Citicolina: beneficii, proprietati, contraindicatii

27. 9. 2023 · 7 minute de citit

In acest articol poti descoperi mai multe informatii despre citicolina, un compus biochimic cu proprietati remarcabile. Veti afla ce este acesta, unde se gaseste si care sunt proprietatile sale fizico-chimice si farmacologice. Vom explora beneficiile consumului de citicolina si cum se administreaza corect acest compus. De asemenea, vom aborda subiectul contraindicatiilor si efectelor secundare ale citicolinei.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Citicolina: beneficii, proprietati, contraindicatii

Ce este citicolina si unde se gaseste

Citicolina, cunoscuta si sub denumirea de CDP-colina, este o substanta chimica produsa in mod natural in organism. Aceasta este o forma de colina, un nutrient important, necesar pentru producerea de neurotransmitatori si pentru functionarea normala a creierului. Rolul citicolinei in organism este esential, deoarece contribuie la mentinerea integritatii membranelor celulare ale creierului, la dezvoltarea normala a acestuia si la procesele de memorie si invatare [1].

Desi organismul produce o anumita cantitate de citicolina, aceasta poate fi, de asemenea, obtinuta din alimente. Sursele naturale de citicolina includ ficatul, creierul si alte organe - de obicei, acestea nu fac parte din alimentatia zilnica uzuala [2].

Pe langa faptul ca este produsa in mod natural in organism, citicolina este utilizata si ca ingredient in suplimente alimentare si medicamente. Aceasta este folosita pentru tratarea unei varietati de afectiuni ale creierului, inclusiv tulburari de memorie, boala Alzheimer, boala Parkinson si accidentul vascular cerebral. Utilizarea citicolinei in astfel de produse poate fi o optiune benefica pentru cei care doresc sa isi sprijine sanatatea creierului si sa imbunatateasca functia cognitiva [3].

Proprietatile fizico-chimice si farmacologice ale citicolinei

Citicolina este un termen generic folosit pentru a descrie o serie de compusi chimici care au aceeasi structura de baza. Aceasta este un nucleotid care contine o molecula de colina, o molecula de citidina si un grup fosfat. Structura sa ii asigura un rol crucial in sinteza fosfatidilcolinei, o componenta esentiala a membranelor celulare [4].

Citicolina este un solid alb, cristalin, solubil in apa si practic insolubil in alcooli si eter. Aceasta este stabila la temperaturi de pana la 230 de grade Celsius si are un punct de topire de aproximativ 247-253 de grade Celsius.

Citicolina are un rol important in fiziologia cerebrala, contribuind la sinteza fosfatidilcolinei, o componenta esentiala a membranelor celulare. De asemenea, este implicata in productia de neurotransmitatori, in special acetilcolina, care este esentiala pentru functionarea normala a creierului [2].

Citicolina actioneaza prin imbunatatirea metabolismului creierului si prin protejarea acestuia de daunele oxidative. Ea ajuta la restaurarea membranelor celulare deteriorate si la imbunatatirea functiei neuronale. În plus, citicolina poate ajuta la imbunatatirea memoriei si a functiei cognitive [1].

Studiile arata ca citicolina poate fi benefica in tratarea accidentului vascular cerebral, a traumatismului cranio-cerebral si a tulburarilor de memorie si cognitive. Desi efectele sale sunt promitatoare, este intotdeauna recomandat sa discuti cu medicul inainte de a incepe administrarea oricarui supliment sau tratament nou [4].

Beneficiile consumului de citicolina

Administrarea unui supliment de citicolina pare a avea o serie de beneficii importante pentru organism. Trebuie mentionat, de la bun inceput, ca impactul favorabil al acestei substante este, inca, in studiu, comunitatea stiintifica avand o serie de intrebari referitoare la modul specific de actiune.

Citicolina sustine sanatatea creierului

Studii au demonstrat ca citicolina are proprietati neuroprotectoare si poate imbunatati functiile cognitive. Aceasta poate sprijini memoria si concentrarea, fiind utila in special persoanelor in varsta sau celor care se confrunta cu declinul cognitiv. De asemenea, citicolina poate stimula productia de fosfatidilcolina, un compus esential pentru functionarea normala a celulelor creierului [5].

Ajuta la recuperarea dupa accidente vasculare cerebrale

Citicolina poate juca un rol important in recuperarea dupa un accident vascular cerebral. Studii clinice au aratat ca administrarea de citicolina poate accelera recuperarea neurologica si poate imbunatati functionarea motorie la pacientii care au suferit un accident vascular cerebral ischemic. Acest supliment poate contribui la protectia si regenerarea celulelor cerebrale afectate de leziuni cerebrale ischemice [2].

Citicolina si sanatatea ochilor

Citicolina pare sa aiba si beneficii pentru sanatatea ochilor. Cercetarile sugereaza ca aceasta poate ajuta la protejarea nervului optic si poate imbunatati vederea la pacientii cu glaucom. De asemenea, citicolina poate avea un efect antioxidativ, protejand celulele ochiului impotriva stresului oxidativ si inflamatiei [1].

Beneficii pentru sanatatea psihica

Citicolina poate avea un impact pozitiv asupra sanatatii psihice, contribuind la reducerea simptomelor de depresie si anxietate. Studiile au aratat ca acest supliment poate fi utilizat ca adjuvant in tratamentul diferitelor afectiuni psihiatrice, datorita efectelor sale asupra neurotransmitatorilor din creier, cum ar fi dopamina si noradrenalina.

Este important de mentionat ca beneficiile consumului de citicolina pot varia in functie de doza, durata administrarii si particularitatile individuale ale fiecarei persoane. Este recomandat sa consulti un specialist inainte de a incepe orice tratament sau de a lua suplimente alimentare [3].

Cum se administreaza citicolina

Citicolina este disponibila in doua forme de administrare: comprimate si solutie injectabila. Pentru forma orala, comprimatele trebuie inghitite intregi, cu putina apa. Acestea pot fi administrate cu sau fara alimente, insa este recomandat sa fie luate la aceeasi ora in fiecare zi pentru a mentine un nivel constant al substantei in organism.

Administrarea sub forma de solutie injectabila trebuie facuta sub supravegherea unui medic sau a unui profesionist in domeniul sanatatii. Este important sa se respecte indicatiile si instructiunile de administrare specifice pentru fiecare forma de citicolina [4].

Dozajul si frecventa administrarii citicolinei variaza in functie de afectiunea tratata, varsta, greutate si alte aspecte legate de starea de sanatate a pacientului. Este esential sa discuti cu medicul inainte de a incepe administrarea citicolinei, pentru a stabili doza potrivita in fiecare caz.

Durata tratamentului cu citicolina poate varia in functie de starea de sanatate a pacientului si de raspunsul la tratament. Este important sa se sublinieze ca administrarea indelungata sau in doze mari nu trebuie facuta fara supravegherea medicului [2].

Contraindicatii si efecte secundare ale citicolinei

Contraindicatiile si efectele secundare ale citicolinei trebuie luate in considerare inainte de a incepe administrarea acestui supliment. Persoanele care au hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii produsului ar trebui sa evite utilizarea acestuia. De asemenea, persoanele cu tensiune arteriala foarte mare ar trebui sa fie precaute inainte de a utiliza citicolina [1].

Desi citicolina este in general bine tolerata, pot aparea si efecte secundare comune. Printre acestea se numara durerile de cap sau tulburarile gastrointestinale precum greata, varsaturi sau diaree. Desi aceste efecte secundare sunt de obicei minore si temporare, este important sa fie luate in considerare.

In anumite cazuri rare, citicolina poate provoca efecte secundare severe. Unele persoane pot dezvolta reactii alergice la aceasta substanta, manifestate prin eruptii cutanate, mancarimi sau umflaturi ale fetei si gatului. De asemenea, citicolina poate afecta tensiunea arteriala, putand cauza hipertensiune sau hipotensiune. În cazuri extreme, poate aparea tahicardia, o crestere a ritmului cardiac. Aceste efecte secundare severe sunt rare, dar trebuie luate in serios si trebuie sa fie cunoscute de catre utilizatorii de citicolina [5].

Citicolina, un supliment cu multiple beneficii pentru creier si organism, are o serie de proprietati sale fizico-chimice si farmacologice deosebite. Administrarea sa responsabila, sub supraveghere medicala, poate aduce o serie de beneficii importante pentru sanatate.

Bibliografie

1. “18 Remarkable Benefits of Citicoline (CDP-Choline).” Optimal Living Dynamics, 8 Sept. 2023, www.optimallivingdynamics.com/blog/18-remarkable-benefits-of-citicoline-cdp-choline, accesat la 26.09.2023;

2. “Citicoline Uses, Benefits & Dosage - Drugs.com Herbal Database.” Drugs.com, www.drugs.com/npp/citicoline.html, accesat la 26.09.2023;

3. “CITICOLINE: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews.” Www.webmd.com, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1090/citicoline#:~:text=Citicoline%20seems%20to%20increase%20a, accesat la 26.09.2023;

4. Fioravanti, Mario, and Ann E Buckley. “Citicoline (Cognizin) in the Treatment of Cognitive Impairment.” Clinical Interventions in Aging, vol. 1, no. 3, Aug. 2006, pp. 247–251, https://doi.org/10.2147/ciia.2006.1.3.247, accesat la 26.09.2023;

5. Grieb, Pawel. “Neuroprotective Properties of Citicoline: Facts, Doubts and Unresolved Issues.” CNS Drugs, vol. 28, no. 3, 7 Feb. 2014, pp. 185–193, https://doi.org/10.1007/s40263-014-0144-8, accesat la 26.09.2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor