Ghidul donarii de sange: Conditii si sfaturi utile

5. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Ghidul donarii de sange

Lista beneficiilor donarii de sange pentru persoanele care au nevoie este infinita. Potrivit raportului realizat de Crucea Rosie, un singur donator poate salva pana la trei vieti. La nivel global, o persoana are nevoie de sange la fiecare doua secunde.

Se pare ca donarea de sange aduce beneficii si donatorilor, pe langa gandul ca au reusit sa ajute pe cineva.

Citeste in continuare ghidul donarii de sange cu toate sfaturile utile pentru o experienta cat mai pozitiva:

Conditii necesare pentru donarea de sange

Sa fii eligibil pentru donarea de sange inseamna sa indeplinesti o serie de conditii. Aceste conditii nu limiteaza persoanele doritoare, ci sunt concepute pentru siguranta fiecarui individ.

Conform criteriilor generale de donare de sange, donatorii trebuie:

  • Sa aiba cel putin varsta implinita de 18 ani si varsta maxima de 60 de ani;
  • Sa aiba o greutate minima de 50 de kilograme;
  • Sa nu aiba sistemul imunitar afectat de o boala usoara, cum ar fi o raceala sau gripa;
  • Sa nu aiba diabet nemedicat, anemie sau hipertensiune arteriala;
  • Sa nu fi suferit interventii chirurgicale in ultimele 6 luni.

In functie de fiecare individ in parte, diversi alti factori pot determina, de asemenea, daca o persoana este eligibila pentru donarea de sange:

  • Planul de tratament medicamentos pe care il urmeaza;

De obicei, medicamentele nu descalifica donatorii de sange. In unele conditii, acestia pot deveni neeligibili, dar daca situatia de sanatate este sub control, este posibil ca donatorii sa poata oferi sange in continuare.

Remediile pe baza de plante si suplimentele de vitamine sunt sigure in acest caz. Persoanele care urmeaza anumite planuri de tratament pot fi nevoite sa astepte o perioada determinata dupa ultima administrare inainte de a dona sange.

  • Afectiunile medicale;

Anumite afectiuni medicale pot impiedica oamenii sa doneze sange, fie pentru o perioada determinata, fie permanent.


Persoanele care nu vor fi niciodata eligibile pentru donarea de sange sunt cele care se confrunta cu o afectiune medicala de natura sexuala (HIV, SIDA).


Discuta cu medicul tau despre afectiunile medicale cu care te confrunti si cum ar trebui sa procedezi daca vrei sa donezi sange.

  • Sarcina si alaptarea;

Femeile gravide nu sunt eligibile pentru a dona sange pe toata perioada sarcinii. In schimb, femeile care alapteaza pot dona sange dupa 6 saptamani de la nastere.

  • Tatuajele;

In cazul in care ti-ai facut un tatuaj “la cineva acasa”, va trebui sa astepti cel putin 3 luni inainte de a dona sange.

In schimb, daca artistul tatuator lucreaza intr-un mediu facil si reglementat legal si sanitar, nu exista niciun timp de asteptare pentru a dona sange.

  • Greutatea;

Nu exista o limita maxima de greutate pentru a dona sange. Oamenii trebuie sa cantareasca cel putin 50 de kilograme pentru a fi eligibili.

Persoanele care cantaresc mai putin de 50 de kilograme nu vor tolera indepartarea unei cantitati atat de mare de sange.

Ce sa faci inainte de donarea de sange

Ce sa faci inainte de donarea de sange

Pregatirea pentru donarea de sange cu cel putin o zi inainte este importanta. In acest sens eviti sa te confrunti cu senzatii extreme de lesin in timpul si dupa donarea de sange.

Iata ce poti sa faci pentru o experienta pozitiva in donarea de sange:

  • Bea multe lichide cu o seara inainte de ziua in care trebuie sa donezi sange - hidratarea corespunzatoare este cheia unei experiente pozitive;
  • Mananca o masa nutritiva si bogata in vitamine - donarea de sange pe stomacul gol este contraindicata. Mai mult, pune mai multa sare in preparatele si gustarile tale din ziua donarii;
  • Evita alimentele grase si procesate precum hamburgerii, cartofii prajiti sau inghetata;
  • Odihneste-te corespunzator - un somn de 7 ore te va ajuta foarte mult in ziua donarii;
  • Poarta un tricou sau o camasa cu maneci pe care le poti plia pana deasupra coatelor.

Indicatii utile dupa donarea de sange

  • Pastreaza bandajul aplicat pentru urmatoarele cateva ore. Pentru a evita o eruptie cutanata, curata zona din jurul bandajului cu apa si sapun dezinfectant;
  • Nu incerca sa ridici obiecte grele sau sa faci exercitii fizice (chiar si pe cele considerate usoare) pentru tot restul zilei in care ai donat sange;
  • Daca zona in care a fost introdus acul incepe sa sangereze, aplica presiune cu degetul mare sau aratator si ridica bratul timp de 5-10 minute sau pana cand se opreste sangerarea;
  • Daca experimentezi senzatii de ameteala sau delir, opreste-te din orice faci si aseaza-te sau odihneste-te pana cand incepi sa te simti mai bine; evita, pe cat posibil, efectuarea oricarei activitati in care senzatia de lesin poate duce la accidente mai grave timp de cel putin 24 de ore.
  • Incearca sa ai o dieta echilibrata si bogata in nutrienti; este indicat consumul alimentelor cu un continut mare de fier;
  • Daca obisnuiesti sa donezi sange frecvent, asigura-te ca iei multivitamine si minerale pentru a te asigura ca iti rechilibrezi organismul inainte de urmatoarea donatie.

Beneficiile donarii de sange

Beneficiile donarii de sange

Donarea de sange inseamna, in primul rand, sa-i ajuti pe ceilalti. Astfel, aceasta actiune iti poate aduce beneficii pentru sanatatea ta emotionala si fizica.

Potrivit unui raport realizat de Fundatia pentru Sanatate Mintala, a-i ajuta pe altii poate sa:

  • Reduca stresul;
  • Imbunatateasca bunastarea emotionala;
  • Imbunatateasca sanatatea fizica;
  • Scapi de sentimentele negative;
  • Ofere un sentiment de apartenenta si sa reduca izolarea sociala.

Mai mult, cercetarile stiintifice au gasit dovezi suplimentare ale beneficiilor pentru sanatate pe care le aduce donarea de sange in mod particular:

  • Donarea de sange este utila pentru organele vitale, cum ar fi inima si celulele rosii din sange;
  • Donarea de sange este benefica pentru prevenirea si reducerea bolilor cronice, cum ar fi accidentul vascular cerebral si cancerul de orice forma;
  • Donarea de sange este benefica pentru grija generala si frumusete, dar si pentru mentinerea unei greutati sanatoase si prevenirea imbatranirii.

Acest articol este redactat in scop informativ si nu inlocuieste consultul medical de specialitate privind sanatatea generala si eligibilitatea pentru donarea de sange. Discuta cu medicul tau despre toate informatiile inainte sa te programezi pentru donatie.

Atentie! Suplimentele alimentare si remediile naturiste pot interfera cu alte planuri dietetice sau planuri de tratament. Adreseaza-te medicului specialist.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor