Colica renala: Cauze, simptome, optiuni de tratament

17. 11. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 5 minute de citit
colica renala

Colica renala este durerea cauzata de calculii sau pietrele blocate intr-o portiune a tractului urinar, care include rinichii, ureterele, vezica si uretra.

Calculii care produc aceste probleme sunt formati de cele mai multe ori la nivelul rinichilor (pietre la rinichi), dar se pot dezvolta si la nivelul ureterelor (calculi ureterali).

Deoarece colica renala este un simptom al calculilor blocati, nu exista complicatii specifice asociate cu durerea prezentata. Cu toate acestea, daca nu este tratata cauza principala a colicii renale, atunci problema poate evolua spre infectie urinara sau leziuni renale [1].

Afla care sunt cauzele, simptomele si optiunile de tratament pe care le ai la dispozitie pentru a fi mai bine informat despre aceasta problema destul de des intalnita.

Cauzele colicii renale

Cauza colicii renale este blocarea calculilor intr-o portiune a tractului urinar (adesea in ureter). Aceste pietre se pot freca de tesuturile inconjuratoare sau le pot largi, fapt care duce la aparitia durerii.

Mai mult decat atat, intreruperea circulatiei urinare, poate duce la acumularea de presiune la acel nivel, inflamatie sau spasm ureteral, toate acestea provocand un grad semnificativ de durere si disconfort.

Pietrele care produc aceasta problema sunt formate din diferite chimicale si minerale prezente in corp. Factorii de risc care duc la aparitia acestor calculi sau pietre includ:

 • exces ce calciu in urina;
 • guta, care apare din cauza unui exces de acid uric;
 • anumite medicamente;
 • deshidratarea;
 • afectiuni ale tractului gastrointestinal, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativa;
 • istoric medical familial de urolitiaza [2].

Dieta necorespunzatoare si stilul de viata nesanatos pot reprezenta si ele factori de risc, fie prin cresterea probabilitatii de obezitate, fie prin consumul ridicat al substantelor care pot produce pietre, cum ar fi proteinele [1].

Simptomele colicii renale

Colica renala se manifesta in primul rand prin durere intensa in jumatatea afectata a corpului. Aceasta incepe in regiunea dintre coaste si sold, apoi poate radia spre spate, partea inferioara a abdomenului si zona inghinala.

De obicei, aceasta durere este acompaniata de greata si varsaturi, dar si de alte potentiale semne si simptome cum ar fi:

 • durere in timpul urinarii;
 • febra;
 • urinare cu sange (hematurie);
 • frison;
 • schimbari ale urinei (miros intepator, urina tulbure etc);
 • prezenta cristalelor in urina eliminata [3].

Pietrele mici pot trece neobservate, fara a cauza simptome, deoarece nu blocheaza eliminarea urinei. Cu toate acestea, daca observi totusi prezenta cristalelor in urina, este recomandat sa discuti cu un medic specialist, pentru a preveni formarea calculilor de dimensiuni mai mari.

Optiuni de tratament pentru colica renala

Tratamentul recomandat de catre medic, variaza de la caz la caz si depinde de marimea pietrelor, de tipul lor (calculi formati din calciu, din acid uric etc) si de simptomele prezentate.

Daca exista risc de formare a pietrelor, medicul poate efectua teste specifice pentru a verifica nivelul substantelor care ar putea produce acesti calculi si in functie de rezultate, sa recomande fie schimbari in stilul de viata si dieta, fie anumite medicamente [1].

In cazul in care sunt prezente deja formatiuni la nivelul tractului urinar, atunci optiunile terapeutice vor depinde de marimea acestora astfel:

Tratamentul pentru pietre mici

Deoarece pietrele mici pot fi eliminate prin urina, medicul poate recomanda un consum ridicat de lichide, pentru a ajuta la eliminarea naturala a acestora.

Aditional, pot fi prescrise si medicamente analgezice pentru a ameliora durerea prezentata, daca este cazul [3].

Tratamentul pentru pietre mari

Intrucat pietrele de dimensiuni mai mari, nu pot fi eliminate in mod natural, medicul va recomanda una dintre urmatoarele proceduri:

 • litotritia extracorporeala ESWL - o procedura moderna si neinvaziva de eliminare a pietrelor mari. Aceasta procedura foloseste unde pentru a sfarama pietrele in bucati mai mici, care pot fi apoi eliminate prin urina.
 • ureteroscopie - procedura prin care chirurgul insereaza in uretra un tub subtire, prevazut cu lumina proprie si camera video, pentru a putea depista pietrele si pentru a le sfarama in bucati mai mici.
 • nefrolitotomia percutanata - optiune recomandata pentru pietrele de dimensiuni mult mai mari, care implica realizarea unei incizii de mici dimensiuni la nivelul spatelui, pentru ca medicul sa poata accesa rinichii si sa indeparteze pietrele.
 • stent ureteral - procedura prin care medicul aplica un stent la nivelul ureterului, atat pentru a preveni eventuale blocaje, cat si pentru a ajuta la eliminarea naturala a pietrelor.

In functie de caz, este posibil ca eliminarea completa a tuturor calculilor sa necesite mai multe interventii si sedinte [3].

Pe langa faptul ca aceasta durere poate afecta viata de zi cu zi, colica renala poate semnala si prezenta unei probleme mult mai mari, care poate duce la complicatii severe. Discuta cu medicul tau de familie, daca prezinti cateva dintre simptomele mentionate mai sus, pentru a primi atentia medicala necesara si tratamentul corespunzator!

Referinte:

 1. Watson, Stephanie. “Renal Colic: Symptoms, Treatments, and How Long It Lasts.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/renal-colic. Data accesarii: 10.11.2022
 2. “Renal Colic: Symptoms, Treatment, and Types.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/320421#causes. Data accesarii: 10.11.2022
 3. “Renal Colic: Causes, Symptoms, Diagnosis & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/22847-renal-colic. Data accesarii: 10.11.2022