Dieta Oshawa - reguli si riscuri

18. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Dieta Oshawa

 

Dieta Oshawa este un stil de viata care pune accent pe un regim alimentar echilibrat, cu exercitii fizice si un psihic puternic. Dieta macrobiotica provine din conceptul de yin si yang, care promoveaza armonie si naturalete in stilul de viata. Adeptii dietei Oshawa sustin ca beneficiile pentru sanatate sunt multiple. Totusi, nu exista dovezi stiintifice care sa sprijine aceste idei. 

Dieta Oshawa sau dieta macrobiotica este o varianta la care apeleaza oamenii atunci cand au probleme de sanatate. Dieta Oshawa pune accent pe o alimentatie sanatoasa, bazata pe alimente organice, naturale, fara aditivi, ingrediente artificiale sau substante chimice adaugate. 

Dieta macrobiotica poate fi considerata restrictiva, mai ales ca produsele alimentare acceptate sunt putine si sarace in calorii. Nu incepe o astfel de dieta pana nu vorbesti cu medicul, mai ales daca ai o boala cronica grava! 

Ce este dieta Oshawa?

Dieta Oshawa sau dieta macrobiotica a fost dezvoltata de George Ohsawa, filozof japonez, pe numele sau real Nyoichi Sakurazawa. Totul a inceput in 1920, insa, dieta a devenit populara dupa 1970. Aceasta se refera la o alimentatie bazata pe un continut bogat de fibre si carbohidrati, cu putine grasimi. Dieta permite consumul cerealelor integrale si a unor legume, mancarurile fiind naturale, fara procesare indelungata si adaos de suplimente nutritive (1). 

O hrana sanatoasa inseamna si evitarea expunerii materiei prime la pesticide si radiatii electromagnetice. In plus, mancarea trebuie pregatita doar in recipiente si cu ustensile din sticla, lemn, email sau otel. La aceasta dieta alimentara se asociaza si cea de comportament care face referire la practicarea exercitiilor fizice, in mod regulat (1). 

Inca de la dezvoltarea conceptului si pana astazi, regulile si sfaturile ce trebuie urmate pentru ca rezultatele dietei Oshawa sa fie cele previzionate, pun accent pe individ, tinand cont de varsta, sexul, problemele de sanatate cu care se confrunta si locatia geografica (2). 

Regulile dietei Oshawa

Lista alimentelor permise in dieta macrobiotica si care pot fi combinate in multe variante (1), (2):

  • cereale integrale - 50% din dieta, produse naturale regasite in farmacii: orez brun, ovaz, orz, grau, mei, bulgur, quinoa, hrisca, orez salbatic;
  • legume si alge marine - 25% - 30% din dieta: morcovi, conopida, varza, ridichi, broccoli, dovleac, ceapa, patrunjel, alge verzi; 
  • adaos in dieta ocazional - 5% - 10%: linte, fasole, naut, tofu, tempeh; 
  • alte alimente - 5% - 20%: fructe, peste alb, seminte, nuci, supa miso. 

Ce nu este permis in dieta Oshawa? (1): 

  • carne;
  • lactate;
  • oua;
  • zahar rafinat;
  • grasimi animale;
  • produse modificate genetic;
  • indulcitori artificiali sau aditivi. 

Lista alimentelor de evitat sau de limitat (2):

 

Macrobiotics diet

 

Promisiunile si beneficiile dietei Oshawa

Problemele de sanatate ii determina pe unii oameni sa adopte dieta Oshawa, care are un continut scazut de calorii si grasimi. Aceste este motivul pentru care persoane cu boli de inima, cei cu cancer si diabeticii recurg uneori la acest tip de dieta macrobiotica, in speranta ameliorarii sau reducerii unor simptome ale bolilor cronice. 

Exista cateva studii care au urmarit efectul dietei Oshawa asupra cancerului si diabetului zaharat. Desi sunt ipoteze de luat in calcul, nu exista dovezi suficiente care sa sustina faptul ca dieta ajuta bolnavii (1). 

Exista persoane care folosesc aceasta filozofie ca terapie complementara pentru o stare de bine. Studiile efectuate pana in prezent nu au dovedit ca dieta macrobiotica ajuta cu adevarat. Mai mult, exista un risc la care aceste persoane se supun si care ar putea sa le provoace complicatii de sanatate (3).

Eficacitatea dietei Oshawa, ca tratament pentru cancer, este imposibil de cunoscut in acest moment (4), motiv pentru care sunt necesare investigatii suplimentare. 

In ceea ce ii priveste pe bolnavii de diabet, cercetarile de pana acum au rezultate promitatoare, pe termen scurt si mediu. Dieta Oshawa, saraca in calorii, ar putea ajuta persoanele cu diabet de tip 2, prin controlul rapid exercitat asupra zaharului din sange, scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale, chiar si a greutatii corporale. Inca nu se pot face afirmatii care sa sustina modul in care aceasta dieta are impact pe termen lung asupra diabetului de tip 2 (1). 

Urmarea unei diete Oshawa pentru o perioada indelungata ar putea reduce nivelul grasimilor si colesterolului si, implicit, pe cel al dezvoltarii unor boli cardiovasculare, a cancerului de san si nu numai (3), dar astfel de beneficii se pot obtine si cu o alimentatie sanatoasa, normala. 

Exemplu de reteta acceptata in dieta Oshawa (5): Hummus de morcovi 

Ingrediente:

2 morcovi - fierti la abur

2 cani de naut fiert

½ cana apa 

1 lingura ulei de masline

2 linguri tahini

1 lingurita de chimen macinat

1 lingurita de sare de mare

1 catel de usturoi - optional

1 lingura busuioc tocat fin

Suc de la o jumatate de lamaie.

Mod de preparare:

Toate ingredientele se amesteca in blender, cu putina apa, pana se obtine o pasta cremoasa. Serveste cu telina cruda, castraveti sau ridichi. 

Riscurile dietei Oshawa

O dieta de acest tip include renuntarea la alimente cu care organismul este obisnuit, ceea ce conduce la un dezechilibru nutritional de: proteine, calciu, fier, vitamina D, vitamina B12 (1). Inceperea dietei Oshawa presupune renuntarea pe rand la alimentele procesate. 

Unii aleg automedicatia si prefera suplimente alimentare, in speranta cresterii aportului de nutrienti necesari organismului, dar este recomandat sa vorbesti cu medicul despre aceasta.  

In cazul in care te confrunti cu o boala oncologica precum un cancer este posibil sa fii deja slabit, poate chiar subponderal. Consumul de alimente sarace in calorii poate sa duca la malnutritie severa (3).  

Daca vrei sa urmezi o dieta Oshawa, fie ca ai boli cronice diagnosticate, fie esti sanatos, vorbeste cu medicul inainte de a lua orice decizie! Daca urmezi dieta macrobiotica si nu te simti bine, renunta si mergi la medic, pentru un consult de specialitate! 

Dieta Oshawa a fost dezvoltata ca parte a schimbarii stilului de viata pentru o stare de bine. Alimentatia permisa, practicarea sportului cu regularitate si imbratisarea unei filozofii bazata pe armonie si echilibru, contribuie la definirea identitatii individului. Adeptii dietei macrobiotice trebuie sa aiba grija in privinta alimentatiei, orice dezechilibru in organism poate avea consecinte fatale. 

Surse de informare:

1. What is the macrobiotic diet? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/macrobiotic-diet

2. The Macrobiotic Diet: What You Should Know - https://www.healthline.com/health/food-nutrition/macrobioticdiet

3. Macrobiotic diet and cancer - https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/macrobiotic

4. The Macrobiotic Diet as Treatment for Cancer: Review of the Evidence - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6220645/

5. OUR RECIPES - https://macrobiotics.org.uk/our-recipes/

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor