Clorura de magneziu: beneficii, proprietati, utilizari

12. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Clorura de magneziu

 

Clorura de magneziu este un compus chimic anorganic, format dintr-un atom de magneziu si doi atomi de clor (formula chimica MgCl2). Este un cristal incolor, higroscopic si solubil in apa, cu gust sarat-amarui. Sursele naturale de clorura de magneziu includ apele oceanelor si marilor, precum si unele lacuri sarate si depozite de saruri minerale. Alte surse includ apele termale si minerale.

Beneficiile clorurii de magneziu pentru sanatate

Clorura de magneziu poate fi utilizata pentru tratarea afectiunilor precum migrenele, anxietatea, insuficienta cardiaca si hipertensiunea arteriala. De asemenea, poate fi folosita pentru imbunatatirea performantelor sportive si prevenirea crampelor musculare. In plus, poate fi utilizata in industria alimentara, suplimentele nutritive, produsele farmaceutice si cosmetice.

Beneficii pentru sistemul nervos

Clorura de magneziu contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si la contractiile musculare, ajutand la prevenirea si ameliorarea simptomelor de crampe, spasme si slabiciune musculara. Magneziul este un mineral esential pentru buna functionare a organismului si este implicat in procesul de transmitere a impulsurilor nervoase si a contractiilor musculare(7). 

Ajuta sistemul cardiovascular

Clorura de magneziu contribuie la reglarea tensiunii arteriale si la prevenirea aritmiilor, avand un rol protector asupra inimii si reducand riscul de boli cardiovasculare. Suplimentarea cu magneziu poate duce la o scadere semnificativa a tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune arteriala. De asemenea, aportul adecvat de magneziu poate fi asociat cu un risc mai mic de boli cardiovasculare (5,6).

Contribuie la cantitatea de energie a organismului

Magneziul este implicat in peste 300 de reactii enzimatice in organism, avand un rol esential in procesele de producere a energiei, sinteza proteinelor si diviziunea celulara. Astfel ca suplimentarea cu magneziu poate duce la o imbunatatire semnificativa a performantei fizice la sportivi (4).

Sustine sistemul osos

Aportul adecvat de magneziu este esential pentru mentinerea integritatii oaselor si a dintilor, deoarece participa la formarea si intarirea acestora, precum si la absorbtia calciului si la echilibrul fosforului in organism (1). 

Proprietatile clorurii de magneziu

Clorura de magneziu este absorbita rapid si eficient in organism datorita solubilitatii sale ridicate in apa, ceea ce permite o absorbtie mai buna a magneziului in celule si tesuturi. Mai mult, clorura de magneziu este absorbita mai bine decat alte forme de magneziu, cum ar fi oxidul de magneziu sau citratul de magneziu (4). De asemenea, aceasta nu are nevoie de un nivel crescut de aciditate in stomac pentru a fi absorbita, ceea ce o face o optiune mai buna pentru persoanele cu probleme gastrointestinale.

Clorura de magneziu actioneaza in organism prin sustinerea si reglarea a numeroase procese biochimice, precum contractia musculara, transmiterea impulsurilor nervoase, sinteza proteinelor, productia de energie si echilibrul electrolitic. De asemenea, clorura de magneziu are un rol important in mentinerea integritatii membranelor celulare si in stabilizarea structurii ADN-ului si ARN-ului.

Utilizari ale clorurii de magneziu in diferite domenii

  • Utilizarea clorurii de magneziu in alimentatie: clorura de magneziu este adesea utilizata ca aditiv alimentar (E511), avand functie de agent de ingrosare, stabilizator si coagulant. Aceasta este, de asemenea, folosita in fabricarea branzei tofu, pentru a ajuta la coagularea proteinelor din laptele de soia (8).
  • Suplimente nutritive cu clorura de magneziu: clorura de magneziu este o forma populara de supliment de magneziu, datorita absorbtiei si biodisponibilitatii ridicate in organism. 
  • Clorura de magneziu in produsele farmaceutice: aceasta este utilizata in medicina pentru tratamentul hipomagneziemiei, pentru administrarea intravenoasa si in preparatele injectabile. 
  • Aplicatii cosmetice ale clorurii de magneziu: datorita proprietatilor sale emoliente, antibacteriene si antiinflamatorii, clorura de magneziu se regaseste in multe produse cosmetice si de ingrijire a pielii, precum lotiuni, creme, deodorante si saruri de baie. Clorura de magneziu ajuta la mentinerea elasticitatii si hidratarii pielii, la calmarea iritatiilor si la imbunatatirea aspectului general al pielii (3).

Cum se utilizeaza clorura de magneziu in mod corect?

Dozele recomandate de clorura de magneziu variaza in functie de varsta si sex. Pentru adulti, doza zilnica recomandata este de aproximativ 300-400 mg de magneziu pentru femei si 400-420 mg pentru barbati (2). In cazul clorurii de magneziu, trebuie sa tinem cont ca aceasta contine aproximativ 12% magneziu, deci doza de clorura de magneziu trebuie ajustata in consecinta. Este important sa incepi cu doze mici si sa cresti treptat, pentru a evalua toleranta individuala si pentru a evita posibilele reactii adverse, cum ar fi diareea sau iritatia pielii. 

Metodele de administrare a clorurii de magneziu sunt diverse si se pot alege in functie de preferintele individuale si de nevoile specifice. Cele mai comune metode sunt sub forma de suplimente orale (tablete, capsule sau pulbere dizolvata in apa), aplicarea topica sub forma de ulei de magneziu, spray sau lotiune si utilizarea in bai de saruri de magneziu, care pot ajuta la relaxarea musculara si la reducerea durerilor.

Precautii

Este important sa tinem cont de precautiile in utilizarea clorurii de magneziu. Persoanele cu afectiuni renale, probleme gastrointestinale sau cele care iau medicamente care afecteaza nivelurile de magneziu ar trebui sa consulte un medic inainte de a incepe suplimentarea cu clorura de magneziu (1). 

Clorura de magneziu poate interactiona cu anumite medicamente, cum ar fi antibioticele, diureticele si medicamentele pentru osteoporoza. De asemenea, poate afecta absorbtia altor minerale, cum ar fi calciul, fierul si zincul (1). Daca iei oricare dintre aceste medicamente sau suplimente, discuta cu medicul despre ajustarea dozelor sau despre administrarea clorurii de magneziu la intervale diferite.

In concluzie, clorura de magneziu reprezinta un compus cu multiple beneficii pentru sanatate, avand un rol important in functiile organismului si prevenirea bolilor. Proprietatile sale, precum absorbtia eficienta si biodisponibilitatea ridicata, o fac o optiune potrivita pentru suplimente nutritive, produse farmaceutice si cosmetice. Daca vrei sa o introduci in uzul zilnic, discuta in prealabil cu un cadru medical. Acesta va sti ce este cel mai bine pentru organismul tau.

Surse:

(1) National Institutes of Health, „Magnesium”, https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/ accesat 8 mai 2023

(2) MDPI, „The Effects of Magnesium Supplementation on Subjective Anxiety and Stress—A Systematic Review” https://www.mdpi.com/2072-6643/9/5/429 accesat 8 mai 2023

 (3) National Library of Medicine, „Myth or Reality-Transdermal Magnesium?” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579607/ accesat 8 mai 2023

(4) QJM, „Chronic magnesium deficiency and human disease; time for reappraisal?”, https://academic.oup.com/qjmed/article/111/11/759/4209351 accesat 8 mai 2023

(5) National Library of Medicine, „Dietary Magnesium and Cardiovascular Disease: A Review with Emphasis in Epidemiological Studies”, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852744/ accesat 8 mai 2023

(6) National Library of Medicine, „Effects of Magnesium Supplementation on Blood Pressure: A Meta-Analysis of Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trials”, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27402922/ accesat 8 mai 2023

(7) National Library of Medicine, „The Role of Magnesium in Neurological Disorders”, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6024559/ accesat 8 mai 2023

(8) Prospector Knowledge Center, „8 Types of Magnesium and Their Applications in Food”, https://knowledge.ulprospector.com/9096/fbn-8-types-of-magnesium-food-applications/ accesat 8 mai 2023

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor