Deuteranopia (orbirea la verde): cauze, simptome, tratament

23. 5. 2024 · 7 minute de citit

Deuteranopia este o afectiune mai putin cunoscuta si relativ rara in populatia generala, dar care poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii. Descopera, in continuare, in ce consta aceasta, care sunt simptomele asociate si ce optiuni de a depasi provocarile caracteristice acestei afectiuni exista!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Deuteranopia (orbirea la verde): cauze, simptome, tratament

Ce este deuteranopia?

Deuteranopia este o forma de daltonism, o afectiune care afecteaza capacitatea unei persoane de a distinge anumite culori. In cazul deuteranopiei, individul nu poate distinge corect culorile verde si rosu. Intr-un sens mai larg, deuteranopia este o discromatopsie, o categorie de tulburari caracterizate prin incapacitatea de a distinge anumite culori. Aceasta afectiune este o tulburare genetica legata de cromozomul X si afecteaza mai frecvent barbatii [1].

Aspectul genetic al deuteranopiei este un factor cheie in intelegerea acestei afectiuni. Aceasta este o afectiune ereditara cauzata de absenta sau disfunctia celulelor cu conuri de la nivelul ochiului, responsabile pentru perceptia culorii verzi [2]. 

Impactul deuteranopiei asupra vietii de zi cu zi poate varia in functie de severitatea afectiunii. Persoanele cu deuteranopie pot avea dificultati in identificarea si diferentierea anumitor culori, ceea ce poate afecta activitati zilnice precum condusul sau pregatirea mancarii. De asemenea, ele pot intampina probleme in cariere care necesita o perceptie precisa a culorilor, cum ar fi designul interior, arta sau anumite domenii ale stiintei [3].

Cauzele deuteranopiei

Deuteranopia este determinata de o mutatie a genei care controleaza productia de proteine sensibile la culoare in ochi, in special la nivelul conurilor, celulele responsabile de vederea culorii. Aceasta mutatie genetica este mostenita de la parinti, fiind prezenta de la nastere. Aproximativ 1% din populatia masculina sufera de deuteranopie [2].

De asemenea, imbatranirea poate juca un rol in agravarea simptomelor deuteranopiei. Cu toate ca nu reprezinta o cauza directa, schimbarile care au loc in ochi odata cu inaintarea in varsta pot duce la probleme similare cu simptomele deuteranopiei, cum ar fi dificultati in distingerea anumitor nuante de verde.

Uneke afectiuni medicale, cum ar fi diabetul sau scleroza multipla pot avea un impact asupra vederii culorilor. Aceste boli pot afecta nervul optic, ceea ce poate duce la simptome similare cu cele ale deuteranopiei [1]. 

De asemenea, unele medicamente pot provoca simptome similare cu deuteranopia. Desi aceasta nu este o cauza frecventa, anumite medicamente, cum ar fi cele pentru tratarea tuberculozei sau a malariei, pot afecta perceptia culorilor [3].

Simptomele deuteranopiei

Simptomele deuteranopiei variaza in functie de gravitatea afectiunii, dar cel mai evident este dificultatea sau imposibilitatea de a distinge anumite culori. In special, persoanele cu deuteranopie au probleme in a diferentia verdele de rosu, acestea putand sa apara in nuante similare sau chiar indistincte. Aceasta dificultate poate varia de la o usoara confuzie a nuantelor pana la o incertitudine completa a culorii percepute [2].

Un alt simptom comun este problema cu perceptia luminozitatii. Persoanele cu deuteranopie pot percepe diferite culori ca fiind mult mai intunecate decat sunt in realitate. De exemplu, culoarea verde poate fi vazuta ca o nuanta mult mai intunecata, fapt care poate duce la confuzii si probleme in activitati de zi cu zi.

Simptomele deuteranopiei pot aduce dificultati in efectuarea unor activitati obisnuite, care necesita o identificare corecta a culorilor. Un exemplu frecvent este citirea semafoarelor de circulatie, in care rosul si verdele pot fi confundate, ceea ce poate duce la situatii periculoase. Alegerea si combinarea hainelor poate fi de asemenea o provocare, deoarece nuantele pot fi percepute gresit [1].

In unele cazuri, persoanele cu deuteranopie pot dezvolta o adaptare vizuala care le permite sa identifice anumite culori prin contrast sau textura. Aceasta nu compenseaza integral dificultatea de a distinge culorile, dar poate ajuta la functionarea in activitati de zi cu zi.

Diagnosticul deuteranopiei

Diagnosticarea deuteranopiei, o tulburare a vederii care afecteaza perceptia culorii verzi, se bazeaza pe mai multe metode de evaluare. Printre acestea, testele cromatice sunt cele mai frecvente. Testul Ishihara, destinat discromatopsiei, denumit dupa oftalmologul japonez care l-a creat si testul anomaloscop sunt doua dintre cele mai utilizate metode de diagnosticare. In timpul acestor teste, pacientul este rugat sa identifice numere sau forme ascunse intr-un model colorat. In cazul testului anomaloscop, acesta poate fi utilizat chiar si pentru a determina severitatea deuteranopiei [3].

In plus, o examinare oftalmologica completa este adesea necesara pentru a exclude alte probleme care pot cauza dificultati de perceptie a culorilor. Aceasta poate include un examen al retinei si al nervului optic.

Istoricul familial joaca, de asemenea, un rol important in diagnosticarea deuteranopiei. Acesta este o afectiune ereditara, deci discutarea istoricului familial al pacientului cu privire la tulburarile de vedere poate oferi indicii valoroase. Identificarea altor membri ai familiei cu aceasta afectiune poate ajuta la confirmarea diagnosticului [2].

Este esential ca pacientii sa fie deschisi si sinceri cu privire la dificultatile pe care le intampina, pentru ca medicii sa poata formula un diagnostic corect. Deuteranopia poate afecta semnificativ calitatea vietii, de la dificultati la locul de munca pana la probleme de siguranta [1].

Cum sa traiesti cu deuteranopia: sfaturi si tehnici de adaptare

A trai cu deuteranopie poate fi o provocare, dar exista multe moduri prin care o persoana poate sa-si adapteze mediul inconjurator pentru a facilita recunoasterea culorilor. In primul rand, etichetarea si organizarea obiectelor in functie de culoare poate ajuta la identificarea acestora. De exemplu, daca o persoana cu deuteranopie are dificultati in a distinge intre obiectele rosii si verzi, aceasta poate sa le eticheteze cu etichete tactile sau de forme diferite. In plus, utilizarea unei iluminari adecvate, in special lampi cu lumina alba, poate imbunatati perceptia culorilor [2].

Pe langa adaptarea mediului inconjurator, folosirea tehnologiei poate fi un aliat de incredere pentru persoanele cu deuteranopie. Exista numeroase aplicatii si soft-uri care pot ajuta la diferentierea culorilor. Unele dintre acestea pot fi descarcate pe smartphone-uri sau tablete si pot identifica si numi culorile pentru utilizator. Exista, de asemenea, dispozitive speciale care pot fi atasate la telefoanele mobile sau la computer si care pot face acelasi lucru [1].

Educatia si informarea sunt esentiale pentru persoanele cu deuteranopie. Este important sa intelegi cum iti este afectata vederea si ce masuri poti lua pentru a-ti imbunatati calitatea vietii. De exemplu, cunoasterea problemelor legate de recunoasterea culorilor poate ajuta la evitarea unor situatii potential periculoase, cum ar fi confundarea semafoarelor sau a semnelor de circulatie.

Consultarea unui specialist este, de asemenea, foarte utila. Un oftalmolog sau un optometrist poate oferi sfaturi si recomandari personalizate pentru gestionarea deuteranopiei. De asemenea, pot recomanda anumite tipuri de ochelari sau lentile de contact care pot ajuta la imbunatatirea recunoasterii culorilor.

Tratamentul deuteranopiei

In ceea ce priveste tratamentul deuteranopiei, optiunile actuale sunt limitate, dar pot ajuta la gestionarea simptomelor. Unul dintre cele mai comune tratamente este purtarea de ochelari sau lentile de contact colorate. Acestea functioneaza prin schimbarea modului in care lumina este perceputa de ochi, contribuind la imbunatatirea diferentierii culorilor. Eficacitatea acestor metode variaza de la persoana la persoana si ele nu „vindeca” deuteranopia, ci doar ajuta la gestionarea simptomelor [3]. 

Desi in prezent nu exista un tratament definitiv pentru deuteranopie, exista mai multe studii in curs care exploreaza posibile terapii. Un astfel de tratament potential este terapia genica, ce ar putea inlocui gena defectuoasa care cauzeaza boala. Cercetatorii au reusit sa restaureze vederea la culoare la soareci prin aceasta metoda, dar aceste tratamente sunt inca in fazele de experimentare si nu sunt deocamdata disponibile publicului larg [1].

Tehnologia poate juca un rol semnificativ in sprijinirea persoanelor cu deuteranopie. Aplicatiile pentru smartphone-uri si programele pentru calculatoare pot ajusta culorile ecranului pentru a face mai usoara diferentierea culorilor. Exemplul cel mai relevant in acest sens este aplicatia Color Blind Pal, care poate identifica si anunta culorile prin intermediul camerei telefonului [2]. 

Deuteranopia, sau orbirea la verde, este o afectiune genetica ale carei simptome, cauze si tratament au fost detaliate mai sus. Este important sa intelegi cum se manifesta aceasta problema, care sunt provocarile cu care se confrunta cei care se lupta cu deuteranopia si ce optiuni de a le gestiona exista, pentru a imbunatati calitatea vietii proprii si a celor din jur!

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor! 

Surse:

  1. Cherney, Kristeen. “Deuteranopia: Red-Green Color Blindness.” Healthline, 9 Nov. 2020, www.healthline.com/health/deuteranopia, accesat la 17.05.2024;
  2. Cleveland Clinic. “Color Blindness: Causes & Information.” Cleveland Clinic, 30 Dec. 2020, my.clevelandclinic.org/health/diseases/11604-color-blindness, accesat la 17.05.2024;
  3. Colour Blind Awareness. “Types of Colour Blindness.” Colour Blind Awareness, 2022, www.colourblindawareness.org/colour-blindness/types-of-colour-blindness/, accesat la 17.05.2024.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor