Degenerescenta maculara: cauze, manifestari si optiuni de tratament

24. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
ochielari de vedere

Degenerescenta maculara este o afectiune oftalmologica ce se refera la pierderea acuitatii vederii centrale. Este o problema comuna ce apare dupa varsta de 50 de ani. Degenerescenta maculara poate fi descoperita la un control oftalmologic de rutina. Netratata poate duce la pierderea definitiva a vederii. 

 Degenerescenta maculara este o problema in care vederea este alterata treptat, manifestata in special odata cu inaintarea in varsta. După 40 de ani, controalele oftalmologice periodice sunt importante pentru a identifica afectiunile de vedere in faze incipiente si pentru a le trata rapid, astfel incat ochii sa nu fie afectati iremediabil. Degenerescenta maculara legata de varsta este o problema ce vizeaza barbatii si femeile trecuti de 50 de ani. 

Daca este descoperita in faze incipiente, degenerescenta maculara poate fi tratata in functie de manifestarile sesizate de medicul oftalmolog. In caz contrar, nu vorbim de orbire, ci de pierderea treptata a vederii. 

Ce este degenerescenta maculara?

In degenerescenta maculara vederea centrala se estompeaza cu timpul. Uneori procesul este mai lent, alteori, accelerat. Principala cauza este reprezentata de degradarea ochiului, pe fondul imbatranirii. Astfel, apar leziuni la nivelul maculei, partea din spatele ochiului, responsabila pentru vederea clara, directa (1). 

Degenerescenta maculara legata de varsta este cauza principala a pierderii vederii varstnicilor, prin ingreunarea observarii lucrurile aflate in plan apropiat. Cu alte cuvinte, nu mai poti citi, nu mai vezi sa faci curat sau sa gatesti si nici nu mai poti conduce.

Exista si cazuri de degenerescenta maculara precoce in care simptomele sunt observate dupa o perioada indelungata, cand deja vederea este destul de afectata. 

Controalele oftalmologice periodice sunt extrem de utile, in cadrul acestora poate fi diagnosticata si aceasta afectiune, dar si altele. 

Tipuri de degenerescenta maculara

Degenerescenta maculara uscata este forma comuna, in care parti ale maculei devin tot mai subtiri, pe masura ce inaintezi in varsta si formeaza aglomerari mici. Acestea cresc si astfel pierzi incet vederea centrala (1). 

Degenerescenta maculara umeda este o forma rara, dar mult mai grava, deoarece vasele de sange apar sub retina, ceea ce poate duce la spargerea acestora si la cicatrici la nivelul maculei (1). 

Cauzele aparitiei degenerescentei maculare

Manifestarile degenerescentei maculare

La inceput poti sa nu remarci faptul ca nu mai vezi bine cu unul dintre ochi, asta si pentru ca ochiul bun preia sarcinile celui cu deficiente. Abia dupa un timp, cand afectiunea evolueaza sau cand este afectat si celalalt ochi poti sa observi ca ai probleme de vedere. 

Iata care sunt principalele manifestari ce trebuie sa te determine sa mergi la oftalmolog de urgenta (2), (3):

  • vedere mai putin clara sau incetosata;
  • perceperea unor pete goale in fata ochilor, in centrul vederii;
  • zone neclare in centrul vederii;
  • imposibilitatea de a citi literele mici, chiar si in cazul apropierea acestora de ochi;
  • probleme la condus si deficiente la realizarea sarcinilor in lumina slaba;
  • nevoia de a folosi surse mai puternice de lumina pentru a vedea;
  • culori mai sterse sau estompate;
  • liniile drepte sunt percepute ondulate sau strambe;
  • dificultate in a recunoaste fetele sau obiectele aflate in fata - in stadii avansate ale afectiunii. 

Cum se diagnosticheaza degenerescenta maculara?

Stabilirea diagnosticului corect se realizeaza dupa un examen complet al ochiului cu examinarea fundului de ochi pentru a putea observa modificarile ce au aparut in zona retinei sau a maculei. 

Alaturi de acesta, oftalmologul poate sa te supuna unui test Amsler, unei tomografii cu coerenta optica pentru a privi retina de aproape, unei angiografii cu fluoresceina sau unei angiografii cu coerenta optica, pentru a vedea vasele din sange din si de sub retina (1). 

Istoricul medical si familial sunt importante, de aceea nu uita sa ii spui medicului toate probleme de sanatate cu care te confrunti, ce medicamente prescrise iei si la ce medicamente fara reteta, suplimente alimentare pentru ingrijirea ochilor sau remedii naturiste pentru problemele tale ai apelat pana acum. 

Optiuni de tratament pentru degenerescenta maculara

persoana care citeste

Exista mai multe optiuni de tratament pentru degenerescenta maculara, in functie de tipul si modul de manifestare, precum si de momentul diagnosticarii afectiunii. 

Tratament medicamentos 

Medicamentele prescrise pot fi cele pentru blocarea formarii noilor vase de sange si a scurgerilor din acestea in degenerescenta maculara umeda (2). 

Schimbarea stilului de viata, o dieta cu multe vitamine si minerale pentru sanatatea vederii, alaturi de suplimente alimentare pentru degenerescenta maculara, pot fi recomandarile medicul specialist, in anumite cazuri (3). Alaturi de aceste indicatii, controlul oftalmologic periodic este necesar, ca si renuntarea la vicii si efectuarea exercitiilor fizice, regulat.  

Tratament chirurgical

Injectarea in ochi a unei substante pentru a stopa dezvoltarea afectiunii,  imbunatatind starea retinei, poate fi o varianta la care sa apeleze medicul. In alte cazuri tratamentul laser este cea mai buna solutie (2). 

Tratamente speciale

Laserul este utilizat de medic pentru a sigila vasele de sange din care se scurge lichid in interiorul maculei (1), varianta de tratament este una care nu se potriveste tuturor celor cu degenerescenta maculara. Alaturi de aceasta optiune se mai poate realiza si o fotocoagulare, tot cu ajutorul unui laser, de aceasta data fiind vorba de distrugerea vaselor de sange cu probleme (1). 

Desi nu exista un remediu pentru a vindeca degenerescenta maculara, cu tratamentul potrivit, inca din fazele de debut, simptomele pot fi tinute sub control, iar vederea ajutata. 

Degenerescenta maculara este o afectiune oftalmologica la nivelul maculei, care face ca in timp, vederea centrala sa fie tot mai afectata si acuitatea vizuala mult diminuata. Aceasta problema oculara poate fi identificata si la un control oftalmologic periodic, un motiv in plus sa nu pierzi nicio programare la medic. Cu tratamentul potrivit, vederea este mentinuta. Netratata, degenerescenta maculara duce la pierderea definitiva a vederii. 

Surse de informare:

  1. What Is Macular Degeneration? - https://www.aao.org/eye-health/diseases/amd-macular-degeneration
  2. Age-Related Macular Degeneration - https://www.webmd.com/eye-health/macular-degeneration/age-related-macular-degeneration-overview
  3. Age-Related Macular Degeneration (AMD) - https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/age-related-macular-degeneration#:~:text=Age%2Drelated%20macular%20degeneration%20(AMD)%20is%20an%20eye%20disease,the%20back%20of%20the%20eye).
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor