Pete rosii pe piele: cauze, simptome, tratament

30. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 11 minute de citit
De ce apar petele rosii pe piele, ce afectiuni pot semnala si cum le tratam

Aparitia unor pete rosii la nivelul fetei sau in oricare alt loc pe corp poate ascunde probleme ale pielii, dar si unele afectiuni grave. Vizita la medicul dermatolog este obligatorie pentru investigatii, stabilirea cauzei si tratament individualizat. Cu cat diagnosticul este pus mai repede, problema poate fi tinuta sub control. 

Aproape toate persoanele s-au confruntat cel putin o data in viata cu aparitia unor pete rosii la nivelul pielii. Indiferent de localizare, cel mai adesea, punctele sau petele rosii sunt insotite de mancarime si uneori de durere, in zona in care sunt vizibile. Aceste eruptii cutanate au cauze diverse, pot fi doar rezultatul unor alergii, dar in acelasi timp exista posibilitatea sa semnaleze si alte probleme de sanatate mai grave. 

Uneori suprafata pe care apare pata rosie pe piele este mica, alteori pot fi pete rosii pe corp pe zone extinse si in mai multe locuri. 

Ce reprezinta petele rosii pe corp?

Petele mici rosii pe piele pot fi simptome ale unor afectiuni dermatologice, dar pot reprezenta si semnale de alarma pentru diverse boli grave cu care se poate confrunta organismul si care vizeaza aparatul respirator, circulator, boli renale sau chiar hepatice. 

De asemenea, petele pe piele pot fi rezultatul unor reactii alergice, al unor arsuri sau a unei stari febrile. 

Care sunt cauzele pentru care pot aparea petele rosii pe piele?

Asa cum spuneam, cauzele aparitiei acestor pete rosii pe corp sunt variate, medicul specialist fiind cel care poate determina cu exactitate cauza dupa investigatii fizice si de laborator. 

Nu doar contactul cu anumite produse poate duce la o eruptie pe piele, mostenirea genetica, anumite boli si complicatiile acestora genereaza aparitia petelor rosii pe piele. In acest material vom trata o parte dintre cauze si modul in care acestea se manifesta. 

Alergii

Exista multiple tipuri de alergii in cadrul carora pot sa apara si manifestari de genul pete rosii pe piele. Cand intrati in contact cu un factor alergen, organismul va initia o reactie de apare, prin cresterea productiei de histamina, ceea ce la nivelul pielii inseamna aparitia unor zone rosii, cu pete, cu mancarime si inflamare locala. Prin scarpinare senzatia de mancarime poate sa dispara pret de cateva minute, dar va reveni apoi cu o intensitate mai mare. 

Copiii alergici la praf sau la par de animale, cand intra in contact cu acestea, incep sa se scarpine insistent pe brate, picioare, in jurul ochilor, senzatia de mancarime fiind extrem de puternica. De ce apar pete rosii pe fata? Ca urmare a raspunsului organismului la factorul alergic. Durerea apare rapid pentru ca scarpinatul devine obsesiv si leziunea la suprafata pielii se instaleaza imediat. 

In cazul alergiilor, petele rosii pe piele pot sa apara in zone mici, dar si pe suprafete extinse, in mai multe locuri pe corp. 

Alergia la metale este o alta cauza pentru aparitie petelor mici rosii, pe suprafata pielii care a intrat in contact cu un metal sau aliaje din mai multe metale. Totusi, sunt cunoscute cazuri in care alergia la metale pretioase produce aceleasi efecte. 

Si in alergii alimentare pot sa apara pete rosii pe piele, alaturi de simptomele de greata si de varsaturi. 

Alergia la medicamente este o alta cauza a aparitiei petelor rosii la nivelul epidermei, in diferite zone cu o stare de rau generalizata. 

Infectii fungice

Exista ciuperci la suprafata pielii care pot duce la aparitia petelor rosii si a mancarimii. Ciuperca ajunge pe piele la contactul cu o persoana contaminata, cu obiectele care au fost atinse de o persoana cu aceasta problema sau prin intermediul animalelor de companie. In faza de inceput, mancarimea si petele rosii circulare sunt prezente. Urmatoarea etapa a evolutiei infectiei e reprezentata de mancarimea intensa si descuamarea pielii, precum si de extinderea leziunilor pe o suprafata tot mai mare a corpului. 

Netratate, acestea pot duce la alte probleme de sanatate sau la agravarea unor infectii cutanate existente. 

Boli sau afectiuni dermatologice

Dermatita atopica este una dintre bolile care au ca rezultat eruptii ale pielii. La suprafata acesteia apar pete rosii si senzatie de mancarime. In cazul acestei afectiuni, piele este foarte uscata, iar prin scarpinarea repetata apar descuamari si crapaturi ale pielii, cu sangerare. 

Dermatita atopica se manifesta in special la nivelul incheieturilor, in pliurile pielii, dar poate sa se extinda pe suprafete mari ale corpului, daca nu este tinuta sub control. In dermatita atopica, petele rosii sunt pe maini, picioare, dar si pe trunchi si fata. Atentie, dermatita atopica nu este aceeasi cu dermatita de contact, care provoaca iritatii si mancarimi ca urmare a contactului cu anumiti alergeni. 

Tot aici poate sa fie inclusa si rozaceea, o afectiune a pielii cu pete rosii, care apar pe obraji, frunte si nas, ce poate duce si la dezvoltarea unor mici cosuri, proeminente. 

Arsuri solare

Pete rosii pe piele apar si in cazul arsurilor solare, pe oricare parte a corpului care a fost expusa razelor soarelui fara protectie. De aceea este esential ca macar copiii sa fie protejati cu crema speciala, cu factor de protectie mare, atunci cand stau la plaja, pielea lor fiind extrem de fina si sensibila. Petele rosii ca urmare a arsurilor solare dau senzatii de usturime si trebuie tratate corespunzator, cu solutii si creme de protectie solara dupa plaja sau, in cazuri mai grave, vizitati medicul pentru a primi ajutor. 

Arsurile solare pot sa apara si fara a merge la plaja. Cei cu pielea sensibila, alba, pot suferi arsuri solare si cand merg pe strada, daca nu utilizeaza crema cu factor de protectie solara. 

Boli autoimune

In cazul bolilor autoimune, sistemul imunitar identifica gresit anumite celule sanatoase si incepe sa le atace, considerandu-le vatamatoare. Inflamatia apare imediat sub forma de pete rosii, acoperite de solzi albiciosi. 

Psoriazisul este o astfel de boala, a carei cauza nu a fost stabilita cu precizie, dar se crede ca ar fi vorba de o combinatie intre mai multi factori. Eruptia cutanata poate fi localizata in zone diferite ale corpului si, la fel ca in cazul dermatitei atopice, apare si dispare de mai multe ori in viata unei persoane. 

In general apare la nivelul scalpului, dar se poate extinde cu pete rosii pe spate si uneori si pe membre. 

Hipertensiune arteriala

Tensiunea arteriala este forta cu care sangele apasa asupra peretilor arterelor. In hipertensiune arteriala aceasta putere duce la aparitia leziunilor la nivelul arterelor. Hipertensiunea arteriala se manifesta frecvent la persoanele in varsta, dar poate sa apara si la cei mai tineri. Cand nu este tratata, creste riscul aparitie bolilor cardiovasculare. 

In hipertensiune arteriala, cand vasele de sange se dilata, persoana suferinda poate sa se inroseasca la fata, pentru ca se incalzeste brusc. 

Rozaceea, despre care am vorbit anterior, are o legatura cu inflamarea vaselor de sange mici, iar hipertensiunea o agraveaza. 

Boli respiratorii

Sunt cateva boli respiratorii care au printre simptome eruptii cutanate rosii si zone umflate. Alaturi de dificultatile in respiratie si tuse intensa, bolile respiratorii, asa cum este bronsita acuta, are cauze si pe fond alergic, dar aceasta este fara eruptii la nivelul pielii. 

Sarcoidoza este o afectiune la care sistemul imunitar ataca propriile tesuturi si organe, inclusiv pe cele sanatoase. Pe langa leziunile pielii mai inchise sau mai deschise la culoare, aceasta boala poate genera si pete rosii, care provoaca iritatie in zona gleznelor si a tibiei, uneori cu durere locala. 

Factori de stres

De ce apar pete rosii pe corp? Din cauza suprasolicitarii nervoase. Stresul are efecte puternic negative asupra vieții indivizilor, efectele si simptomele sunt diverse si cuprind o gama variata de moduri de manifestare. 

Cresterea tensiunii arteriale, migrenele, durerile in piept, agitatia extrema, oboseala accentuata, insomniile - sunt doar cateva simptome ale stresului, alaturi de manifestari violente ale unor eruptii cutanate. Pe fond de stres apar pete rosii pe suprafete reduse, ce pot persista cateva ore sau chiar zile. Uneori dispar de la sine, alteori este nevoie de ajutor medical specializat. 

Inlaturarea factorului stresant nu este o conditie suficienta pentru ca petele rosii sa dispara. Eruptia poate fi sporadica si poate sa reapara dupa o lunga perioada de timp. 

Cand este necesara consultarea unui medic?

Daca eruptia pe piele este persistenta, dureroasa, apar mancarimi intense sau senzatii de usturime, simptomele se graveaza sau apar si alte manifestari neplacute, mergeti de urgenta la medic. 

Unele simptome sunt mult mai grave si ar trebui sa va determine sa sunati de urgenta la 112 pentru ajutor de specialitate sau cei din preajma dumneavoastra pot face acest lucru:

  • Dureri in piept;
  • Dificultati respiratorii;
  • Febra mare;
  • Confuzie;
  • Ameteli;
  • Varsaturi sau diaree, episoade repetitive;
  • Pierderea cunostintei. 

Ce tratament e bun pentru tratarea petelor rosii?

Medicul dermatolog va stabili diagnosticul dupa consultatie si investigatiile de laborator, acolo unde este cazul. Va trebui sa informati medicul despre istoricul medical al dumneavoastra si al familiei extinse, despre tratamentele urmate, atat cele prescrise, cat si suplimentele alimentare si remediile naturiste, folosite anterior. De asemenea, va trebui sa ii spuneti specialistului daca ati observat reactii adverse la medicamente. 

Tratament medicamentos

Medicul este cel care poate prescrie medicamente pentru a calma mancarimile si iritatiile de la suprafata pielii, dar si pentru a ameliora restul simptomelor. Cremele cu corticosteroizi, in concentratii diferite, sunt prescrise atat adultilor, cat si copiilor. Efectul lor este puternic, motiv pentru care au o perioada scurta de administrare, cu posibilitatea repetarii dozei, la un interval de timp, doar la recomandare medicala. Antihistaminicele orale au efecte calmante asupra pielii, reducand senzatia de mancarime. 

Alaturi de acestea, in functie de gravitatea eruptiilor petelor rosii pe piele, de cauza aparitiei acestora si de bolile cronice asociate, medicul poate decide prescrierea si a altor medicamente antiinflamatorii, imunosupresoare, analgezice, creme, unguente si geluri de spalare, creme antifungice si chiar antibiotice. 

Uneori medicul poate recomanda terapia cu lumina violeta pentru a reduce impactul petelor rosii de la nivelul pielii. 

Suplimente alimentare si tratamente naturiste

Suplimentele alimentare ar trebui administrate in cazul persoanelor cu pete rosii pe piele numai la recomandarea medicului curant. Daca acesta nu va indica astfel de produse si totusi doriti sa luati, cititi cu mare atentie prospectul si urmati intocmai instructiunile de utilizare. Orice reactie adversa trebuie sa va determine sa mergeti de urgenta la control medical. Pentru aceste produse nu se cunosc reactiile pe care le pot genera in organism, iar efectele lor asupra corpului nu sunt dovedite stiintific. 

Remediile naturale pentru calmarea senzatiei de mancarime sunt la indemana si pot da rezultate. Aloe vera are cam toata lumea in casa. Rupeti putin dintr-o frunza si utilizati sucul plantei si chiar miezul gelatinos. Aloe vera are si proprietati cicatrizante. 

Iaurtul, castravetele, crema cu vitamina E, crema de galbenele, coaja de banana - toate aceste remedii pot fi de ajutor in anumite situatii. 

Au fost raportate cazuri in care mancarimea si iritatia au fost tinute sub control si chiar s-au diminuat ca urmare a utilizarii uleiului de cocos, untului de cacao sau chiar a ceaiului de musetel. 

Atentie insa, nu orice auziti si incercati merge si in situatia in care va aflati!

Alaturi de aceste sugestii si remedii naturiste incercati sa faceti ceva si pe parte de preventie. Indepartati sursa de stres, evitati anumite produse care au condus la aparitia alergiei, urmati un stil de viata sanatos si o dieta echilibrata, cu somn de calitate si o hidratare a organismului in conformitate cu nevoile acestuia si puteti preveni o recidiva. 

Pete rosii pe piele pot sa apara si in cazul puseelor de acnee, de la caldura, atunci cand la suprafata corpului ramane transpiratie, in urticarie, in iritatia de scutec la bebelusi, la pojar si varicela, la boala mana-picior-gura, in caz de pitiriazis rozat, uneori chiar si in cancerul de piele, ca prim simptom la debutul bolii. 

Pete rosii pe piele pot sa apara ca urmare a unor cauze diferite. Conteaza foarte mult ca orice suspiciune sa fie investigata medical, pentru a se putea stabili un diagnostic si a primi tratamentul adecvat. In anumite situatii, petele rosii pe piele pot ascunde probleme mai grave, deci cu atat mai mult este nevoie de interventie medicala de urgenta. 

Daca observati aparitia unor pete rosii pe piele, mergeti la medicul dermatolog pentru a stabili cauza. Tratamentul poate preveni o recidiva. 

 Surse de informare:

  1. 1.Rash - https://www.healthline.com/health/rashes#causes
  2. Contact Dermatitis -https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/6173-contact-dermatitis
  3. Skin Fungus - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4276-skin-fungus
  4. Skin Diseases
  5. Identifying 21 Common Red Spots on Skin - https://universaldermatology.com/identifying-21-common-red-spots-on-skin/
  6. Skin Diseases - https://www.niams.nih.gov/health-topics/skin-diseases
  7. Sun allergy - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sun-allergy/symptoms-causes/syc-20378077
  8. Atopic dermatitis (eczema) - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273
  9. Rosacea - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rosacea/symptoms-causes/syc-20353815
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor