Salt la conținutul principal

Arsuri solare: Tratament si prevenire

17. 6. 2025 · 12 minute de citit

Arsurile solare sunt cauzate de expunerea neprotejata la radiatiile ultraviolete (UV) si sunt periculoase, deoarece cresc riscul de aparitie a cancerului de piele [1].


Din acest articol afli ce sunt radiatiile solare, care sunt beneficiile expunerii moderate la soare, ce sunt si cum tratezi arsurile solare, dar si cum le poti preveni. Amploarea unei arsuri solare la nivelul pielii este influentata de factori precum: tipul de piele, timpul de expunere la soare, intensitatea soarelui.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Arsuri solare: Tratament si prevenire

Ce sunt radiatiile solare?

Radiatiile solare sunt radiatii emanate de soare. Dintre acestea, razele ultraviolete (naturale sau artificiale) pot avea consecinte nedorite asupra pielii si a sanatatii tale. Radiatiile UV sunt de mai multe tipuri, dar cele cu adevarat periculoase pentru pielea ta sunt:

  • radiatiile UVA: afecteaza ADN-ul celular la nivelul pielii. Aceste radiatii pot cauza aparitia ridurilor, dar si a cancerului de piele;
  • radiatiile UVB: sunt de vina pentru arsurile solare, dar cresc si riscul de cancer de piele.

Diferenta dintre aceste radiatii consta in felul in care afecteaza pielea. Pe termen scurt, radiatiile UVB iti inrosesc pielea si o inflameaza. Dar pe termen lung, si aceste radiatii distrug ADN-ul la nivel celular, ca si primul tip de radiatii [2][3].

Beneficiile expunerii moderate la soare

Expunerea moderata la soare are numeroase beneficii pentru sanatatea organismului. Iata cateva dintre acestea:

  • beneficii la nivel psihic: radiatiile UV stimuleaza eliberarea de serotonina. Retina captează lumina soarelui și transmite apoi un semnal la creier;
  • beneficii la nivel fizic: unele tipuri de eczema si vitiligo pot fi ameliorate de razele solare;
  • beneficii la nivel intern: o expunere moderata la soare stimuleaza organismul sa produca vitamina D, care are un rol important in sanatatea oaselor [4].

Arsurile solare

Organismul se apara de radiatiile UV prin bronz. Melanina, pigmentul responsabil pentru aparitia bronzului, este produs de un grup de celule ale pielii care se numesc "melanocite". Melanina absoarbe radiatiile UV si actioneaza ca un strat protector. Numai ca atunci cand radiatiile UV sunt prea puternice, organismul nu mai face fata si apar arsurile solare [1].

Arsurile solare in cazul bebelusilor

Arsurile solare in cazul bebelusilor sunt daunatoare, atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Ele pot aparea dupa numai 15 minute de la expunerea la soare, chiar daca disconfortul se instaleaza cateva ore mai tarziu.

Simptomele arsurilor solare in cazul bebelușilor:

  • inrosirea pielii;
  • mancarime;
  • aparitia basicilor;
  • greata;
  • dureri de cap;
  • febra;
  • ameteli [5].

De retinut!

Pielea copiilor este mult mai sensibila decat cea a adultilor si de aceea este foarte important sa-i protejezi pe cei mici de soare!

Ce produse te pot ajuta sa previi arsurile solare la bebelusi?

Pentru a proteja pielea delicata a copiilor, este recomandat sa ai intotdeauna la indemana produse de protectie solara create special pentru nevoile acestora, precum:

  • Bioderma Photoderm Pediatrics Spray SPF50+: acest spray ofera o protectie solara foarte ridicata, adaptata pielii delicate a copiilor. Tehnologia Sun Barrier combina filtrele UV si vitamina E, un antioxidant natural, cu ulei de samburi de caise bogat in lipide biomimetice, pentru a asigura, astfel, o protectie eficienta si o hidratare de durata. Formula este special conceputa pentru a fi tolerata de pielea sensibila a copiilor si este testata sub control pediatric, dermatologic si oftalmologic. Poti folosi aceasta formula de la varsta de 12 luni. Pentru a o aplica, pulverizeaz-o direct pe pielea copilului, sau, atunci cand aplici formula pe fata, pulverizeaza o cantitate mica in palma si aplic-o apoi pe pielea copilului, folosind degetele;
  • Avene Solare spray pentru copii SPF 50+: potrivit pentru pielea sensibila a copiilor, acest spray are o textura fluida si delicata, ce creeaza o pelicula de protectie foarte rezistenta la apa. Sistemul de filtrare Sunsitive contine 4 filtre solare pentru o protectie UVB-UVA foarte larga, stabila si eficienta in timp. De asemenea, formula este imbogatita cu provitamina E pentru protectie impotriva stresului oxidativ si apa termala Avene cu efect calmant si hidratant.

Arsurile solare in cazul adultilor

Printre manifestarile importante ale arsurilor solare in cazul adultilor se numara inrosirea si sensibilizarea pieii. Aceste simptome apar in decurs de 12-24 de ore de la expunere. Persoanele cu pielea alba sau cele cu pistrui prezinta un risc crescut de arsuri solare [1][5].

Categorii de arsuri solare

Exista trei categorii de arsuri solare, in functie de severitatea simptomelor:

Arsuri solare de gradul 1

Arsurile de gradul 1 sunt cele mai comune. Acestea se manifesta prin zone inrosite si sensibile. In primele 36 de ore acestea se agraveaza, iar pe parcursul urmatoarelor cinci zile se amelioreaza treptat.

Arsuri de gradul 2

Arsurile de gradul 2 afecteaza primele doua straturi de piele, provoaca basici pline cu lichid care se vor sparge si care, in final, vor duce la exfolierea stratului superficial de piele. Arsurile de acest tip se vindeca in 10-12 zile. In primele 48 de ore simptomele se acutizeaza.

Arsurile de gradul 3

In cazul arsurilor de gradul 3, pielea este afectata in profunzime si exista risc un sporit de infectii. Simptomele in cazul acestora sunt mai agresive si este necesara ingrijirea medicala [3].

Grupe de risc

Toti oamenii prezinta riscul de a suferi de arsuri solare, insa acest risc este mai crescut pentru:

  • persoanele cu o piele foarte deschisa la culoare, ce produce o cantitate prea mica de melanina;
  • persoanele roscate sau cu pistrui;
  • persoanele care lucreaza in aer liber;
  • persoanele cu antecedente medicale de arsuri solare;
  • persoane care urmeaza tratamente cu medicamente ce cresc sensibilitatea pielii la soare (medicamente cu efect fotosensibilizant) [1].

Factori de risc

In cazul arsurilor solare putem vorbi nu numai de grupe de risc, ci si de factori de risc, precum:

  • vara: in timpul sezonului cald, riscul de arsuri este mai mare;
  • altitudinea: cu cat este mai mare, cu atat riscul de arsuri solare creste. Latitudinea este importanta si ea; cu cat te afli mai aproape de Ecuator, cu atat riscul este mai mare;
  • indexul de radiatii UV al fiecarei zile: acest index se face pe o scara de la 0 la 11 si este furnizat, pe timpul verii, in cadrul buletinelor meteorologice [1][2][3].

De ce sunt periculoase radiatiile UV?

Radiatiile ultraviolete sunt periculoase deoarece cresc riscul de melanom, mai ales atunci cand ele afecteaza pielea in mod repetat. Strategia cea mai eficienta este aceea de a proteja pielea de aceste radiatii. Cancerul de piele este consecinta cea mai grava a arsurilor solare, dar nu singura. Iata o alta: radiatiile ultraviolete imbatranesc pielea. Radiatiile ultraviolete traumatizeaza pielea, o usuca si astfel are loc imbatranirea. De asemenea, unele afectiuni pot fi agravate de arsurile solare:

  • lupus eritematos;
  • vene varicoase;
  • psoriazis [1][6].

Complicatiile arsurilor solare

Leziuni precanceroase ale pielii

Aceste leziuni precanceroase ale pielii au aspectul unor solzi duri la atingere. Ele apar in zonele care au fost afectate de soare (cap, fata, gat, maini) si pot fi albe, roz sau maronii. Aceste zone pot evolua in cancer de piele si poarta numele in limbaj medical de keratoze solare [2].

Imbatranirea prematura a pielii

Expunerea la soare si arsurile repetate ale pielii accelereaza procesul de imbatranire al acesteia. Acest proces de imbatranire rapida poarta numele de fotoimbatranire si se manifesta prin aparitia de riduri profunde si pierderea elasticitatii si a rezistentei pielii. Aceasta devine uscata si pot aparea pistrui si pete de culoare inchisa care se numesc lentigo solar [2].

Distructie la nivel ocular

Soarele poate sa iti afecteze si ochii, nu numai pielea. Prea multe radiatii ultraviolete deterioreaza retina, cristalinul ori corneea. De asemenea, prea mult soare poate duce la aparitia cataractei [2].

Cancer de piele

Expunerea in exces la soare, chiar in absenta aparitiei arsurilor solare, creste riscul de aparitie a melanomului. Cancerul de piele se dezvolta mai ales pe zonele care au fost cel mai mult expuse la razele soarelui, iar aici sunt incluse: scalpul, fata, buzele, urechile, gatul, pieptul, mainile si picioarele [1][2].

De retinut!

Arsurile solare din copilarie si adolescenta ar putea creste riscul de a dezvolta melanom la varsta adulta. Cea mai eficienta metoda de combatere a arsurilor solare si a complicatiilor este preventia [2]!

Ce faci in caz de arsuri solare?

Este necesar sa apelezi la ajutor medical in urmatoarele cazuri:

  • daca basicile acopera o mare parte a corpului;
  • daca apar simptome precum febra, dureri de cap severe, semne de infectie, umflarea exagerata a unor basici, scurgeri de culoare rosie din interiorul lor;
  • daca nu exista semne de ameliorare dupa cateva zile;
  • daca apar semne de insolatie: deshidratare severa, stare de confuzie [1][2].

Factorii ce determina situatia de urgenta

Daca apar semne ale insolatiei sau deshidratarii severe si urmatoarele simptome, este vorba de o situatie de urgenta si trebuie sa ceri ajutor medical imediat:

  • lesin;
  • puls accelerat;
  • sete extrema;
  • lipsa urinarii;
  • greata;
  • varsaturi;
  • frisoane;
  • confuzie [1][2].

Tratamentul arsurilor solare

Arsurile de gradul 1 sau 2 pot fi tratate acasa. Daca arsurile sunt severe, atunci trebuie sa apelezi la ajutor specializat. Simptomele arsurilor solare se amelioreaza in doua zile, dar dispar dupa mai multe zile. Tratamentul nu vindeca pielea, dar amelioreaza durerile si reduce disconfortul.

Daca nu ai nevoie de ajutor medical, poti apela la urmatoarele masuri de ameliorare a simptomelor:

  • tratament cu antiinflamatoare: acestea pot calma inflamatia si durerile. Exista antiinflamatoare sub forma de crema sau gel, care se pot aplica pe zonele afectate;
  • comprese cu apa rece sau bai cu apa calduta;
  • hidratarea pielii cu lotiuni speciale, cu aloe vera [2].

Atentie!

Daca arsurile sunt atat de severe incat basicile se sparg, prevenirea infectiei devine o prioritate. Spala zona cu apa si sapun si aplica antibiotic, conform recomandarilor medicului. Pentru a reduce riscul de infectie, acesta poate recomanda bandajarea zonei!

Tratament naturist

Exista o serie de tratamente naturiste care se pot folosi pentru ameliorarea simptomelor. Consulta medicul inainte de a le utiiliza. Iata care sunt acestea:

  • gel de aloe vera: are efecte calmante, hidratante, regeneratoare si contine o cantitate mare de antioxidanti;
  • ulei de cocos: contine o serie de grasimi saturate, care hidrateaza in profunzime pielea;
  • iaurt: este folosit pentru calmarea durerilor si reducerea disconfortului. Iaurtul contine probiotice si reface tesuturile pielii. In acelasi timp, acesta calmeaza durerile si senzatia de usturime sau mancarime;
  • vitamina C: aplicata sub forma de ulei, aceasta vitamina reduce severitatea arsurilor solare;
  • comprese cu ceai: ceaiul contine antioxidanti care ajuta pielea sa se refaca mai repede. Polifenolii ajuta la reducerea rosetii pielii. Catehinele din ceai stimuleaza procesul de refacere a pielii. Poti folosi orice tip de ceai, insa musetelul este preferat de multe persoane datorita proprietatilor sale calmante;
  • salata verde (laptuca): este bogata in vitamine si antioxidanti si poate accelera procesul de vindecare a pielii arse de soare. Marunteste cateva frunze de salata si foloseste-le drept comprese. Vei constata in scurt timp o ameliorare a disconfortului;
  • castravete: are efecte calmante, de aceea este folosit in lotiunile de dupa plaja. Castravetele aplicat local este hidratant si are efecte racoritoare;
  • unguent cu galbenele sau cu propolis: au efecte puternice in calmarea arsurilor solare. Acestea amelioreaza rapid simptomele si hidrateaza pielea in profunzime, grabind vindecarea [7].

Alimente care amelioreaza arsurile solare

Arsurile solare pot fi ameliorate, totodata, prin adoptarea unei diete echilibrate si sanatoase. Unele alimente pe care le consumi pot diminua simptomele arsurilor solare. Iata care sunt acestea:

  • ceaiul verde;
  • carnea de peste: in special somonul;
  • legumele: morcovii si legumele cu frunze verzi;
  • alimente bogate in vitamina C: citricele, capsunile;
  • fructe: strugurii [8].

Protectia impotriva arsurilor solare

Cea mai eficienta metoda de protectie impotriva arsurilor solare este evitarea expunerii la soare in intervale de timp periculoase, adica intre orele 10-16, atunci cand intensitatea radiatiilor solare este marita. Daca reduci timpul de expunere la soare, reduci, totodata, si riscul de arsuri cauzate de soare. Alte masuri de protectie recomandate includ:

  • utilizarea produselor specifice pentru protectie solara, precum creme de fata cu SPF 50 sau lotiuni de corp;
  • adoptarea unei vestimentatii corespunzatoare, precum bluze cu maneca lunga, pantaloni lungi, saluri si palarii cu boruri largi;
  • utilizarea unor ochelari de soare cu un grad inalt de protectie UV. Atentie! Lentilele de culoare inchisa nu ofera neaparat o protectie mai buna. Este indicat ca ochelarii sa se potriveasca fix si sa aiba rame cu aparatoare laterale pentru blocarea razelor solare din toate unghiurile [1][2][3].

Ce produse pentru protectie solara poti utiliza?

Inainte sa te expui la soare, este recomandat sa aplici o formula cu protectie solara care ofera un grad de protectie adecvat. Daca ai o piele sensibila, poti utiliza aceste produse, formulate special pentru adulti:

  • La Roche-Posay Anthelios spray invizibil cu SPF50+: daca ai nevoie de un produs eficient si usor de aplicat, poti incerca acest spray invizibil creat de La Roche-Posay, cu SPF 50+. Acesta protejeaza cu succes pielea de efectele nocive ale radiatiilor UVA si UVB, dar si de poluare si razele infrarosii, factori care contribuie la imbatranirea prematura a pielii. Textura sa este usoara si se absoarbe rapid, fara sa lase urme albe sau o senzatie lipicioasa, de aceea produsul este potrivit pentru aplicari frecvente, inclusiv pe pielea umeda. In plus, acesta este rezistent la apa, transpiratie si nisip, asa ca isi pastreaza eficienta chiar si in zilele foarte calduroase. Spray-ul contine si ingrediente cu rol calmant si antioxidant, care sustin sanatatea pielii pe termen lung. Produsul a fost testat dermatologic si poate fi utilizat si de persoanele cu pielea sensibila sau predispusa la alergii solare;
  • Uriage Bariesun spray uscat pentru protectie solara cu SPF50+: acest spray uscat ofera o protectie solara foarte ridicata, fiind ideal pentru pielea sensibila. Formula sa este imbogatita cu apa termala Uriage, cunoscuta pentru proprietatile sale calmante si hidratante. Textura lejera si nelipicioasa asigura un confort sporit la aplicare.

Cum iti ingrijesti pielea dupa expunerea la soare?

Expunerea la soare poate lasa urme vizibile asupra pielii, mai ales daca nu ai folosit o protectie adecvata. Pentru a preveni uscarea, iritatiile sau imbatranirea prematura, este important sa acorzi atentie rutinei de ingrijire dupa plaja. Iata cateva produse care iti pot fi de ajutor si pe care este recomandat sa le utilizezi in completarea celor de protectie solara:

  • Bioderma Photoderm gel-crema dupa expunerea la soare - aceasta formula hidrateaza si calmeaza pielea timp de 24 de ore. Formula sa este non-comedogenica si racoritoare, asa ca poate fi aplicata fara griji pe o piele sensibila. Utilizeaz-o dupa expunerea la soare, pe pielea perfect curata si uscata, atat pe fata, cat si pe corp;
  • Uriage Bariesun balsam reparator dupa soare - imbogatit cu Aquaspongines care au un efect hidratant si protector, acest balsam asigura o protectie eficienta impotriva deshidratarii. Gliciretinatul si apa termala Uriage calmeaza intens pielea dupa expunerea la soare, regenerand-o si prelungind bronzul. Formula este hipoalergenica si non-comedogenica pentru a putea fi aplicata pe toate tipurile de piele;
  • Dr. Max Spray cu panthenol - acest spray calmant formulat cu panthenol este ideal pentru ingrijirea pielii iritate dupa expunerea la soare. Produsul ofera un efect racoritor si calmant, se absoarbe usor in piele si sustine hidratarea si emolierea pielii iritate prin continutul de vitamina E.

Important de retinut!

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc un consult medical specializat. Recomandarile medicale (daca exista) au scop informativ. Concluziile si referintele pot varia de la individ la individ si depind de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate si de alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat!

Surse suplimentare de informare:

[1] Cafasso, Jacquelyn. “How Long Can a Sunburn Take to Heal?”, Healthline Media, 6 Aug. 2018, www.healthline.com/health/how-long-does-sunburn-last, accesat in data de 8 Mai 2025;

‌[2] “Sunburn - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2025, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sunburn/symptoms-causes/syc-20355922, accesat in data de 8 Mai 2025;

‌[3] Cunha, John P. “Sunburn (Sun Poisoning) Symptoms, Cancer, Treatment & Remedies.” MedicineNet, 13 Apr. 2023, www.medicinenet.com/sunburn_and_sun_poisoning/article.htm, accesat in data de 8 Mai 2025;

‌[4] “Sunlight and Your Health.” WebMD, 2024, www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/slideshow-sunlight-health-effects, accesat in data de 8 Mai 2025;

[5] Watson, Stephanie. “What Is Sunburn?” WebMD, 31 Dec. 2006, www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-is-sunburn, accesat in data de 8 Mai 2025;

[6] Kraft, Sy. “How to Treat and Prevent Sunburn.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 26 June 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/176441, accesat in data de 8 Mai 2025;

[7] Krans, Brian. “7 Ways to Treat Sunburn at Home.” Healthline, Healthline Media, 23 June 2011, www.healthline.com/health/sunburn#takeaway, accesat in data de 8 Mai 2025;

[8] Ciccolini, Kristen. “6 Sun-Protection Foods to Turn Your Skin into an Anti-Wrinkle Fortress.” Healthline, Healthline Media, 31 May 2018, www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-reverse-sun-damage-skin-protection#4-Carrots-and-leafy-greens, accesat in data de 8 Mai 2025;

 

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Cititi mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Cititi mai multe de la acest autor

Aviz