Creatina: ce este, care sunt beneficiile si contraindicatiile

31. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Creatina

 

In acest articol vorbim despre creatina, o substanta esentiala pentru buna functionare a organismului. Iti spunem ce este creatina, de ce este importanta, care sunt beneficiile si riscurile asociate consumului de creatina. Fie ca esti sportiv, fie ca doresti doar sa-ti imbunatatesti starea de sanatate, informatiile din acest articol iti vor fi de ajutor.

Ce este creatina si de ce este importanta

Creatina este un compus organic natural, produs in ficat, pancreas si rinichi. Este alcatuita din trei aminoacizi: arginina, glicina si metionina. Desi creatina se gaseste in mod natural in carne si peste, poate fi si suplimentata in forma de pulbere sau capsule. Aceasta este folosita in principal de sportivi si persoane active pentru a-si spori performanta fizica si pentru a stimula cresterea masei musculare. Creatina este deosebit de importanta pentru functionarea eficienta a muschilor, permitandu-le sa sustina efortul fizic intens si sa se recupereze mai rapid dupa antrenamente. Importanta creatinei nu se limiteaza doar la performanta fizica. Ea are si beneficii pentru sanatatea creierului si a altor parti ale corpului. Creatina ajuta la cresterea masei musculare si la scaderea grasimii corporale, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra compozitiei corporale. De asemenea, s-a constatat ca suplimentarea cu creatina imbunatateste functia cognitiva, memoria si atentia. Este important insa sa tii cont si de contraindicatiile si riscurile asociate cu consumul de creatina. Consultarea unui specialist inainte de a incepe orice suplimentare este intotdeauna recomandata.

Beneficiile consumului de creatina

 

Beneficiile consumului de creatina

 

Consumul de creatina poate aduce numeroase beneficii pentru performanta fizica, sanatatea musculara si functiile cognitive. Iata cateva dintre aceste beneficii:

  • cresterea performantei fizice: creatina poate sprijini cresterea performantei fizice prin furnizarea de energie suplimentara catre muschi. Aceasta functioneaza prin regenerarea rapida a ATP (adenozin trifosfatului), molecula responsabila cu eliberarea de energie in celule, inclusiv in celulele musculare. Prin consumul de creatina, se poate obtine o energie suplimentara care poate fi utilizata in timpul antrenamentelor intense, ceea ce poate duce la rezultate mai bune in activitatile sportive.
  • imbunatatirea sanatatii musculare: creatina poate stimula cresterea masei musculare si poate contribui la intarirea muschilor. Capacitatea creatinei de a regenera rapid ATP inseamna ca muschii pot beneficia de o sursa constanta de energie, chiar si in timpul exercitiilor intense. Prin urmare, consumul de creatina poate ajuta la construirea si mentinerea masei musculare.
  • prevenirea leziunilor: consumul de creatina poate ajuta la prevenirea leziunilor sportive prin refacerea si repararea rapida a tesuturilor musculare dupa efortul fizic intens. Creatina are proprietati antioxidante si antiinflamatorii, care pot contribui la reducerea inflamatiei si la accelerarea procesului de vindecare a muschilor.
  • imbunatatirea functiilor cognitive: exista studii care sugereaza ca creatina poate avea efecte pozitive asupra functiilor cognitive. Deoarece creierul utilizeaza o proportie semnificativa de ATP pentru a functiona, consumul de creatina poate sprijini productia de ATP si poate imbunatati memoria si concentrarea.

Este important sa stii ca fiecare persoana poate avea diferite reactii si beneficii in urma consumului de creatina. De asemenea, este intotdeauna recomandat sa consulti un specialist inainte de a incepe suplimentarea cu creatina, pentru a te asigura ca aceasta este potrivita pentru tine si pentru a evita potentialele contraindicatii.

Contraindicatiile si riscurile asociate cu consumul de creatina

Contraindicatiile si riscurile asociate cu consumul de creatina nu pot fi trecute cu vederea:

  • reactii adverse: este esential sa incepem cu faptul ca, desi creatina este in general considerata sigura pentru consum, anumite persoane pot experimenta reactii adverse. Acestea pot include crampe musculare, deshidratare, diaree sau alte probleme gastro-intestinale.
  • interferenta cu medicamentele si afectiunile medicale preexistente: creatina poate interactiona cu anumite medicamente, in special cele utilizate pentru tratarea afectiunilor renale sau diabetului. De asemenea, persoanele cu afectiuni medicale preexistente, cum ar fi bolile renale, ar trebui sa evite consumul de creatina.
  • supradozarea de creatina: consumul excesiv de creatina poate duce la probleme de sanatate serioase, inclusiv afectarea functiei renale. Desi nu exista o doza clar definita pentru supradozarea de creatina, este esential ca oricine alege sa administreze creatina sa respecte doza recomandata.
  • necesitatea hidratarii adecvate: deoarece creatina atrage apa in muschi, este esential sa se mentina o hidratare adecvata pentru a preveni deshidratarea. Lipsa de hidratare adecvata poate duce la crampe musculare si poate amplifica riscul de efecte secundare ale creatinei.

Am vorbit, in acest articol, despre importanta creatinei: ce este, care sunt beneficiile si contraindicatiile acestui supliment. Am aratat ca, in ciuda beneficiilor sale semnificative in cresterea performantei sportive si sanatatea musculara, creatina poate prezenta si contraindicatii pentru anumite grupuri de persoane. In concluzie, este esential sa te informezi in mod corespunzator si sa obtii sfaturi medicale inainte de a incepe orice regim de suplimentare cu creatina. 

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor