Daltonism: cauze, manifestari si optiuni de tratament

8. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Daltonism

 

Daltonismul este un defect al vederii in care persoana afectata nu poate distinge corect culorile. Este vorba de o incapacitate de a vedea diferente intre cele trei culori: rosu, verde sau albastru. Afectiunea congenitala este mai des intalnita la barbati. Frecvent, daltonismul se refera la imposibilitatea de a face distinctia intre rosu si verde. 

Daltonismul este o afectiune congenitala, dar care este observata mult mai tarziu, atunci cand copilul incepe sa invete culorile. Deficientele de vedere vizeaza incapacitatea de a face diferente intre anumite culori. Daltonismul in care totul este vazut in alb si negru este extrem de rar. Exista si un alt tip de daltonism, cel in care persoanele ce inregistreaza aceasta problema nu vad diferit galbenul de albastru. 

Desi nu exista un remediu pentru daltonismul mostenit, cu lentile speciale, daltonistii pot percepe o parte a culorilor si contrastelor. In cazul daltonismului dobandit pe fondul unei afectiuni sau al medicamentelor administrare, tratamentul poate duce la corectarea deficientei. 

Ce este daltonismul?

Daltonismul este cunoscut stiintific sub denumirea de cecitate cromatica. Literatura de specialitate consemneaza daltonismul si ca deficienta a vederii culorilor. Explicatia vine din faptul ca unele celule care au conuri, lipsesc sau au deficiente in functionare (1). Acestea sunt raspunzatoare de anumite lungimi de unda ale luminii si de modul in care vezi culorile. 

Odata ce lumina patrunde in ochi, trece prin cornee, cristalin si umoarea vitroasa pentru a ajunge la celulele cu conuri, aflate in spatele ochiului. Aceste celule sunt capabile sa sesizeze lungimile de unda scurte, pentru albastru si verde, sau pe cele cu lungime de unda lunga - culoarea rosie (2). 

Semnalul luminos trece prin nervul optic si ajunge la creier, pentru ca imaginea sa fie vizualizata, atunci cand nu exista nicio problema. Cand celulele cu conuri au diverse deficiente, lungimile de unda ale luminii nu pot fi sesizate. 

Cauzele de aparitie ale daltonismului

Mostenirea genetica

Daca unul dintre parinti are daltonism si copiii pot avea. Totusi, daltonismul apare mai des la barbati. Cele mai multe cazuri vizeaza imposibilitatea realizarii diferenței intre rosu si verde. Daltonismul mostenit de copii este diferit de cel al parintilor. 

De regula, daltonismul se manifesta la ambii ochi, iar despre accentuarea problemei odata cu imbatranirea, nu poate fi vorba (2). 

Inaintarea in varsta

Imbatranirea duce la degenerarea vederii si la agravarea anumitor afectiuni, printre care si cele oftalmologice. Odata cu inaintarea in varsta poate creste si pericolul ca perceperea culorilor sa fie tot mai stearsa. 

Cataracta este una dintre afectiunile oftalmologice grave, care apare odata cu imbatranirea, iar estomparea culorilor este un simptom al acesteia. 

Unele boli

In situatia in care ai una dintre bolile enumerate mai jos: diabet zaharat, degenerescenta maculara, anemie cu celule in secera, scleroza multipla, glaucom, Alzheimer, Parkinson, leucemie sau alcoolism cronic - te poti trezi si cu manifestari specifice daltonismului (2). 

In astfel de cazuri, daltonismul se poate manifesta cu preponderenta si intensitate mai mare la unul dintre ochi. 

Medicamentele

Sunt produse medicamentoase care duc la alterarea culorilor. Printre acestea se afla cele pentru boli metabolice si autoimune, probleme cardiace, hipertensiune arteriala, infectii, tulburari nervoase, probleme psihologice sau disfunctia erectila (2). 

Chimicale

Persoanele care lucreaza in medii periculoase, in fabricile de procesare pentru ingrasaminte sau cu substante chimice puternice, ar putea sa manifesta daltonism, pe fondul actiunii acestor chimicale asupra ochilor si vederii (2). 

Manifestari specifice daltonismului

 

Control medical vizual

 
Daltonismul poate avea o forma usoara in anumite cazuri, in timp ce in altele, simptomele sunt severe. Iata principalele manifestari ale daltonismului (3):

  • dificultati in perceperea culorilor;
  • imposibilitatea sesizarii luminozitatii obiectelor;
  • incapacitatea diferentierii nuantelor de culori similare sau chiar identice. 

Formele severe de daltonism pot duce la afectiuni in care vederea nu mai este clara. 

In acelasi timp, exista si o forma de daltonism, extrem de rara, in care cei afectati vad totul in gri, afectiune consemnata sub numele de acromatopsie (3). Aceasta poate fi asociata cu ambliopie sau ochiul lenes, nistagmus sau cu sensibilitatea crescuta la lumina - fotofobie

Optiuni de tratament pentru daltonism

Medicul specialist poate testa pacientii pentru a identifica prezenta deficientelor de culoare la nivelul ochilor. Copiii dupa varsta de 3 - 4 ani pot fi testati pentru daltonism. 

Ochelari sau lentile de contact colorate

Nu exista remediu pentru daltonism, dar persoanele cu forme usoare sau moderate ale afectiunii mostenite pot beneficia de ochelari de vedere sau lentile de contact colorate (3), special concepute pentru ca aceasta categorie de pacienti sa poata percepe culorile ceva mai bine decat cu ochiul liber. 

Daltonismul congenital nu provoaca o dizabilitate semnificativa, dar daca ai aceasta afectiune este posibil sa intampini unele probleme in realizarea sarcinilor la munca. 

Tratament medicamentos

Daca daltonismul a aparut pe fondul consumului unor medicamente prescrise pentru alte boli cronice, medicul specialist poate identifica o alta schema de tratament care sa nu provoace acest efect nedorit. Schimbarea produselor medicamentoase poate duce, treptat, la redobandirea vederii colorate. 

Nu lua niciun medicament fara reteta, daca nu ai indicatii din partea medicului! Daltonismul nu poate fi tratat cu suplimente alimentare pentru afectiuni oftalmologice achizitionate din farmacii.

Medicul iti poate recomanda medicamente fara reteta pentru afectiuni oftalmologice sau suplimente alimentare pentru ingrijirea ochilor, astfel incat sa fie tratata cauza aparitiei daltonismului. 

Tratament chirurgical

Pentru anumite deficiente oftalmologice, medicul va recomanda interventia chirurgicala de inlocuire a cristalinului natural cu unul artificial, astfel incat vederea clara sa fie redobandita, alaturi de cea colorata. 

Acesta este un articol cu rol informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. De aceea, daca te confrunti cu anumite simptome ce pot fi asociate acestei afectiuni, consulta un medic specialist si urmeaza indicatiile acestuia!

Surse de informare:

1. Color Blindness - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11604-color-blindness

2. Color blindness - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/poor-color-vision/symptoms-causes/syc-20354988

3. What Is Color Blindness? - https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-color-blindness

 

  • Gelul de ochi racoritor este special conceput din extract de flori de chist, trandafir salbatic, iris si miere, ingrediente super hidratante care completeaza nevoia de apa a pielii. Se poate masa cu ajutorul aplicatorului racoritor.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor