Discromatopsie: cauze, simptome, tratament

21. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Discromatopsie

Discromatopsia este termenul medical folosit pentru a desemna o afectiune oculara in care persoana afectata prezinta deficiente de perceptie a culorilor. Exista mai multe tipuri de discromatopsie, motiv pentru care modul de observare a culorilor variaza mult de la un individ la altul. O persoana cu discromatopsie are o perspectiva unica a culorilor si de multe ori nu stie ca are o problema deoarece calitatea vietii nu ii este afectata de tulburarea de vedere. 

Prezentam informatii generale in continuare despre o anomalie de vedere, discromatopsia sau "color blindness", explicand ce este, cauzele aparitiei si simptomele specifice, dar si tratamentul acordat de medicul specialist pentru a trata aceasta problema. 

Ce este discromatopsia?

Termenul de discromatopsie este utilizat pentru a descrie o tulburare oculara caracterizat prin imposibilitatea perceptiei corecte a culorilor mediului inconjurator. Deficienta a fost descrisa de John Dalton, matematicianul si fizicianul care a suferit de daltonism, problema de vedere cu care s-a confruntat. 

Fiecare individ percepe culorile in felul sau, pe fondul absentei unor celule responsabile pentru identificarea culorilor, existente in retina sau al daunelor produse la nivelul acestora. Atunci cand nu poti sesiza nicio culoare din paleta cromatica suferi de acromatopsie, caz in care celulele cu conuri care te ajuta sa percepi imaginile colorate din jurul tau nu functioneaza. In "color blindness" sau discromatopsie numai celulele cu bastonase functioneaza si acestea au rol in formarea imaginilor pentru vederea nocturna. (1), (2)

In mod normal, ochiul uman este capabil sa perceapa si sa diferentieze totul prin prisma celor 3 culori primare - rosu, albastru si verde. Toate culorile spectrului pot fi percepute prin fuziunea celor 3 culori in proportii diferite, cu ajutorul celulelor cu conuri pentru vederea diurna, in conditii optime de lumina. Exista mai multe tipuri de discromatopsie clasificate in functie de perceptia culorii care determina confuzie la nivelul creierului. 

Barbatii se pare ca sunt mai predispusi sa prezinte aceasta tulburare de vedere comparativ cu femeile. (3) 

Cauzele aparitiei discromatopsiei

  • Ereditare;
  • Dobandite. 

In discromatopsie ereditara putem vorbi de o modificare a cromozomului X care conduce la transmiterea afectiunii pe linie materna. In cadrul discromatopsiei dobandite, la aceeasi patologie exista mai multe variante de schimbari legate de perceptia culorii fara a se constata o modificare specifica la nivelul celulelor retiniene.

Cele mai cunoscute cauze pentru discromatopsia dobandita sunt bolile maculei, in special degenerecenta maculara legata de varsta, dar si diferite anatomii ale nervului optic sau caracteristicile structurilor interne ale ochiului in boli precum cataracta sau glaucomul. 

Alte cauze pentru aparitia discromatopsiei:

  • traumatisme ale retinei sau nervului optic;
  • leziuni la nivel cerebral;
  • unele medicamente prescrise;
  • boli cronice - Parkinson, diabet, Alzheimer, scleroza multipla;
  • expunerea la substante toxice;
  • mentinerea pentru mult timp a ochilor in lumina de sudura;
  • consum de substante interzise sau de droguri. 

Discromatopsia congenitala este asimetrica, in timp ce tipul de tulburare de perceptia a culorilor dobandita este simetrica. Varianta congenitala este un defect stabil care isi pune amprenta asupra axei de culori rosu - verde, iar cea care apare din cauza unor probleme dobandite prezinta alterari pe ceea ce inseamna alabastru, galben, rosu si verde. (3), (4), (5)

Simptome specifice in discromatopsie

Simptome specifice in discromatopsie

  • Dificultati in distingerea anumitor culori si a luminozitatii corecte a acestora;
  • Incapacitate de a face diferenta intre culori similare sau nuante identice;
  • Probleme de perceptie a profunzimii culorilor rosu si verde sau albastru si galben. 

Uneori discromatopsia este asociata cu alte deficiente oculare precum: 

Unele persoane nici nu constientizeaza ca se confrunta cu o problema de perceptia a culorilor si nu stiu ca au discromatopsie pana nu trebuie sa diferentieze culorile sau constata ca au probleme la condus. La copii, tulburarile de vedere specifice in discromatopsie pot fi observate cand incep sa invete culorile. Medicul specialist este cel care poate pune un diagnostic avizat, dupa o examinare adecvata. (5)

Tratamentul in discromatopsie

Medicul oftalmolog poate stabili cu ce tip de discromatopsie te confrunti pentru a te putea ajuta in functie de nevoile specifice. Tocmai pentru ca exista mai multe variante de discromatopsie in care axe diferite de culori sunt afectate, observi lumea in nuante unice pentru tine. Pentru a fi in siguranta si a putea vedea corect, nu exista un tratament specific pentru aceasta deficienta de vedere, ochelarii sau lentilele de contact speciale iti pot oferi sprijin substantial in ceea ce priveste distingerea corecta a culorilor si contrastelor. 

Dispozitivele medicale pentru vedere, ochelarii si lentilele de contact, pot avea culorile pe care ochii tai nu le pot percepe ca atare, astfel incat sa poti diferentia obiectele si sa te descurci in mediul familial si profesional la fel de bine ca o persoana care nu este diagnosticata cu discromatopsie si nici nu are alte afectiuni oftalmologice. (3), (5)

Discromatopsia nu isi pune amprenta asupra calitatii vietii unei persoane, putinele cazuri in care perceptia culorilor poate sa fie problematica isi pot gasi rezolvare cu ajutorul specialistului. Ideal este sa mergi la control oftalmologic sau optometric regulat, fie ca ai o problema de vedere, fie preventiv, astfel incat orice posibila tulburare de vedere sa fie descoperita la debut si tratata corespunzator. 

Pentru discromatopsie dobandita, in functie de cauza, se poate aplica un tratament tintit pentru a rezolva aceasta problema. Pentru cei cu cataracta, spre exemplu, interventia de inlocuire a lentilei naturale a ochiului, cristalinul, cu unul intraocular artificial rezolva definitiv aceasta tulburare de vedere si poate sa te ajute si in ceea ce priveste discromatopsia. (4), (6)

Articolul despre discromatopsie este strict informativ si prezinta informatii generale ale acestei deficiente de vedere. Datele provin din surse medicale sigure, dar nu pot inlocui un consult avizat. Pentru orice potentiala problema oculara sau afectiune oftalmologica diagnosticata, controlul medical este necesar si util, asadar nu ezita, fa o programare la specialist si respecta indicatiile acestuia!

Surse de informare:

1. Color Blindness: What Is It And How Is It Detected? - https://beacheye.com/blog/color-blindness-what-is-it-and-how-is-it-detected/

2. Color Blindness - https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/color-blindness#:~:text=What%20are%20the%20types%20of,but%20that's%20not%20very%20common.

3. A review on today’s burden affecting the quality of life for colour blind patients - https://rjn.com.ro/articles/2020.2/RJN_2020_2_Art-01.pdf

4. Dyschromatopsia - https://areaoftalmologica.com/en/neurooftalmologia/discromatopsia/

5. What Is Color Blindness? - https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-color-blindness

6. Color Blindness - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11604-color-blindness

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor