Chistul sinovial: cauze, manifestari si optiuni de tratament

28. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Chistul sinovial

 

Chistul sinovial este o formatiune necanceroasa care apare la jonctiune dintre articulatii sau de-a lungul tendoanelor, in zone diferite ale corpului. Chistul sinovial are forma rotunda sau ovala, iar la interior este plin cu lichid. Acest tip de formatiune este mai des intalnit la femei. Tratamentul este nechirurgical sau chirurgical si poate implica si terapii de recuperare medicala. 

Chistul sinovial sau chistul ganglionar este un sac cu lichid pozitionat la diferite tipuri de articulatii ale corpului. Acesta apare la incheieturile membrelor superioare si inferioare, dar si la nivelul coloanei vertebrale. Formatiunile tip sac cu lichid sunt in majoritatea cazurilor benigne, pot fi dureroase si limiteaza miscarea. 

Chisturile sinoviale sunt o consecinta a modificarilor degenerative care apar pe fondul imbatranirii, dar se regasesc si la persoane mai tinere. 

Desi uneori pot fi fara simptome, netratate, chisturile sinoviale pot provoca probleme mai grave de sanatate. Un diagnostic medical inseamna si acordarea unui tratament adecvat. 

Ce este un chist sinoval?

Un chist sinovial este o afectiune caracterizata de aparitia unei pungi cu lichid la interiorul unor articulatii sau pe lungimea unor tendoane. Formatiunea moale sau dura este localizata la articulatiile degetelor, incheieturii mainii, umarului, soldului, genunchiului, gleznei sau la nivelul coloanei vertebrale. 

Nu doar marimea duce la aparitia simptomelor dureroase, mai ales ca uneori chisturile mari nu sunt problematice (1).  

La jonctiunea dintre articulatii exista lichid, rolul acestuia fiind acela de a lubrifia si mentine articulatia in tensiune normala, pentru o buna functionare. Atunci cand apar afectiunile degenerative sau pe fondul imbatranii, se produce o cantitate mai mare de lichid. Un chist se formeaza chiar si ca raspuns la acumularea lichidului suplimentar. 

Cresterea cantitatii de lichid conduce la depozitarea acestuia in mucoasa sinoviala a articulatiei si la formarea unui chist. Lichidul din interior nu este periculos, nu se afla sub presiune si nu pune probleme daca nu apar tensiuni intre structuri (2). Lichidul din interiorul chistului sinovial este asemanator cu cel din zona articulatiilor sau tendoanelor.  Un chist poate reaparea dupa un timp, chiar daca a fost indepartat chirurgical (1). 

Cauze de aparitie ale chisturilor sinoviale

  • inaintarea in varsta si uzura organismului;
  • traume si inflamatii;
  • diverse boli degenerative.

Cauza pentru aparitia si dezvoltarea chistului sinovial nu este pe deplin cunoscuta, insa specialistii sunt de acord ca o astfel de formatiune creste intr-o articulatie sau este localizata in captuseala unui tendon, atunci cand tesutul este inflamat (1). 

Care sunt manifestarile in cazul aparitiei unui chist sinovial?

In timp ce unele persoane nu prezinta simptome, altele descriu o multitudine de semne in functie de zona de localizare a chistului sinovial (2), (3):

  • durere la membrele superioare, inferioare (sciatica) sau in regiunea lombara;
  • dificultati in mers sau in repaus la ambele picioare - claudatie neurogena;
  • imposibilitatea realizarii sarcinilor zilnice;
  • amorteala, crampe sau furnicaturi in maini, picioare sau in regiunea spatelui;
  • slabiciune musculara;
  • sindromul cauda equina sau coada de cal. 

Cum se diagnosticheaza chistul sinovial?

Medicul specialist va dori sa stie istoricul medical al pacientului. Va efectua o examinare clinica si va incerca sa determine structura chistului sinovial prin aplicarea unei presiuni pe formatiune. Cu o lumina speciala, medicul observa masa lichida sau structura partial solida a chistului. 

Pentru un diagnostic corect si complet, medicul specialist va recomanda si investigatii suplimentare - radiografie, ecografie, RMN, CT, in functie de manifestarile descrise de fiecare pacient, dar si de localizarea structurilor.

 

Radigrafie

Aspirarea lichidului din interiorul chistului pentru a afla ce anume contine saculetul poate fi o alta investigatie pe care medicul o poate avea in vedere. 

Optiuni de tratament pentru chisturile sinoviale

Metoda observatiei

Daca chistul sinovial nu este mare, nu produce durere si nu afecteaza articulatia la nivelul careia s-a format este posibil ca medicul sa nu recomande tratament specific, ci doar masurarea si observarea acestei formatiuni in timp (2), pentru a sesiza eventualele sale modificari. 

Tratament medicamentos

Analgezicele, medicamentele nesteroidiene sau cele steroidiene pot fi prescrise atunci cand durerile la nivel articulatiilor sunt mari si disconfortul major (2), (4). Alaturi de pastile, specialistul poate decide ca varianta corecta de tratament vizeaza administrarea unor injectii cu corticosteoizi sau steroizi pentru reducerea inflamatiei si ameliorarea durerii (4). 

Doctorul poate recomanda unele suplimente alimentare sau remedii naturiste ce pot fi achizitionate din farmacii, pentru un plus de ajutor acordat organismului slabit, insa acestea nu pot inlocui o dieta echilibrata, cu nutrienti obtinuti din fructe si legume proaspete, proteina animala de calitate, paste integrale, lactate si produse derivate. 

Tratament chirurgical

Atunci cand niciuna dintre metodele de tratament descrise anterior nu este eficienta sau chistul sinovial este mare si pune presiune puternica pe articulatii sau tendoane, interventia chirurgicala de inlaturare a acestuia poate fi unica varianta. 

Operatia este complexa, iar recuperarea poate fi greoaie, daca vorbim de localizare si marimea formatiunii excizate.  

Modificarea stilului de viata

In functie de localizarea chistului sinovial si de activitatea fizica depusa, medicul poate sugera realizarea unor schimbari menite sa reduca impactul asupra articulatiilor si tendoanelor, eventual imobilizarea unor segmente ale corpului.  

Terapia fizica

Recuperarea medicala dupa un chist sinovial care a afectat sau a restrictionat miscarea, dar si dupa o interventie chirurgicala de inlaturarea a unei astfel de structuri este necesara. Kinetoterapia sau fizioterapia sunt departamente in cadrul carora specialistii pot realiza variante de tratament personalizate care redau mobilitatea, intaresc muschii si ofera forta necesara desfasurarii unei vieti normale, alaturi de un confort sporit, cu redobandirea independentei. 

Chistul sinovial este o afectiune necanceroasa, care apare frecvent pe fondul degenerescentei articulatiilor. Pot fi de forme si marimi diferite si sunt putine situatii in care chisturile sinoviale devin periculoase. Optiunile de tratament sunt diferite, pornesc de la administrarea unor medicamente si injectii si ajung pana la interventia chirurgicala de inlaturarea a chistului sinovial cu recuperare medicala personalizata. 

Acesta este un articol informativ. Daca te confrunti cu anumite simptome, adreseaza-te medicului si respecta indicatiile avizate ale acestuia!

Surse de informare:

1. Ganglion cyst - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ganglion-cyst/symptoms-causes/syc-20351156

2. Synovial Cyst of the Spine: Symptoms and Treatment - https://www.healthline.com/health/bone-health/synovial-cyst

3. Synovial Cyst - https://www.neurosurgery.columbia.edu/patient-care/conditions/synovial-cyst#:~:text=Synovial%20cysts%20are%20abnormal%20fluid,lumbar%20region%20(low%20back).

4. What are synovial cysts? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/324620

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor