzele, simptomele si metodele de tratament ale hemianopsiei sunt variate si depind de fiecare pacient in parte. Intelegerea hemianopsiei si a modului in care poate afecta viata unei persoane este primul pas spre gestionarea eficienta a acestei probleme de sanatate. 

Bibliografie: 

  1. “Hemianopia - an Overview | ScienceDirect Topics.” Www.sciencedirect.comwww.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/hemianopia, accesat la 12.07.2023;
  2. “Hemianopia: Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment.” Www.medicalnewstoday.com, 27 Oct. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/hemianopia, accesat la 12.07.2023;
  3. “Hemianopia: Types, Causes, Treatment and More | MyVision.org.” MyVision.org, 4 Apr. 2022, myvision.org/eye-conditions/hemianopia/, accesat la 12.07.2023;
  4. https://www.facebook.com/WebMD. “What Is Partial Hemianopia?” WebMDwww.webmd.com/eye-health/what-is-partial-hemianopia#1, accesat la 12.07.2023;
  5. Iftikhar, Noreen. “Hemianopia.” Healthline, Healthline Media, 11 June 2018, www.healthline.com/health/hemianopia, accesat la 12.07.2023;
  6. Ruddy, Jonah, and Alfonso C. Cardenas. “Hemianopsia.” PubMed, StatPearls Publishing, 2021, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562262/, accesat la 12.07.2023.
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor