Grupe de sange: care sunt si de ce e important sa le cunoastem

25. 9. 2023 · 12 minute de citit

In functie de compozitie, de structura si de genele mostenite de la parinti, grupa de sange poate varia de la o persoana la alta. Determinarea grupei de sange este importanta in mai multe situatii cum ar fi sarcina, proceduri chirurgicale, transfuzii si nu numai, pentru a evita potentiale reactii adverse sau chiar letale. Citeste in continuare acest articol pentru a afla care sunt grupele de sange si de ce sunt importante, pentru a fi mai bine informat despre acest subiect si despre sanatatea ta in general!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Grupe de sange: care sunt si de ce e important sa le cunoastem

Ce sunt grupele de sange?

Grupa de sange a unei persoane reprezinta structura chimica aflata in exteriorul globulelor rosii (eritrotice), numite antigene. Aceste grupe sunt decise de genele mostenite de la parinti, iar unele dintre ele nu se pot combina in siguranta, motiv pentru care este necesara determinarea grupei inainte de anumite proceduri.

Exista patru tipuri diferite de sange si anume A, B, AB si 0. Aceste denumiri indica prezenta unui antigen specific la nivelul globulelor rosii si anume: antingenul A, antigenul B, antigenul A si B sau niciun antigen. Antigenele prezente pe celulele rosii din sange sunt responsabile pentru reactiile imune care pot aparea in cazul unei transfuzii cu un tip incompatibil de sange. Daca o persoana primeste sange cu un antigen la care are anticorpi, acesti anticorpi pot ataca si distruge celulele rosii transfuzate, provocand reactii adverse grave. De aceea, este important sa cunoastem grupele de sange si Rh-ul pentru a asigura compatibilitatea in cazul transfuziilor de sange sau in cazul transplantului de organe.

Formarea grupelor de sange

In functie de grupele sangvine ale parintilor, copilul poate avea un tip anumit de sange. Tabelul cu grupele de sange de mai jos, va prezenta potentialele rezultate ale diferitelor combinatii:

 • daca ambii parinti au grupa de sange A, atunci copilul poate avea grupa de sange A sau 0;
 • in cazul in care unul dintre parinti are grupa A, iar celalalt grupa B, atunci copilul poate avea fie grupa A, fie grupa B, AB, sau 0;
 • daca primul parinte are A, iar al doilea AB, copilul ar putea avea fie grupa A, fie grupa B sau AB;
 • atunci cand parintii au grupa A si 0, cel mic poate avea si el fie grupa A, fie grupa 0;
 • in cazul in care ambii parinti au grupa B, cel mic poate avea grupa B sau 0;
 • cand un parinte are grupa B, iar celalalt grupa AB, copilul poate avea ori grupa A, ori grupa B, ori AB;
 • daca parintii au grupele B si 0, atunci copilul va avea si el fie grupa B, fie grupa 0;
 • daca ambii parinti au grupa de sange AB, cel mic poate avea grupa A, B sau AB;
 • atunci cand unul dintre parinti are grupa AB, iar celalalt 0, grupa celui mic va fi A sau B;
 • daca ambii parinti au grupa 0, atunci cel mic va avea sigur grupa 0.

Asadar, grupele de sange sunt mostenite de la parinti si raman neschimbate pe tot parcursul vietii. Fiecare individ mosteneste o grupa de sange de la fiecare parinte, rezultand astfel o posibila combinatie de doua grupe. De exemplu, un copil poate mosteni grupa A de la un parinte si grupa B de la celalalt parinte, rezultand grupa AB. Exista anumite reguli de mostenire a grupelor de sange, care sunt determinate de genele parintilor.

Care sunt toate grupele de sange?

Exista patru grupe de sange principale, conform sistemul AB0 si anume A, B, AB si 0. Cu toate acestea, mai exista si un sistem numit Rh, despre care vom discuta in acest articol. Acesta divide mai departe aceste patru grupe, in functie de prezenta sau absenta unei proteine aditionale, cunoscuta sub numele de antigen RhD.

Asta inseamna, ca in total exista opt grupe de sange si anume:

 • A cu Rh pozitiv (A+);
 • A cu Rh negativ (A-);
 • B cu Rh pozitiv (B+);
 • B cu Rh negativ (B-);
 • AB cu Rh pozitiv (AB+);
 • AB cu Rh negativ (AB-);
 • 0 cu Rh pozitiv (0+);
 • 0 cu Rh negativ (0-).

In functie de aceste detalii se poate determina care sunt grupele de sange si Rh-ul lor, care pot fi donate in siguranta altor tipuri, fara a exista risc de reactii adverse.

Grupul sanguin AB0 - caracteristici

In grupa sanguina AB0, exista patru tipuri principale, incepand cu cea mai des intalnita, grupa sanguina 01.

Grupa sanguina 0I

Grupa sanguina 0 negativ, reprezinta grupa universala de sange si este cea mai folosita grupa pentru transfuzii in situatii de urgenta, atunci cand nu se poate determina la timp tipul sanguin al persoanei afectate. Aditional, aceasta este considerata in anumite circumstante si cea mai rezistenta grupa de sange, persoanele cu aceasta grupa fiind mai protejate de anumite afectiuni si infectii.

Deoarece doar 7% din populatie are sange 0 negativ, iar acest tip este folosit in numeroase scenarii, cererea pentru donatii de sange din aceasta grupa este foarte ridicata. In ceea ce priveste grupa de sange 0 pozitiv, aceasta este donata altor pacienti mai mult decat orice alta grupa, deoarece majoritatea persoanelor au un tip pozitiv, care poate interactiona in siguranta cu sangele donat.

Grupa sanguina AII

Daca ai acest tip de sange, atunci prezinti antingenul A la nivelul globulelor rosii si poti primi sange doar de la grupa sanguina 01 si A. Aditional, poti dona sangele tau, persoanelor cu grupa sanguina A sau AB, daca ai Rh-ul pozitiv.

Tipul sangvin A este o grupa destul de des intalnita. In functie de Rh insa, optiunile de donatie pot varia.

Grupa sanguina BIII

Grupa de sange B negativ este rar intalnit, aproximativ 2% din populatie avand aceasta grupa. Daca ai aceasta grupa de sange, afla ca poti dona persoanelor cu tipul B si AB, dar poti primi sange doar de la alti donatori de sange B negativ sau de la cei cu tipul 0 negativ (donatori universali).

In ceea ce priveste tipul B pozitiv, acesta este mai des intalnit decat cel negativ, fiind prezent in aproximativ 9% din populatie. Aceasta grupa poate dona sange doar persoanelor cu B pozitiv sau AB pozitiv.

Grupa sanguina ABIV

Grupa sanguina AB negativ este cea mai rara grupa. Daca ai acest tip de sange, afla ca poti primi sange de la toate celelalte grupe de sange, atat timp cat au Rh-ul negativ. In timp ce AB negativ poate primi de la toate grupele negative, persoanele cu AB pozitiv sunt considerati „beneficiarii universali" deoarece pot primi de la absolut toate grupele de sange.

Sistemul ABO nu este singurul care influenteaza compatibilitatea sangelui. Exista si alte grupe de sange, precum sistemul MNS, sistemul P si sistemul Lewis, care pot fi relevante in anumite situatii medicale. Distributia globala a grupelor de sange variaza in intreaga lume si poate avea relevanta in ceea ce priveste donarea si primirea de sange. De exemplu, grupa O este cea mai comuna la nivel global, in timp ce AB este cea mai rara. Conform unui raport publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii in 2020, aproximativ 33% din populatia mondiala are grupa de sange O, urmata de grupa A cu 32%, grupa B cu 25% si grupa AB cu 10%.

Factorul Rh si importanta acestuia

Factorul Rh

Factorul Rh este determinat de gene complet diferite, fata de cele care determina grupa sanguina pentru sistemul AB0. In functie de moleculele prezente, grupa sanguina poate fi pozitiva sau negativa, iar interactiunea dintre cele doua poate fi severa. Asta inseamna ca o persoana care are un Rh negativ va avea o reactie imuna semnificativa, daca este introdus in corp sange cu Rh pozitiv.

Ce inseamna Rh negativ?

Factorul Rh este o proteina mostenita, care poate fi gasita la nivelul globulelor rosii. Daca nu ai aceasta proteina, atunci vrei avea o grupa sanguina cu Rh negativ. Acest tip de sange este mai rar intalnit si poate pune probleme in special in cazul sarcinii, cand anticorpii mamei cu Rh negativ pot ataca globulele rosii ale fetusului, daca acesta are Rh pozitiv.

Ce inseamna Rh pozitiv?

Factorul Rh (Rhesus) este o proteina prezenta pe suprafata celulelor rosii din sange. Daca o persoana are aceasta proteina, se considera ca are sange Rh pozitiv. Daca nu are aceasta proteina, sangele este Rh negativ. Aproximativ 85% dintre oameni sunt Rh pozitivi, iar restul de 15% sunt Rh negativi.

Daca proteina necesara pentru determinarea Rh-ului este prezenta pe suprafata globulelor rosii, atunci ai un Rh pozitiv. Comparativ cu Rh-ul negativ, cel pozitiv este intalnit la majoritatea persoanelor. Cu toate acestea, Rh-ul negativ nu reprezinta o afectiune si nu afecteaza sanatatea, insa poate pune in pericol sarcina.

Cum se realizeaza determinarea grupelor de sange?

Chiar daca exista numeroase teste rapide pentru diferite investigatii si afectiuni, determinarea grupelor de sange conform sistemul AB0 va necesita insa prelevarea unei probe de sange. Aceasta proba va fi apoi combinata cu anticorpi A si B, pentru a verifica reactia sangelui. In functie de modificarile observate (gruparea anticorpilor), se va putea determina grupa sanguina din care face parte sangele tau.

Dupa acest pas se va analiza sangele pentru a observa prezenta sau absenta factorului Rh pe suprafata globulelor rosii, pentru a determina daca Rh-ul este negativ sau pozitiv.

De ce este important sa cunosti grupele de sange si Rh-ul?

Grupa de sange si Rh-ul nu afecteaza sanatatea. Cu toate acestea se recomanda cunoasterea grupei sanguine si Rh-ul, in cazul in care vor fi necesare transfuzii sau daca este vorba de sarcina. Deoarece unele grupe de sange si Rh-uri nu se pot combina in siguranta, amestecarea acestora poate duce la reactii severe din partea sistemului imunitar, motiv pentru care este importat de obtinut aceste informatii cat mai curand posibil.

Astfel, cunoasterea grupei de sange si a factorului Rh este esentiala in diferite aspecte ale vietii noastre, de la transfuzii sanguine si donare, la sarcina si nastere, diagnostic si tratament medical, pana la cercetare stiintifica. Este important sa fim constienti de aceste informatii, deoarece pot avea un impact semnificativ asupra sanatatii noastre si a celor din jurul nostru.

Compatibilitatea grupelor de sange

Fie ca este vorba de transfuzie sau de sarcina, este important ca grupele si Rh-ul sa fie compatibile, pentru a preveni reactii adverse care pot pune viata in pericol.

Pentru transfuzii sanguine

Pentru a evita distrugerea antigenului sangelui donator de catre sistemul imunitar al beneficiarului, potentiala creare a cheagurilor de sange (trombi) sau reactii alergice cum ar fi anafilaxia este important ca grupele de sange sa fie compatibile. Lista de mai jos include toate grupele sanguine si Rh-ul lor, care pot interactiona in siguranta cu celelalte tipuri de sange:

 • A+ poate dona sange celor cu A+ si AB+ si poate primi de la A+, A-, 0+ si 0-;
 • 0+ poate dona sange celor cu 0+, A+, B+, AB+ si poate primi de la 0+ si 0-;
 • B+ poate dona sange celor cu B+ si AB+ si poate primi de la B+, B-, 0+, 0-;
 • AB+ poate dona doar celor cu AB+ si poate primi de la toate celelalte grupe;
 • A- poate dona celor cu A+, A-, AB+, AB- si poate primi de la A- si 0-;
 • 0- poate dona tuturor, dar poate primi doar de la 0-;
 • B- poate dona celor cu B+, B-, AB+, AB- si poate primi de la B- si 0-;
 • AB- poate dona celor cu AB+ si AB- si poate primi de la AB-, A-, B-, 0- [1].

Pentru sarcina

Problema grupelor de sange incompatibile in sarcina se refera in general la tipul Rh-ului mamei si al fetusului. Daca mama are Rh negativ, iar cel mic are Rh pozitiv, atunci sarcina poate prezenta complicatii severe, deoarece anticorpii mamei vor ataca globulele rosii ale fetusului, ca raspuns al sistemului imunitar. Pentru a combate aceasta problema, specialistii vor folosi o solutie injectabila, care va preveni producerea anticorpilor impotriva fetusului si va reduce impactul acestora.

Avand in vedere ca exista in total opt grupe de sange este important de aflat grupa si Rh-ul pe care le ai, atat pentru potentiale donatii de sange, cat si pentru orice situatii de urgenta care ar putea aparea. Chiar daca reactiile adverse sunt evitate prin efectuarea testelor necesare, unele complicatii cum ar fi formarea cheagurilor de sange, poate sa apara si din alte cauze, motiv pentru care este recomandata mentinerea sanatoasa a sistemului cardiovascular, fie printr-un stil de viata sanatos, fie prin folosirea suplimentelor alimentare sau a altor optiuni. Ce trebuie retinut este faptul ca nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme beneficiile suplimentelor alimentare, motiv pentru care trebuie discutat in prealabil cu un medic specialist inainte de a le consuma.

Cunoasterea grupei de sange si a factorului Rh este nu doar de interes academic, ci si o necesitate practica, avand implicatii majore in medicina. Fie ca este vorba despre transfuzii, transplanturi, sarcina sau anumite afectiuni, grupa sanguina poate avea un rol determinant. 

Disclaimer

Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca apar simptome, adreseaza-te medicului.

Surse suplimentare de informare:

 1. Blood Types: What Are They and What Do They Mean? Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/218285. Data accesarii: 30.10.2022
 2. Blood Types. Healthdirect, Healthdirect Australia, www.healthdirect.gov.au/blood-types. Data accesarii: 30.10.2022
 3. Blood Type Compatibility Predictor: Fairfax Cryobank Sperm Bank. Fairfax Cryobank - Find a Sperm Donor, fairfaxcryobank.com/blood-type-predictor. Data accesarii: 30.10.2022
 4. NHS Choices, NHS, www.nhs.uk/conditions/blood-groups/. Data accesarii: 30.10.2022
 5. What Is the Most Common Blood Type? San Diego Blood Bank, www.sandiegobloodbank.org/what-most-common-blood-type. Data accesarii: 30.10.2022
 6. Kim, Young, et al. Relationship between Blood Type and Outcomes Following Covid-19 Infection. Seminars in Vascular Surgery, Elsevier Inc., www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8286549/. Data accesarii: 30.10.2022
 7. O Blood Type. Type O Blood, www.redcrossblood.org/donate-blood/blood-types/o-blood-type.html. Data accesarii: 30.10.2022
 8. A Blood Type. Type A Blood, www.redcrossblood.org/donate-blood/blood-types/a-blood-type.html. Data accesarii: 30.10.2022
 9. B Blood Type. B Pos, B Neg Blood Type Explained, www.redcrossblood.org/donate-blood/blood-types/b-blood-type.html. Data accesarii: 30.10.2022
 10. Ab Blood Type. AB Positive, AB Negative Blood | Rare Blood Type, www.redcrossblood.org/donate-blood/blood-types/ab-blood-type.html. Data accesarii: 30.10.2022
 11. Department of Health & Human Services. Blood Groups. Better Health Channel, Department of Health & Human Services, www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/blood-groups#rh-type-blood-factor. Data accesarii: 30.10.2022
 12. Rh Factor Blood Test. Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/tests-procedures/rh-factor/about/pac-20394960. Data accesarii: 30.10.2022
 13. Blood Typing: Medlineplus Medical Encyclopedia. MedlinePlus, U.S. National Library of Medicine, medlineplus.gov/ency/article/003345.htm. Data accesarii: 30.10.2022
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor