Ce sunt tumorile cerebrale si care sunt simptomele acestora?

27. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Tumorile cerebrale

Creierul, cel mai important organ al corpului uman, joaca un rol esential atat in buna functionare a organismului (somn, abilitatea de a vorbi, vedea etc.), cat si in cadrul activitatilor zilnice pe care oamenii le intreprind. Acesta este protejat de craniu, o formatiune osoasa tare, si de lichidul cerebro-spinal. 

Atunci cand la nivelul creierului apare o tumora, spatiul din craniu se micsoreaza pe masura ce aceasta se dezvolta, putand pune in pericol sanatatea neuronala sau chiar viata persoanei afectate. 

Ce este o tumoare cerebrala?

O tumoare cerebrala reprezinta o formatiune atipica de celule la nivelul creierului. Acest tip de excrescenta se poate regasi in doua variante - benigna si maligna. 

Tumorile benigne sunt de natura necanceroasa, pe cand cele maligne prezinta un grad de raspandire si dezvoltare accelerat, fiind canceroase. Indiferent de natura acestora, excrescentele cerebrale cresc gradul de presiune la nivelul craniului si duc, de cele mai multe ori, la leziuni ireversibile ale creierului.

Tumoare cerebrala benigna vs. tumoare cerebrala maligna

Principala diferenta dintre tumorile cerebrale benign si maligne este posibilitatea ca acestea sa se transforme intr-un tip de cancer pe masura ce timpul trece. Prin natura lor, formatiunile benigne se dezvolta lent si, de cele mai multe ori, nu se raspandesc la nivelul altor tesuturi [9]. Cu toate acestea, ele trebuie tinute sub control prin examinari si evaluari regulate efectuate de un specialist. 

In anumite cazuri, medicul poate recomanda extirparea acestora printr-o interventie chirurgicala; acest lucru depinde de varsta si de starea de sanatate a pacientului. 

In mod opus, tumorile maligne sunt de natura canceroasa, iar riscul ca acestea sa se extinda de la creier la nivelul altor organe sau al sistemului nervos central este unul crescut. Acestea cresc rapid si in mod necontrolat, motiv pentru care diagnosticarea precoce este vitala. 

Tipuri de tumori cerebrale

In functie de modul in care acestea s-au dezvoltat, tumorile cerebrale se clasifica in primare si secundare. 

Tumori cerebrale primare

Dupa cum le spune si denumirea, aceste excrescente se dezvolta direct la nivelul creierului si pot afecta diverse zone ale acestuia [1]:

  • celulele creierului;
  • meningele - membrana care are rolul de a proteja creierul;
  • celulele nervoase;
  • anumite glande - spre exemplu, hipofiza pineală. 

Tumorile primare pot fi, de asemenea, benigne sau canceroase. La adulti, cele mai frecvente tipuri sunt glioamele si meningioamele.

Glioame

Glioamele sunt tumori care se dezvolta din interiorul celulelor gliale. Acestea au rolul de a:

  • sustine structura sistemului nervos central;
  • transporta nutrienti catre sistemul nervos central;
  • elimina deseurile celulare;
  • descompune neuronii inactivi;

Glioamele se pot dezvolta din diferite tipuri de celule gliale, in [2]:

- tumori astrocitare -  cum ar fi astrocitoamele, care provin din cerebrum;
- tumori oligodendrogliale - care se gasesc adesea in lobii temporali frontali;
- glioblastoame - care provin din tesutul cerebral de sustinere, fiind una dintre cele mai agresive forme. 

Meningioame

Meningioamele sunt diagnosticate cel mai frecvent in randul femeilor [3], potrivit unui studiu care a grupat participantii in functie de gen.

Schwannomas, un tip de meningiom foarte agresiv, poate afecta in mod egal atat barbatii, cat si femeile. Aceste tumori sunt de obicei benigne, dar pot cauza complicatii din cauza dimensiunii si localizarii lor. 

Tumori cerebrale secundare

Tumorile cerebrale secundare sunt factorul determinant pentru majoritatea cazurilor de cancer cerebral. Ele se dezvolta intr-o parte a corpului sau la nivelul anumitor organe si se raspandesc (metastazeaza) la creier. 

Cele mai frecvente tipuri care pot favoriza aparitia metastazelor cerebrale sunt [4]:

- cancerul pulmonar;

- cancerul de san;

- cancerul renal;

- cancerul de piele.

Tumorile cerebrale secundare sunt intotdeauna maligne. Tumorile benigne nu se raspandesc dintr-o parte a corpului in alta.

Tumoare cerebrala: factori de risc

Factori de risc  (tumoare cerebrala)

Factorii de risc pentru tumorile cerebrale pot include [5]:

Istoricul familial (predispozitia genetica)

Intre 5 - 10% dintre toate tipurile de cancer sunt ereditare [6]. Desi se intampla rar ca o tumoare cerebrala sa fie mostenita genetic, discutati cu medicul dumneavoastra daca ati avut cazuri in familie ce au primit un diagnostic de cancer la creier. 

Varsta

Riscul pentru majoritatea tipurilor de tumori cerebrale poate creste odata cu varsta.

Expunerea chimica

Expunerea la anumite substante chimice, asa cum sunt cele care se pot regasi intr-un mediu de lucru industrial, va poate creste riscul de cancer cerebral. Institutul National pentru Securitate si Sanatate in Munca pastreaza o lista a substantelor chimice potential cancerigene gasite la locurile de munca.

Expunerea la radiatii

Persoanele care au fost expuse la radiatii ionizante au un risc crescut de dezvoltare al tumorilor cerebrale. Astfel de cazuri apar in situatia expunerii la radiatii ionizante ca urmare a unor terapii pentru alte tipuri de cancer care implica unde ridicate. 

Spre exemplu, incidentele produse de exploziile de la centralele nucleare de la Fukushima si Cernobil sunt cauza multor tipuri de cancer cerebral care s-au dezvoltat in perioadele respective.

Cum se manifesta tumorile cerebrale: simptome

Simptomele tumorilor cerebrale pot varia in functie de localizarea si dimensiunea acestora. Unele pot provoca daune directe prin raspandirea la nivelul tesutului cerebral, iar altele, prin cresterea presiunii la nivel intracranian.

Atunci cand o tumoare se dezvolta rapid, unul dintre primele simptome care pot aparea sunt durerile de cap. Este posibil sa apara migrene care [7]:

- sunt mai accentuate dimineata, la trezire;

- apar in timpul somnului;

- sunt agravate de tuse, stranut sau exercitii fizice.

Alte manifestari pot fi [8]:

- varsaturi;

- vedere incetosata sau vedere dubla;

- confuzie, convulsii (in special la adulti);

- slabiciunea membrelor sau a unei parti a fetei;

- schimbari inexplicabile in functionarea cognitiva obisnuita;

- pierderea indemanarii;

- pierderi de memorie;

- dificultati de scriere sau citire;

- modificari ale capacitatii de a auzi, gusta sau mirosi;

- scaderea vigilentei, care poate include somnolenta si pierderea cunostintei;

- dificultati la inghitire, ameteli sau vertij;

- pierderea echilibrului;

- schimbari in starea de spirit, personalitate, emotii si comportament. 

Simptomele tumorilor pituitare

- galactoreea (scurgeri la nivelul mameloanelor);

- lipsa menstruatiei la femei;

- dezvoltarea tesutului mamar la barbati (ginecomastie);

- marirea mainilor si a picioarelor;

- sensibilitate accentuata la caldura sau frig;

- tensiune arteriala scazuta.

Cum se diagnosticheaza tumorile cerebrale?

Diagnosticul unei tumori cerebrale incepe cu un examen fizic si o privire asupra istoricului medical.

Examenul fizic include o evaluare neurologica amanuntita - teste pentru a vedea daca nervii cranieni sunt afectati, examene oftalmologice (daca presiunea creste in interiorul craniului, pot aparea modificari ale nervului optic).

Medicul poate evalua, de asemenea:

- forta musculara;

- gradul de coordonare;

- capacitatea de a memora;

- capacitatea de a face unele calcule matematice.

Pentru a pune un diagnostic corect, poate fi nevoie de teste suplimentare. Acestea ar putea include:

Computer Tomograf (CT)

CT este o scanare detaliata la nivelul craniului pentru a depista posibilele excrescente anormale. Acest lucru se poate face fara sau cu substanta de contrast. Aceasta se poate folosi intr-o scanare CT a capului prin utilizarea unui colorant special care ajuta medicii sa vada mai clar unele structuri, cum ar fi vasele de sange.

RMN-ul capului 

Medicul poate recomanda un RMN al craniului cu un colorant special  care contribuie la detectarea usoara a tumorilor cerebrale. Acesta este diferit de o scanare CT, deoarece nu utilizeaza radiatii si, in general, ofera imagini mult mai detaliate ale structurilor creierului in sine.

Angiografie

Acest studiu se bazeaza pe folosirea unui colorant care este injectat in artera, de obicei in zona inghinala. Angiografia permite medicului sa observe gradul de vascularizare a tumorilor, informatii utile in momentul interventiei chirurgicale.

Raze X craniene

Tumorile cerebrale pot provoca rupturi sau fracturi la nivelul oaselor craniului, iar razele X pot evidentia locul acestora. 

Biopsie

Procedura presupune extragerea unei mici portiuni din tesutul tumorii si examinarea sa. Biopsia va identifica daca sunt benigne sau maligne celulele tumorale si va determina, de asemenea, daca tumorile s-au format la creier sau provin dintr-o alta parte a corpului.

Cum se trateaza tumorile cerebrale?

Tratarea tumorii cerebrale

Tratamentul unei tumori cerebrale poate varia in functie de tipul de tumoare, dimensiunea si localizarea acesteia plus starea generala de sanatate a pacientului.

Cel mai frecvent tratament pentru tumorile cerebrale maligne este interventia chirurgicala. Scopul este acela de a elimina cat mai mult posibil din formatiunea canceroasa, fara a provoca daune la partile sanatoase ale creierului.

In timp ce localizarea unor tumori permite indepartarea in conditii de siguranta, alte tumori pot fi localizate intr-o zona care limiteaza excizia acestora. Totusi, chiar si indepartarea partiala a cancerului cerebral poate fi benefica.

Riscurile de chirurgie pe creier includ posibilitatea de a dezvolta infectii sau hemoragii cerebrale. Tumorile benigne periculoase clinic sunt, de asemenea, indepartate chirurgical. Formatiunile metastatice sunt tratate in conformitate cu procedurile urmate initial pentru tipul de cancer original.

Chirurgia poate fi combinata cu alte tratamente, cum ar fi radioterapia si chimioterapia. Kinetoterapia, terapia ocupationala si logopedia sunt recomandate, de obicei, pentru recuperarea de dupa neurochirurgie.

Tumorile cerebrale se pot dezvolta in tipuri agresive de cancer, motiv pentru care sunt recomandate controalele de specialitate regulate. Chiar daca acestea sunt de natura benigna sau maligna, este indicat sa fie depistate din timp pentru a preintampina posibilele complicatii care pot aparea. 

Referinte:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5433946/
  2. Gliomas - StatPearls - NCBI Bookshelf (nih.gov)
  3. Meningioma: A Review of Epidemiology, Pathology, Diagnosis, Treatment, and Future Directions - PMC (nih.gov)
  4. Brain metastasis - PubMed (nih.gov)
  5. Risk factors for childhood and adult primary brain tumors - PMC (nih.gov)
  6. Analysis of hereditary cancer syndromes by using a panel of genes: novel and multiple pathogenic mutations | BMC Cancer | Full Text (biomedcentral.com)
  7. Headache Information, Causes, and Symptoms (healthline.com)
  8. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2514183X20968368
  9. Benign Tumors: Causes, Types, Symptoms, Diagnosis, Treatment (healthline.com)
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor