Chist dermoid orbital: cauze, simptome, tratament

23. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Chist dermoid orbital

 

Chisturile dermoide sunt printre cele mai frecvente leziuni orbitale congenitale.

Chisturile dermoide orbitale sunt tesuturi necanceroase care se formeaza in stadiile incipiente ale cresterii copilului in uter. Acestea pot provoca inflamatii, asa ca medicii recomanda indepartarea lor.

Ce este un chist dermoid orbital?

Un chist dermoid este o crestere anormala a tesutului necanceros sub piele. Chisturile sunt, de obicei, prezente la nastere, dar pot creste in timp. Chisturile dermoide sunt una dintre cele mai frecvent intalnite tumori orbitale la copii, reprezentand aproximativ 45% din toate neoplasmele copilariei (cresteri anormale de tesut) [1]. Alte disfunctii din nastere aparute la nivelul capului sunt craniostenozele.

Aceste chisturi pot contine foliculi de par, tesut de piele, transpiratie si grasimi. Uneori, chisturile contin si tesut osos. Desi aceste chisturi se pot forma in diferite parti ale corpului, cum ar fi capul, gatul sau fata, ele sunt cel mai frecvent intalnite la ochi [2].

Doua tipuri de chisturi dermoide afecteaza ochii: orbital si epibulbar.

Chistul dermoid orbital se gaseste de obicei in asociere cu oasele soclului ocular. 

Un chist dermoid epibulbar este localizat pe suprafata ochiului. 

Aceste chisturi pot afecta vederea copilului, deoarece au tendita sa creasca in timp.In unele cazuri, acestea se pot sparge si pot provoca inflamatii [1].

Chisturile dermoide orbitale se identifica de obicei la capatul sprancenelor, in apropierea nasului. Acestea se formeaza sub suprafata pielii si pot sa nu fie vizibile direct, sunt netede, contin o substanta galbena grasa si nu sunt dureroase. Acestea nu provoca pierderea a vederii, dar indepartarea chisturilor dermoide din ochi este vitala [2].

Cauzele de aparitie a chistului dermoid orbital

Chisturile dermoide sunt o afectiune congenitala si sunt prezente in momentul nasterii. Acestea sunt, de obicei, formate din cauza unei perturbari care afecteaza modul in care straturile pielii cresc impreuna [2], [3].

Chisturile se formeaza in timpul fazelor incipiente ale cresterii copilului in uter. Celulele pielii, tesuturile si glandele sunt parti ale pielii care se reunesc pentru a forma un intreg. Aceste glande continua sa produca fluide care fac ca nodul sa creasca si mai mare si sa formeze chisturi.

Simptomele chistului dermoid orbital

Un chist dermoid orbital este frecvent intalnit ca o excrescenta in zona afectata. In cele mai multe cazuri, chistul este nedureros, dar uneori, poate pune presiune pe globul ocular care ar putea provoca durere si ar putea afecta vederea copilului. Aceste chisturi nu sunt altceva decat o colectie de celule si tesuturi ale pielii. Cand chistul dermoid marit creste in os, decalajul in osul afectat devine mai mare pe masura ce chistul creste [2].

Diagnosticarea chistului dermoid orbital

Medicii efectueaza un examen fizic pentru a identifica locatia si aspectul chistului si pentru a inspecta alte parti ale ochilor copilului. Medicul oftalmolog cauta de obicei unele dintre urmatoarele semne [2]:

 • o excrescenta peste spranceana sau in apropierea nasului;
 • o pleoapa cazuta;
 • inflamatie in ochi.

Medicul specialist poate solicita efectuarea unor teste specifice pentru a identifica daca copilul prezinta chisturi dermoide mai profunde. Testele imagistice pot oferi medicului imagini exacte ale chistului, pentru a evalua adancimea dermoidului si pentru a determina daca se extinde dincolo de marginea orbitala. Cu ajutorul acestor teste se poate determina daca chistul este aproape de o zona sensibila, cum ar fi un nerv si poate ajuta in a decide cu privire la cea mai potrivita metoda de tratament [3].

Tratamentul chistului dermoid orbital

 

Tratamentul chistului dermoid orbital

 

Unele chisturi dermoide orbitale pot afecta vederea copilului, in timp ce altele se pot inflama si provoca complicatii suplimentare. In astfel de cazuri, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala pentru a elimina tesutul acumulat [1], [2].

Indepartarea chisturilor dermoide orbitale restabileste vederea in majoritatea cazurilor. Copilul va avea nevoie de o ingrijire adecvata a ochilor cu produse dedicate. Masa excizata este de obicei trimisa unui medic patolog care poate confirma identitatea tesutului.

De asemenea, indepartarea chisturilor reduce orice disconfort si iritatie prezente inainte de efectuarea interventiei chirurgicale.

Dupa efectuarea interventiei este necesara programarea unor intalniri regulate cu medicul specialist de urmarire a evolutiei starii de sanatate a copilului si pentru a primi sfaturi necesare de ingrijire a copilului.In multe cazuri, vederea poate fi restabilita daca afectiunea este detectata din timp.

Trebuie mentionat faptul ca unele chisturi pot reaparea chiar si dupa o interventie chirurgicala reusita. In astfel de cazuri, supravegherea ulterioara primita de la medicul specialist are un rol critic in restabilirea starii de sanatate a copilului.

Atentie! Articolul are un caracter strict orientativ. In cazul in care copilul manifesta simptome ale bolii, adreseaza-te unui medic specialist.

Chistul dermoid orbital este o afectiune cu care se pot confrunta copii aflati la varste foarte mici. In cazul in care tratamentul recomandat de medic este efectuat la timp, copilul isi poate restabili vederea.

Surse de informare:

 1. Chaudhry IA. Management of deep orbital dermoid cysts. Middle East Afr J Ophthalmol. 2008 Jan;15(1):43-5. doi: 10.4103/0974-9233.53376. PMID https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2848802/ Accesat in 18.01.2023.
 2. WebMd. What to Know About Dermoid Cysts Around the Eyes., WebMd, 2022, https://www.webmd.com/eye-health/what-to-know-about-dermoid-cysts-around-eyes Accesat in 18.01.2023.
 3. Roland, James. What You Should Know About Dermoid Cysts., Healthline, 2023, https://www.healthline.com/health/dermoid-cyst Accesat in 18.01.2023.

  Iti recomandam si:

  • Chistul sebaceu reprezinta o formatiune inestetica si, uneori, dureroasa care poate aparea pe piele. Desi acesta nu reprezinta o problema grava, prezenta sa poate fi una deranjanta. In cele ce urmeaza, poti afla mai multe despre ce sunt aceste chisturi, de ce apar, cum se manifesta si ce este de facut in cazul lor.
  • Chistul sinovial este o formatiune necanceroasa care apare la jonctiune dintre articulatii sau de-a lungul tendoanelor, in zone diferite ale corpului. Chistul sinovial are forma rotunda sau ovala, iar la interior este plin cu lichid. Acest tip de formatiune este mai des intalnit la femei. Tratamentul este nechirurgical sau chirurgical si poate implica si terapii de recuperare medicala.
  • Hidatoza sau echinococcoza reprezinta o infectie cu larvele viermelui Echinococcus Granulosus. Aceasta poate cauza chist hidatic in ficat sau la nivelul altor organe. Afla mai multe despre acesta din randurile urmatoare!
  Despre autor
  Farmacistul Dr. Max
  Farmacistul Dr. Max
  La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
  Citiți mai multe de la acest autor
  Despre autor
  Farmacistul Dr. Max
  Farmacistul Dr. Max
  La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
  Citiți mai multe de la acest autor