Dializa: Ce este si cand e recomandata

28. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Dializa

 

Dializa este un tratament medical destinat persoanelor cu afectiuni renale severe. Cu toate acestea, nu toti pacientii cu boli renale au nevoie de dializa. Acest articol se va concentra asupra modului in care dializa poate ajuta la tratarea bolilor renale, tipurile de dializa disponibile, cazurile in care dializa este necesara si riscurile asociate tratamentului prin dializa. 

Ce este dializa?

Dializa este un proces de filtrare care ajuta la eliminarea deseurilor din sange si a excesului de lichide. Tratamentul medical prin dializa se recomanda atunci cand rinichii nu mai pot sa indeplineasca aceste functii. Dializa presupune inlocuirea parțială sau totala a functiilor rinichilor

Dializa poate fi utilizata pentru a trata cazurile severe ale insuficientei renale cronice sau ca terapie temporara pentru boala renala acuta [1].

Rolul dializei in tratamentul bolilor renale

Dializa este un tratament utilizat pentru a oferi suportul de care organismul are nevoie in situatii in care rinichii nu isi mai pot indeplini functiile, asa cum se intampla in insuficienta renala acuta si cronica. Aceasta procedura poate fi folosita atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Dializa poate ajuta la eliminarea toxinelor din organismul pacientului, precum si la mentinerea un nivel normal de echilibru hidric. In cazul bolilor renale cronice, dializa poate inlocui parţial sau total functia renala. Tratamentul prin dializa ajuta la eliminarea lichidului in exces din corpul pacientului, la intarzierea progresului bolii si la reducerea simptomelor asociate afectiunilor renale [2].

De asemenea, dializa poate fi folosita pentru a trata anumite afectiuni care apar consecutiv bolilor renale, cum ar fi hipopotasemia si acidoza metabolica. Acestea sunt rezultatul problemelor cu eliminarea toxinelor din organism. Dializa poate corecta aceste probleme prin ajustarea balantei electrolitice a organismului. 

In plus, dializa poate contribui la imbunatatirea starii generale de sanatate Poate, de asemenea, sa reduca tensiunea arteriala ridicata cauzata de retentia de sodiu si apa [3].

Tipuri de dializa

Dializa este o modalitate de tratament utilizata in cazul insuficientei renale. Aceasta presupune filtrarea sangelui pacientului pentru a indeparta produsele toxice si restabilirea echilibrul hidroelectrolitic. Exista mai multe tipuri de dializa.

- Hemodializa este cea mai comuna forma de dializa. Aceasta implica pomparea sangelui pacientului prin aparatul de dializa, iar apoi printr-o membrana speciala, prin care substantele nocive din organism sunt separate de componentele benefice ale sangelui si eliminate. Dupa ce substantele daunatoare au fost filtrate, solutia care contine nutrientii necesari pentru organism este adaugata inapoi in fluxul de sange al pacientului [4].

Dializa peritoneala implica introducerea unui cateter peritoneal, in cavitatea abdominala a pacientului, pentru a filtra sangele si a indeparta toxinele din organism. Sangele pacientului curge prin cateter intr-o solutie speciala numita solutie dialitica, ce indeparteaza produsele toxice din corp si elimina fluidele in exces. Procedura se efectueaza de 4 - 6 ori pe zi.

Hemofiltrarea este procedura utilizata in unitatile de terapie intensiva pentru pacientii aflati in insuficienta renala acuta. Sangele pacientului este filtrat printr-un sistem de tuburi, dupa care este reintrodus in sistemul circulator al pacientului. Procedura se efectueaza timp de 12 - 24 de ore pe zi, in fiecare zi, pana cand functia renala se restabileste [5]. 

Fiecare dintre aceste trei metode are avantaje si dezavantaje specifice si medicii prescriu tipul de terapie dupa o evaluare completa a starii generale a pacientului si a altor factori individuali.

Cand este necesara dializa?

Cand creatinina sanguina si ureea ajung la niveluri periculos de ridicate in organism, medicii recomanda in mod obisnuit dializa ca tratament. Aceasta procedura poate fi folosita si in cazurile de boala renala cronica pentru a preveni deteriorarea necontrolata a functiei renale. 

De asemenea, este necesara dializa atunci cand se observa o reducere semnificativa a functiei renale sau cand pacientul se afla in faza terminala a bolilor renale. In acest caz, functia rinichilor este redusa la mai putin de 10-15%. In aceasta etapa, rinichii nu mai pot efectua procesul de filtrare necesar pentru eliminarea toxinelor din sange, iar dializa se efectueaza pana la aparitia posibilitatii unui transplant renal [6].

 

Prescrierea dializei

 

Riscurile asociate dializei

Riscurile asociate dializei sunt importante, mai ales atunci cand se decide daca aceasta este o optiune adecvata pentru pacient. Unul dintre principalele riscuri implicate in tratamentul prin dializa este riscul de a dezvolta infectii in timpul procedurilor. Diverse bacterii sau virusuri pot patrunde in sangele pacientului si pot afecta organele interne, determinand sepsis.

Alte riscuri asociate dializei includ:

  • hipotensiunea arteriala;
  • anemia;
  • hiperpotasemia;
  • pericardita;
  • aritmii cardiace;
  • tulburari hisroelectrolitice [3].

Cum se pregateste pacientul pentru dializa?

Pregatirea pacientului pentru dializa este o etapa importanta. Inainte de a incepe tratamentul prin dializa, este important ca medicul sa efectueze o evaluare medicala completa. Pe baza istoricului medical si a rezultatelor testelor de laborator, medicul poate stabili daca tratamentul prin dializa este necesar si ce tip de procedura trebuie folosita.

Pacientii trebuie sa fie educati despre procedura si beneficiile pe care le ofera dializa, cum sa se pregateasca pentru sesiunile de dializa si ce alimente trebuie sa consume. Este important ca pacientii sa fie familiarizati cu modul in care trebuie sa utilizeze echipamentele de dializa si cum sa monitorizeze simptomele secundare ale tratamentului.

Este esential ca pacientii sa inteleaga importanta prevenirii infectiilor prin masuri precum igiena personala adecvata si evitarea persoanelor bolnave. Deoarece riscul infectiilor creste atunci cand pacientii sunt conectati la echipamente de dializa, medicii recomanda urmarirea cu atentie a acestora, iar pacientii trebuie sa ia toate masurile necesare pentru a preveni complicatiile cauzate de infectii [2].

Inainte de inceperea tratamentului, medicul va implanta un dispozitiv care asigura acces rapid la sistemul circulator al pacientului. Ulterior, efectuarea dializei nu presupune pregatiri speciale, desi in unele cazuri se poate recomanda evitarea consumului de alimente intr-un anumit interval orar inainte de procedura [1].

Dializa este un procedeu medical care poate salva viata pacientilor care sufera de insuficienta renala acuta sau cronica. Deoarece presupune o serie de riscuri, respectarea masurilor de precautie mentionate de catre medic este extrem de importanta. 

Bibliografie

1. Cleveland Clinic. Dialysis Information & More. Cleveland Clinic, 18 Aug. 2021, my.clevelandclinic.org/health/treatments/14618-dialysis, accesat la 28.02.2023;

2. Health Direct. Dialysis. Healthdirect.gov.au, Healthdirect Australia, 14 Mar. 2018, www.healthdirect.gov.au/dialysis, accesat la 28.02.2023;

3. Krans, Brian. Dialysis. Healthline, Healthline Media, 14 Feb. 2019, www.healthline.com/health/dialysis, accesat la 28.02.2023;

4. Miller, Kelli. When Do I Need Dialysis? WebMD, WebMD, 30 Jan. 2017, www.webmd.com/a-to-z-guides/kidney-dialysis, accesat la 28.02.2023;

5. NHS. Dialysis. Nhs.uk, 19 Oct. 2017, www.nhs.uk/conditions/dialysis/#:~:text=Dialysis%20is%20a%20procedure%20to, accesat la 28.02.2023;

6. What Is Dialysis? National Kidney Foundation, 24 Dec. 2015, www.kidney.org/atoz/content/dialysisinfo#:~:text=Dialysis%20is%20a%20type%20of, accesat la 28.02.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor