Drenaj limfatic: beneficii asupra organismului

7. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Drenajul limfatic

Sistemul limfatic cuprinde o retea de vase si ganglioni prin care circula limfa. Acesta este un fluid cu rol in imunitate care ajuta la eliminarea toxinelor si substantelor nefolositoare din organism. Circulatia limfatica functioneaza in mod similar cu cea sangvina. 

Popularitatea drenajului limfatic este cu siguranta justificata. Acesta presupune diferite tehnici de masaj care pot aduce organismului diferite beneficii.

Descopera ce inseamna drenajul limfatic si prin ce metode poate fi realizat. 

Ce inseamna drenajul limfatic?

Drenajul limfatic presupune eliminarea substantelor nefolositoare din organism. Un sistem limfatic perfect functional poate realiza acest drenaj in mod natural, prin miscarile muschilor netezi de la nivel tisular (1). 

Totusi, anumite conditii medicale si interventiile chirurgicale pot afecta modul in care functioneaza acest sistem, cauzand acumularea excesiva de limfa (1). Aceasta conditie poarta denumirea de limfedem si se manifesta in principal prin umflarea tesuturilor (2). In acest caz, drenajul limfatic poate fi stimulat din exterior, prin masaj terapeutic. 

Cum functioneaza sistemul limfatic?

Sistemul limfatic este format dintr-o complexitate de vase, ganglioni, canale si alte tesuturi, distribuite in diferite zone ale corpului. Vasele limfatice au rolul de a colecta fluidul interstitial (din jurul celulelor) si de a-l transporta catre ganglionii limfatici.  Acestia se gasesc in organism intr-un numar de 500-600. La randul lor, ei filtreaza lichidul pentru a indeparta bacterii, substante straine si celule deteriorate. Ganglionii se umfla ca raspuns la infectii si reactii imunologice (3). 

Functiile sistemului limfatic

  • Mentinerea echilibrului lichidian capilarele limfatice trebuie sa colecteze excesul de fluid din spatiile interstitiale care nu poate fi colectat de capilarele venoase. In timp ce 90% din plasma se intoarce in circulatia sangvina, 10% este preluata de cea limfatica. Un dezechilibru al acestui sistem cauzeaza retentia fluidelor sau limfedem (3). 
  • Absorbtia unor nutrienti la nivelul vililor de pe peretii intestinului se afla capilare limfatice al caror rol este acela de absorbi grasimile si vitaminele liposolubile, formand chilul, un lichid alb-laptos (3).
  • Rol in imunitate ganglionii limfatici joaca un rol important in apararea organismului impotriva agentilor patogeni. De asemenea, sistemul limfatic produce limfocite B si T, celule esentiale in apararea imuna (3).

Alte tesuturi limfatice sunt amigdalele si timusul, glanda aflata in spatele sternului (3).

Beneficiile drenajului limfatic

Masajul de drenaj limfatic poate avea urmatoarele beneficii pentru organism:

Reduce simptomele limfedemului

Prin stimularea circulatiei limfatice, masajul de drenaj limfatic reduce umflaturile  membrelor inferioare si superioare, ale fetei, umerilor, spatelui sau ale altor zone afectate. De asemenea, durerile, senzatia de greutate a corpului si mobilitatea membrelor pot fi ameliorate cu ajutorul drenajului limfatic (4). 

Previne limfedemul dupa mastectomie

Drenajul limfatic s-a dovedit util in prevenirea limfedemului postoperator, dupa mastectomie operatie de indepartare a tesutului mamar, pentru tratamentul cancerului de san (2). Drenajul limfatic manual are efecte benefice pe termen lung in ceea ce priveste reabilitarea dupa aceasta interventie chirurgicala (5).

Reduce simptomele fibromialgiei

Fibromialgia produce umflarea tesuturilor, modificarea culorii tegumentelor si inflamatia celulelor nervoase de la nivelul pielii. Masajul de drenaj limfatic s-a dovedit benefic pentru reducerea rigiditatii si simptomelor de depresie la acesti pacienti, precum si pentru imbunatatirea calitatii vietii (2).

Amelioreaza insuficienta venoasa cronica

Insuficienta venoasa cronica este o afectiune cauzata de un defect de inchidere a valvelor de la nivelul venelor (2) si care este caracterizata de staza sangelui in venele membrelor inferioare. Aceste membrane trebuie sa se inchida corect pentru a impiedica intoarcerea sangelui venos in partea inferioara a corpului. Masajul de drenaj limfatic este util pentru imbunatatirea circulatiei sangvine la acesti pacienti (2). 

Amelioreaza simptomele artritei reumatoide

Odata cu progresia artritei reumatoide, circulatia limfatica este afectata, favorizand umflaturile la nivelul tesuturilor, durerile articulare si modificarea culorii pielii. Drenajul limfatic poate ajuta la ameliorarea acestor simptome (2). 

Ajuta la relaxare 

Ca orice masaj, si cel de drenaj limfatic este relaxant, fiind astfel benefic pentru reducerea stresului. De asemenea, acest lucru poate duce si la imbunatirea calitatii somnului. Multe persoane afirma ca se simt pline de energie dupa un drenaj limfatic manual, efect care dureaza de la cateva ore la cateva zile (6). 

Cum se realizeaza drenajul limfatic?

Cum se realizeaza drenajul limfatic

Masajul de drenaj limfatic poate fi de doua tipuri (4):

  • Manual: Se efectueaza prin tehnici complexe, de catre un fizioterapeut;
  • Simplu: Poate fi realizat acasa, prin metode usoare care nu necesita o pregatire deosebita. Terapeutul te poate invata cum sa efectuezi aceste tehnici. 

Pe de alta parte, poti stimula drenajul limfatic si prin alte metode (4):

  • sport si exercitii fizice pentru drenaj limfatic:
  • alimentatie sanatoasa echilibrata si variata, bogata in fructe si legume;
  • limitarea consumului de alimente procesate;
  • consum optim de apa;

Poti lua in considerare si suplimentele alimentare pentru circulatia periferica. Totusi, este important de retinut ca acestea nu inlocuiesc o alimentatie echilibrata. Dieta trebuie sa furnizeze un aport optim de nutrienti pentru buna functionare a sistemului circulator.

Drenajul limfatic manual

Drenajul limfatic manual este efectuat de catre specialist si poate dura intre 15 si 60 de minute. Se poate realiza prin mai multe tehnici (2):

  • Vodder: Presupune miscari largi, in jurul zonei de tratat;  
  • Foldi: Se efectueaza prin miscari circulare, alternand cu momente de relaxare;
  • Casley-Smith: Utilizeaza miscari circulare, efectuate cu palma si cu partea laterala a mainii; 
  • Leduc: Miscarile mainilor presupun colectarea limfei intr-o anumita zona, inainte de a o redirectiona catre sistemul limfatic; 

Toate aceste tehnici utiizeaza un principiu comun: efectuarea de miscari blande in sensul fluxului circulatiei limfatice. Masajul membrelor trebuie sa inceapa in partea cea mai apropiata de trunchi si sa continue apoi catre extremitati (2). 

Drenajul limfatic simplu

Poti realiza drenajul limfatic acasa prin tehnici mai simple. 

Reguli pe care trebuie sa le respecti in cazul automasajului de drenaj limfatic (4):

  • Nu aplica o forta mare pe piele. Asigura-te ca masezi doar pielea, nu si muschii. Tegumentele nu trebuie sa se inroseasca, iar masajul nu trebuie sa provoace durere.
  • Relaxeaza-ti mainile.
  • Nu masa zonele inflamate, infectate sau care au fost tratate impotriva cancerului.
  • Nu aplica lotiuni sau uleiuri. Utilizeaza doar mainile, pentru un masaj uscat.
  • Pentru a stimula drenajul limfatic, bea 2-4 pahare de apa dupa fiecare masaj. 

Tehnici de drenaj limfatic simplu (4):

  1. Masajul pieptului: Se asaza palma pe piept, imediat deasupra sanului. Se maseaza in sus, trecand peste clavicula si pana pe gat. Pielea se trage doar in sus, spre gat. 
  2. Masajul umarului: Se asaza bratul pe masa, iar mana cealalta se pozitioneaza pe umarul bratului opus. Se maseaza prin miscari spre spate si gat. 
  3. Masajul bratului: Se incepe de la nivelul umarului, prin miscari de intindere a pielii in sus, cu ajutorul palmei. Se continua masajul bratului si al antebratului, pana la incheietura mainii, tot prin miscari catre umar. 
  4. Masajul degetelor mainii: Masajul se efectueaza utilizand degetul mare si aratator al mainii opuse. Se incepe de la baza degetului (partea aproape de palma) si se trage pielea spre mana. Se continua aceeasi miscare de-a lungul degetului, tot catre mana (nu spre varful degetelor). 
  5. Masajul coapsei: Masajul incepe in partea superioara a coapsei, in apropierea zonei inghinale. Se pozitioneza o palma pe partea interna, iar cealalta pe fese. Pielea se maseaza spre exteriorul coapsei si in sus. Se continua in jos pe picior, pana deasupra genunchiului, tot prin miscari spre trunchi. 
  6. Masajul partii inferioare a piciorului: Se asaza o mana pe tibie, iar cealalta pe gamba. Masajul incepe imediat sub genunchi si continua pana in varful piciorului. Pielea trebuie intinsa intotdeauna in sus. 

Materialele video realizate de terapeuti pot fi de folos pentru a invata cum se realizeaza masajul de drenaj limfatic acasa.

Drenajul limfatic: contraindicatii

Masajul de drenaj limfatic nu este recomandat tuturor. Drenajul limfatic este contraindicat pacientilor cu (1):

Daca suferi de o afectiune cronica, discuta cu medicul inainte de a opta pentru drenaj limfatic.

Prin urmare, masajul de drenaj limfatic poate fi util in prevenirea si ameliorarea limfedemului, dar si pentru imbunatatirea calitatii vietii in cazul anumitor pacienti. Pentru inceput, apeleaza la un terapeut specializat pentru a te asigura ca te bucuri cu adevarat de beneficiile drenajului limfatic. 

 

Referinte:

  1. Carey, Elea. How to Perform Lymphatic Drainage Massage. Healthline, Healthline Media, 25 Feb. 2015, www.healthline.com/health/how-to-perform-lymphatic-drainage-massage. Accessed 26 June 2022.
  2. What Is Lymph Drainage Massage? WebMD, WebMD, 15 Apr. 2021, www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-lymph-drainage-massage. Accessed 26 June 2022.
  3. MacGill, Markus. What Does the Lymphatic System Do? Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 6 Apr. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/303087#anatomy. Accessed 26 June 2022.
  4. Eske, Jamie. How to Perform a Lymphatic Drainage Massage. Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 21 Mar. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/324518#benefits. Accessed 26 June 2022.
  5. Oliveira, Mariana Maia Freire de, et al. Long Term Effects of Manual Lymphatic Drainage and Active Exercises on Physical Morbidities, Lymphoscintigraphy Parameters and Lymphedema Formation in Patients Operated due to Breast Cancer: A Clinical Trial. PLOS ONE, vol. 13, no. 1, 5 Jan. 2018, p. e0189176, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5755747/, 10.1371/journal.pone.0189176. Accessed 27 June 2022.
  6. 7 Benefits of Manual Lymphatic Drainage | Therapeutic Body Concepts. Therapeutic Body Concepts, 13 Aug. 2019, www.therapeuticbodyconcepts.ca/7-benefits-of-manual-lymphatic-drainage/#:~:text=MLD%20massages%20reduce%20pain%20and,has%20been%20having%20trouble%20sleeping.&text=MLD%20is%20highly%20decongestive.,experience%20sinus%20or%20allergy%20issues.. Accessed 27 June 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor