Furunculul: ce este, de ce apare si cum se trateaza

30. 8. 2023 · 9 minute de citit

Un furuncul este o umflatura dureroasa, plina cu puroi, care apare sub piele atunci cand bacteriile inflameaza unul sau mai multi foliculi de par. Pentru ca infectia de natura bacteriana sau fungica a foliculului de par poate aparea oriunde, nu numai la nivelul scalpului, furunculul poate sa fie localizat pe gat, fata, coapse, pe fese sau in zona inghinala. 

 

In cele ce urmeaza iti spunem tot ce trebuie sa stii despre furuncul, pentru ca tu sa poti lua cele mai bune decizii in ceea ce priveste tratarea si prevenirea aparitiei acestuia.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Furunculul: ce este, de ce apare si cum se trateaza

Ce este un furuncul?

Cel mai adesea, un furuncul este o infectie comuna produsa de Staphylococcus aureus sau Staficolocul auriu, dar care poate fi cauzata si de alte bacterii. Transmiterea infectiei se face prin contact direct, pe fondul unui sistem imunitar slabit, caz in care organismul nu poate face fata atacului unui stafilococ.

Este foarte posibil ca persoanele care dezvolta un furuncul sau mai multi sa fie purtatoare cronice de stafilococ si tocmai acesta este motivul pentru semnele infectioase.

Aceste abcese dureroase apar in piele pe fata, gat, la axile, pe fese si coapse, dar si in alte regiuni ale corpului, inclusiv in zona intima. (1)

Cum arata un furuncul?

Un furuncul apare la inceput ca o umflatura mica, rosie, ce poate dezvolta in varf un punct alb. Structura creste rapid in dimensiuni si colecteaza puroi sub piele. Aceste abcese dureroase sunt cauzate de bacteriile care infecteaza foliculii firelor de par. Dupa un timp, umflatura se poate sparge, eliminand puroiul.

Dimensiunea furunculului poate varia. Cel mai mic poate fi cat un bob de mazare, cel mai mare poate ajunge cat o minge de golf. (2)

Cat dureaza un furuncul?

Evolutia furunculului se intinde pe aproximativ 10 - 14 zile. Dupa primele 4 - 7 zile, furunculul se poate sparge. 

Furunculele mici pot fi tratate acasa, mai ales daca nu sunt in apropierea ochilor si nu obtureaza vederea. Pot fi necesare cateva zile pentru a scapa de un astfel de abces. Sunt si situatii in care disparitia unul furuncul si vindecarea la domiciliu se produce si dupa 3 saptamani. 

Furunculele mari sau cele foarte dureroase nu pot fi tinute sub control fara ajutor de specialitate, un motiv in plus sa mergi la medic pentru tratament adecvat. (3)

Care sunt simptomele furunculului?

Furunculul se dezvolta la nivelul pielii ca o umflatura benigna, este foarte asemanatoare cu un cos. Cu trecerea timpului, umflatura poate deveni tare si dureroasa si apare senzatia de arsura locala. Puroiul se formeaza de la acumularea sub piele a bacteriilor si a celulelor epiteliate moarte. Furunculul se sparge atunci cand presiunea acestei acumulari creste. Durerea devine puternica in perioada de dinainte, apoi incepe sa se amelioreze.

Dezvoltarea mai multor furuncule poarta denumirea de carbunculi. Prezenta unui carbuncul poate genera febra si frisoane. (3)

Cand trebuie sa mergi la medic?

In mod normal, este bine sa faci un consult medical de indata ca starea de sanatate se agraveaza sau daca apar manifestari precum:

  • febra;
  • frisoane;
  • durere persistenta sau amplificata;
  • schimbarea tegumentului din jurul furunculului;
  • furunculul nu elimina puroiul;
  • abcesul apare pe față, pe nas sau pe coloana vertebrală;
  • furunculul nu trece in 2 saptamani de la debut;
  • apare frecvent. 

Furunculul in sine nu este o afectiune, prin urmare nu necesita tratament medical de urgenta. Cu toate acestea, daca ai o stare de sanatate alterata sau daca apare febra, atunci trebuie sa ajungi la serviciul de urgenta. (4)

Cauzele aparitiei furunculului

Cauza principala pentru aparitia unui furuncul o reprezinta infectia bacteriana cu stafilococul auriu. In mod normal, acesta se afla pe piele, iar bacteriile pot provoca infectia numai daca, prin intermediul unei rani deschise - taietura, zgarietura, intepatura, ajung in sange.

Sistemul imunitar va incerca sa contracareze infectia, iar furunculul este dovada acestui lucru, pentru ca este rezultatul vizibil al incercarii leucocitelor de a elimina infectia din organism.
Infectia este cauza principala a unui furuncul, dar trebuie mentionate si cauzele care favorizeaza infectia. Cele mai importante sunt:

  • igiena defectuoasa;
  • expunerea tegumentului la chimicale dure care irita pielea si care duc la iritatii;
  • existenta unor afectiuni cronice cum ar fi diabetul zaharat, avitaminoza, malnutritia, alcoolismul;
  • persoanele imunocompromise.

De altfel, unii indivizi sunt predispusi la a dezvolta furunculi in urmatoarele situatii:

  • au sistemul imunitar slabit;
  • au o afectiune care face ca ranile sa se vindece mai greu;
  • prezinta unele eczeme;
  • au contact direct cu o persoana care are o infectie stafilococica. (1), (5)

Furuncul inghinal

Din multitudinea de zone in care poate sa apara un furuncul, afectiunea poate fi localizata chiar si inghinal. Pustulele care pot fi observate aici produc disconfort si durere. Un miros neplacut insoteste de regula umflaturile specifice. Cauzele aparitiei furunculului inghinal vizeaza atat prezenta unor boli precum diabetul zaharat, hiperhidroza, deficientele imunitare sau inflamatia glandelor sudoripare, cat si utilizarea la comun a produselor de igiena personala. 

O igiena intima precara, purtarea lenjeriei intime din materiale sintetice sau utilizarea aparatului de ras in apropierea zonei inghinale pot favoriza aparitia acestui tip particular de furuncul. (6)

Posibilele complicatii ale unui furuncul

Sunt complicatii care sunt asociate existentei furunculului. Acestea nu apar intotdeauna, dar totusi se pot manifesta in situatii precum:

  • furunculul se poate suprainfecta - erizipel;
  • diseminarea infectiei la distanta;
  • dezvoltarea altor furuncule;
  • furunculoza;
  • raspandirea infectiei in alte zone ale corpului - oase, rinichi, maduva spinarii, creier, alte organe, precum si la suprafata pielii. 

Poate sa fie vorba de furunculoza recurenta, adica poate aparea de 2 sau de 3 ori pe an. Furunculoza poate fi ereditara, ceea ce inseamna ca daca in familie exista persoane care sufera de furuncule frecvent, este posibil sa ai un risc mai mare de a te confrunta cu aceeasi problema. Furunculele apar, de cele mai multe ori, in aceleasi zone ale corpului. Furunculoza recurenta necesita un consult adecvat si investigatii medicale complete.

Este important de stiut ca furunculoza poate fi confundata cu o alta afectiune, hidradenita supurativa, o afectiune cronica si severa, care lasa in urma cicatrici. (2), (7)

Cum se diagnosticheaza un furuncul?

Diagnosticul pentru furuncul se stabileste dupa realizarea unui examen local. Medicul de specialitate trebuie sa investigheze pentru a vedea daca nu s-au dezvoltat furuncule si in alte zone ale corpului.

Medicul va face tot posibilul sa stabileasca un diagnostic corect pentru a putea acorda un tratament adecvat. De aceea va elimina alte probleme care au simptome asemanatoare, precum: 

  • sancrul sifilitic;
  • hidrosadenita;
  • pustula maligna din antrax.

Pentru clarificare, specialistul poate recomanda efectuarea analizei probei de celule colectate din furuncul. Analiza de laborator poate stabili prezenta stafilococului sau a altor bacterii. (7), (8)

Cum se trateaza un furuncul?

Cele mai multe persoane nu au nevoie de ingrijire medicala si nici de tratament pentru furuncul. Acesta trece de la sine. Daca furunculul are dimensiuni mari, daca nu se sparge, daca este foarte dureros si aceste simptome se deruleaza pe o perioada mai mare de 2 saptamani, atunci ai nevoie de un tratament adecvat.

Tratament medicamentos

Medicul poate recomanda administrarea antibioticelor pentru a trata un furuncul. In general, antibioticele se recomanda in cazul unui furuncul daca anumite conditii sunt indeplinite:

  • daca este vorba de un carbuncul, adica daca este o infectie a pielii si a tesutului subcutanat, produsa de un stafilococ;
  • daca febra este mare;
  • daca pacientul are dureri sau un disconfort sporit;
  • daca exista tendinta de a dezvolta o infectie suplimentara, la nivelul profund al pielii - celulita infectioasa;
  • in cazul in care un furuncul se dezvolta pe fata.

Trebuie spus ca furunculele de pe fata pot dezvolta unele complicatii.

Este important sa finalizezi tratamentul cu antibiotice recomandat de medic conform instructiunilor, chiar daca furunculul a disparut intre timp. Daca tratamentul cu antibiotic nu este terminat, infectia are sanse mari sa reapara.

Tratament local 

Medicul specialist poate recomanda utilizarea unor produse precum creme sau unguente pentru afectiuni dermatologice pentru tratamentul infectiilor cutanate de tipul furunculelor. Acestea se administreaza cutanat, la nivelul zonei afectate, dar numai dupa ce pielea este spalata si uscata. Daca totusi, dupa 5 zile, nu se observa o ameliorare, trebuie sa te adresezi medicului specialist.

Solutiile si pulberile din farmacie pot fi variante de tratament eficiente in anumite situatii pentru a lupta cu infectia. Acestea pot fi recomandate alaturi de antibiotice pentru rezultate mai bune. 

Drenarea infectiei

Daca furunculul nu se sparge si este foarte dureros dupa doua saptamani, apeleaza la medic, deoarece ai putea avea nevoie de medicamente pentru a scapa de infectie. Medicul poate alege sa dreneze manual furunculul cu ajutorul unor ustensile sterile. Nu incerca sa spargi furunculul de unul singur deoarece poti creste riscul de infectie sau poti ramane cu cicatrici mai pronuntate.

Medicul recomanda aplicarea unei comprese calde pe furuncul pentru a drena puroiul, dar si pentru a atenua durerea si a grabi vindecarea. Daca furunculul nu se vindeca, medicul poate decide sa-l sparga cu un ac sau un bisturiu steril.

Spalarea mainilor si a locului unde s-a dezvoltat furunculul, cu apa calda si sapun antibacterian, cu scopul de a stopa raspandirea stafilococului in alte zone ale corpului sunt operatiuni de igiena foarte importante. (1), (2), (3), (9)

Cum poate fi prevenita aparitia unui furuncul

Furunculul poate fi prevenit printr-o mai buna igiena personala. Este nevoie ca persoana afectata sa se spele pe maini, sa curete rana si eventual sa aplice un bandaj.

Aparitia furunculelor nu poate fi intotdeauna prevenita, dar se pot respecta cateva masuri simple:

  • spala-te cu sapun ori de cate ori poti;
  • curata cu atentie leziunile cutanate, chiar si pe cele de mici dimensiuni;
  • acopera ranile cu un bandaj steril pana la vindecare;
  • adopta o dieta sanatoasa;
  • fa exercitii fizice regulate, pentru a stimula sistemul imunitar;
  • spala lenjeria personala si de pat la temperaturi ridicate;
  • foloseste intotdeauna obiecte de igiena personale.
  • evita contactul cu persoanele care au o infectie stafilococica.

Daca te confrunti cu un carbuncul, un grup de furuncule, trebuie sa mergi la medicul curant. Aceasta formatiune poate avea dimensiuni mari, intre 3 - 10 cm. Carbunculul poate afecta zone precum: spatele, coapsele si ceafa. (2), (3), (9)

Informatiile din acest articol despre furuncul nu tin loc de consult medical specializat, au doar scop informativ. Caracteristicile infectiei variaza de la o persoana la alta. Pentru orice problema medicala sesizata, mergi la medicul specialist pentru diagnostic si tratament adecvat!

Surse de informare:

1. What to Know About Furuncles (Boils) - https://www.healthline.com/health/furuncle, Accesat 30.08.2023

2. Boils & Carbuncles - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15153-boils-and-carbuncles, Accesat 30.08.2023

3. How to Get Rid of a Boil: Treating Small and Large Boils - https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-a-boil, Accesat 30.08.2023

4. Boils and carbuncles - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/boils-and-carbuncles/symptoms-causes/syc-20353770, Accesat 30.08.2023

5. Boils - https://www.nhs.uk/conditions/boils/, Accesat 30.08.2023

6. Vaginal Boil - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21651-vaginal-boil, Accesat 30.08.2023

7. Boils - https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/boils, Accesat 30.08.2023

8. What are furuncles and carbuncles? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/185421, Accesat 30.08.2023

9. Boils - https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/boils, Accesat 30.08.2023

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor